Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Virtual Arad in colaborare cu Radio Arad transmite ZILNIC emisiunea "Pulsul zilei".
Pentru a o asculta face-ti click aici
Prin Virtual Arad mesajele tale vor fi auzite in Arad si in intreaga lume.
Te asteptam sa luam impreuna "pulsul zilei".

Marti, 1 iulie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • 30 iunie, Ziua Invatatorului

Inspectorul general Zoea Rotaru adreseaza cuvinte de multumire dascalilor aradeniTeatrul de Stat din Arad a gazduit ieri pe cei care au avut ceva de spus in formarea omului, dascalii.
Au fost inmanate diplome de excelenta pentru cei 11 inspectori scolari generali si adjuncti. 
Inspectorul scolar general prof. Zoea Rotaru, avand ca invitati oficialitatile orasului, afirma ca aceasta zi este una memorabila, atat pentru ca da posibilitatea de reuniune a celor care au avut o contributie in formarea noastra ca oameni, cat si pentru faptul ca exista aceasta posibilitate de a le rasplati, oarecum, munca, oferindu-le aceste diplome de merit. 
Cu privire la importanta zilei, s-a incercat o imbinare intre religios si educational. 
Atat prof. Zoea Rotaru, in declaratia facuta, "Dumnezeu a binecuvantat turma Sa cu primul invatator care este preotul, dar si cu dascalul pe care l-a trimis in mijlocul copiilor", cat si Prea Sfintitul Timotei Seviciu, "Astazi, din punct de vedere calendaristic este Ziua tuturor Apostolilor, dar, pentru neamul nostru, Apostolii ii reprezinta dascalii", vin sa afirme acelasi lucru: dascalii, prin munca lor in formarea scolarului, iau lumina de sus, pentru a lumina intunericul de jos.
In acelasi timp, din declaratiile facute de oficialitati reiesea ideea ca dascalii sunt ca o lumanare...care, in procesul ei de ardere, emana caldura, dar si lumina.
Evenimentul a continuat cu un program artistic.

Anca Sumalan - Agenda zilei

  • Felicitari, multumiri, fursecuri si sampanie

In prezenta matoritatilor a fost inaugurata strada CocorilorDupa cativa ani de dezastru, strada Cocorilor a ajuns cea mai moderna din municipiu
Strada Cocorilor a fost ieri inaugurata cu mare fast, evenimentul fiind marcat de prezenta tuturor membrilor din executivul local dar si a multor directori.
In sfarsit, investitia de circa 95 de miliarde lei a fost finalizata, strada lunga de un kilometru si jumatate fiind complet refacuta, cu covor asfaltic si trotuare pavate.
Tramvaiul de vara, fara geamuri, al Companiei de Transport Public a asteptat toti participantii la eveniment, inclusiv Comisia de receptie a lucrarii, in statia din cartierul Confectii, ducandu-i, apoi, catre UTA pentru a putea admira noua strada. 
Oamenii din cartier s-au strans ca la spectacol, unii salutand cu mana tramvaiul in mers.
Ecusoane cu… "N-am vrut sa trec, in veci, pe Cocorilor"
"Strada a fost un dezastru catava vreme. Ne-am luptat doi ani pentru a putea contracta credite sa finalizam lucrarea, ce putea fi terminata lejer in 2002", a declarat primarul Popa. 
Conferinta de presa organizata la sediul ICIM a fost pigmentata cu aluzii de ordin politic, executivul infirmand acuzatiile opozitiei conform carora reabilitarea strazii ar fi doar pentru imagine.
Mentionand faptul ca accesarea creditului a fost intarziata de consilierii opozitiei, viceprimarul Voicu a propus ca "aceia care n-au votat pentru, sa ocoleasca aceasta strada, eventual sa-si puna ecusoane cu: "N-am vrut sa trec, in veci, pe Cocorilor".
Un kilometru si jumatate – 95 de miliarde lei
Datele tehnice au fost prezentate de viceprimarul Voicu: 1,5 kilometri lungime, integral refacuta, costurile ridicandu-se la 95 de miliarde lei, din care 30 de miliarde provin din credit bancar. "Este cea mai moderna strada din municipiu, cu cea mai moderna linie de tramvai. Are canalizare, apa, gaz, telefon, nu-i lipseste absolut nimic". 
Scuze pentru ca au fost puse dale…
Replicile acide la adresa opozitiei nu s-au sfarsit aici: "Sa ne scuze cei din opozitie ca am pus dale…", a spus Emanoil Voicu, facand referire la (prea) mult contestatul proiect de reabilitare a trotuarelor din centrul orasului (care nu a fost votat de opozitie), proiect ce cuprindea inlocuirea asfaltului cu dale.
Aproape o suta de oameni au lucrat zi de zi
"Lucrarile au fost facute in totalitate de ICIM. Este prima lucrare de asemenea anvergura. Aici au lucrat, zilnic, intre 50 si 100 de oameni", a declarat directorul Faur.
Zece ani nu se atinge nimeni de ea
Timp de 10 ani, conform deciziei luate de executiv, strada Cocorilor nu va fi sparta pentru lucrari de infrastructura. Executivul a intocmit, se pare, si niste hartii in acest sens, care au fost inmanate locuitorilor din zona. Exceptia va fi doar in cazul unor avarii, dar, atat primarul cat si constructorul ne-au asigurat ca s-a folosit cea mai noua tehnologie si cele mai bune materiale, tocmai pentru ca infrastructura sa nu mai dea batai de cap in viitorul apropiat.

Simona Mazare - Observator

  • Bac in Braille

O parte din liceeni nevazatori au dat bacalaureatul in BrailleDintre absolventii care s-au prezentat in judetul Arad la bacalaureat 14 au o situatie speciala. Absolventii scolii speciale de nevazatori sustin examenul de bacalaureat in conditii adaptate situatiei lor.
Trei dintre ei au sustinut proba scrisa in alfabetul Braille, ceea ce a necesitat conditii aparte de concurs.
Absolventii scolii speciale pentru nevazatori din Arad dau examenul de bacalaureat in conditii speciale.
Trei dintre ei, nevazatori total, au sustinut proba scrisa la limba romana in alfabetul Braille. Lor li s-au citit subiectele apoi au avut la dispozitie un timp pentru a le transcrie cu aparatura speciala in Braille.
Abia dupa aceea au trecut la rezolvarea subiectelor. Timpul alocat lor este cu o ora si jumatate mai lung decat pentru ceilalti candidati. Examenul de bacalaureat pentru nevazatori s-a incheiat in jurul orei 15,15.
In total 14 absolventi ai scolii de nevazatori au sustinut examenul de bacalaureat. Dintre ei, 11 vor avea nevoie la testele grila de asistenti care vor citi intrebarile, variantele de raspuns si vor bifa raspunsul indicat de candidati.
Pana acum, la primele probe ale examenului de bacalaureat, nevazatorii au promovat fara probleme. 
Se spera ca ei vor reusi sa treaca si de probele scrise de tip grila.

Liliana Brad - Romania Libera

  • Sonda in flacari la Munar

Pompierii militari au reusit sa stinga incendiul la sonda de la MunarO sonda in conservare carea apartine Schelei de Petrol Timisoara a luat foc in satul aradean Munar, din cauza unui inconstient care a incercat sa fure gazolina.
Ieri dimineata, in jurul orei 4,15, pompierii Grupului de Pompieri Militari "Vasile Goldis" din Arad au fost anuntati ca una din sondele aflate in conservare in parcul de la Sanpetru German, sat Munar, a luat foc.
Pompierii s-au deplasat la fata locului cu doua autospeciale. Ei au asigurat doar interventia efectuata de echipele speciale ale Schelei de Petrol Timisoara, care au actionat pentru localizarea si stingerea focului.
Practic, a fost vorba de un foc controlat, care a fost stins la ora 7 ale diminetii, dupa cum a precizat purtatorul de cuvant al pompierilor aradeni. Nu s-au raportat daune produse de gazul de sonda.
Incendiul a fost provocat, conform primelor cercetari, de un necunoscut care a vrut sa sustraga gazolina prin capul de captare si care a provocat scantei ce au aprins gazul de sonda.
Politia aradeana a inceput cercetarile pentru depistarea individului care a provocat incendierea sondei.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Spectacole pentru toate gusturile

Interviu cu Ion Varan - directorul Teatrului de Stat din AradInterviu cu IonVaran, directorul Teatrului de Stat Arad
Am purtat o discutie cu directorul Teatrului de Stat. Bilantul stagiunii, proiecte, acestea au fost reperele dialogului purtat cu dl. Ion Varan. 
- Cum ati caracteriza repertoriul stagiunii teatrale aradene care tocmai s-a incheiat?
- Foarte echilibrata. Au fost spectacole pentru toate gusturile, fara insa a ne cobori sub un nivel artistic admis. Chiar si comedia "Amantele trasnite" are morala ei, se pot trage invataminte din text.
- Apropo de ce spuneti, in ultima avanpremiera a TSA, "Blestemul muritorilor de foame", ati impus anumite cenzuri...
- Eu sunt pur si simplu siderat. Nu pot sa concep ca pe scena teatrului sa se pronunte vulgaritati, replici care iti fac greata. Teatrul reflecta realitatea, dar realitatea transfigurata artistic. Nu inseamna ca daca pe strada se vorbeste un limbaj suburban, sa-l transferam si pe scena. Am scos din text doar doua cuvinte, asupra carora am convenit de la inceput cu regizorul, si un gest deosebit de vulgar. Sa fie clar: pe scena teatrului din Arad nu se produc vulgaritati care pot scandaliza pu-blicul. Cei 3000 de elevi, care au abonamente la spectacolele noastre, daca aud ca si pe scena se vorbeste ca pe strada, li se pare normal sa vorbeasca si ei asa. Si mai e ceva: un spectacol platit din banii publici nu e voie sa aduca deservicii culturii si educatiei. Pe bani privati, poate oricine sa faca ce spectacol vrea. Autorul (n.n. Sam Shepard) este unul valoros, textul este si el valoros, desi nu cred ca se potriveste cu firea romanului, mai ales din partile astea. Nu-i spune mare lucru. Iar reactia publicului la cele trei avanpremiere a dovedit acest lucru.
- Haideti sa revenim la stagiune. Cate premiere au fost, cate reprezentatii?
- Am avut sase premiere si 104 reprezentatii. 
- Care a fost premiera cea mai jucata?
- "Jucatoarea de carti", care a avut 30 de reprezentatii. Au mai fost si "Rege, preot si profet", "Amantele trasnite". Din pacate, am avut putine reprezentatii cu "Gheata si orhidee", pana la imbolnavirea actorului Ioan Peter. Apoi s-a imbolnavit si Florin Covalciuc... Ne-au cam urmarit ghinioanele in aceasta stagiune...
- Din stagiunile trecute, care spectacole s-au jucat cu cel mai mare succes?
- "O noapte furtunoasa", "Patima rosie", care e la a patra stagiune, "Apropo, ati chemat pompierii", la a treia stagiune, spectacol care are acum si o varianta bilingva, "Anonimul venetian" si spectacolele pentru copii.
- La final de stagiune, teatrul a organizat un turneu prin localitatile judetului.Teatrul - in deplasari
- Da, au fost 42 de reprezentatii in judet si in orase din judetele invecinate. Din pacate, nu avem un camion pentru transportul decorului, asa incat nu am putut pleca in turnee si cu spectacole pentru maturi. Speram sa se gaseasca fonduri; consilierii sunt binevoitori, dar banii sunt putini.
- Si pentru ca tot vorbiti de bani, cum ati stat la acest capitol in stagiunea trecuta?
- Bani pentru montari au fost putini. Pentru productii, noi avem alocata aceeasi suma ca si Teatrul de Marionete. Nu vreau sa zic ca ei au prea mult, ci ca noi avem prea putin. Subventia a fost de 11 miliarde de lei, iar veniturile proprii ale institutiei de 1 miliard 827 milioane lei. Sunt mari aceste venituri proprii, raportat la populatia orasului.
- Stiu ca ati avertizat in nenumarate randuri asupra starii periculoase de degradare a fatadei cladirii TSA. S-a mai progresat?
- Avem proiectul de renovare a fatadei. De renovat efectiv, o vom face cand vor exista bani de la Consiliul Local.
- Reparatii de interior sunt in plan?
- La asta nici nu indraznesc sa ma gandesc. Am reusit sa-i facem doar mici reparatii. Ar trebui zugravita intreaga cladire; peretii sunt scorojiti, tencuiala cazuta. Anul trecut am reparat acoperisul, dar tot mai sunt fisuri pe ici, pe colo si se infiltreaza apa. Tot anul trecut, am schimbat mocheta in sala de spectacole, am schimbat gradenele din sala Studio, toate acestea din economii.
- Revenind la activitatea artistica, la ce se repeta deja si la ce premiere sa se astepte publicul pentru stagiunea viitoare?
- Va fi, la sfarsitul lunii septembrie, "Blestemul muritorilor de foame", care a avut deja trei avanpremiere. Se repeta la "Operele complete ale lui WLM SXPR", in regia lui Stefan Iordanescu, la "Domnisoara Iulia" de A. Strindberg, regia Laurian Oniga si "Matraguna" de Machiavelli, regia Radu Dinulescu. 
Stagiunea viitoare e posibil sa vina sa monteze aici doi cunoscuti regizori, Claudiu Goga, cel care a regizat "Revizorul" de la Teatrul National Craiova, si Felix Alexa.

A consemnat - Catalina Latu - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]