Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 1 septembrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Peste 800 de familii au renuntat la incalzirea centralizata

Contorizarea caldurii reprezinta o solutie pentru reducerea cheltuielilorDirectorul Arterm nu recomanda debransarea ci montarea repartitoarelor
Pana la expirarea termenului in care se poate opta pentru debransarea partiala sau totala a locuintelor a ramas mai putin de o luna. 
Cei care doresc sa plateasca mai putin ori sa-si monteze centrale termice de apartament trebuie sa se adreseze Arterm-ului cu o cerere, apoi unui instalator. Ce implica insa tot acest proces? Chiar este rentabila debrangarea? 
Tot mai putini renunta 
Trebuie spus de la inceput ca tot mai putini aradeni renunta a sistemul centralizat de incalzire. Spre deosebire de anii trecuti, anul acesta la Registratura societatii au foost depuse doar 800 de cereri pentru renuntare, din care circa 100 sunt pentru debransaea totala. A aparut, sa, un fenomen invers si anume exista peste 170 de cereri de rebransare. 
Acestea se datoreaza, potrivit directorului Arterm, Doru Campan, nivelului ridicat de contorizare in municipiu (aproape 98,5%) si fluctuatiei imobiliare.
Ce presupune debransarea? 
Pentru a renunta la caldura Arterm-ului, cei care doresc acest lucru trebuie sa depuna acordul asociatiei precum si o cerere si, dupa aprobare, sa se adreseze unui instalator autorizat. 
De cele mai multe ori acestia sunt chiar angajatii societatii insa Arterm nu presteaza, oficial, asemenea activitati. 
Dupa ce solicitantul isi face lucrarea, angajatii Arterm verifica si aplica sigiliul. Termenul limita de denunere a cererii este 1 octombrie. Pentru rebransari insa nu exista un termen anume. 
Costurile sunt suportate de cei care aleg aceasta masura extrema si se ridica la cateva sute de mii de lei. 
Chiar daca in fond ii sunt afectate incasarile, pentru a aproba cererea, Arterm nu percepe nici un fel de comision sau taxa. 
Este sau nu rentabila? 
La o prima vedere, debransarea poate parea rentabila: nu mai platesti o factura care, in lunile de iarna, sc ridica la cateva milioane de lei. 
In realitate si pe termen lung, costurile sunt mai mari. 
Cei care opteaza pentru incalzirea de la aragaz trebuie sa stie ca se produce condens, iar acesta afecteaza zugraveala si mobila. 
Ori, la un calcul simplu, facturile din lunile de iarna sunt cu mult mai mici decat refacerea zugravelii sau schimbarea mobilei 
Asta ca sa nu mai vorbim de faptul ca igrasia poate afecta sanatatea. 
Nici centralele de apartament nu sunt foarte indicate. Pretul destul de ridicat al acestora precum si al gazului metan folosit, le transforma in investitii nerentabile.
*** 
In conditiile in care gradul de contorizare a atins nivelul de 98,5%, montarea repartitoarelor de costuri pe calorifere a ramas una din putinele solutii pentru a scapa de facturile "umflate"
Dar optiunea revine fiecarei familii in parte.

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Patru consilieri PSD din Arad au trecut la PD

Vicepresedintele PD - Gheorghe Falca anunta inscrierea in PD a patru consilieri PSDLa Arad, pregatirile pentru campania electorala se desfasoara, dincolo de luptele pentru ocuparea unei pozitii eligibile pe liste, si din prisma puterii financiare pe care o are fiecare candidat. Sumele cerute de PSD pentru campanie i-au determinat pe unii membri ai partidului sa treaca in randurile PD.
Conducerea Organizatiei Judetene Arad a PD a anuntat inscrierea in partid a patru consilieri locali ai PSD, din localitatile Sofronea, Iratos, Paulis si Pancota. 
"PSD, care este la guvernare, in loc sa faca ceva pentru oamenii lor, umbla a lelea. Ceea ce fac ei nu este un comportament politic. Anunta ca au luat ba un primar, ba altul si de fapt le pleaca oamenii", a declarat vicepresedintele PD Arad, Gheorghe Falca,.
Acesta a spus ca fenomenul este unul general, care dureaza de mult timp, nefiind cunoscuta o evidenta clara a numarului celor care au migrat din PSD in PD. 
Liderul democrat a declarat ca nu a avut cunostinta de perioada in care s-au intamplat toate transferurile, precizand ca, in vizitele din teritoriu, a ajuns doar sa constate existenta noilor veniti in PD. 
Gheorghe Falca a mai spus ca nu are cunostinte referitoare la cauzele ce i-au determinat pe pesedisti sa-si paraseasca partidul, dar surse din interior au declarat ca motivele sunt de ordin financiar. 
Candidatii PSD Arad pentru alegerile din anul 2004 vor trebui sa-si sustina singuri costurile campaniei, care au fost stabilite de conducerea judeteana la 30.000.000 de lei. 
In multe cazuri, acestia nu au banii necesari, alegand astfel sa candideze din partea unui alt partid, care nu conditioneaza puterea financiara. 
Secretarul executiv al PSD Arad, Rodica Borza, a declarat ca nu are cunostinta despre eventuale plecari din partid. 
Aceasta a subliniat ca orice candidat pentru alegerile din 2004 trebuie sa indeplineasca si alte conditii in afara celor financiare, fiind vorba si despre increderea de care acesta se bucura in randul comunitatii respective, nu doar despre bani. 
"Nu stiu sa fi plecat oameni de la noi, dar, intr-adevar, unul dintre criteriile stabilite pentru un candidat este acela de a-si sustine material propria campanie electorala. La nivelul unui primar de oras sau al consilierilor municipali si judeteni, este, intr-adevar, nevoie de aproximativ 30.000.000 de lei, ceea ce nu cred ca este o suma mare", a replicat secretarul executiv al PSD Arad.

Romania Libera

  • La un pas de colaps
Presedintele CCIA - Nicolae Bacanu isi expune nemultumirea in fata presei Aparitia celebrelor ordonante care prevad trecerea oficiilor registrului comertului din subordinea camerelor de comert in cea a Ministerului Justitiei afecteaza grav sistemul cameral romanesc. La ora actuala, in tara, zece camere de comert sint practic in stare de faliment. La CCIA Arad, imprecizia legislativa "dinamiteaza" un credit nerambursabil Phare CBC, in valoare de doua milioane de euro. 
Presedintele Nicolae Bacanu crede ca sistemul cameral romanesc este la un pas de colapsul total.
- Care este, in prezent, situatia privind aplicarea celebrelor ordonante?
- Guvernul a emis aceste acte nomative in luna octombrie 2002. Dupa zece luni, situatia este tot neclara. Ordonantele nu au fost aplicate in proportie de suta la suta, dar nu au fost nici retrase. Am fost asigurati ca se asteapta ca ele sa treaca prin Parlament, unde ar putea fi amendate.
- Ati spus ca ordonantele nu au fost nici aplicate, dar nici retrase. Ce inseamna, mai exact, acest lucru?
- Prevederile privind transferul Registrului Comertului s-au aplicat. Nu s-au preluat insa mijloacele de lucru ale registrului comertului, baza materiala si, implicit, partea de cladire ocupata. Practic, nu au luat patrimoniul ORC, dar au luat banii, care reprezentau un total de 60 procente din veniturile camerei. Nici nu cred ca astazi ar fi posibila preluarea asa cum a fost ea statuata de ordonanta a doua, pentru ca acest lucru ar insemna, practic, o nationalizare a patrimoniului Registrului Comertului.
- Care credeti ca ar fi solutia problemei?
-
Vorbind strict de problema efectelor predarii ORC, ar fi cateva solutii. Prima si cea mai simpla ar fi fost ca, la fel ca in alte tari unde registrul comertului este separat de camera, sa existe o forma de obligativitate pentru toti agentii economici de a deveni membri ai camerei de comert. 
Pe de alta parte, actualul registru al comertului s-ar putea transforma intr-o institutie mai supla, care sa se ocupe strict de problemele legate de evidenta agentilor economici, iar restul problemelor care tin de consultanta si alte servicii sa revina camerelor, care sa predea dosarele complete registrului. Intr-o formula de acest gen cred ca si camerele ar fi multumite.
- La Arad, pierderea fondurilor legate de veniturile realizate de ORC a creat efecte mai speciale.
- Noi am facut o investitie majora in complexul Expo Arad International. Pentru realizarea primei hale a complexului, pe langa fondurile proprii, am contractat un credit bancar de 500.000 de euro, a carui rambursare a fost gandita in functie de toate veniturile de atunci ale camerei. Pierzand 60 la suta din aceste venituri, rambursarea creditului devine problematica in acest moment. Am obtinut de la banca reesalonarea platilor pentru un an. Dupa aceea nu se stie ce se va mai intampla, daca nu apare nimic nou. Existenta acestei prime hale a complexului a fost unul dintre argumentele pentru care am primit, prin programul Phare CBC, un credit nerambursabil in valoare de doua milioane de euro. 
Noi ar trebui sa venim cu un aport propriu de 750.000 de euro, in termen de trei ani. Riscam sa pierdem aceste doua milioane de euro, care ar fi urmat sa fie materializate intr-un nou pavilion si o serie de dotari, atat pentru noul pavilion, cat si pentru cel existent.
- Care credeti ca ar fi solutia?
- Administratia Aradului ar trebui sa inteleaga ca este momentul sa fie alaturi de camera in aceste momente grele. Daca va exista vointa politica, atunci vom putea salva atat primul pavilion, pus in pericol de imposibilitatea de a returna creditul de 500.000 de euro, cat si cele doua milioane, fonduri Phare nerambursabile. Este vorba despre investitii in domeniul targurilor, unde noi ne situam pe o pozitie fruntasa in tara, imediat dupa Bucuresti si Cluj, dar cu potential de crestere puternic.
- De la nivel central nu ati primit sprijin?
- Conducerea Camerei de Comert a Romaniei ne-a incurajat sa asteptam discutarea ordonantelor in Parlament, unde problemele actuale s-ar putea rezolva. Din pacate, alte demersuri nu s-au facut. Aproape toti marii investitori straini au trecut pe la CCIA, pentru a obtine informatii. Cred in continuare ca firmele din Arad au nevoie de Camera de Comert. Sistemul cameral romanesc este prea important, mai ales acum, in perspectiva integrarii, pentru a ne permite sa-l lasam sa moara.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Padurea de la Cladova - mistuita de flacari

Dupa 12 ore incendiul padurii de la Cladova a fost stins80 de oameni s-au luptat 12 ore cu focul
Un incendiu de proportii s-a produs, sambata dupa-amiaza, la Cladova. Padurea din apropierea barajului, proprietatea primariilor Siria si Paulis, administrata de Ocolul Silvic Radna, a luat foc. 
Fum gros... Copacii trosneau, ardeau ca niste torte. Satenii, pompierii si padurarii ocolului silvic - peste 80 de oameni, condusi de col. Ioan Sechel, comandantul Grupului de Pompieri "Vasile Goldis" Arad - se luptau de zor sa invinga flacarile ce mistuiau padurea si se extindeau cu repeziciune.
Doar după 12 ore au reusit să domoleasca vapaia. 
Pagubele produse sunt de ordinul zecilor de milioane. Pompierii de la Detasamentul Arad au fost solicitati in jurul orelor 18,00 de catre angajatii Ocolului Silvic Radna, care au realizat, ingroziti, ca padurea era in flacari.
11 pompieri s-au deplasat spre padurea de la Cladova cu doua autospeciale, dar pentru ca drumul era inaccesibil pentru acestea, pompierii au urcat in padure cu un camion. 
La o prima interventie, din cauza vantului, nu au reusit să izoleze focul care se extindea din ce in ce mai mult. De aceea, fortele de stingere au fost suplimentate in jurul orei 23,30, cu inca 30 de jandarmi si 30 de pompieri de la detasamentele din Arad si Barzava. 
In sfarsit, duminica dimineata, in jurul orei 5,00, pompierii au reusit sa opreasca focul. 
Puieti de fag si mesteacan au fost carbonizati. 20 de hectare de padure au fost pustiite. Din ea a mai rămas doar scrumul... Pentru ca exista pericolul ca focul să se reaprinda, angajatii Ocolului Silvic au ramas acolo inca cateva ore bune. 
Cauza incendiului este in cercetare. "Inca nu stim ce l-a provocat, dar este posibil să fie focul deschis. Mai grav este ca flacarile se puteau extinde la o plantatie de răsinoase din apropiere, dar, din fericire, au fost oprite la timp...", declară mr. Lucian Campeanu - purtator de cuvant la Grupul de Pompieri "Vasile Goldis" Arad. 
* Un alt incendiu care putea lua amploare s-a produs, tot sambata, la Baratca. Datorita interventiei prompte a fost stins la timp, fiind mistuite de flacări doar două hectare de vegetatie uscată.

Nadia Bodran - Adevarul

  • Legatura dintre cer si pamant. Lacasul care a incercat sa tina un ziar

Biserica ortodoxa din Nadlac a implinit 174 de ani - Virtual Arad News (c)2003Biserica ortodoxa din Nadlac se inalta, impunatoare si bine conservata pentru cei 174 de ani, in centrul localitatii. 
Monumentul merita sa fie vizitat de cei care trec prin oras, fiind o cladire unicat.
Chiar daca initial orasul avea o populatie majoritar slovaca, la inceputul secolului al XIX-lea se pare ca numarul romanilor a inceput sa creasca. 
Atunci s-a luat decizia de a se construi o biserica asa de impunatoare, cum este cea ortodoxa romana. 
Atat cladirea, cat si pictura interioara au usoare influente catolice. De lacasul de cult nadlacan se leaga nume importante ale sfarsitului de secol XIX: episcopul Ioan Metianu, care a sfintit biserica la 15 august 1898 si pictorul Ioan Zaicu, cel care a realizat icoanele. Pe iconostas se afla si reprezentarea Sfantului Ion, o pictura putin intunecata; chipul sfantului este de fapt autoportretul pictorului.
3.000 de suflete pentru renovare
In urma cu trei ani, s-a luat hotararea renovarii lacasului, iar cei 3.000 de enoriasi au inceput sa stranga bani pentru a-si realiza visul. In toamna anului 2001, lucrarile exterioare au fost finalizate. Apoi a inceput restaurarea picturii, de catre Ana Marcu, din Arad, lucru migalos si costisitor – in jur de 10.000 de dolari. Au fost repictate si scaunele, care dateaza, majoritatea, de la constructia bisericii. Tot de atunci este si gresia, adusa de la Societatea de Ceramica din Szeged, iar aspectul ei este acelasi ca la inceput.
Doar trei in judet
Turnul bisericii a fost realizat in anii 1882 si 1883, de catre mesterul zidar Iosif Krimm, dupa planurile arhitectului G. Matei din Lipova, sub supravegherea inginerului Gustav Nendtwich din Szeged. 
Un turn asemanator are si biserica ortodoxa din Lipova, dupa care s-a inspirat mesterul nadlacan. 
Ulterior si biserica din Igris a preluat modelul. Constructia reprezinta intruchiparea pogorarii Sfantului Duh.

Roxana Naiman - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]