Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 1 noiembrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • A fost inaugurata a treia fantana arteziana din municipiu.  Investitia se ridica la peste 40 de mii de euro

La Gara a fost inaugurata cea de a treia fantana artezianaA treia fantana arteziana din cele cinci pe care le are in proiect Gospodarirea Comunala a fost inaugurata, ieri seara, in jurul orei 18,00. Arteziana se afla in zona Garii C.F.R. Arad si pentru amenajarea acesteia au fost investiti peste 40 de mii de euro. 
Fantana are 78 de jeturi de apa, cel principal ridicandu-se la 7,5 metri inaltime si 74 de reflectoare in cinci culori. 
Intreaga activitate a acesteia este coordonata prin computer, care programeaza inclusiv jocuri de lumini. 
Dintre edilii orasului, la festivitate au fost prezenti: primarul Aradului - Dorel Popa, viceprimarul - Emanoil Voicu, consilierul municipal - Rodica Borza si nu in ultimul rand Coloman Edeleni - directorul G.C.A. regia care se ocupa de acest proiect. 
Dl. Edeleni a declarat ca, din fondurile G.C.A., in jurul fantanii a fost amenajat spatiul verde si 16 bancute, unde aradenii pot sa se odihneasca si sa priveasca arteziana: "Bancile au fost montate pe trotuare, pe ambele parti, deoarece in jurul fantanii nu aveau loc, din cauza liniilor de tramvai..."
Pentru ca investitia a fost una de ordinul miliardelor, fantana va fi pazita non stop de doi gardieni.

Nadia Bodran - Adevarul

  • Ziua Mortilor, afacerea florarilor

De Ziua Mortilor florile au avut mare cautare - Virtual Arad News (c)2003An de an, la 1 noiembrie, de Ziua Mortilor ne amintim de cei trecuti la cele vesnice, dintre cei apropiati noua. 
Si in acest an, in saptamana premergatoare acestei zile, pietele Aradului au fost pline de cumparatori si vanzatori. 
Preturile, destul de piperate am spune noi, nu i-a impiedicat pe aradeni sa cumpere o floare pentru cei dragi. 
Astfel, prin piete am consttat ca un buchet de flori de sezon (crizanteme) costa intre 30.000 si 50.000 lei. 
In acest an, crizantemele mari se gasesc mai greu, iar vanzatorii care le au le comercializeaza cu 50.000 lei firul. 
"In acest an, nu prea avem crizanteme mari pentru ca frigul de afara nu le-a lasat sa se dezvolte. Cei care au le vand cu 50.000 lei firul." ne-a spus o florareasa. 
Tot din piete pot fi cumparate coronite naturale sau din plastic, al caror pret variaza intre 50.000 si 175.000 lei. Lumanarile si candelele aprinse la capataiul celor disparuti pot fi cumparate la preturi cuprinse intre 3.000 lei si 45.000 lei. 
Si cimitirele au fost pregatite pentru Ziua Mortilor. "Au fost luate toate masurile de curatenie si igienizare. In toate cimitirele, astazi si maine, tot personalul va fi antrenat in desfasurarea corespunzatoare a acestei zile" a declarat Coloman Edeleni, directorul Gospodariei Comunale Arad. 
Toata lume stie ca la aceasta sarbatoare cimitirele sunt pline de oameni nevoiasi, dar si de persoane care fura flori. 
"Pentru a evita orice eveniment neplacut in fiecare cimitir vor exista doua patrule de gardieni. In functie de nevoi, efectivele vor fi marite" ne-a declarat Lucian Codos, comandantul Corpului Gardienilor Publici Arad.

Maria Mot - Ziarul Transilvania

  • Basescu s-a intalnit cu aradenii

Basescu s-a intalnit cu aradenii la Palatul CulturalPresedintele democrat Traian Basescu s-a intalnit aseara la Palatul Cultural cu circa 700 de membrii de partid si simpatizanti. 
Basescu se afla intr-un mic turneu prin judetul Arad, urmand ca azi sa se intalneasca cu cetatenii din cateva localitati aradene. 
Discursul presedintelui democrat a fost unul cu un pronuntat caracter electoral, Basescu prezentand programul de guvernare al Aliantei "DA"  PNL - PD, o alianta care, potrivit presedintelui democrat nu se vrea a fi o alternativa la PSD ci una la toate guvernarile anterioare. 
"Nici eu, nici Stolojan nu vom fi animati de ambitii personale, nu vrem sa ne legam numele de o noua guvernare nereusita". 
Intr-un limbaj simplu, apropiat atat tinerilor prezenti cat si celor mai in varsta, Basescu a explicat cele cinci puncte prioritare ale programului de guvernare. 
Eforturile liberalo- democrate se vor concentra, dupa castigarea alegerilor, pe trei directii economice si pe doua sociale. 
Astfel, in ceea ce priveste economia, prioritatile vizeaza acele zone care ar putea fi exploatate cu succes in perspectiva impunerii Romaniei pe piata europeana. 
Pentru ca Romania ar trebui sa se transforme din piata de desfacere a europenilor intr-un exportator, in viziunea lui Basescu ar trebui ca agricultura sa fie subventionata in mod egal si, cel mai important, sa fie industrializata, sa se puna un accent mai mare pe produsele finite din lemn si sa se reduca la zero fiscalitatea din turism, insa numai in ceea ce priveste cazarea si masa. 
In domeniul social, punctele de interes ale Aliantei sunt pensiile, care ar trebui recalculate invatamantul, unde ar trebui alocati mai multi bani si ar trebui ca ceea ce se preda sa fie cu adevarat folositor copiilor. 
La sfarsitul intalnirii, presedintele democrat a raspuns intrebarilor venite din sala.

Calin Ghinaciu - Ziarul Transilvania

  • Dupa prima infatisare, Calimente primeste impacarea

Mihai Calimente ii va prezenta primarului scuze in publicPrimarul Dorel Popa asteapta scuze de la vicepresedintele PNL, Mihai Calimente. 
Prima infatisare la proces dintre cei doi s-a soldat cu o posibila intelegere. 
Pentru a renunta la plangere primarul vrea ca Mihai Calimente sa recunoasca in scris ca a mintit atunci cand l-a acuzat de luare de mita. 
Mai mult, Dorel Popa i-a cerut vicepresedintelui PNL sa publice documentul in presa. 
In urma cu o luna de zile, primarul Dorel Popa a depus plangere penala impotriva a trei politicieni aradeni. 
Si asta pentru ca Dorel Popa s-a simtit jignit cand in presa au aparut declaratiile celor trei care il acuzau de acte de coruptie. 
Printre politicienii dati in judecata s-a aflat si vicepresedintele PNL Mihai Calimente. 
Acesta sustine ca este nevinovat, iar declaratiile aparute intr-un ziar local nu ii apartin. 
Cu toate acestea, Mihai Calimente ii va prezenta primarului Dorel Popa, scuze in public. 
Primarul Dorel Popa vrea ca prin acest exemplu sa impuna in viata politica aradeana o noua conduita.

L.B. - Buletinul de Arad

  • Tura Schengen la Nadlac

Vama Nadlac aliniata la standarde europeneAliniere la standardele Uniunii Europene
Politistii de frontiera de la PPF Nadlac se adapteaza din mers cerintelor Uniunii Europene in ceea ce priveste paza granitei de vest a Romaniei. 
De doua zile, la controlul pasapoartelor si documentelor de calatorie se lucreaza in cinci ture, dupa ce conducerea punctului de frontiera a infiintat "tura Schengen". 
Aceasta asigura permanenta pentru ambele sensuri de trafic si este folosita atunci cand necesitatile o impun. 
In aceasta perioada a fost intensificata verificarea persoanelor care pleaca spre tarile din Uniunea Europeana, numai in ultimele sase luni fiind intorsi din drum peste 90.000 de cetateni romani ale caror documente de calatorie nu erau conforme cu legislatia in vigoare.
De 80 de ani la granita cu Ungaria
In 1920, punctul de frontiera de la Nadlac a inceput sa functioneze ca punct de control pe soseaua care lega orasele Arad si Mako, dupa infiintarea, in acelasi an, a Detasamentului Politiei de Frontiera Nadlac. 
In 1949 a fost desfiintat, fiind redeschis apoi in 1968. 
Activitatea politistilor de frontiera s-a desfasurat, la inceput, intr-o baraca, iar sapte ani mai tarziu a fost ridicata constructia care adaposteste si astazi PPF Nadlac. 
Modernizarea punctului a fost finalizata in anul 1998, cu exceptia cladirii principale, in cadrul unui program destinat punctelor de frontiera de pe granita de vest. 
Prin Nadlac trec zilnic peste 10.000 de turisti, iar in perioadele varfurilor de trafic numarul acestora trece de 20.000. In aceste situatii, politistii de frontiera lucreaza pe sapte benzi, atat la iesirea, cat si la intrarea in tara.
Zilnic prin Vama Nadlac trec peste zece mii de turistiTura Schengen la Nadlac
"In ultima perioada de timp, cea mai mare bataie de cap ne-au dat-o persoanele care declarau ca se deplaseaza in Ungaria, dar destinatia lor finala era Italia, Spania, Germania sau Franta. Fruntasi in top au fost cetatenii care calatoreau in cursele regulate dintre Arad si cateva orase unguresti. Aici existau grupuri compacte de cate sapte-opt persoane, la care politistii de frontiera au descoperit asigurari medicale individuale care nu sunt necesare in Ungaria. De aici rezulta faptul ca acesti oameni aveau alta destinatie. Filiera din care faceau parte mai multi transportatori a cazut dupa descoperirea asigurarilor medicale, iar acum situatia este sub control", ne-a declarat comisarul Florin Oprisa, seful PPF Nadlac. 
Descoperirea persoanelor care vor sa insele vigilenta politistilor de frontiera, manati de mirajul Occidentului, se face si cu ajutorul unui "punct de contact", romano-francez, situat la Oradea. 
Aici se verifica telefonic legalitatea documentelor de calatorie, adica a vaucherelor sau a contractelor de munca in strainatate, prezentate la iesirea din tara de diferiti cetateni. 
Au fost descoperite astfel multe grupuri de cetateni care aveau asupra lor diverse acte care dovedeau scopul calatoriei, dar erau emise de firme sau agentii de turism fantoma. 
Acestia au fost intorsi din drum si nu le-a fost permisa iesirea din tara.
Nadlac, vama gemenilor
Verificarile atente ale unor documente de calatorie au scos la iveala o practica, destul de frecventa, prin care o persoana voia sa iasa din Romania folosind pasaportul fratelui geaman. 
Cele mai multe cazuri de acest gen au fost descoperite printre cetatenii din Republica Moldova. 
La acest capitol, la loc de frunte se situeaza si turcii, multi dintre ei folosind la iesire substituirea de persoana. 
Utilizarea rapida a informatiilor furnizate de punctul de contact de la Oradea a dus si la dezlegarea unui siretlic folosit de tiganii care voiau sa intre in tara cu masini inmatriculate in Franta, dar care prezentau carti verzi eliberate de societati inexistente. 
"Pentru o rigoare sporita la controlul pasapoartelor, de miercuri se lucreaza si cu «Tura Schengen», a cincea tura, care intra, la nevoie, in gherete sau pe zona verde. Aceasta este alcatuita din politisti de frontiera apartinand promotiilor 2002 si 2003, care au executat o intensa perioada de pregatire interna", ne-a mai spus comisarul Oprisa. 
El a mai declarat ca sistemul de control de la Nadlac, instituit in vara acestui an, prin care vama si politia de frontiera efectueaza verificarile in acelasi loc, se dovedeste extrem de eficient.

Sergiu Miat - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]