Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 2 aprilie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Executivul si-a indeplinit "norma" de planuri pentru acest mandat?! Aradul va emite obligatiuni municipale

Consilierii au aprobat emisiunea de obligatii municipaleAlesii locali confunda in continuare sala de sedinta cu un spatiu pentru campania electorala. Consilierii locali s-au certat, ieri, mai multe ore in sir, in primul rand pentru ca nu se auzeau unul pe celalalt din cauza proastei sonorizari; apoi, cand microfoanele si-au reluat "activitatea", au continuat sa vocifereze... Consilierii au aprobat emisiunea de obligatiuni municipale, pentru reabilitare de drumuri, tinand cont de fondurile reduse existente la nivelul bugetului local, dar au si risipit, in nestire, sume importante de bani pentru romani de peste hotare, pentru proiecte nationale si pentru sport.
Obligatiuni municipale, de 65 de miliarde lei
Lansarea unei emisiuni de obligatiuni a fost aprobata de 18 consilieri, prin vot secret, la solicitarea consilierului Rodica Borza. Taranistii nu au votat, in semn de protest fata de varianta de vot. Valoarea nominala a titlurilor, precum si cuantumul dobanzii (orientativ stabilita la 14% pe an) urmeaza a fi stabilite prin licitatie.
Dupa cum va informam, banii vor fi folositi pentru reabilitarea drumurilor de pamant din cartiere, drumuri care nu au mai fost reparate de peste 13 ani. Executivul urmeaza sa intocmeasca lista cu strazile care vor beneficia de acest "tratament".
Gunoierii vor avea venituri anuale de jumatate de milion de euro?!
Ovidiu Marian a subliniat ca exista o clauza in contractul cu ASA International prin care municipalitatea garanteaza concesionarului venituri anuale de 435 de mii de euro. Marian sustine ca aceasta clauza nu figura in contractul cadru incheiat intre consiliu si ASA, si aparitia sa este cu atat mai surprinzatoare, cu cat nici austriecii nu au solicitat-o niciodata. 
Marcel Chiscan si-a secondat colegul de partid spunand ca "investitorul, chiar daca are un management defectuos, emite o factura si incaseaza 435 de mii de euro de la CLM, ceea ce nu poate fi posibil". 
Liberalul Valentin Neamt a declarat ca este prima data cand ia cunostinta de acest contract si a propus scoatere a acestui paragraf. Propunerea nu a fost acceptata.
Intr-un final, proiectul care era, de fapt, discutat, a fost amanat. Cu tot cu banii (peste 754 de milioane de lei) pe care municipalitatea trebuia sa-i incaseze de la investitorul in groapa ecologica de gunoi.
Rebeliune?
Votarea proiectului referitor la ASA a relevat faptul ca PSD nu este acel monolit despre care se vorbeste… Consilierul Amalia Aslau a votat pentru amanarea proiectului, dand astfel mari batai de cap executivului, care va trebui sa se pregateasca pentru o noua sedinta cu o noua documentatie, care sa cuprinda si pozitia austriecilor. La randul sau, ignorand intelegerea dintre PSD si UDMR, Ioan Darida a votat de partea opozitiei. Gestul sau este suprinzator, in momentul in care la Arad se vorbeste de prelungirea protocolului dintre partidul de guvernamant si UDMR. Potrivit informatiilor noastre, votul consilierilor Darida ar putea fi analizat de colegii sai de partid, care din aceasta cauza ar putea fi obligati sa renunte la cateva dintre revendicarile lor…
Parcarile raman in aer
Alesii nu au aprobat modificarile regulamentului de parcare. Cu toate ca la sedinta a luat cuvantul si comisarul sef  al IPJ, Gheorghe Tica (singura situatie in care consilierii nu au vociferat), si s-a subliniat ca se va imbunatati circulatia, ca vor fi mai putine locuri de parcare pe bulevard, consilierii nu s-au lasat convinsi. S-a discutat, in schimb, despre orarul de parcare, despre hotararile care nu se aplica, despre gherete si gheare. Sistemul de parcare ramane, asadar, nemodificat. Deocamdata.
Dorel Popa vrea sa duca povara imprumuturilor in mandatul viitor
"Doresc sa candidez si sa castig, sa nu las pe altul sa duca povara imprumuturilor in mandatul viitor", a declarat Dorel Popa la finele sedintei, la briefingul de presa organizat ad-hoc. Primarul si-a aratat "satisfactia enorma ca am reusit sa votam obligatiunile municipale. (…) Daca reuseam acest lucru cu un an in urma, lucrarile erau finalizate, iar banii erau in parte restituiti. Nu urmarim sa ne facem doar imagine. Veti vedea ca aceste lucrari vor demara vertiginos. Am fost tinuti in loc, un an, complet aiurea". Viceprimarul Voicu a completat ca "opozitia este pusa pe fapte mari la capitolul comentarii. Uita multi ca mandatul nostru este si al lor".
Primarul este multumit ca "atunci cand voi preda mandatul – sau il voi continua – voi avea satisfactia ca ne-am zbatut pentru problemele importante ale orasului".
In privinta initiativelor opozitiei, Dorel Popa a declarat: "Din punctul meu de vedere, nu ma mai intereseaza ce se intampla. Am obtinut lucrurile importante, care vor merge inainte. Pot sa faca opozitie a proasta. Oricum nu mai vad ei 17 voturi!"
***
Municipalitatea a mai preluat unitatile spitalicesti, a corectat o greseala facuta in sedinta anterioara, a dat 80 de milioane de lei pentru cultivarea limbii romane a celor de peste hotare, 50 de milioane pentru echipa de baschet West Petrom (cu perspective de inca 100 de milioane) si pentru implementarea unui proiect de dezvoltare la nivel national. In rest, discutii inutile...

Simona Mazare - Observator

  • Va intra Cetatea Aradului in patrimoniul cultural universal Unesco?

Cetatea Aradului poate intra in patrimoniul cultural al UNESCOAutoritatile au la dispozitie doar zece luni
Ministerul Culturii si Cultelor a trimis Prefecturii si Primariei Municipiului Arad cate o scrisoare in care se preciza ca Cetatea Aradului va fi mentionata pe lista Romaniei in vederea introducerii in patrimoniul cultural Unesco.
De altfel, cetatea se afla in patrimoniul cultural national si urmeaza sa fie facuti pasii pentru demilitarizarea ei. In prezent, se cauta terenul necesar, existand varianta unui schimb intre municipalitate si Unitatea Militara.
Cat priveste cheltuielile ce se vor face pentru mutarea Unitatii, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a avansat o suma fara a preciza ce reprezinta. Cum, potrivit declaratiilor primarului Dorel Popa, exista deja un grup financiar aradean interesat sa investeasca in reabilitare si, ulterior, in exploatarea turistica, prefectul Dan Ungureanu va solicita Bucurestiului sa explice ceea ce reprezinta suma avansata.
Asta si in ideea de a incerca reducerea ei. Toti pasii mentionati trebuie facuti pana in data de 1 februarie 2004, cand Unesco va analiza listele nationale cu monumentele propuse pentru introducere in patrimoniul cultural universal.

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Aeroportul Arad vrea inca 500 de metri de pista

Lucian Atanasiu spera ca va putea sa obtina finantare Sapard pentru prelungirea pisteiAeroportul International din Arad doreste sa obtina o finantare, prin programul Sapard, prin care sa prelungeasca pista de aterizare cu 500 de metri, "Doi ani la rand am incercat sa obtinem fonduri PHARE, insa nu am reusit. Oficiali ai Uniunii Europene ne-au recomandat sa promovam proiecte prin programul Sapard, pentru ca programul PHARE si-a schimbat structura si nu mai acorda finantari pentru infrastructura", precizeaza Lucian Atanasiu, Comandantul Aeroportului International Arad. Costurile lucrarilor sunt estimate la 8,9 milioane de euro. Pana la sfarsitul lunii septembrie se va face selectia de proiecte. Daca proiectul aradean va trece, banii vor sosi in cursul anului viitor. "Lucrarile de prelungire a pistei se pot realiza in 8 luni", adauga Atanasiu.
Pana atunci mai este aproape un an. Investitii necesare si mai apropiate ca raportare in timp sunt realizarea unor instalatii de balizaj mai moderne. Astfel, Aeroportul International Arad va trece de la categoria unu la categoria a doua de operare. Acest fapt inseamna o marire a sigurantei la aterizare in conditii de vizibilitate redusa. Clasa a doua de operare presupune o vizibilitate minima de 450 metri de-a lungul pistei si un plafon de nori situat la 60 metri, fata de 650 metri si un plafon de nori la 90 de metri cat sunt standardele actuale, la clasa unu de operare.
Practic va creste gradul de siguranta a navigatiei in conditii meteorologice deosebite. Lucrarile vor costa aproximativ 7 miliarde de lei. De asemenea, se intentioneaza marirea balizajului prin montarea unor lampi pe calea de rulare de la pista la platforma. Aeroportul International Arad este al cincilea din tara din punct de vedere al numarului de calatori. Saptamanal traficul mediu este de 300 de calatori.

D. Constantinescu - Adevarul

  • Logodnici ucisi cu monoxid de carbon

Casa din Livada unde doi tineri si au pierdut viataDoi tineri au pierit noaptea trecuta in satul aradean Livada. Mariana Ardelean, de 19 ani, din Livada, si Bogdan Cotuna, de 24 ani, din Siad, traiau o frumoasa poveste de iubire. 
Nunta lor era programata pentru ziua de 16 august. Tinerii si familiile lor se pregateau din timp pentru acest eveniment important, care urma sa vina la cateva luni dupa nunta unei surori a Marianei. 
In cursul zilei de luni Bogdan Cotuna si-a vizitat tatal, pe Alexandru Cotuna, la Zadareni, unde acesta locuieste de catva timp. I-a vorbit tatalui despre planurile de nunta. Mariana Ardelean si-a ales, tot luni, rochia de mireasa. Seara cei doi tineri au mers la locuinta fetei, la Livada, unde au discutat cu familia pana spre orele unu din noapte, dupa care s-au retras intr-o camera de oaspeti care era pregatita special doar atunci cand Bogdan ramanea peste noapte la locuinta viitoarei sotii. Pentru ca incaperea era rece, focul in soba de teracota a fost aprins din timp. 
Dimineata la ora 5, sora Marianei urma sa-l trezeasca pe Bogdan Cotuna, care trebuia sa plece sa-si rezolve unele probleme. La cinci dimineata, ea a vazut lumina in camera si l-a strigat pe Bogdan. 
Cum acesta nu a raspuns, a deschis usa, fara sa banuiasca ce tragedie s-a petrecut in camera. Corpurile lui Bogdan si Mariana zaceau intinse pe o canapea, unul pe o parte, altul pe cealalta, imbracati exact asa cum au fost cand au plecat de la discutia in familie. 
Televizorul mergea iar soba de teracota era supraincalzita. 
Pentru ca Mariana Ardelean parea sa mai dea semne de viata, a fost transportata de urgenta spre spital, la Arad, dupa ce s-a incercat acordarea unui prim ajutor. A fost prea tirziu. Pentru ca nu s-au constatat scurgeri de gaze, se presupune ca soba supraincalzita a provocat decesul celor doi prin consumarea oxigenului din incapere. 
In aceeasi noapte, spun vecinii, o tragedie asemanatoare a fost pe cale sa se produca si in alta casa din Livada, unde o tanara a scapat ca prin minune cu viata dupa ce a fost gasita tot intr-o camera supraincalzita de soba alimentata cu gaz. 

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Dupa titlul national, Floare Lihet viseaza la mai mult

Campioana nationala la box Floare Lihet viseaza la noi medaliiPugilista CS Astra a fost convocata la lotul national, cu care va participa la Campionatul European, care va avea lov in mai la Pecs
In doar 18 luni de pregatire intensa, pugilista CS Astra Floare Lihet a scris istorie pentru boxul aradean. In varsta de 26 de ani, Floare a cucerit prima medalie de aur la seniori in istoria pugilismului din orasul nostru. Vor exista carcotasi care vor spune ca este , vorba totusi de box feminin, insa performanta ramane performanta. Dupa ce anul trecut a fost nevoita sa se multumeasca cu medalia, de argint, in acest an, Floare Lihet a urcat pe cea mai inalta treapta a podiumului  si acum viseaza la o medalie europeana. Nu de alta, dar ea a fost convocata la lotul national, care va participa in perioada 10-18 mai la Pecs (Ungaria). Inainte de a se apuca de box, Floare Lihet a facut cinci ani de fotbal. Si atunci, de ce box?
"Imi place sa ma bat, daca pot spune asa, si am vazut ca exista o sectie la CS Astra, asa ca m-am inscris", ne-a declarat Floare Lihet. In competitia de la Pitesti, eleva antrenorilor Stefan Stefana, Vasile Vancea si Mircea Carpaci a disputat trei meciuri, toate trei incheiate cu victorii. "Toate cele trei meciuri au fost foarte grele. In general, turneul a fost unul ridicat ca valoare", a mai spus Floare. "Trebuie sa va spun ca are calitati native pentru acest sport. Stie ceea ce inseamna efort si epuizare", a caracterizat-o in cateva cuvinte antrenorul Vasile Vancea.
Pentru a ajunge la aceasta perfonnanta, Floare Lihet s-a pregatit intens, ea antrenandu-se cinci zile pe saptamana. "La aceasta performanta au contribuit multi oameni, carora tin sa le multumesc pe aceasta cale. Inclusiv conducerii firmei Biemme, pentru intelegere, locul unde imi desfasor activitatea zi de zi", a mai spus pugilista arhdeana. De acum mcolo, gandurile sportivei si ale antrenorilor zboara spre Europene, acolo unde Floare Lihet spera sa mai obtina o performanti. "Am muncit mult pana acum, si s-au vazut rezultatele. Sper din tot sufletul sa castig o medalie si la Europene", a mai spus singura fata (dcocamdata) a sectiei de box a CS Astra. "Dorinta noastra este sa facem o grupa de fete. In acest sens facem apel tuturor fetelor curajoase, cu varste cuprinse intre 14 si 25 de ani, sa vina sa faca box, la sala noastra, situata pe strada Nicolae Grigorescu, nr.l9, zilnic intre ora 16 si ora 18", a spus Stefan Stefana, presedintele sectiei de box a CS Astra.

Adrian Creta - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]