Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 2 octombrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Universitate in casa noua

Inceputul noului an universitar al UAV s-a desfasurat printr-o festivitate gazduita de sala Palatului CulturalUniversitatea de stat "Aurel Vlaicu" din Arad a marcat ieri inceputul noului an universitar printr-o festivitate gazduita de sala Palatului Cultural.
La universitatea aradeana invata acum, in cele 13 facultati, 9.000 de studenti. Noul an universitar este important si din alt punct de vedere.
Printr-un efort investitional care a atins aproape 83 de miliarde de lei, fonduri proprii si bani de la bugetul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, au fost finalizate, in mai putin de un an, lucrarile la cladirea noua a universitatii situata in cartierul Micalaca. 
La festivitatea inaugurala de ieri au luat parte si parteneri de peste hotare ai universitatii aradene. 
Este vorba despre rectorul Universitatii "Tessedik Samuel" din Ungaria, prof. univ. dr. Patay Istvan, si de prorectorul Academiei Pedagogice din Varset, Serbia, prof. Adrian Negru. 
Universitatea aradeana va demara un proiect de colaborare cu universitatea ungara prin care se va asigura atat perfectionarea invatamantului in limba romana pentru etnicii romani din Ungaria, cat si invatamantul in limba maghiara pentru maghiarii din Arad. 
Rectorul UAV, prof. univ. dr. Lizica Mihut, nu a pierdut ocazia de a lansa, in discursul sau inaugural, sageti bine tintite catre oficialii locali prezenti care, intr-un fel sau altul, au pus in trecut bete in roate invatamantului superior de stat din Arad.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • 1000 de noi locuri de munca in Zona Industriala Micalaca

In zona industriala Micalaca vor fi create peste 1000 locuri de muncaPeste 1000 de noi locuri de munca vor fi create, in viitorul apropiat, in zona industriala I Est Micalaca. Acesta este rezultatul pe termen lung al licitatiilor de ieri, prin care Primaria Arad a vandut patru loturi de teren unor firme care doresc sa investeasca in Arad. Pe termen scurt, insa, din aceasta afacere, edilii muncipiului Arad au atras la bugetul local circa 420 de mii de euro plus utilitatile pe care firmele respective trebuie sa le construiasca.
Pe suprafata de teren vanduta, de circa 77 de hectare, cele patru societati comerciale vor ridica o fabrica de componente auto (aparatura de bord pentru autovehicule n.r.) si una de confectii, un depozit de materiale de constructii si un magazin.
Viceprimarul Emanoil Voicu, deosebit de incantat de rezultatul licitatiei, a precizat ca este o realizare deosebit de importanta, deoarece pretul terenului a crescut simtitor de la primele licitatii, acum fiind in jurul valorii de cinci euro/mp. "In plus, Aradul castiga inca o data, pentru firmele acestea vor plati taxa pe teren, impozit pe cladiri si o cota parte din impozitul pe salar va ajunge in bugetul local", a mai adaugat Voicu.

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Sarbu va trimite directorul ADS sa restituie pamantul aradenilor!

Ministrul agriculturii  s-a intalnit ieri la Prefectura cu sefii institutiilor aradene subordonateMinistrul agriculturii, Ilie Sarbu, s-a intalnit ieri la Prefectura cu sefii institutiilor aradene subordonate si, dupa ce le-a  ascultat problemele, a decis sa dea o mana de ajutor in rezolvarea acestora.
Lucruri bune
Directorul Directiei Agricole a sustinut ca Aradul sta bine in domeniul recoltarilor si ca productia a depasit-o pe cea de anul trecut.
La eliberarea terenurilor pentru araturi, judetul sta destul de bine, iar la cererile pentru subventii, Aradul ocupa primul loc (cu 53 de mii de cereri si cu 180 de miliarde cerute doar pentru grau).
Aradenii au cerut ministrului ca judetul sa ocupe acelasi loc si in momentul in care se vor da banii.
Ministrul a cerut ca finalizarea campaniei de toamna sa aiba loc pana la 20 octombrie, fapt posibil de realizat, potrivit lui Corneliu Henegar.
Lucruri rel
Directorul Directiei Agricole considera ca cea mai mare problema este cea a colectivului institutiei, mult prea restrans, si i-a cerut ministrului sa aloce cateva posturi in plus.
Sarbu a punctat faptul ca a primit de la Guvern inca trei mii de locuri in plus, in mare pentru institutiile care vor fi create in vederea aderarii la Uniunea Europeana, dar ca va tine cont de cererea aradeana.
Reprezentantul ADS a punctat faptul ca singura problema a institutiei sunt cererile pentru repunerea in posesie, care sunt de doua ori mai mari decat terenul disponibil.
Marea majoritate vor restituire in natura, nu despagubiri, si sunt dispusi sa mearga in instanta, unde de obicei castiga.
Ilie Sarbu a hotarat sa trimita de urgenta  la Arad, pentru rezolvarea problemelor, pe directorul general al ADS.

Adriana Barbu - Observator

  • Aradul - un oras scump de "frige"

Pretul imobilelor din Arad il concureaza pe cel din Bucuresti - Virtual Arad News (c)2003In ultimii ani, multi dintre cei care au vizitat Aradul s-au plans de faptul ca orasul nostru este unul dintre cele mai scumpe din tara.
Pot fi invocate dezvoltarea economica, care a adus si un somaj scazut, faptul ca Aradul se afla la granita cu Occidentul.
Cert e ca, in ultimii ani, dintr-un motiv sau altul, preturile au saltat considerabil.
Poate si disparitia marcii germane, la care se raporta orice vanzare (indiferent ca era vorba autoturisme, terenuri sau apartamente), a dus la aceasta crestere a preturilor.
Pentru ca, mai totdeauna, marca a fost transformata in euro cu o paritate de 1/1, astfel ca pretul a devenit aproape dublu.
In conditiile in care castigurile aradenilor sunt destul de modeste, iar preturile rivalizeaza, de cele mai multe ori cu Bucurestiul, putem spune ca orasul nostru este unul prea scump, pentru buzunare prea goale.
Concurentii Capitalei
Primul criteriu dupa care poti observa scumpirea vietii din Arad sunt tranzactiile imobiliare.
Daca in urma cu trei patru ani vindeai un apartament cu 25 de mii de marci germane, sa zicem, dupa introducerea monedei europene, acelasi apartament se vinde in Arad cu ... 25 de mii de euro.
La un calcul simplu, vom vedea ca pretul acelui apartament s-a dublat, peste noapte.
Nu acelasi lucru s-a intamplat, insa, in capitala sau in alte orase ale tarii, unde tranzactiile se raportau la dolar, astfel ca nu s-au produs cresteri spectaculoase.
Asa s-a ajuns ca, in ultimii ani, preturile din Arad sa rivalizeze cu cele din Bucuresti, daca nu, in unele cazuri, sunt chiar mai mari. 
Consultand un site cu mii de anunturi imobiliare din toata tara, vom vedea ca Aradul merge cap la cap cu Capitala. 
Spre exemplu, la garsionere, piata bucuresteana are oferte incepand de la 5000 de euro, in timp ce la Arad pretul porneste de la 8.000 de euro pe o garsoniera sau apartament cu o camera.
Media este undeva la 10-11.000 de euro, atat la Arad, cat si in Bucuresti, cu mentiunea ca oferta Capitalei este cu mult mai bogata. 
Aceeasi situatie o intalnim la apartamentele cu doua-trei camere, in Bucuresti oferta pentru cei saraci fiind mult mai vasta, in timp ce preturile medii se incadreaza perfect cu cele din municipiul nostru.
Spre exemplu, daca la Bucuresti mai gasesti apartamente cu doua camere la 9-10.000 de euro, la noi preturile, in general, pornesc de la 12.000 de euro, iar media ajunge undeva la 20.000 de euro, peste ceea ce gasim in cel mai mare oras al tarii.
Acelasi lucru se intampla si la apartamentele cu patru camere, la case, terenuri pentru constructii etc.
La piata auto a crescut si pretul masinilor Cam tot ce tine de piata imobiliara. Vorbim, desigur, de o oferta medie, pentru ca nu ne putem compara cu Bucurestiul, in ceea ce priveste imobilelele de lux.
Desi, si in Arad avem case la 200-300 de mii de dolari, pe care in Bucuresti le-ai cumpara, probabil, la aceleasi preturi.
Cum s-a ajuns la aceste preturi in Arad, care era, totusi, sub multe orase din tara, cel putin din acest punct de vedere, este greu de explicat.
Chirii piperate
Cei care au stat, anii trecuti, in chirie, poate isi mai aduc aminte de preturile "subtirele" cu care se oferea un apartament sau o garsoniera.
Sumele oscilau undeva la 50-100 de marci germane, preturi acceptabile pentru cat castigau aradenii, in jur de 100 de dolari (200 DM pe acea vreme).
Castigul a ramas, in medie, cam acelasi pentru salariatul aradean, poate un plus de 10-15 euro, in timp ce chiriile au devenit astronomice.
Greu mai gasesti o garsoniera sub 100 de dolari sau euro pe luna, pret care va anuntam ca-l intalnim de nenumarate ori la ofertele din Bucuresti.
In schimb, daca vrei sa stai in centru, unde era in jur de 100 DM chiria, acum trebuie sa scoti din buzunar cel putin 200 de euro, daca nu mai mult.
Si la acest capitol concuram cu cei din Bucuresti.
Oferta auto s-a inflamat
La fel de speriat e si piata auto. Cei care au fost cat de apropiati de acest domeniu, isi aduc, probabil, aminte ca piata auto din Arad era cea mai cautata din tara. 
Cei din Bucuresti veneau duminica de duminica pentru a lua autoturisme de la noi, tocmai pentru ca pretul era raportat la marca, ceea ce facea ca in Capitala pe masina sa se incaseze aproape dublu. 
De la o vreme, insa, avem surpriza ca piata auto de la noi sa devina printre cele scumpe din tara.
De exemplu, un BMW din 2000, in Arad se vinde cu 18.000 de euro. 
La Bucuresti, ca sa nu dam doar un exemplu, BMW-uri din 2000 se gasesc la 12.000 de euro, 13.000 euro, 13.700 euro si 16.000 euro. 
La aceste preturi, e greu de crezut ca mai reprezentam un paradis al autoturismelor pentru cei din Bucuresti. 
Ba mai mult, acum masinile sunt cumparate din alte piete si vandute la noi, tocmai pentru ca la Arad preturile sunt mai mari si e rost de un castig bun.
Sa dam si alte exemple, pentru a argumenta cat mai bine cele afirmate mai sus. Opel Vectra 1993: Arad - 5400, Bucuresti - 4500-4700; VW Passat 2000: Arad - 13.900, Bucuresti: 10.000, 11.000, 11.500. E inexplicabil cum s-a ajuns la aceste preturi, mai ales ca multe masini sunt aduse direct de afara, adica ar fi la prima mana, iar Aradul ar trebui sa fie cea mai puternica piata auto din tara.
Chiar si in piete preturile sunt mai mari ca si in alte orase - Virtual Arad News (c)2003Piata legumelor - sensibil mai scumpa
Desigur, cele mai multe din aceste preturi sunt pentru cei cu bani, dar si omul de rand resimte, si inca bine, scumpirea care s-a inregistrat in Arad, in ultimii ani. 
Cel mai bun barometru este pretul alimentelor de zi cu zi, preturi care, de multe ori, in Arad sunt mai mari chiar decat in strainatate. 
Insa, ramanand la comparatia cu Bucurestiul, am pus fata in fata oferta Pietei Obor, din Capitala, si cea a Pietei Mihai Viteazul, din Arad. 
Am avut mirarea sa constatam ca preturile merg, in general, la acelasi nivel, iar atunci cand se inregistreaza diferente acestea sunt in avantajul bucurestenilor, care cumpara produse mai ieftine. 
Ca sa dam unele exemple, la ceapa (15.000), rosiii (15.000), vinete (10-20.000), dovlecei (8-10.000) sau cartofi (10-12.000), preturile sunt aceleasi. 
Daca vrei, insa, sa cumperi varza, la noi e 8.000, la Bucuresti gasesti si cu 5.000. La fel castraveti, Arad -14.000, Bucuresti - 12.000; varza murata, Arad - 25.000, Bucuresti - 10-15.000; ardei, Arad - 15-20.000, Bucuresti - 8-10.000. Iar lista ar putea continua. 
Cum fac cei din Capitala de cheltuiesc mai putini bani pentru a obtine aceste legume, e greu de inteles. Cert e ca Aradul si la acest capitol e un oras prea scump. 
Preturi asemanatoare - salarii de necomparat
Desigur, comparatiile de mai sus nu pot fi considerate general valabile. Bineinteles ca Bucurestiul este net superior, din punct de vedere al luxului si preturilor exorbitante, fata de Arad. 
E vorba aici de omul de rand, care a strans economii o viata pentru un apartament, o masina, care mananca din piata si nu din supermarket-uri scumpe, care sta in chirie. 
Bineinteles ca in Bucuresti sunt chirii scumpe, de mii de euro, ca exista apartamente si case ce depasesc sutele de mii de euro, masini luxoase, insa aici ne referim la viata omului de rand, nu a elitei. 
Iar dupa cum se vede, omul de rand din Arad se compara, ca preturi, cu cel din Bucuresti. 
Puterea de cumparare, din pacate, e cu totul alta. Se stie bine: bucurestenii au cele mai mari salarii din Romania, asa ca pentru ei, preturile ar putea sa nu arate atat de umflate. 
La Arad, insa, in ciuda dezvoltarii economice din ultimii ani, salariile au crescut prea putin. Si atunci, pe buna dreptate putem spune ca aradeanul plateste prea mult, pentru cat castiga.

Cosmin Mihuta - Adevarul

  • Aradenii (retro)cedeaza contra cost paduri statului

Proprietarii isi pot vinde padurile StatuluiLa Arad, unele paduri private trec din nou la stat. Directia silvica locala a primit de la guvern doua miliarde de lei, bani ce pot fi folositi pentru a cumpara de la aradeni terenuri impadurite. 
O comisie constituita la nivelul judetului s-a intalnit cu proprietari de paduri pentru a negocia pretul tranzactiilor. 
La prima intrevedere de acest fel, s-au prezentat 30 de persoane care au oferit statului 50 de hectare de teren forestier. 
Cei mai multi au declarat ca nu stiu cum sa intretina padurile, sau ca se tem de furturile materialului lemnos de pe proprietatile lor.
Cativa ofertanti au recunoscut ca nu au suficienti bani pentru a intretine arborii si au preferat in prag de iarna sa isi faca rezerve financiare.
Directia Silvica Arad a cautat cu precadere sa cumpere padurile particulare situate in apropierea celor aflate in proprietatea statului.
Inainte de a bate palma cu vanzatorii, o comisie va inspecta si evalua terenul oferit de particulari, actiune care va influenta si pretul vanzarii-cumpararii.
Sumele cu care vor fi cumparate padurile aflate in proprietate privata de catre directia silvica variaza intre 20 si 80 de milioane de lei pentru un hectar, in functie de amplasament si starea generala a padurii.
Persoanele care vor sa isi vanda terenurile trebuie sa aiba titlurile de proprietate deja emise, iar suprafetele forestiere nu au voie sa reprezinte motiv de litigiu intre mai multe parti.

Cosmin Lungu - Ziua de Vest


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]