Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 2 decembrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Ion Iliescu: "Eroii de la Arad au readus  in sufletele romanilor increderea!"

Oficialitatile aradene l-au insotit pe presedintele Romaniei"Avem bucuria de a ne intalni in orasul in care s-a cristalizat Marea Unire. Aici, pe strazile Aradului, s-a trezit si a fost intretinuta flacara spiritualitatii nationale. Timp de o luna, capitala romanilor de dincoace de Carpati a fost la Arad", a fost mesajul cu care presedintele Ion Iliescu s-a prezentat in fata aradenilor, mesaj ce a redat orasului locul pe care il merita in paginile de istorie.
Vizita acestuia a fost cu atat mai importanta tinand cont de faptul ca, in mai putin de un an, Ion Iliescu va pierde definitiv calitatea de presedinte al Romaniei, cele trei mandate detinute pana acum facand practic imposibila o noua candidatura. 
Desi cu cateva zile inainte orasul s-a aflat sub asediul norilor, ploaia ingrijorandu-i pe organizatori, inca o data s-au dovedit adevarate vorbele devenite deja folclor: "Iliescu apare, soarele rasare".
Ziua de duminica a fost calduta, insorita, iar oamenii au profitat pentru a fi prezenti in punctele cuprinse in vizita prezidentiala. Dispozitivul de paza si protectie desfasurat a fost impresionant, SPP-istii veghind cu mare atentie la viata presedintelui. 
Aradenii au dat buzna sa-l salute, iar atitudinea modesta si binevoitoare a acestuia a fost ca un leac pentru cei care au ajuns sa-i spuna pasurile.
Programul vizitei a inceput cu o depunere de coroane in cimitirul Eternitatea, urmata de dezvelirea unei placi comemorative la Palatul Romanul, participarea la un simpozion la Teatrul de Stat si vizita din judet, in orasul Curtici. 
Dupa amiaza, Ion Iliescu a primit doua titluri de Doctor Honoris Causa si a depus coroane de flori la Monumentul Eroilor Revolutiei.
Oficialitati in sir indian, sa dea mana
Presedintele Ion Iliescu a deschis vizita la Arad cu o depunere de coroane la cimitirul Eternitatea. 
Directorul Gospodaririi Comunale, Coloman Edeleni, s-a ocupat timp de mai multe zile de cosmetizarea imaginii acestui loc. 
Aleile au fost curatate, la fel si cele trei morminte ale corifeilor Marii Uniri: Vasile Goldis, Ioan Suciu si Stefan Cicio Pop.
La intrarea in cimitir, oficialitatile locale se aliniasera pentru a da mana si a fi prezentati presedintelui. 
Din partea opozitiei au putut fi remarcati doar fostul presedinte al Consiliului Judetean, Dan Ivan si actualul vicepresedinte, Gheorghe Falca. 
Prefectul Dan Ungureanu a fost cel care l-a condus pe presedinte la locul desfasurarii ceremoniei de comemorare, apoi la mormintele corifeilor, pentru depunerea de coroane. La un moment dat, acesta a incurcat drumul spre iesire, iar primarul nu a scapat ocazia de a scapa o remarca infundata: "Asa-i daca se baga cine nu se pricepe".
Presedintele Iliescu a fost impresionat de "Sageata albastra""Sageata albastra" l-a impresionat
Programul presedintelui a suferit si schimbari fata de ceea ce se anuntase. 
Vizita la Astra Vagoane Calatori, una dintre fabricile cu cel mai mare succes, a avut loc inainte de deplasarea la Curtici.
Ion Iliescu a ramas impresionat de modul in care se construieste "Sageata albastra". 
A recomandat ca modelul sa fie lansat cat mai repede pe caile ferate din tara. 
Directorul general al uzinei, Valer Blidar, a precizat ca prima garnitura de tren va iesi pe linii in luna ianuarie si ca, incepand de anul viitor, vor fi produse si trenuri special concepute pentru trasee mai lungi, cu doar trei-patru vagoane.
Campanie electorala in timpul discursurilor
Discursurile festive din sala teatrului de stat au fost folosite de reprezentantii autoritatilor locale pentru a-si face reclama (sau campanie electorala, daca vreti…) 
In timp ce vorbea Dorel Popa, deasupra prezidiului, pe cortina, apareau imagini proiectate de la etaj, cu realizarile primarului, sub titlul: Aradul, oras european. Au fost prezentate cele mai importante obiective locale, realizate in mandatul lui Dorel Popa, care insa nu a aparut in nici unul dintre cadre. Mult mai vanitos a fost insa prefectul Vasile Dan Ungureanu: el, spre deosebire de primar, a aparut in toate imaginile care se refereau la activitatea prefecturii. In absolut toate!
Presedintele Iliescu a recunoscut rolul Aradului in Marea UnireA recunoscut rolul Aradului
Discursul presedintelui, la teatrul de stat, a fost entuziasmant, incarcat cu elemente de istorie locala. A fost, practic, un elogiu adus Aradului, aradenilor. Pentru intaia oara, un sef de stat a recunoscut oficial faptul ca Aradul a fost al doilea oras care a manifestat in decembrie 1989 impotriva regimului comunist. 
In acelasi timp, Ion Iliescu a fost si primul presedinte al Romaniei care a venit sa sarbatoreasca unirea la Arad, inainte de momentul Alba Iulia, ca un omagiu adus celor care au plamadit unirea, la 1918.
"La 85 de ani de la infaptuirea Marii Uniri, ne intalnim in orasul unde a rasarit si a dat in parg ideea de unire – la Arad, unde marile spirite ale timpului i-au pregatit pe romani sa aiba demnitatea sa spuna ca sunt romani, in Romania! Aici, pe strazile acestea, in casele acestea, Vasile Goldis, Ioan Suciu, Stefan Cicio-Pop, Romul Veliciu, Gheorghe Crisan, Gheorghe Popovici, impreuna cu parintii parintilor Dumneavoastra, au trezit si intretinut spiritul national. Au avut curajul sa isi declare si sa isi sustina identitatea, in vremuri in care acest lucru nu era deloc usor. Aici, la Arad, in zorii secolului trecut, a inflorit cea mai buna presa romaneasca din Transilvania: ziarele Romanul si Tribuna, care au luptat pentru recunoasterea fiintei nationale, a culturii si valorilor stramosesti. Toate marile initiative si idei, toate documentele legate de Marea Unire au izvorat din paginile acestor ziare. Aici s-a demonstrat puterea si disponibilitatea spirituala a romanului, capabil sa isi valorifice potentialul intelectual.(…) Presa vremii se intreba daca vom intelege agitatia inaltatoare a acelor zile istorice, entuziasmul de care a fost cuprins romanismul. Se temeau cei de atunci ca nu vom pricepe maretia si nu vom patrunde splendoarea acelor clipe. Cum sa uitam?! Cum sa fi ignorat?! Tablourile descrise de cronicarii inceputului de secol XX sunt tot atatea pilde vii ale timpurilor mari din toamna, iarna lui 1918. Ni s-au intiparit in suflet toate amanuntele evenimentelor si fiecare ceas de atunci este cate o stanca de piatra, care nu se mai clinteste din constiinta noastra. Zilele acelea sunt cele mai mari zile ale istoriei, scrise cu suflet, vointa si devotament. Sunt momente inaltatoare, o hrana spirituala de care nu ne putem satura niciodata! Dupa veacuri de intuneric, lumina clara a lucit pentru noi; dupa veacuri de alergare pe nisipuri miscatoare, la 1 decembrie 1918 am cladit temelia solida pe care natiunea romana se dezvolta.(…) La 1918 natiunea romana si-a definit identitatea. Acum, dupa un secol, aceasta trebuie sa se integreze intr-o constelatie de identitati. Vor fi schimbari de mentalitate, de atitudine. Ca si acum un secol Aradul are menirea sa fie deschizator de drumuri. Municipiul Dumneavoastra a fost primit, anul acesta, in clubul de la Strasbourg – o organizatie care reuneste cele mai importante orase, si care lupta pentru integrarea si promovarea unitatii in diversitate intr-o Europa a tuturor. La 85 de ani dupa ce scanteia reintregirii neamului a scaparat la Arad, la 14 ani dupa ce v-ati alaturat demersului pentru democratie, "capitala romanilor de dincoace de Carpati" are o noua menire: sa arate ca la noi acasa e casa omului european!" – a spus, printre altele, Ion Iliescu. 
El a evidentiat si rolul Preparandiei in pregatirea Unirii, subliniind faptul ca scoala de dascali a pregatit intelectuali de calitate, creand premisele unei intelectualitati preocupate de identitatea nationala. 
Discursul presedintelui a fost intrerupt de patru ori de aplauzele publicului. La final, primarul Aradului a intrebat retoric: "Mai poate spune cineva ca acesta nu a fost un moment de exceptie?"
Presedintelui Iliescu i s-a decernat titlul de doctor honoris causa la UAV Din pacate, alocutiunea lui Ion Iliescu a fost umbrita de faptul ca multi simpatizanti si curiosi au ramas in afara Teatrului de Stat, nefiind lasati sa intre fiindca nu aveau invitatii personalizate. 
In aceste conditii, multi dintre aradenii care au asteptat ore intregi sa il vada pe presedinte, au plecat suparati spre casa.
Duelul rectorilor
Rectorii universitatilor aradene, Lizica Mihut si Aurel Ardelean, au dat un nou recital de replici. La teatru, in momentul discursurilor oficiale, Lizica Mihut, rectorul universitatii Aurel Vlaicu, i-a inmanat presedintelui o placheta "care chiar daca nu este placata cu aur veritbail, poarta pe ea aurul din sufletele noastre", dand astfel o replica rectorului Ardelean, care obisnuieste sa premieze oaspetii de onoare cu distinctii din metal pretios. 
Mai mult, Lizica Mihut (care, din nou, nu a vorbit la microfon, preferand sa stea mai aproape de presedinte si sa se uite la Ion Iliescu in timp ce ii vorbeste) a declarat ca Unirea a fost prefatata de Aurel Vlaicu, pilotul care a ales simbolic Ardealul pentru incercarile sale de a zbura peste Carpati, simbolizand astfel dorinta sa ca unitatea neamului roman sa fie desavarsita. 
"In 1912 Aurel Vlaicu nu a zburat spre Moldova sau Dobrogea, ci spre Ardeal, spre Blaj, aripile avionului sau intruchipand nazuinta romanilor de a fi cuprinsi sub aceeasi protectoare pavaza" – a spus doamna Mihut.
Rectorul Aurel Ardelean, intr-un discurs mai tehnic, in care a pus accent pe pregatirea istorica a evenimentului, si-a luat de mai multe ori angajamentul in fata lui Ion Iliescu ca Universitatea Vasile Goldis va contribui la formarea unor specialisti de valoare, de care tara are nevoie in integrarea in structurile europene. 
A fost taiata panglica inaugurala la Muzeul "Vasile Goldis" Apoi, i-a conferit presedintelui o medalie de onoare. "Chiar daca este placata cu aur, are un simbol deosebit", a punctat domnul Ardelean, facand aluzie la discursul rectorului care vorbise inaintea sa.
"Traiasca domnul Musca!"
Doua-trei sute de persoane l-au intampinat pe presedinte la centrul Combinatului Agroindustrial de la Curtici. Discursul sau a fost oarecum surprinzator, prin vehementa si mesaj. 
In timp ce l-a laudat de mai multe ori pe presedintele Combinatului, Dumitru Musca, a criticat cu vorbe grele acele persoane care au faramitat terenurile agricole ale tarii, ajungandu-se ca noua milioane de hectare sa fie impartite la sase milioane de romani. 
Discursul prezidential a fost intrerupt de mai multe ori de un barbat care scanda "Traiasca domnul Musca!", atragand aplauze in multime. 
Cand a inceput sa strige a treia oara "Traiasca domnul Musca!", o femeie l-a inghiontit si l-a intrebat de ce nu striga urale despre presedintele tarii. "Fiindca mie Musca mi-a dat grau pe gratis sa imi fac culturile, nu Iliescu" – a replicat acesta.
Sepepist batut cu geanta
Garzile SPP cu greu au reusit sa-i faca presedintelui, prin multimea adunata la Podgoria, un culoar de trecere. 
Un agent de paza a primit cateva genti in cap din partea unei femei revoltate ca nu este lasata sa vorbeasca cu Ion Iliescu. 
"Vreau doar sa-i multumesc pentru ca ne-a ajutat pe noi, persoanele cu handicap". 
Varsta inaintata a femeii si starea sanatatii l-au facut pe bodyguard sa incaseze cu stoicism loviturile, pana cand geanta a cazut, undeva, in praf.
Intalnire Iliescu-Musca la Combinatul Agroindustrial CurticiCombina Claas a atras atentia
La Combinatul Agroindustrial din Curtici, Dimitrie Musca s-a dovedit a fi o gazda de exceptie. 
Acesta i-a aratat presedintelui modul in care a evoluat activitatea de la ultima vizita prezidentiala pana in prezent. 
Primul popas a fost in parcul agricol, unde cateva zeci de utilaje nou noute asteptau sa fie admirate. 
"Lucram cu masini mari, pentru ca renteaza. Am investit foarte mult, pentru ca nu poti obtine rezultate folosind jumatati de masura. La productia de grau am obtinut 5400 de kilograme la hectar, dar porumbul a fost afectat de lipsa de precipitatii", au fost cateva din raspunsurile pe care Dimitrie Musca le-a dat presedintelui, foarte curios de tot ceea ce vedea.
"Vedeti ce inseamna exploatatie agricola mare? Lucreaza pe cinci mii de hectare si isi permite sa puna la munca masinile mari. Daca vrem sa fim competitivi trebuie sa exploatam suprafete de peste o mie de hectare, ca aici", le-a spus Ion Iliescu celor care il insoteau, si in special consilierului Octavian Stireanu, care il seconda de aproape.
Aspectul deosebit al unei combine Claas l-a determinat pe presedinte sa urce in cabina pentru a vedea cum functioneaza. 
Reactia SPP a fost intr-o prima faza de impotrivire. "E prea periculos, as recomanda sa nu se urce", a spus unul dintre aparatori, dar cuvintele acestuia nu au mai ajuns la presedinte, care deja pornise motorul combinei, foarte incantat.
S-a pus piatra de temelie a Monumentului Marii Uniri
Momentul cel mai asteptat a fost acela al sfintirii pietrei de temelie a Monumentului Marii Uniri. Aproape de orele amiezii, in Piata Podgoria circulatia a fost paralizata. Mii de oameni coborati din tramvaiele oprite sau veniti special pentru acest eveniment l-au inconjurat cu dragoste si admiratie pe presedinte.
Prima cupa de beton la fundamentul Monumentului Unirii din Arad Insotit de membri ai Asociatiei pentru ridicarea Monumentului Marii Uniri, el a turnat primul cancioc de beton, apoi a participat la slujba de sfintire a clopotelor noii catedrale ortodoxe.
Presedintele a asistat la slujba de sfintire a clopotelor noii Catedrale ortodoxe si a tinut o cuvantare despre rolul si importanta bisericii in viata romanilor, apoi a primit din partea Preasfintiei Sale Timotei Seviciu o icoana de ocrotire, a Maicii Domnului. 
Danganul clopotelor trase de catre presedinte au emotionat pana la lacrimi oamenii aflati in piata.
Femeia care s-a plans ca nu are barbat…
Inaintea sosirii presedintelui la Universitatea Vasile Goldis, duminica seara, vreo treizeci de persoane (majoritatea studenti) asteptau la intrarea in cladire. 
Un sepepist a fost intrebat prin statie cati aradeni sunt in multime, si cand a comunicat numarul, i s-a dat ordin sa nu mai lase lumea sa circule pe trotuar, pana nu vine Ion Iliescu. 
Astfel, la sosirea sefului statului vreo o suta de persoane erau deja aglomerate in fata aulei Vasile Goldis, de pe Bulevardul Revolutiei. 
O femeie imbracata mai saracacios a fost ochita de politisti, care au avertizat-o sa nu il retina pe presedinte si sa nu ii dea nici un fel de scrisoare, pentru ca Iliescu nu are timp de asa ceva. 
Surprinzator pentru politisti, acesta a fost insa abordat de o alta doamna, care i-a cerut sa intervina pentru anularea unei amenzi fiindca ei ii este greu, nu are barbat, si a fost sanctionata fiindca a construit ceva fara autorizatie… 
Presedintele s-a uitat spre primarul Popa, care il insotea, sugerandu-i sa preia problema. 
Ion Iliescu a dat si aici mana cu multi dintre cei care l-au asteptat. Cei mai dezamagiti au fost studentii, care au stat degeaba in frig, caci cadrele didactice nu le-au permis intrarea in sala festiva, motivand ca nu sunt suficiente locuri pentru a putea si ei asista la ceremonia decernarii titlului de Doctor Honoris Causa.
Universitatea Vlaicu, ajutata de PSD
La Universitatea Aurel Vlaicu, rectorul Lizica Mihut , asistat de numeroase cadre universitare si studenti, l-a intampinat intr-o atmosfera de sarbatoare pe Ion Iliescu, care s-a declarat incantat de nivelul invatamantului universitar aradean. 
Acesta a vorbit din nou despre rolul pe care l-a avut Aradul in Marea Unire si despre faptul ca a tinut in mod deosebit sa se afle in oras la implinirea a 85 de ani de la marele eveniment.
Au fost prezente si marea majoritate a oficialitatilor locale, incepand cu primarul si parlamentarii. 
Dupa sustinerea alocutiunilor de catre rector, primar si presedintele Consiliului Judetean, lui Ion Iliescu i-a fost inmanat prestigiosul titlu universitar. "Laudatio" a marcat cateva momente ale vietii si activitatii presedintelui, iar Lizica Mihut a evidentiat in mod deosebit sprijinul pe care l-a primit din partea actualei guvernari: "Niciodata universitatea nu a fost mai ajutata decat in ultimii trei ani", a recunoscut aceasta.

Mihaela Iancu & Andrei Ando - Observator

  • Ziua Nationala a Romaniei - sarbatorita cu bucurie la Arad

Parada militara de Ziua Unirii - Virtual Arad News (c)2003Mii de aradeni au invadat Bulevardul Revolutiei. 
Imnul National acompaniat cu salve de tun, confeti si baloane tricolore

A 85-a aniversare a Zilei Nationale a Romaniei a coincis in mod fericit cu o vreme superba pentru aceasta perioada a anului. 
Mii de aradeni au invadat pur si simplu Bulevardul Revolutiei. 
Copiii cu baloane - rosu - galben - albastru, tineri dar si maturi cu esarfe in culorile nationale sau pensionari cu cocarde tricolore prinse in piept... 
O atmosfera de sabatoare adevarata la care au contribuit din plin si autoritatile locale prin manifestarile cultural - artistice, prin efectele speciale (artificii), prin nelipsita parada militara sau ... cele 20.000 de sarmalute oferite in piata Avram Iancu si in fata Palatului Administrativ. 
Aradenii nu au mai avut parte de o zi nationala asa de bine organizata, de pe vremea cand se sarbatorea in data de ... 23 august. 
Au lipsit doar mititeii si drapelele pe care atunci le gaseai aproape la tot pasul. 
"Micii" au fost insa inlocuiti cu traditionalele sarmalute si cu ...pizza. 
Iar drapele am vazut doar cateva, asezate razlet. Cam putin pentru o zi nationala. 
Celelalte tari europene (de Statele Unite ale Americii nici nu mai vorbim), isi pretuiesc parca mai mult sarbatoarea nationala. 
Incet, incet reavatam si noi romanii sa o facem. Mai bine mai tarziu... 
Programul dedicat Zilei Nationale a Romaniei a inceput printr-o depunere de coroane la mormintele corifeilor Marii Uniri: Vasile Goldis, Stefan Cicio Pop si Ioan Suciu. 
Prefectul Dan Ungureanu, presedintele Consiliului Judetean Arad - Caius Parpala, primarul - Dorel Popa, comandantul Garnizoanei Arad - Avram Catanici, rectorul Universitatii de Vest "Vasile Goldis"- prof. univ. dr. Aurel Ardelean si alte oficialitati importante din minicipiu au fost prezente la eveniment. 
La mormintele corifeilor au fost depuse coroane P.S.P. Timotei Seviciu, episcop al Aradului, Ienopolei si Hunedoarei, impreuna cu un sobor de preoti a oficiat un ceremonial religios specific unor astfel de momente. 
Primarul Aradului, Dorel Popa a tinut un scurt discurs in care a evidentiat ca "1 decembrie nu este sarbatoarea unui om sau a unui partid ci a tuturor romanilor. De aceea va invit pe toti la concordie". 
Oficilitatile locale si reprezentantii partidelor politice si a altor institutii publice din Arad, au depus coroane omagiale la mormintele corifeilor Unirii. 
A urmat o defilare a unei parti a soldatilor si cadrelor din Garnizoana Militara Arad. 
La scurt timp dupa ora 11:00, a urmat depunerea de coroane la "Crucea Martirilor" din Parcul Eminescu. 
I-am remarcat aici pe reprezentantii Universiratii "Aurel Vlaicu", in frunte cu rectorul acestei institutii prof. univ. dr. Lizica Mihut. 
Unul dintre cele mai asteptate momente ale zilei a fost parada militara care s-a desfasurat in fata Palatului Administrativ. Intonarea Imnului de Stat a fost acompaniata de "zborul" catorva zeci de baloane tricolore, de salve de tun si de o ploaie de confeti lansata din avion. 
Prefectul Dan Ungureanu a tinut sa-i felicite pe aradeni "pentru modul exemplar" in care au stiut sa sarbatoreasca cei 85 de ani scursi de la realizarea Marii Uniri. 
Participantii din Piata Revolutiei si Piata Avram Iancu au fost serviti cu sarmalute de catre elevi si profesori ai Colegiului Ecomonic (40 de elevi si zece dascali). 
Directorul acestui Colegiu, Daniel Balan, s-a aflat tot tot timpul in preajma colegilor sai sprijinindu-i. 
De Ziua Nationala aradenii au fost serviti cu sarmale si pizza Unul dintre principalii organizatori a manifestarilor dedicate zilei de 1 decembrie a fost directorul Gospodaririi Comunale Arad - Coloman Edeleni. 
El spune ca aceasta sarbatoare nu este a oficialitatilor sau a partidelor, ci a turturor romanilor. 
"Anul acesta a fost si o cifra rotunda - 85 de ani de la Marea Unire si de aceea ne-am, gandit sa o facem mai deosebita. Sa-i motivam si pe aradeni sa participe in numar cat mai mare la aceasta sarbatoare. Din fericire, ceea ce am prevazut s-a si intamplat. Nu cred ca au mai fost, dupa Revolutie, atatia aradeni care sa participe la o zi nationala. La orice sarbatoare e bine sa-i servesti pe oameni cu ceva. De aceea am facut-o si noi. Nu conteaza incercarile disperate ale unora de a bagateliza un asemenea eveniment. Numarul mare de participanti a demonstrat ca pentru aradeni spiritul national nu e doar o vorba goala si ca trebuie sa-l simtim impreuna", a declarat Edeleni. 
Dupa evenimentele artistice care au avut loc seara, focurile de artificii au incheiat intr-un mod spectaculos ziua de 1 decembrie. Dincolo de plusurile si minusurile (ineretente) ale acestei sarbatori, ramanem in minte cu o imagine superba: scaldat de razele de soare, un copilas de vreo trei - patru anisori, tinut pe umerii bunicului sau, flutura cu bucurie un stegulet tricolor de hartie in acordurile Imnului National. 
Imaginea nu a fost singulara si am citit-o pe fata multor aradeni ieri. 
Semn ca romanul reincepe sa simta importanta valorilor nationale, a simbolurilor care aduna in ele toata fiinta neamului nostru atat de greu incercat de-a lungul istoriei.

Olimpiu Bulzan - Adevarul

  • Masuri de securitate la maxim

SPP-isti au fost vigilenti in timpul vizitei presedintelui IliescuMasurile de securitate, prilejuite de vizita presedintelui Ion Iliescu la Arad, au fost draconice. 
In multe dintre punctele vizitate de presedinte, oamenii se certau cu SPP-istii pentru ca nu au fost lasati sa se apropie de presedinte. 
Sute de gardieni pubtici, jandarmi, politisti, SRI-isti si alte forte de ordine au fost desfasurate in Arad, pentru ca vizita si se desfsoare fara probleme. Un singur incident mai serios a avut loc pe parcursul intregii vizite la Catedrala, asupra unui aradean s-a gasit un pistol de jucarie, care se afla intr-o plasa, in care se mai gasea si o masinuta cu telecomanda, impreuna cu cateva banane. 
In multimea adunata, ofiterii SPP au observat, la un moment dat, un barbat suspect. 
Individul a atras atentia SPP- istilor, deoarece incerca sa treaca de cordonul jandarmilor pentru a ajunge intr-un alt grup de oameni, dar si pentru ca avea o geanta. 
Barbatul a fost controlat, descoperindu-se jucariile si bananele din geanta. 
El a fost condus in afara zonei prin care urma sa treaca presedintele Iliescu.
Aradeanul, in varsta de 45 de ani, a precizat ca avea jucariile pentru copii. 
Acest incident a fost amplificat de presa centrala, care relata ca "presedintele a fost amenintat cu un pistol". 
De asemenea, la Universitatea "Aurel Vlaicu", cu 10 - 15 minute inainte de sosirea presedintelui, a fost "luat pe sus" de Politie cunoscutul revolutionar Nicu Ieran, care avea "ganduri marete" in legatura cu vizita presedintelui. 
Dar, in general, vizita s-a desfasurat fara evenimente deosebite. 
Din acest punct de vedere, misiune indeplinita!

Marius Grada & Calin Ghinaciu - Ziarul Transilvania 

  • Noua medici de familie vor primi cabinete

Medicii de familie isi vor putea cumpara cabineteleSolicitarea adresata de noua medici de familie aradeni are toate sansele sa se concretizeze in scurt timp, in urma votului consilierilor judeteni. 
Medicii au solicitat, in baza unei ordonante de Guvern, cumpararea spatiilor in care functioneaza cabinetele medicale individuale in care activeaza deocamdata doar in baza unor contracte de comodat. 
Tinta solicitarilor o reprezinta imobilul de pe strada Calarasilor nr. 3, aflat in inventarul bunurilor care apartin domeniului public al judetului. 
Primul pas spre indeplinirea cererii medicilor de familie a fost facut la sfarsitul saptamanii trecute de consilierii judeteni, care au votat pentru trecerea imobilului in cauza din domeniul public al judetului in cel privat. 
Aceasta hotarare face posibila concesionarea cabinetelor medicale doctorilor care isi desfasoara activitatea aici, fara a mai fi necesara licitatia publica.
In plus, in referatul care insotea proiectul de hotarare se indica faptul ca intretinerea si reparatiile necesare imobilului necesita sume mari de bani, pe care consiliul nu si le permite si ca - pentru evitarea acestor cheltuieli - se considera oportuna concesionarea imobilului, dupa trecerea lui din domeniu public in cel privat al CJA. 
Este vorba de o cladire ce se intinde pe 2.046 de mp, la care se adauga si terenul aferent (alte 2.766 mp). 
In aceste conditii, in scurt timp cei noua medici de familie grupati in imobilul de pe strada Calarasilor vor deveni semi-proprietari ai spatiilor concesionate, redeventa datorata urmand a fi stabilita de alesii judetului, in urma unor studii de oportunitate.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Comuna cu incubator de afaceri

La Pecica a fost realizat proiectul unui incubator de afaceri - Virtual Arad News (c)2003Desi i se refuza acest statut, Pecica are programe de dezvoltare demne de un oras
Cu un an in urma, la Pecica a fost organizat un referendum local privind transformarea comunei in oras. 
Pecica, cu aproape 13.000 de locuitori, este a doua localitate din judetul Arad ca numar de populatie, dupa municipiul Arad, depasind lejer celelalte orase din judet care au intre 7.500-10.000 locuitori fiecare. 
Transformarea in oras ar fi adus la Pecica o serie de institutii necesare locuitorilor si i-ar fi ajutat pe acestia sa nu mai bata drumul Aradului pentru tot soiul de acte care nu pot fi eliberate de primaria unei comune. 
Cu toate ca au existat toate argumentele privind transformarea comunei in oras, dosarul Pecica zace pe undeva pe la parlament. De mai bine de un an, pecicanii asteapta in zadar sa devina oraseni. 
"Probabil ca singurul incovenient este legat de persoana mea, care sunt membru PD, nu PSD", spune primarul Iustin Cionca, cel care a promovat referendumul de acum un an.
Jumatate de hectar pentru IMM-uri
In colaborare cu o organizatie non-guvernamentala din Italia, a fost realizat proiectul unui incubator de afaceri la Pecica. 
Primaria a delimitat deja o zona de teren unde va fi realizat incubatorul. 
Aici vor fi construite 22 de module, pe o suprafata de jumatate de hectar. Acestea vor fi inchiriate sau vandute unor firme din sfera IMM. 
Dupa un interval cuprins intre trei si cinci ani, firmele se vor muta in zona industriala din apropiere. 
Proiectul Urbanistic de Detaliu (PUD) a fost deja finalizat, sub finantarea Uniunii Europene. 
Parcul industrial, prevazut in imediata apropiere a incubatorului de afaceri, este pasul al doilea al programului de dezvoltare a Pecicai. 
In zona, unde in 15 ani vor fi create 3.000 noi locuri de munca, va fi infiintat si un centru de prefectionare a personalului pentru firmele care vor intra in parcul industrial Pecica. 
Complexul va fi completat de un centru comercial si, in ipoteza in care mult discutata autostrada Nadlac-Bucuresti va trece prin zona, de un terminal auto-porto. 
Amplasamentul complexului este pe raza satului Turnu, in apropierea vamii Turnu-Batania. 
Primarul Iustin Cionca spune ca au fost destinate 50 hectare pentru intregul complex, iar pentru anul viitor se intocmesc documentele pentru o finantare de doua milioane de euro, plus o cofinantare comunitara de un milion de euro. 
Proiectul este deja promovat in Italia, iar un prim investitor italian doreste deja sa construiasca un abator de mare capacitate in viitorul parc industrial. Proiectul de dezvoltare a comunei este completat de un adevarat cartier rezidential, unde se vor construi peste 200 de locuinte.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]