Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 3 februarie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Victor Ponta: "Eu fac anchete administrative, nu sunt cel care pune catuse"

Interviu cu Victor Ponta - seful Corpului de Control al guvernuluiVictor Ponta este presedintele organizatiei de tineret a PSD si conduce Corpul de Control al guvernului. Ii place sa spuna despre departamentul pe care il conduce ca este "gradinita guvernului" pentru ca este format aproape in intregime din tineri. Ponta crede intr-o noua generatie in politica si administratie si considera ca se pot face lucruri importante in lupta impotriva coruptiei. Despre Arad spune ca nu are in lucru nici un dosar important, dar ca in partea de vest a tarii, mai dezvoltata economic, coruptia este un fenomen mai prezent.
-
Domnule Ponta, este corupta clasa politica romaneasca?
- Mie nu-mi place sa pun etichete sau generalizari de genul toti romanii sunt lenesi sau toti romanii sunt hoti. Eu cred ca exista coruptie in societatea romaneasca, eu cred ca are o mare datorie politica si clasa politica romaneasca sa curete atat cat se poate societatea de acest fenomen. Aici eu vorbesc de domeniul pe care il cunosc si il reprezint, al tinerilor. Ati vazut ca tinerii care au intrat in ultimul timp in politica au un trecut zic eu fara pata si imi doresc ca ei sa ramana asa in continuare. Ceea ce va fi, sigur, ceva mai greu. Dar eu cred ca se poate, daca nu as crede ca se poate, nu as fi intrat in politica.
- Cati corupti ati identificat pana acum? Conduceti un departament in care sunteti un fel de inchizitor printre membrii structurilor guvernamentale, adica cei mai tentati de acest fenomen…
- Mie imi place imaginea asta de dur, asa, a institutiei pe care o conduc…
- Numele este mai mult de dur, imaginea nu stiu daca este…
- Am inteles… Ideea este ca eu trebuie sa fac bucata mea din acest lant care exista pana la urma cand se conduce o anumita ancheta. Eu fac anchete administrative, eu nu sunt cel care pune catuse, nu sunt cel care trimite in inchisoare diversi oameni, asta este treaba altor institutii. Nu-mi place sa vorbesc despre alte institutii, nu vreau sa ma uit in curtea altora sau sa dau vina pe altii. Eu sunt cel care fac anchetele administrative, sunt cel care fie la cererea directa a primului ministru, fie la diverse sesizari din mass-media sau de la simpli cetateni, incerc si verific lucrurile la acest nivel. Nu am competente asupra justitiei, nu pot sa intervin in actul judecatoresc. Foarte multa lume se plange de anumite legi, dar eu nu am astfel de competente. Sigur, controalele pe care eu le efectuez se finalizeaza prin niste note. Daca este vorba despre elemente de natura penala, aici ma ajuta si formatia mea de procuror, sesizam Parchetul. Deci nu sunt eu cel care trebuie sa va dea astfel de raspunsuri. Daca este vorba despre abateri administrative, fie primul ministru, fie ministrii, fie autoritatile judetene iau masuri. Uneori au fost persoane schimbate din functie, alteori au fost alte tipuri de sanctiuni. Mai mult ma intereseaza sa vedem daca putem sa luptam impotriva unor fenomene decat impotriva unor oameni…
- Apropo de fenomene, cum ati defini sintagma "capitalism de cumetrie" (n.r. folosita de presedintele Iliescu pentru a desemna un sistem economic corupt) si in ce masura ati identificat acest aspect in structurile guvernamentale?
-
As defini-o ca pe o sintagma cu foarte mare priza, pentru ca am vazut ca s-a raspandit. Nu ma ocup de sintagme, eu ma ocup de fenomene. De fenomene care exista in sistemul administrativ. Si daca vorbim de probleme concrete in sistemul administrativ, vorbim de ceea ce eu vad venind cel mai des la Corpul de Control. In primul rand sunt plangeri referitoare, poate 50%, la sistemul de proprietate. Din 1991incoace nu s-a terminat retrocedarea pamanturilor. In ultimul timp sunt cele referitoare la locuinte. Daca vorbim de fenomene, pot sa va spun ca primim foarte multe sesizari cu privire la licitatiile publice. In ultimul timp primesc sesizari cu privire la fondurile comunitare. Sunt lucruri foarte clare si concrete. In rest, formulele generale au un caracter politic si, sigur, trebuie discutate la nivel politic…
- Credeti ca este necesara o lege a conflictului de interese?
- Sunt absolut convins ca este necesara. De altfel, o reglementare referitoare la conflictele de interese va intra in acea lege anticoruptie si pentru transparenta pentru care guvernul a anuntat ca isi va asuma raspunderea in Parlament, in luna februarie. Sunt absolut convins ca este necesara, problema este una majora in Romania: dupa ce adoptam legea sa o si punem in practica.
- Conducerea Parchetului National Anticoruptie spunea ca vor fi cercetati unii ministri si secretari de stat. I-ati cam ironizat in unele declaratii… Cum de nu ati identificat si dumneavoastra aceste fire care duc la acte de coruptie?
- Doamne fereste, eu nu ironizez pe nimeni si nu imi place sa fiu ironizat. Eu am dat un raspuns juridic referitor la ministri. Am spus ca din punct de vedere al legii, ministrii pot fi cercetati numai pe baza unei proceduri speciale, de catre o comisie din care fac si eu parte si din care face parte si presedintele Romaniei. De altfel, am inteles ca s-au lamurit aceste aspecte, s-au facut precizarile necesare si s-a inteles ca a fost vorba de o exprimare putin neclara. Eu sunt cel care am controlat secretari de stat care au fost schimbati, directori sau prefecti. Este datoria mea, mai departe cazurile de natura penala revin PNA si Parchetului…
- Credeti ca mai multe institutii inseamna o mai eficienta lupta impotriva coruptiei?
- Eu cred ca cea mai mare greseala care se poate face este sa lasam o singura institutie sa se ocupe de un fenomen. Chiar din teoria economica stiu ca monopolul este cel mai rau fenomen posibil. Cred ca este bine sa fie cat mai multe institutii, cred ca e important insa ca aceste institutii sa nu se calce in picioare, sa stie fiecare care ii sunt atributiile si sa fie eficiente. Ceea ce nu se intampla intotdeauna in Romania…
- De ce sunt atat de putin reprezentati tinerii in structurile judetene de conducere ale PSD Arad si in institutiile publice, nu li s-a facut loc sau nu au valoare?
- Cred ca in anul 2000 n-au fost destul de hotarati si nici nu au gasit receptivitatea necesara. Eu nu cred ca nu au valoare, cred ca exista tineri de valoare si in Arad, asa cum exista in toate judetele. Vreau sa ma bat alaturi de ei pentru ca, in continuare, sa primeasca si functii administrative si politice. Prin manifestarea de astazi (n.r. sambata), dupa parerea mea, si sustinerea a ceea ce au spus tinerii, pot sa faca lucruri extraordinare. Eu le dau foarte multa incredere si foarte mult credit.

Flavius Ghender - Observator

  • Astra Vagoane Calatori - partener cu Siemens Germania

La Astra Calatori vor fi fabricate noile tipuri de automotoarePe poarta fabricii aradene vor iesi 63 de automotoare ultra-moderne
Sfarsitul lunii ianuarie a adus angajatilor de la ASTRA Vagoane Calatori o veste buna. Reprezentantii fabricii aradene de vagoane calatori au semnat un contract important cu cunoscuta companie germana SIEMENS. Potrivit contractului semnat joi in Germania, la ASTRA Vagoane Calatori S.A, urmeaza a fi realizate in colaborare cu SIEMENS 63 de trenuri automotoare ultra-moderne, care vor circula in tara noastra. Primele doua automotoare de acelasi fel, care fac parte dintr-un lot de 57, au fost importate din Germania si inaugurate alaltaieri in capitala in prezenta primului-ministru si a ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei, Miron Mitrea. Cu o capacitate de 123 locuri pe scaune si dotate cu o aparatura de bord moderna, pot atinge o viteza de 120 kilometri pe ora si au un consum de motorina de trei ori mai mic decat vechile trenuri. "Credem ca dupa acest contract vor veni si altele la fel de benefice pentru societatea noastra. Dealtfel, imediat dupa semnarea contractului, am fost contactati de SIEMENS-AUSTRIA care si-au manifestat intentia de a face o serie de componente in colaborare cu noi. Acestea ar putea fi realizate la ARIS, deoarece capacitatea de productie a fabricii de vagoane calatori e acoperita", spune Valer Blidar, reprezentantul actionarului majoritar al S.C. ASTRA Vagoane Calatori S.A. Conform contractului, cele 63 de automotoare urmeaza a fi finalizate pana in anul 2007.

Florin Trut - Adevarul

  • Traficul in vamile aradene este ingreunat de introducerea ghiseului unic

Soferii de TIR-uri sunt nemultumiti de introducerea Biroului UnicNoul sistem provoaca nemultumiri in randul soferilor de TIR
Sambata a fost pus in functiune, in toate vamile din Romania, ghiseul unic. Autoritatile se asteptau ca perioada de asteptare la intrarea si iesirea din tara sa se reduca considerabil. Si asta pentru ca persoanele fizice si juridice isi pot plati toate taxele vamale impuse de lege intr-un singur loc, urmand ca aceste fonduri sa fie redistribuite institutiilor care percep taxele. Noul sistem are ca scop eliminarea birocratiei si reducerea timpului de asteptare in vama. La ghiseul unic din Nadlac lucreaza functionari ai Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera, Directiei Regionale Vamale Interjudetene, Directiei Sanitar Veterinare, Consiliului Judetean Arad si ai Administratiei Nationale a Drumurilor. Astfel, toate problemele legate de iesirea si intrarea in tara pot fi rezolvate la un singur birou. In prezent, persoanele fizice care intra pe teritoriul Romaniei trebuie sa achite, dupa caz, pana la sapte taxe, iar cei care parasesc tara trebuie sa achite trei taxe. Punerea in functiune a acestui sistem nu a avut, momentan, rezultatul scontat. Soferii de TIR sunt nevoiti sa stea ore intregi la rand pentru a-si plati taxele. Daca pana acum, erau vamuite circa 25 de auto-marfare pe ora, acum, doar aproximativ 8 TIR-uri trec granita la un interval de 60 de minute. Pentru evitarea unor astfel de situatii in viitor, autoritatile sustin crearea unui terminal pentru tiruri in Complexul Jackson din Vama Nadlac. In acest fel cozile vor fi evitate.

Claudiu Oprean - Agenda zilei

  • Inlocuire centrala pentomat local cu centrala telefonica automata pentomat in localitatea Ususau

La Ususau s-a instalat o noua centrala telefonicaIn data de 21.01.2003 ROMTELECOM - D.Tc. Arad a inlocuit centrala telefonica de tip pentomat local din localitatea Ususau cu o centrala telefonica automata pentomat cu o capacitate instalata de100 linii telefonice.
Cu aceasta ocazie s-au preluat din vechea centrala toti cei 48 de abonati existenti din Ususau si din Dorgos, urmand ca in perioada urmatoare sa se mai instaleze noi abonati care au cerere de instalare la D.Tc. Arad.
Astfel abonatii din Ususau si din Dorgos vor avea acces la convorbiri automate locale si interurbane.
Abonatii care sunt conectati in aceasta CTA vor plati in continuare factura telefonica la Oficiul Postal din Ususau.
Numerotatie abonatilor din Ususau (inclusiv Dorgos) este: 434100-434199.

Dan Cioca - Director Adj. Comercial ROMTELECOM - D.Tc. Arad

  • Un barbat a disparut in Mures

Chiar si iarna, Muresul face victime... - Virtual Arad News (c)2003Pompierii aradeni au fost anuntati ieri, putin inainte de ora 13,00, ca pe Mures, intre podurile Decebal si Traian, un barbat se zbate intre viata si moarte in apele reci ale raului. "Persoana care ne-a sunat spunea ca barbatul are in jur de 40 de ani, dar, din cauza distantei, nu a putut sa ne ofere mai multe informatii legate de semnalmentele acestuia. Doua masini de interventie au pornit spre locul indicat, dar barbatul disparuse. Probabil, a fost inghitit de ape. Intre cele doua poduri au fost pozitionati pompieri, din 150 in 150 de metri. Este posibil ca barbatul sa fie din municipiu, dar nu excludem nici varianta sa fie adus de apa, din amonte", ne-a declarat ofiterul de serviciu. Cautarile pompierilor din zona au incetat in jurul orei 15,00, dar cercetarile continua pentru identificarea barbatului si a stabilirii cauzelor care au dus la acest inec. Persoanele care pot da informatii despre disparitia nejustificata a unui barbat sunt rugate sa anunte politia sau pompierii din Arad.

Adina Cosa - Ziua de Vest


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]