Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Virtual Arad in colaborare cu Radio Arad transmite ZILNIC emisiunea "Pulsul zilei".
Pentru a o asculta face-ti click aici
Prin Virtual Arad mesajele tale vor fi auzite in Arad si in intreaga lume.
Te asteptam sa luam impreuna "pulsul zilei".

Joi, 3 iulie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Matematica a facut ravagii: 267 de respinsi

BAC-ul la matematica a fost mai dificil ca si in anii anterioriAbsolventii invatamantului liceal au sustinut ieri proba scrisa (tip grila) la matematica, istorie sau geografie. Candidatii care au parasit salile de clasa dupa examen s-au exprimat la unison: "subiectele au fost dificile".
Matematica s-a dovedit proba de foc pentru absolventii liceelor aradene, care au sustinut ca le-a fost imposibil sa rezolve cele 30 de exercitii si probleme in doar trei ore si ca acestea au fost destul de grele.
De la nivelul Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, dar si de la profesori de matematica s-au auzit aprecieri ca niciodata nu au existat subiecte atat de grele la examenul de bacalaureat si ca, din aceasta cauza, este posibil sa se inregistreze un esec real al bacalaureatului sau o compromitere a acestuia.
Zoea Rotaru, inspectorul scolar judetean, crede ca subiectele nu au fost grele si ca rezultatele releva faptul ca de aceasta data evaluarea a fost obiectiva.
La proba de profil (matematica, geografie, istorie) 267 de elevi aradeni nu au luat note de trecere.
Dintre acestia, peste 200 au fost respinsi la proba de matematica (85 la centrul de examinare de la Colegiul Aurel Vlaicu – unde au sustinut examenul de bacalaureat restantierii, 65 la Colegiul Tehnic,  13 la centrul de examinare din Ineu, 24 la Cris, 18 la Sebis, 6 la Lipova, 30 la Liceul german etc.).

Adriana Barbu - Observator

  • Sase sute de cadre medicale stau cu sufletul la gura: Astazi cade ghilotina disponibilizarilor

Sindicatul Sanitas ameninta din nou cu grevaDupa cum va informam, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate a semnat contractele cu directorii tuturor spitalelor, bugetele alocate pentru anul in curs fiind impuse de Guvern fara posibilitatea negocierii la nivel local. 
Singura unitate favorizata oarecum este Spitalul Judetean care a primit in plus 37 de miliarde fata de suma comunicata in urma cu aproximativ trei saptamani. 
Celorlalti directori de spitale le-a mai ramas doar speranta unei rectificari de buget. In caz contrar, se poate discuta chiar si despre falimentarea unor unitati spitalicesti din judet! 
Suma totala alocată judetului Arad se ridică la 455 miliarde de lei. 
Cum se impart acesti bani si cate persoane va trebui disponibilizate din actuala structura? ...sunt intrebari la care au incercat sa ne raspunda mai marii Sanatatii la nivel local. 
Dr. Dorin Lazar, director al DSP: "In Sanatate nu se poate vorbi despre bani multi, pentru că in acest sistem e nevoie de investitii foarte mari pentru un act medical de calitate. 
Referitor la bugetul alocat si defalcat pe fiecare spital in parte nu pot să spun nimic. Sunt niste sume stabilite la Bucuresti, cu care trebuie sa ne "gospodarim" cum stim mai bine. Cat despre disponibilizati, la o prima vedere se pare ca e vorba de aproximativ 600 de persoane, aici intrand medici, asistente si personal auxiliar. Dar nu va pot da o cifră exacta. Abia maine (n.n. astăzi) ne vom intalni cu directorii de spitale si cu liderii de sindicat pentru a discuta fiecare organigramă in parte. Cert e faptul ca amanand luarea unor decizii, cu cat trece timpul, cu atat numarul celor ce urmeaza sa fie disponibilizati creste. Asta pentru ca o buna parte din banii alocati se va epuiza in scurt timp cu plata salariilor." 

Dr. Mircea Faur, director al Spitalului Clinic Judetean Arad: "Eu sunt multumit de suma primita. Mi s-a alocat cu 37 de miliarde mai mult decat in faza anterioara, asta insemnand o majorare de la 160 la 197 de miliarde de lei. E adevarat ca am făcut tot felul de interventii pe la DSP, CAS si Minister... In situatia actuală, numarul celor care trebuie disponibilizati impreuna cu cel al persoanelor care se vor pensiona, se situează in jurul cifrei de 70." 
Dr. Teodora Olariu, director al Spitalului Municipal: "Nouă ni s-au alocat 118 miliarde, asta insemnand cu 17 miliarde mai putin decat initial. In ceea ce priveste reducerile de personal, ele reprezintă aproximativ 75 de salariati, in special cadre medii si superioare. Referitor la disponibilizări, pot să spun că situatia e relativ mai buna, in sensul că la primele calcule se discuta despre 238 de disponibilizati!" 
Dr. Petru Adam, director al Spitalului din Ineu: "Am primit 13,3 miliarde de lei, cu patru miliarde mai putin decat initial. Daca nu au loc rectificări, unitatile spitalicesti sunt falimentare. In ceea ce priveste disponibilizările, ele vor exista cu siguranta insa, nu va pot da o cifra exacta. Oricum, cu bugetul actual mai avem bani de salarii pentru incă trei luni"
Dr. Ioan Marza, directorul Spitalului din Lipova: "Am primit 14 miliarde pentru spital. de asemenea urmeazasa mai primim alti bani pentru ambulatoriul de pneumoftiziologie. Suma nu o cunosc pană la ora actuala. Suntem total bulversati. Cu siguranta ca va mai trebui efectuate disponibilizari, desi am mai redus o data personalul din trei sectii. Nu va pot da o cifra concreta pana dupa sedinta de maine (n.n. astazi) de la DSP. Nu putem vorbi de probleme de functionare sau nefunctionare a spitalului, insă cu sigurantă există neajunsuri. Totul se reduce la o decize politică care va reglementa sau nu criza din sistem"
Dr. Ioan Dudca, director al Spitalului din Gurahont: "Cu actualul buget mai putem pastra personalul inca o luna. Doar atatia bani mai avem. Luna trecuta ni s-a spus ca ni se vor aloca 14 miliarde, iar acum am primit 9,3 miliarde de lei. Nu stiu ce se va intampla cu noi. Fie ne vor inchide, fie ne vor da bani mai multi si atunci vom putea functiona." 
Delia Bonca, presedinte al Sindicatului Sanitas: "Deocamdată nu cunosc numarul persoanelor care vor fi disponibilizate. Abia dupa ce ni se va comunica aceasta cifra vom decide daca sunt necesare sau nu protestele."

Madiana Popescu - Adevarul

  • Parintele inteligentei artificiale vine astazi la Arad

Parintelui logicii fuzzy i s-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa al UAV - Virtual Arad News (c)2003Americanul Lotfi A. Zadeh, parintele logicii fuzzy si al inteligentei artificiale, va fi prezent astazi la Arad. El este invitatul Universitatii Aurel Vlaicu, unde i se va decerna titlul de Doctor Honoris Causa.
Prof. univ. dr. Zadeh are o carte de vizita impresionanta. De la prima lucrare, din 1950, a fost citat pana in prezent in 11.000 de lucrari de specialitate. Este membru a 13 societati internationale de profil; de asemenea, pentru merite stiintifice exceptionale, a primit noua medalii, 10 diplome si 14 titluri de Doctor Honoris Causa la mari universitati din SUA, Germania, Franta, Spania, Canada, Polonia, Cehia.
Pentru ca Lotfi A. Zadeh este pentru prima oara prezent in Romania, si-au anuntat participarea la decernarea titlului mari personalitati din tara: rectori, decani, specialisti in domeniu.
Evenimentul de decernare a inaltei distinctii academice este programat la ora 11, in Aula Magna a universitatii. 

Adina Cosa - Ziua de Vest

  • Percutionist roman intre primii cinci din lume

Artistul Mircea Ardelean la un recital de percutie in AradCel mai mare percutionist roman, Mircea Ardeleanu, stabilit de 15 ani in strainatate, in prezent locuind in Elvetia, la Lugano, a interpretat luni un recital de percutie, cu ocazia celei de-a 38-a stagiune de recitaluri si concerte ale Academiei de Muzica "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca. 
Turneul maestrului Ardeleanu a demarat in Timisoara, a continuat in Arad, in Cluj-Napoca, luni, 30 iunie si se va incheia la Bucuresti.
Maestrul, absolvent al Academiei de Muzica din Cluj-Napoca, generatia 1979, este cotat printre primii cinci din lume siu preda la aproximativ opt universitati din America de nord, America Latina, Asia si Europa. 
Cu toate ca este foarte modest, maestrul Ardeleanu a fost numit Doctor Honoris Causa la patru facultati de profil din lume, si are peste 40 de piese dedicate de catre artisti renumiti. 
Chiar in recitalul de luni maestrul a interpretat sase piese, dintre care patru dedicate lui.
Sergiu Stoiadin, fostul membru al trupei Sistem, si unul din elevii preferati ai maestrului, este coorganizator al turneului, care consta in cursuri de masterat si recitaluri si care isi propune, cum spune Maestrul Ardeleanu "sa promoveze muzica elvetiana si sa ofere un sprijin tinerilor percutionisti prin masteratele oferite in licee si universitati din tara".
"Trebuie ajutata tinara generatie!", spune Ardeleanu, care le-a oferit tinerilor care vor sa-i mearga pe urme demonstratii si exercitii, pentru alegerea repertoriului si a tehnicii, pentru a realiza si un sondaj pentru ca, odata primit suport financiar din tara sau strainatate, sa poata sustine un program constant pentru tinerii percutionisti romani sau pentru organizarea diferitelor evenimente de profil. 
"Ne propunem sa facem cunoscuta actuala situatie a muzicii de percutie din lume si din Romania – repertoriu, situatii competitive si o eventuala infiintare a unui concurs international." 
Sergiu Stoiadin, discipol si admirator fervent al maestrului, a adaugat ca un alt scop al acestei manifestari este "pregatirea studentilor si elevilor pentru participarea la concursuri de percutie internationale si la auditii la orchestre din lume. Pina acum nimeni nu a reusit sa pregateasca la un nivel competent, de aceea acest program va fi o premiera".

Madalian Prundea - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Concesionarea strandului din Curtici a fost anulata

Concesionarea strandului din Curtici a fost anulata - Virtual Arad News (c)2003Cifar-Met Plus SRL a contestat rezultatul licitatiei castigate de SC Termal House
Concesionarea strandului din orasul Curtici, care dispune de trei bazine (unul pentru copii, unul pentru tratament ambele cu apa termala si unul pentru inotatori) a suscitat un interes deosebit din partea potentialilor investitori.
In urma licitatiei de concesionare, strandul a fost adjudecat la valoarea de 35.090 de euro, platibili in doi ani, de catre SC Termal House, in detrimentul SC Cifar-Met Plus SRL.
Numai ca, nemultumiti de decizia comisiei de licitatie, reprezentantii SC Cifar-Met Plus SRL au contestat-o, considerand ca au fost dezavantajati in favoarea SC Termal House.
"S-a depus contestatie si s-a anulat licitatia. S-a constatat ca au avut dreptate sa conteste licitatia" ne-a declarat primarul orasului Curtici, Gheorghe Don.
Acesta a mai precizat ca, probabil, Consiliul local va stabili o alta data, pentru o noua licitatie.
Nu este exclusa, insa, nici incheierea unui parteneriat public-privat, caz in care autoritatile locale nu vor mai proceda la concesionarea strandului.
Din informatiile noastre, printre lucrurile care au dus la anularea licitatiei s-a numarat faptul ca SC Termal House este o societate nou infiintata, care are in obiectul de activitate prelucrarea maselor plastice, fier vechi etc., spre deosebire de SC Cifar-Met Plus SRL, care este o societate cu experienta si, mai mult, are in domeniul de activitate si activitati de agrement (strand).
Curios este faptul ca desi redeventa pe care SC Cifar-Met Plus SRL s-a angajat sa o plateasca era mai mare decat a SC Termal House, la acest capitol punctaj mai mare din partea comisiei de licitatie a primit ultima.
Toate acestea au condus la anularea licitatiei si la revenirea problemei care vizeaza viitorul strandului din Curtici pe masa consilierilor locali.
Oricum, suma la care s-a ajuns pentru concesionarea strandului era destul de piperata, daca avem in vedere faptul ca investitorul conform caietului de sarcini trebuia sa modernizeze obiectivul si chiar sa construiasca un motel in incinta acestuia.

Orlando Toader - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]