Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 3 septembrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Ultimii, dar nu cei din urma. Control la sediile caselor de asigurari

Casa de asigurari de sanatate va fi controlata de ANCProaspat infiintata Autoritate Nationala de Control (de care apartine si Garda Financiara) a pus ochii pe  sediile Caselor de asigurari de sanatate.
Dupa ce au fost luate la purecat actele financiar-contabile ale spitalelor, echipele autoritatii au luat in vizor CAS-urile, hotarate sa se uite peste modul in care au fost folositi banii  pe care contribuabilii i-au platit la fondul de asigurari de sanatate din 1999 si pana acum. 
Expertii vor arunca insa un ochi si peste modul in care aceste institutii si-au construit sedii luxoase cu geamuri termopan si aer conditionat, inaintea unor firme private mari sau banci.
Ionel Blanculescu, ministru delegat al autoritatii, a declarat: "Sunt extrem de nemultumit ca din cei 1,7 miliarde de dolari care se ruleaza in Sanatate si care provin de la noi toti, 5% au fost directionati pe luxul caselor de asigurari de sanatate. Aceste sedii fac concurenta bancilor occidentale, desi cu banii cheltuiti se puteau cumpara sedii normale, se puteau dota spitalele, se putea asigura tratamentul bolnavilor".
Autoritatea  s-a aratat inca de acum intransigenta in cazul constatarii risipei de bani pe achizitionarea de sedii si masini de lux. Sediul CAS Arad, situat in spatele Policlinicii Judetene de pe Bulevardul Revolutiei (str. Ioan Andreescu), a fost modernizat in timp si in momentul de fata arata foarte bine. Unul dintre ultimele retusuri a fost schimbarea gardurilor care au primit un nou aspect si sunt manevrate electric. 
Gheorghe Domsa a sustinut constant ca in privinta modernizarii  sediului institutiei nu s-a savarsit nici o ilegalitate sau deturnare de fonduri. 
Din informatiile noastre, autoritatea nu si-a anuntat, pana ieri dupa-masa, prezenta la Arad.

Adriana Barbu- Observator

  • Profesori de engleza invata sa foloseasca computerul in predare

Liceul Ghiba Birta a primit noi ajutoare din Marea BritaniePe langa cunostinte, formatorii din Marea Britanie lasa aici si echipament I.T. in valoare de 4600 de lire sterline! 
In aceste zile, 16 profesori de limba engleza din scolile aradene invata noi tehnici de predare a limbii engleze asistata pe computer, sub indrumarea a trei formatori din Marea Britanie. 
"Este o initiativa unica in invatamantul aradean", ne spune prof. Mihaela Voineagu, inspector de specialitate la Inspectoratul Scolar Judetean Arad.
Atat initiativa, cat si organizarea cursului, apartin profesorului Aurel Cristian, de la Colegiul National "Elena Ghiba Birta"
Primele contacte cu britanicii din comitatul Essex le-a stabilit anul trecut, de Zilele Aradului, cand oaspetii au vizitat colegiul si s-au pus bazele proiectului. 
Pe baza unor chestionare care sondau nevoile profesorilor de engleza in munca la catedra si in folosirea tehnologiei informatice si in urma unei vizite pregatitoare in luna mai a acestui an, cei trei englezi au intocmit proiectul de curs. 
Mai mult, ei au asigurat in totalitate si suportul financiar al cursului (2000 de lire sterline), cu sprijinul Essex County Council (in traducere - Consiliul Judetean Essex).
Stand de vorba cu cei trei teacher trainers (formatori) - Anna Suggett, Debbie Schofield, Richard Cole - am aflat ca profesorii nostri de engleza sunt foarte doritori sa invete, ca "prind" repede. 
Cunostintele dobandite pe parcursul acestei saptamani de curs le vor folosi si lor personal, dar si elevilor. (Numai sa aiba mijloacele necesare pentru a le pune in aplicare in scoli - am adauga noi). 
Cei trei britanici nu au adus cu ei doar cunostinte, ci si echipament I.T. (incluzand 16 laptopuri), in valoare de 4 600 de lire sterline (cu sprijinul firmelor Ergo, Elonex, Misco, RM), pe care il vor dona Colegiului National "Elena Ghiba-Birta"
De asemenea, vor lasa si materiale didactice sub forma de CD-uri, cu prezentari ale diverselor aspecte din cultura si civilizatia britanica.

Catalina Latu - Adevarul

  • Vinalcool si UTA, datori vinduti
Finantele Publice i-a luat in colimator pe marii datornici Directia Generala a Finantelor Publice Arad a luat in vizor marii datornici, care datoreaza peste 223 miliarde lei. 
Cap de afis este firma Vinalcool, care a fost condusa pina la alegerile din 2000 de deputatul independent Cret Nicoara. 
Vinalcool, care nu mai functioneaza efectiv de cativa ani, a adunat 66 miliarde lei datorii, din care aproape 50 miliarde ii reprezinta majorarile si penalitatile. 
Dupa o serie de licitatii, s-au recuperat abia in luna iulie a acestui an 13,6 miliarde din datorie. 
Firma va intra in lichidare si datoria catre Finante va disparea. 
Pana atunci insa finantistii cauta prin judet toate cazanele care apartin de Vinalcool, pentru a incerca sa le valorifice in baza procesului de executare silita. 
Locul doi pe lista, SC UTA SA, are o situatie speciala: firma se afla sub administratie speciala si nu poate fi executata silit dar se spera ca va fi privatizata in acest an si problema creantelor se va rezolva. 
ARIS SA a fost privatizata dar mai apare pe lista pentru ca nu a fost semnat inca un protocol intre APAPS si Ministerul Finantelor. 
Alte patru firme au primit inlesniri la plata si respecta graficele stabilite de Minister iar un grup de firme a reusit, de la 30 iunie, sa-si plateasca integral debitele.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Un roman a fost gasit sub tren

De doua ori acelasi barbat a fost prins in gara Curtici incercand sa treaca granitaPolitistii de frontiera din Punctul de Trecere al Frontierei Curtici, cu ocazia unui control specific, au descoperit la iesirea din Romania, pe boghiurile unui vagon de clasa al Rapidului Dacia, un barbat.
Acesta s-a ascuns pe boghiuri pentru a putea iesi ilegal din Romania.
Conform primelor cercetari, politistii de frontiera l-au identificat pe cel care dorea sa iasa fraudulos din tara. El este Alin C., 26 de ani, din Focsani.
Barbatul dorea sa ajunga la munca in Franta. Acolo el are niste rude si spera ca ele il vor ajuta.
Nu a plecat legal din Romania, pentru ca mai fusese returnat de doua ori din Franta, ultima oara in urma cu cateva zile, si avea interdictie de a mai calatori in spatiul Schengen.
Disperat fiind, el s-a urcat pe boghiurile Rapidului Dacia in Bucuresti si a calatorit in acest mod pana in Curtici, unde a fost prins.
I s-a intocmit dosar penal pentru savarsirea infractiunii de tentativa de trecere ilegala a frontierei de stat, fiind cercetat in stare de libertate.
In noaptea urmatoare, chiar in 1 septembrie, politistii de frontiera din Punctul de Trecere al Frontierei Curtici, cu ocazia unui control specific, au descoperit la iesirea din Romania, ascuns pe boghiurile unui vagon de clasa din componenta Rapidului Dacia, un barbat.
In urma primelor cercetari s-a constatat ca barbatul era tot Alin C.
El nu a recunoscut ca dorea sa treaca ilegal frontiera in Ungaria, ci le-a povestit politistilor de frontiera ca dupa ce a plecat in urma cu cateva ore de la sediul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera s-a deplasat in Statia CFR Arad, de unde intentiona sa plece spre casa.
Cum nu avea destui bani pentru a-si cumpara bilet, a hotarat sa urce pe boghiurile unui vagon.
Dupa opt ore de asteptare in gara, a urcat pe boghiurile unui vagon de clasa din componenta Rapidului Dacia, care circula pe ruta Bucuresti-Viena.
El spune doar ca a gresit trenul, insa politistii de frontiera nu l-au mai crezut.
I-au intocmit un nou dosar penal, fiind cercetat in continuare in stare de libertate pentru savarsirea infractiunii de tentativa de trecere ilegala a frontierei de stat.

Liliana Brad - Romania Libera

  • S-a dat startul in goana dupa banii Guvernului

Proprietarii de terenuri agricole vor fi ajutati de Guvern...Producatorii agricoli, persoane fizice, care exploateaza direct sau in exploatatii agricole fara personalitate juridica, teren arabil in suprafata de pana la 5 hectare, inclusiv, vor putea solicita, incepand de astazi, cele doua milioane de lei, acordate de Guvern pentru fiecare hectar cultivat.
Ordonanta de Urgenta numarul 72/2003, privind sprijinirea micilor agricultori, a intrat in vigoare inca de saptamana trecuta, cand a fost publicata in Monitorul Oficial, dar au existat unele probleme de comunicare, publicatia neajungand in teritoriu decat la inceputul saptamanii in curs.
Agricultorii vor putea depune cererile de solicitare a ajutorului banesc, la sediul primariilor, pana in data de 22 septembrie inclusiv, urmatoarele 5 zile fiind rezervate rezolvarii eventualelor contestatii.
Edilii au fost convocati la Directia Agricola
Un rol important in punerea in aplicare a actului normativ revine autoritatilor publice locale, drept pentru care primarii din tot judetul au fost convocati, ieri, la sediul Directiei Agricole, pentru a li se prezenta prevederile ordonantei, care a creeat insa o serie de nemultumiri in randul edililor din cauza prevederilor prea generale.
Este important de stiut ca de cele doua milioane beneficiaza doar persoanele care pot face dovada dreptului de proprietate asupra unei suprafete de teren.
"Si cei ce au doar adeverinte de proprietate vor primi acesti bani", a tinut sa precizeze Corneliu Henegar, directorul executiv al Directiei pentru agricultura si dezvoltare rurala a judetului Arad, care apreciaza ca membrii comisiilor locale de fond funciar care nu au finalizat inca eliberarea titlurilor de proprietate vor fi "presati" de cetateni sa lucreze mai repede.
Primul venit, primul servit
De asemenea, angajatii Prefecturii si Directiei Agricole vor face o serie de deplasari in judet pentru a supraveghea modul in care functionarii primariilor inteleg sa-si faca datoria. "Banii pentru campania de toamna trebuie sa ajunga la noi pana in data de 31 octombrie 2003. Vom trimite in fiecare zi centralizatoare la minister pentru a fi luati in calcul cat mai repede posibil, pentru ca se va merge pe principiul primul venit, primul servit.
La fel vom proceda si noi cu primariile"
, a incheiat Henegar.

Lucian Serban - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]