Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 3 decembrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Administratia PSD isi prezinta realizarile: "Am facut ce am promis. Sa continuam impreuna!"

Primarul Dorel Popa prezinta Presei brosura cu principalele realizariPresedintele PSD Arad, primarul Dorel Popa, a prezentat ieri o brosura care cuprinde principalele realizari ale administratiei in municipiul Arad. 
"Am preferat sa prezentam acum aceste realizari, desi mai avem jumatate de an de mandat, pentru a iesi inainte de campania electorala si a evita discutiile caracteristice perioadei. Acestea sunt doar o parte dintre obiectivele realizate in municipiu. Urmeaza sa le prezentam si pe cele din judet" a spus Popa.
Brosura este editata color, in conditii grafice deosebite si are 36 de pagini. 
Obiective importante, cum ar fi centrul Euromedic, zonele industriale si atragerea unor investitori straini, refacerea strazii Cocorilor, realizarea unor blocuri de locuinte pentru tineri, pavarea bulevardului central, programele pentru pensionari, amenajarea strandului si a cimitirelor, iluminatul public si sprijinirea echipei UTA sunt prezentate succint. 
Textele sunt sustinute de fotografii, in unele cazuri si de fotografii cu locatiile inainte de realizarea investitiilor.
"Avem ce arata! Sunt lucruri care s-au facut, prezentarea cuprinde fotografii si cifre, nu sunt vorbe goale. In campania electorala, unii vor spune ce au facut iar altii ce vor sa faca!" a completat Popa cu satisfactie. 
Brosura a fost multiplicata in 20.000 de exemplare care vor fi impartite gratuit aradenilor.

Flavius Ghender - Observator

  • Falca s-a plans ca nu a fost lasat la Iliescu

Gheorghe Falca considera ca presedintele Iliescu trebuia informat si despre problemele judetuluiVicepresedintele Consiliului Judetean Arad si vicepresedintele organizatiei judetene a PD, Gheorghe Falca, a multumit ieri public aradenilor care au onorat cum se cuvine Ziua Nationala. 
Falca a reamintit ca, in urma cu doua saptamani, la Arad nu exista un program pregatit pentru ziua de 1 decembrie. 
Dupa ce a declarat ca manifestarile trebuie sa continue si dupa plecarea presedintelui Ion Iliescu, pentru ca Ziua Nationala este 1 decembrie, Gheorghe Falca a convins autoritatile locale sa organizeze manifestari si in aceasta zi. 
Liderul democrat aradean s-a plans ca autoritatile locale au ratat, din nou, sansa de a supune presedintelui cateva dintre problemele Aradului, pentru care sa ceara sprijin de la Cotroceni. 
Desi i s-a amintit ca a fost prezent la cateva dintre etapele vizitei lui Ion Iliescu la Arad, Gheorghe Falca a replicat, aratand ca nu i s-a permis accesul la presedinte. 
In schimb, cand ministrul Miron Mitrea a vizitat Aradul, a putut sa-i prezinte cateva probleme ale judetului, pentru care a solicitat si chiar a primit sprijin.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Soarta Statuii Libertatii depinde de un nou termen

Desi a fost restaurat Grupul Statuar "Libertatea" mai trebuie sa astepte pana la amplasare - Virtual Arad News (c)2003Desi termenul pentru gasirea unei solutii pentru Statuia Libertatii a fost 30 noiembrie, Bucurestiul a prelungit din nou perioada de "gandire".
Acum noua data limita pentru elaborarea si aprobarea noului plan de amplasare a monumentului a fost amanata pana pe...candva la mijlocul lunii decembrie. 
Dorel Popa, presedintele organizatiei judetene a PSD Arad ne-a declarat ca: "Exista niste idei puse pe hartie, iar in cursul lunii decembrie se vor relua discutiile oe aceasta tema". 
Aceeasi informatie ne-a dat-o si Kiraly Andras, presedintele organizatiei judetene a UDMR Arad. 
Acesta a mai adaugat insa ca in ceea ce priveste noul plan de amplasare a Statuii Libertatii, au ramas in discutie doua locatii: Piata Pompierilor si zona verde de langa Cetatea Aradului. 
"De, asemenea, se pare ca Statuia va fi reamplasata in intregime si nu va fi descompusa pe elemente. Pentru aprobarea noului plan de amplasare insa va fi nevoie si de o decizie politica" a spus Kiraly. 
Conform declaratiilor facute de catre presedintele Romaniei, Ion Iliescu, se pare ca Statuia Libertatii isi va gasi locul intr-un complex, poate chiar intr-un parc al reconcilierii. 
Din informatiile pe care le detinem, in acest complex pe langa Statuia Libertatii se va regasi un alt monument care va simboliza istoria si aspiratiile romanilor. 
Cu elaborarea proiectului de reamplasare a statuii au fost insarcinati sase sculptori desemnati de PSD si UDMR.

G. Ungureanu - Ziarul Transilvania

  • Inlocuire centrala telefonica manuala cu centrala telefonica digitala in localitatea Petris

Centrala telefonica manuala din Petris a fost inlocuita cu centrala digitala - Virtual Arad News (c)2003In data de 26.11.2003 ROMTELECOM - D.Tc. Arad a finalizat inlocuirea centralei telefonice manuale din localitatea Petris cu o centrala telefonica digitala Topex cu o capacitate instalata de 200 linii telefonice.
Cu aceasta ocazie s-au preluat din vechea centrala toti cei 96 abonati existenti, iar in perioada imediat urmatoare se vor instala noi abonati care au cerere de instalare la D.Tc. Arad.
Astfel abonatii din aceasta CTD vor avea acces la convorbiri automate locale, interurbane si internationale, la serviciile cu valoare adaugata, la factura detaliata si la serviciul Acces Special Internet.
Intrucat din data de 01.12.2003, Oficiul Comercial al D.Tc. Arad din Petris s-a desfiintat, abonatii care sunt conectati in aceasta CTD vor plati factura telefonica la Oficiul Postal din Petris, deci incepand cu factura decembrie 2003.
Numerotatia abonatilor din Petris este: 433700-433999.

Dan Cioca - Director Adj. Comercial ROMTELECOM - D.Tc. Arad

  • In luna decembrie evreii serbeaza Hanuca

La mijlocul lunii decembrie evreii din Arad sarbatoresc HanucaComunitatea evreilor din Arad se pregateste pentru celebrarea sarbatorii de Hanuca, la mijlocul acestei luni.
Desi in Arad nu mai exista decat cateva sute de evrei, acestia tin cu sfintenie la Hanuca.
Aceasta mai este cunoscuta si sub numele de Sarbatoarea Luminii.
Este cunoscut faptul ca Hanuca nu este sarbatorita in fiecare an la aceeasi data.
Anul acesta, sarbatoarea va incepe pe 20 decembrie si va tine, conform traditiei opt zile.
Pe data de 23 decembrie, la sinagoga din centrul vechi al Aradului va avea loc o ceremonie. La fel ca si anii trecuti, vor fi invitati oaspeti din tara, cat si de peste hotare.
Conform istoriei, in anul 165 i. Ch, a fost posibila prima victorie a macabeilor in timpul ocupatiei siriene.
Se dorea distrugerea macabeilor, o credinta monoteista, dar acestia s-au revoltat.
Cativa macabei au descoperit in aceasta perioada o candela care a ars timp de opt zile la rand, chiar daca uleiul din candela ajungea doar pentru 24 de ore.
Datorita acestei minuni, la fiecare sfarsit de an evreii sarbatoresc acest miracol, astfel incat in cele opt zile de sarbatoare ei aprind o lumanare pe zi.
Traditia spune ca in fiecare seara de Hanuca, se aprinde o lumanare avand ca scop sa reaminteasca minunea in public.
Lumanarile se pun intr-un sfesnic sau lampa speciala, numita hanuchia.
Acest sfesnic se aprinde odata cu lansarea noptii si se aseaza undeva la vedere, la geam sau in pragul usii.
De Sabat, lumanarile de Hanuca se aprind cu circa jumatate de ora inaintea lumanarilor de Sabat, deci putin inaintea asfintitului.
Lumanarile trebuie sa arda cel putin 30 de minute si pot sa continue sa arda toata noaptea, undeva intr-un loc vizibil.
In general este acceptata traditia dupa care in prima seara se aprinde o singura lumanare, in a doua, doua lumanari, de la stanga la dreapta, pana cand, in a opta seara intreaga hanuchia este aprinsa.
Lumanarile sunt aprinse cu ajutorul unei lumanari speciale - samas - lumanare ajutatoare, care in hanuchia este si asezata ori mai inalt, ori la o parte, in orice caz diferit si distinct de celelalte.
Ceremonia se desfasoara in special acasa, in familie, dar de foarte multe ori si in sinagogi, iar copiii primesc de obicei bani de Hanuca.
In liturghie, sarbatoarea este marcata in special prin recitarea rugaciunii "Al ha-nissim" la Amida si la binecuvantarile de dupa mese.
Aceasta rugaciune "Pentru minuni" este o rugaciune de multumire adusa lui Dumnezeu pentru eliberarea miraculoasa a poporului din vremea lui Matatia Hasmoneul.
Textul acestei rugaciuni este "Iti multumim, Doamne, pentru minunile Tale, pentru eliberarea noastra, pentru bataliile pe care le-ai dat pentru noi si pentru stramosii nostri in zilele de odinioara si in zilele noastre". Aceasta rugaciune este spusa si de Purim.

Simona Valan - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]