Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 4 ianuarie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Orizontul ingust al intreprinzatorului si pielea consumatorului

De sarbatori unii taximetristi si-au marit nejustificat tarifeleLuna cadourilor a fost, ca in fiecare an, o mana cereasca pentru agentii economici. In masura posibilitatilor, fiecare aradean a incercat sa isi petreaca timpul liber in mod cat mai placut, sa ofere familiei o mica atentie, sa puna pe masa bunatati de tot felul si sa creeze o atmosfera cat mai speciala. Toate acestea inseamna, desigur, bani cheltuiti, deci o oportunitate de castig pentru oamenii de afaceri.
Intreprinzatorii care au preferat sa lase la o parte familia si prietenii si sa lucreze de Craciun sau de Revelion au facut o afacere foarte buna. Din perspectiva comerciala, sacrificiul a meritat: aradenii s-au imbulzit in alimentarele care au fost deschise, localurile au fost luate cu asalt, taxiurile nu au stat nici o clipa, in magazine marfa s-a vandut non-stop. Managerii care au optat pentru a lucra si de sarbatori, care le-au cerut angajatilor un efort suplimentar, au dovedit ca incep sa inteleaga mecanismele economiei de piata. Au inteles ca trebuie sa incerce sa fie mereu primii, sa intreaca firmele concurente si sa ii demonstreze clientului ca sunt la dispozitia lui. Castigul este dublu: cel imediat, prin intermediul activitatii sporite din cele cateva zile in care concurenta a preferat sa-si ia concediu si cel de perspectiva, care consta in consolidarea imaginii de seriozitate a firmei, castigarea increderii unor potentiali parteneri de afaceri si atragerea unor noi clienti.
Din pacate, multi dintre noi am observat pe pielea noastra ca imaginea de seriozitate a unora dintre intreprinzatorii aradeni poate fi inselatoare. Unii dintre cei care au lucrat de sarbatori s-au gandit doar la castigul imediat, au profitat de proverbiala mana larga a romanului de sarbatori, de cumparatori grabiti, satui de aglomeratie sau aflati la ananghie si au "umflat" tarifele. In ajunul Craciunului, un taximetrist de la o firma cu pretentii cerea cu un zambet impertinent un tarif aproape triplu pentru o cursa, inainte de a-i permite clientului sa urce in masina. Si nu a fost deloc un caz singular. Un individ care vindea brazi a cerut un pret exorbitant pentru unul dintre putinele exemplare mai aratoase pe care le mai avea. Pretul produselor specifice sarbatorilor de iarna au crescut brusc, fara o justificarea reala economica – costurile producatorilor nu au crescut, iar raportul cerere/oferta nu a impus o crestere a pretului. Nu sunt fenomene izolate si nici conjuncturale, se manifesta identic si de Pasti, cand creste brusc si nejustificat, pe ultima suta de metri, pretul oualor sau al carnii de miel.
In loc sa creeze o imagine de seriozitate, care sa le aduca beneficii pe termen lung, intreprinzatorii prefera sa traga sapte piei de pe client de cate ori au ocazia. "Tepele" de acest gen, vecine cu sarlatania, ajung sa se intoarca chiar impotriva celor care le produc, dar se repercuteaza si asupra intregului sistem economic. Alaturi de lipsa unui cult al muncii, orizontul ingust al unor agenti economici, senzatia de instabilitate, de neseriozitate, tentativa de a derula activitati economice pe termen scurt si lipsa unei gandiri de perspectiva genereaza un mediu economic nesanatos, in care toata lumea are de pierdut – si intreprinzatorii, si consumatorii.

Flavius Ghender - Observator

  • Mai aproape de Europa pe calea ferata

Vor fi introduse amortizoare elastice la traverse in Micalaca - Virtual Arad News (c)20032003 poate fi anul investitiilor si pentru Arad
Judetul Arad cu cei 900 de kilometri de cale ferata detine mai bine de un sfert din lungimea totala a liniilor ce apartin Regionalei de Cai Ferate Timisoara. Cei 3318,5 kilometri de linie, fac ca aceasta regionala sa fie cea mai irnportanta din Romania ca densitate si printre primele din Europa, din acest punct de vedere. Problemele nu sunt nici putine, nici simple, intretinerea dar si modernizarile solicitand sume importante de bani. Bani care niciodata nu sunt suficienti si care amana lucrarile de la un an la altul.
"Bugetul pentru reparatii capitale pe 2002 a fost mai mic decat cel din 2001, tinind cont de inflatie. La nivel de Regionala aveam un buget estimat de circa 400 miliarde de lei, iar de primit am primit 120 miliarde de lei. Pentru o imagine mai edificatoare, doar montarea unei bariere noi costa aproape 5 miliarde de lei", puncteaza ing. Iulian Stefanescu, directorul Regionalei de Cai Ferate Timisoara. 
Modernizari 
Sistemul de telecomunicatii de pe raza Regionalei CF Timisoara masoara in prezent 437 de kilometri de cabluri de fibra optica. Acesta cuprinde tronsonul principal Curtici-Arad- Timisoara-Deva-Petrosani, dar si Stamora -Moravita. Masive investitii s-au facut si in cladirile tehnologice de comanda electrodinamica din statiile Timisoara si Arad, care au fost finantate din surse bugetare. La Arad, valoarea lucrarilor a atins cifra de 31 miliarde de lei. " Investitiile pentru modernizarea sistemului de comunicatii erau absolut necesare si ele vor continua si in 2003. Trebuie sa recunoastem ca aparatura pe care o aveam putea intra cu succes intr-un... muzeu al telefoniei," adauga Stefanescu. 
Lucrarile de refacere a liniei Arad Vest-Pecica a marit viteza de circulatie a trenurilor de la 30km/h la 50km/h, fapt ce va scurta sensibil timpul de parcurgere al acestei distante. De asemenea, a fost realizata si linia AradulNou - Glogovat cu conexiune la terminalul RQ-LA. Costurile s-au ridicat la 5o miliarde de lei. 
Investitii in 2003, dar si confortul calatorilor 
Incepand din acest an, Regionala CF Timisoara va pune in circulatie 10 rame de tren si 4 automotoare marca Siemens, care pot atinge viteza de 120 km/h. Ele sunt prevazute cu un sistem burduf si se pot modula cu usurinta in functie de necesitati. Mai mult, au avantajul ca sunt foarte usoare, greutatea unei intregi garnituri fiind de 100 de tone. In comparatie, doar o locomotiva clasica are greutatea de 100 de tone, iar un vagon 20 de tone.
In acest mod, solicitarea liniei va fi mult diminuata. Garniturile vor circula cu o viteza maxima de 100 km/h. In plus, circulatia in ambele sensuri va scadea timpul de asteptare si manevra in statii. Acestea vor inlocui trenurile personale, treptat pana in 2004. Pentru anul in curs, investitiile vor continua la statia Arad, in special la modernizarea sistemelor de comanda, care pot permite montarea mecanismului de comanda Alcatel. De asemenea se vor face reparatii si igienizari in valoare de 8 miliarde de lei. Coridorul IV european, adica magistrala feroviara 200, ce trece si pe relatia Deva-Arad- Curtici, va aduce mai multe fonduri comunitare si pentru Arad "investitiile in 2003 pentru statiile Timisoara si Arad se ridica la 500 miliarde de lei, adauga directorul Stefanescu. De altfel si Mersul trenurilor a iesit, in premiera la finele lui 2002, tocmai pentru a corela graficul lucrarilor constructorului austriac pe Coridorul IV european cu circulatia trenurilor. 
La Santana, cladirea garii va fi renovata, costurile lucrarilor prevazute pentru 2003 ridicandu-se la aproape 4 miliarde de lei. 
Zgomotul din Micalaca va fi amortizat elastic 
Anul care tocmai a inceput poate fi cel al, rezolvarii problemei liniei ferate ce taie Micalaca in doua. De ani buni, cetatenii din aceasta zona se plang, pe buna dreptate, de poluarea fonica facuta de trenurile ce trec prin fata ferestrelor. Initial era vorba de montarea unor panouri fonoabsorbante, insa totul a ramas la faza de proiect. Se va aplica o solutie in premiera pentru Romania si anume prinderea elastica a liniei de traversa. Sistemul va atenua mai bine zgomotul decat varianta initiala. Lucrarile vor incepe in primavara si vor fi finalizate la sfarsitul anului. Costurile se vor ridica la aproximativ 50 miliarde de lei. Anul 2002 a fost unul in care Regionala CF Timisoara a montat 120 de WC-uri ecologice. Numai sa ramana ecologice. Trenuri moderne, mai rapide, incalzite, curate, gari iluminate, adica un confort sporit pentru publicul calator. In fond asta asteapta oamenii. Conditii mai apropiate de cele din Europa. Pe de alta parte si unii calatori trebuie sa devina, europeni. Nu doar la propriu. 

G. Constantinescu - Adevarul

  • O familie din Micalaca s-a intoxicat cu monoxid de carbon

Din cauza monoxidului de carbon familia Pivoda a ajuns la spitalDin cauza termotecii vechi si neverificate la timp, Pivoda Veronica de 28 de ani si fiica acesteia, Larisa, de 6 ani, au ajuns, ieri dimineata, la Sectia de Urgente a Spitalului Judetean, amandoua in stare de inconstienta cauzata de intoxicatia cu monoxid de carbon.
Soacra, respectiv bunica victimelor a declarat: "Am observat lipsa cainilor din curtea comuna a caselor noastre. In fiecare dimineata lasau cainii afara… Am intrat in casa lor. Nora si nepotica erau inconstiente, iar fiul meu nu se putea ridica din pat. Abia a reusit sa-mi spuna sa sun la Ambulanta. Aseara acuzau toti trei dureri de cap si senzatii de voma, dar nu stiam care este motivul. Si eu am stat la ei aseara cateva ore bune, dar nu am patit nimic."
Cele doua victime  sunt acum acasa, in afara oricarui pericol.
Familia Pivoda a cumparat termoteca  acum patru ani, la mana a doua, de la o persoana fizica. De instalarea ei s-a ocupat o persoana autorizata si ultima verificare a fost facuta in cursul anului 2001.
In prima zi a anului, si o familie din Vladimirescu a ajuns in stare critica la spitalul judetean, cu acelasi diagnostic – intoxicare cu monoxid de carbon. Nici in acest caz nu s-au inregistrat victime, vecinii simtind la timp mirosul de fum si salvandu-i pe cei din casa.

Lidia Bucataru - Observator

  • Accident de circulatie soldat cu ranirea conducatorului auto

Accident chimic pe soseaua Arad-TimisoaraIn data de 01.01.2003, orele 03.45, conducatorul auto Tung Osman, de 43 ani, din Turcia, conducand autotrenul marca DAF cu numarul 34-USZ-02 (corp tractor), respectiv 34-FAN-45 (remorca), pe DN 69, din directia Arad spre Timisoara, din cauza vitezei excesive si neadaptata la conditiile de drum (polei), a parasit partea carosabila a drumului, rasturnandu-se pe partea stanga.
Autotrenul transporta butoaie ce contineau diferite substante chimice, printre care 6 butoaie cu siliciu lichid in greutate de 5.498,20 kg, dintre care 5 butoaie s-au fisurat.
In urma accidentului a rezultat ranirea usoara a conducatorului auto, acesta suferind un traumatism cranio-cerebral deschis, plaga parietala stanga si a fost internat pentru supraveghere medicala la Spitalul Judetean Timis, fiind in afara oricarui pericol.
La fata locului s-au deplasat lucratori din cadrul Posturilor de Politie Ortisoara si Sanandrei din Inspectoratul de Politie al Judetului Timis, reprezentanti ai Inspectoratului Judetean de Protectie Civila Timis, precum si un echipaj de pompieri si Inspectoratul Teritorial pentru Protectia Mediului.
In prezent garda de mediu evalueaza consecintele accidentului si intocmeste documentele in acest sens.

  • Prin construirea unei parcari, la RAR nu vor mai fi cozi

Registrul Auto Arad isi va construi si o parcare modernaIng. Nicolae Aanitei, directorul Registrului Auto Roman (RAR) Arad spune ca in acest an vrea sa continue seria investitiilor facute in dotarea institutiei pe care o conduce, prin construirea unei parcari moderne. "Este vorba despre un proiect in valoare de circa cinci miliarde de lei, destinat realizarii unei parcari, care va fi de fapt o platforma de selectie a autovehiculelor. Acolo vom face trierea masinilor, in functie de operatiunile la care urmeaza sa fie supuse: verificari tehnice, omologari etc." - declara domnul Aanitei. Prin aceasta investitie se doreste micsorarea timpului de asteptare a clientilor si, in plus, cresterea sigurantei in trafic pe soseaua din apropierea RAR. "Dupa cum se vede acum, toti sunt nevoiti sa parcheze la coada pe drumul national. Prin construirea parcarii vom fluidiza toata activitatea Registrului. Cand spun acest lucru, ma gandesc si la investitiile facute recent la RAR prin crearea unei baze informatice de exceptie, cu calculatoare si retea de ultima generatie" - ne asigura Aanitei. De serviciile RAR beneficiaza zilnic intre 50 si 100 de autovehicule.

Cosmin Trif - Adevarul

  • FILMELE SAPTAMANII

Dacia - 3 ianuarie - 9 ianuarie 2003 Harry Potter - (SUA)
Muresul - 3 ianuarie - 9 ianuarie 2003 Hallowen - (SUA)
Arta - 3 ianuarie - 9 ianuarie 2003 - Sala A Calea misterelor (SUA)
Arta - 3 ianuarie - 9 ianuarie 2003 - Sala B Dublura (SUA)

Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]