Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 4 februarie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Viceprimarul Emanoil Voicu: Exista o conjuratie impotriva primarului si a PSD

Interviu cu viceprimarul Aradului - Emanoil Voicu"Tot ce s-a intamplat in consiliu a fost de natura politica"
- D-le Voicu, ati afirmat ca exista o conjuratie a opozitiei impotriva realizarilor PSD, respectiv a primarului Dorel Popa. Aceasta conjuratie exista si este reala sau a fost o afirmatie facuta intr-un moment de exaltare?

- Nu, nu este un moment de exaltare, a fost dovedita chiar joi, in sedinta Consiliului Local. Chiar daca joi lucrurile au incercat sa fie tratate ca nefiind politice, de fapt s-a vazut foarte clar ca tot ce s-a intamplat acolo a fost de natura politica. Insasi atitudinea PNT-ului, cu atitudinea de "simplu cetatean"...
- Au mai avut si liberalii o asemenea manifestare.
- Da, dar ei si-au dat seama ca au gresit. Au renuntat si au vrut sa-si spuna punctul de vedere, chiar daca a fost un punct de vedere stiut de la bun inceput si declarat in presa, ca PNL va vota impotriva. PNTCD a adoptat aceasta tactica a strutului, se ascunde in spatele salii sperand ca nu-l vede nimeni.
- Veniti dintr-un partid de opozitie important, unde ati ocupat o functie de conducere. Cand vorbiti de acea asociere impotriva primarului si PSD, sunteti in cunostinta de cauza. S-a discutat la nivel de PD o atitudine care sa nu sprijine demersurile facute de primar si partidul de guvernamant, indiferent in favoarea cui ar fi aceste demersuri?
- Da, va spun cu toata taria ca acesta este si motivul pentru care eu am parasit organizatia. Acesta este motivul pentru care si dl. Matica a parasit-o, facand o declaratie in Biroul Judetean ca nu este o marioneta in Consiliu si se bazeaza pe logica si judecata dansului de a sti sa evalueze ce trebuie sa voteze si ce nu trebuie sa voteze. In definitiv, obiectivele care le avem noi, au fost obiective electorale. Intr-o mai mare sau mai mica masura au fost obiectivele electorale ale tuturor. Vorbim de canalizari, de drumuri, de orice altceva care poate fi in folosul orasului. Nu cred ca a lipsit din cuvantul electoral al nimanui asa ceva.
"Le este teama ca se va realiza ceva"
- Cand a fost initiat acest demers impotriva proiectelor Popa – PSD si de la cine a pornit?

- Prima oara si primul motiv a fost contextul cu Torco, care a fost si el un context foarte special, la care PD a avut o contributie importanta.
- De unde a pornit impotrivirea la proiectele acestea, de la cine?
- Cel care a sustinut cel mai puternic faptul ca aceste proiecte nu sunt bune si care si-a impus punctul de vedere si a avut, se pare, mai multe argumente decat cele pe care le-am avut eu, trebuie sa recunosc lucrul acesta, a fost domnul Falca.
- In perioada in care erati inca la PD, s-au purtat discutii si cu alte partide pentru o coalizare?
- In acel moment de care vorbesc eu nu stiu sa fi fost discutii cu alte partide. Acum deja sunt foarte cunoscute si intalnirile dintre ei, sunt mediatizate. Punctul de vedere al taranistilor il stiti de vreo doi ani de zile; ei au fost impotriva a tot ce insemna, practic, investitie, cu foarte mici exceptii. Au avut, intr-adevar, si momente in care au demonstrat ca sunt de acord sa se faca ceva; in PD stiam eu ce se intampla, mai nou PNL a avut o alta atitudine. Convingerea mea este ca toata lumea s-a gandit ca singura sansa este de a demonstra ca Popa greseste este sa nu se faca ceva in timpul lui Popa. A gresi este omeneste, si acest lucru poti sa-l critici. Dar cand faci ceva, si se vede, nu prea mai ai ce critica. Politica nu inseamna numai vorbe si declaratii, mai inseamna si realizari, iar acesta cred ca este lucrul de care le este cel mai teama: faptul ca se va realiza ceva.
"Mi-a spus domnul Falca ca gresesc, atunci cand am zis ca in primarie fac administratie, nu politica"
- Deci chiar asa s-a si formulat: sa ne impotrivim ca Popa sa faca ceva.
- Aceasta a fost ideea, dar nu a fost neaparat formulata asa. La vremea respectiva, in PD, a fost un moment in care s-a facut aceasta afirmatie. Ea s-a generalizat, iar acum se vad rezultatele. Plus calculele astea aberante care se fac la buget, trimiteri, toate cu un caracter populist. Spun ca sunt bani de salarii, dar nu se uita ce inseamna fondul de salarii. Cand tu faci declaratii ca trei sute de milioane merg la cheltuielile de salarii ale Primarie, toata lumea intelege ca de aici se iau o groaza de bani. Dar sunt trei sute de milioane care merg la vreo 3000 de oameni, care lucreaza sub diferite forme, inclusiv invatamantul, asistenta sociala. Ar trebui sa se uite, macar procentual, daca se leaga de functionarul public de la Primarie, ca acesta reprezinta numai 8% din cuantumul cheltuielilor. Si mai este o problema: functionarii din Primarie isi castiga salariile. Ei, de la judet, le primesc. Acesta este punctul meu de vedere. Ca le primesc de la Bucuresti sau din alta parte, e o alta problema. Ei nu si le castiga. Noi le castigam.
- D-le Voicu ce inseamna sau ce poate insemna pentru Arad o impotrivire la proiectele majoritatii?
Viceprimarul Voicu se implica in realizarea unor proiecte- Acolo unde trebuie 17 voturi - este vorba de partea de investitii - acest lucru inseamna o catastrofa. Ne vom intoarce la ideea pe care a avut-o toata lumea, timp de 12 ani, ca in orasul acesta nu s-a intamplat nimic si ca toate lucrurile incepute au ramas neterminate, lucru care era perfect adevarat. Noi am incercat sa terminam ceea ce s-a inceput. Recunoastem ca s-au inceput si unele lucruri bune. Nimeni n-a contestat ca s-a inceput Zona industriala, de exemplu, in timpul mandatului d-lui Valentin Paul Neamt. Nu stiu de ce este revoltat de fiecare data ca nu i se mentioneaza numele. Nu l-a negat nimeni. Nimeni nu poate contesta faptul ca acest parc industrial a inceput tot atunci. Nimeni nu poate contesta ca gaura aia de sub calea ferata este tot de pe vremea dansului. Ma refeream la pasaj. Sunt unele lucruri care s-au inceput. Ca sunt multe, ca sunt putine, asta electoratul a evaluat-o in anul 2000. Dar asta nu inseamna ca noi, de exemplu, ar trebui sa le abandonam pe acestea ca sa dovedim ca au fost facute prost si sa ne apucam de altele. Puteam sa ne apucam de alte drumuri, de exemplu, cel din Alfa si Boul Rosu care este o sosea nenorocita, vai si amar de ea,  lunga, foarte importanta in cartier. Dar acesta este scopul? Scopul administratiei este sa aiba o strategie si s-o duca mai departe. Daca in capitolul strategie la momentul respectiv, Consiliul local de atunci a zis ca trebuie facut Cocorilor, eu cred ca suntem datori sa terminam Cocorilor sau sa gasim solutii pentru el. Trebuie sa gasim ceva, hai sa rezolvam, nu sa criticam tot timpul! Ce se intampla la ora actuala in Primarie, este o noutate. Sa pornesti atatea proiecte si atatea cooperari… De ce nu s-a rezolvat groapa de gunoi pana acum? Noi o s-o rezolvam la vara. E meritul nostru? Nu e meritul nostru... O sa incercam sa rezolvam problema de iluminat. Vom termina Cocorilor. Se fac apartamente pentru prima oara dupa Revolutie. Probabil ca-s putine. Nu poti acum sa fii impotriva unui partid pentru ca se hotaraste ceva in oras. Eu cand am plecat de la PD am avut o discutie si cu dl. Falca, in Biroul Permanent. I-am spus ca eu am venit in Primarie sa fac in primul rand administratie, si nu politica. Si mi-a zis dl. Falca ca gresesc. Eu am spus ca nu gresesc, si consider in continuare ca nu gresesc. Deocamdata fac treaba asta. Ca ne sprijinim pe factor politic este adevarat.
"Banuiesc ca atunci cand dai spaga nu poti sa o treci la papetarie sau la consumabile…"
- In opinia celor care va contesta, sunteti unul dintre cei care iau bani murdari pentru rezolvarea unor afaceri.

- Oamenii aceia nu stiu ce spun. Sa va povestesc despre buget; mi-e usor sa spun ca nu am bani, dar eu consider ca n-am cui sa ma vaiet. Caut solutii. Iar solutia e simpla, o stie toata lumea: credite, obligatiuni municipale, care tot un fel de imprumut inseamna, sub alta forma financiara, dar care pana acum in Arad n-au fost facute niciodata. Alte orase lucreaza in acest sistem de mult. Timisoara, care este un exemplu pozitiv sau negativ, depinde de cum vrea aradeanul, lucreaza cu credite de ani de zile si face in continuare credite. Legiuitorul a stabilit foarte clar gradul de indatorare, pentru ca economic se stie pana unde isi permite un buget sa se intinda. Daca te incadrezi, conform legii, care este problema? Nu este corect din partea opozitiei sa vina cu totul felul de calcule aberante. Le spune directorul economic al Primariei ca este 5% din buget, iar ei vin cu un calcul cu 50 si ceva la suta... Consilierul Popescu spune: "ati nenorocit bugetul acesta doi ani de zile". Trebuie sa-i aduc aminte d-lui Popescu ca acest buget este corectat, amendat, semnat, parafat si rectificat de fiecare data de consilieri, nu de noi. E doar propus de noi. Sa se uite cineva vreodata sa vada cate amendamente fac consilierii, de la indiferent ce partid, cand e vorba de buget. Sa ne aducem aminte ca anul trecut am avut un consilier care propusese niste modificari in buget, fara sa-l inchida; a pus cheltuieli dar nu a pus venituri, si invers. Nu pot sa ne acuze. Noi nu suntem decat ordonatori de credite. Daca mie imi stabileste 3 miliarde pentru un obiectiv, nu pot sa cheltuiesc mai mult. Divizam, impartim, refacem. Pentru ce? Pentru niste interese si acuzatii? La primul contract de imprumut, eu am fost acuzat direct de aranjamente cu West Bank. De ce? Nu stiu. West Bank s-a retras si a venit BRD. Am avut aranjamente cu BRD? Desi eu stiu la fel de bine ambele banci, ii stiu pe directori, toti ma stiu de cand eu eram director la IMAR, nu am avut discutii despre bani murdari. Cine se pricepe la afaceri, stie ca asemenea bani nu se pot da numai asa, sa ii scoti din casa si sa mituiesti un viceprimar sau un primar. Cum reflecti suma in contabilitate? Banuiesc ca atunci cand dai spaga nu poti sa o treci la papetarie sau la consumabile…

Andrei Ando - Observator

  • Militarii aradeni vor pleca in Kosovo

Militarii aradeni vor pleca in misiune la KosovoIn ultima decada a lunii martie, 89 de militari din Cetatea Aradului vor pleca intr-o misiune de mentinere a pacii in Kosovo. Aceasta este prima misiune de lupta sub egida ONU la care participa un numar asa de mare de miiitari ai Unitatii Militare 01249 din Subcetate. Conform planificarii, militarii aradeni vor pleca spre Kosovo in 24 martie, unde vor ramane vreme de patru luni de zile. Pentru a face fata provocarilor cu care se vor confrunta in Kosovo, miiitarii se pregatesc intens intr-o unitate militara din Turda. Exercitiile celor 89 de combatanti se desfasoara dupa toate standardele N.A.T.O.
 Nimic nou de altfel pentru militarii aradeni care au avut ocazia sa se pregateasca la nivelul trupelor NATO de mentinere a pacii. Totul in cadrul exercitiilor efectuate in cadrul Batalionului mixt romano-ungar de mentinere a pacii, batalion in care militarii aradeni si-au demonstrat in nenumarate randuri valoarea.

Horia Oprean - Adevarul

  • Registrul Comertului a depus plangere penala impotriva presedintelui CCIA

Nicolae Bacanu e acuzat de abuz in serviciuPrefectul asteapta "un gest de onoare" din partea lui Nicolae Bacanu; in zilele urmatoare va avea loc AGA extraordinara a CCIAA
Autoritatea Nationala a Registrului Comertului a depus o plangere penala impotriva presedintelui Camerei de Comert si Industrie, Nicolae Bacanu, care este acuzat de comiterea infractiunii de "abuz in serviciu".
Prefectul Dan Ungureanu a comentat ieri situatia, declarand ca "era de asteptat sa se ajunga la aceasta situatie, datorita fatamiciei d-lui Bacanu; acum este de asteptat sa faca un gest de onoare, dar probabil n-o va face! Ce onoare si credibilitate mai are acest individ, pardon, domn?".
Prefectul a mai spus ca va face o informare "mai departe, la minister" in legatura cu situatia creata la CCIA.
De cealalta parte, pregedintele Camerei de Comert, Nicolae Bacanu, spune ca "nu cunosc nimic despre aceasta plangere penala, dar oricum, trebuie sa ma apar. Eu stiu ca nu am savarsit nici o fapta penala!". In ceea ce priveste o eventuala demisie, Bacanu spune ca "nu am luat in considerare o astfel de perspectiva. Voi convoca o sedinta extraordinara a Adunarii Generale a Actionarilor, unde, daca mi se va cere demisia, mi-o voi prezenta fara nici un fel de probleme. Nu sunt un functionar, raman aici numai daca am succes, altfel imi dau demisia!". Scandalul a izbucnit o data cu trecerea ORC in subordinea Ministerului Justitiei, masura indelung contestata de conducerea Camerei de Comert si Industrie Arad. De altfel, scandalul izbucnit in Arad a fost foarte mediatizat, determinand interventia prefectului Dan Ungureanu. Conflictul dintre Prefectura si CCIA s-a declansat o data cu demararea unui control la Camera, cerut de prefect. Va vom tine la curent cu desfasurarea faptelor, mai ales ca situatia pare ia o intorshtura cel putin interesanta.

Marius Grada - Agenda zilei

  • Subofiter gasit in fata locuintei cu capul zdrobit

Subofiterul gasit mort in fata blocului la Chisineu CrisUn subofiter de la Unitatea Militara 01249 Arad a fost gasit mort in fata blocului. In ziua de 3 februarie, in jurul orei 6.30, in fata unui bloc din orasul Chisineu-Cris din judetul Arad, unde locuiesc cadrele militare, a fost gasit plt.-maj. Mircea Cristian Ardelean prabusit la pamant si cu capul zdrobit. Coborand din bloc, unul dintre colegii sai l-a gasit prabusit la pamant intr-o balta de sange. A chemat imediat o ambulanta, care a constatat decesul si a transportat corpul neinsufletit la morga din Chisineu-Cris. Militarul care facea parte din batalionul mixt romano-maghiar se afla in concediu medical, urmand sa fie trecut in rezerva din cauza unor tulburari psihice de comportament, fiind clasat "inapt serviciului militar, apt limitat razboi". "Evenimentul este cercetat de o comisie de ancheta a Unitatii Militare 01249 Arad si a Parchetului Militar Timisoara", a declarat mr. Radu Serban, ofiter de relatii publice din Unitatea Militara 01249 Arad. Conducerea unitatii nu a facut alte precizari, declarand ca numai dupa finalizarea anchetei se vor putea trage concluziile necesare. Nu se exclud variantele ca subofiterul sa se fi aruncat sau sa fi cazut de la etaj.

Liliana Brad - Romania Libera

  • Juventute, prima gradinita cu sare din tara

Salina artificiala la gradinita JuventuteAceasta are in dotare o salina artificiala pentru tratamentul afectiunilor respiratorii
Aradul a devenit, de ieri, primul oras din tara care ofera tratament cu aerosoli salini impotriva afectiunilor respiratorii, in conditii urbane. Ziua de ieri a fost una speciala pentru Gradinita Juventute, pentru ca a inaugut prima salina artificiala din tara. La manifestare au fost prezente personalitati loccale, printre care si prefectul judetului Arad, Dan Ungureanu. In cursul anului trecut, directorul Gradinitei Juventute, Julia Kondor, a decis ca ar fi benefic pentru copiii Aradului sa se bucure de efectele curative ale unei saline artificiale. Astfel, intr-o incapere din cadrul gradinitei a fost amenajata o salina, conceputa dupa metoda Somadrin, o tehnica ce a dat rezultate exceptionale in occident. Intr-o incapere de 140 mp, au fost asezate mai multe vase din plastic in care s-a turnat solutia Somadrin. Langa aceste vase, in incapere mai exista si caramizi de sare, in rest incaperea este amenajata la fel ca oricare spatiu din gradinita. Conform directorului gradinitei, Somadrinul este o solutie saturata de sare care are efectul salinelor naturale. Mai mult, salina are efect benefic pentru mai multe boli ale cailor respiratorii: de la astm bronsic, sinuzita cronica, pana la infectii respiratorii repetate. De beneficiile salinei se vor bucura gratuit cei 125 de copii, cu varste cuprinse intre cinci luni si sapte ani, care sunt in ingrijirea Gradinitei Juventute. De efectele curative ale salinei vor putea beneficia si cei din afara gradinitei, aceasta insemnand ca se vor putea trata atat copiii, cat si adultii. Un tratament consta in 20 de ore de salina, cu conditia ca acesta sa nu fie intrerupt. Doar atunci vor iesi la iveala efectele Somadrinului. In alta ordine de idei, toti cei care vor solicita asemenea tratamente vor trebui sa prezinte o adeverinta cu recomandarea medicului de familie. "Am angajat un medic care sa tina sub observatie fiecare persoana care va urma tratament cu aerosoli salini"- a declarat Julia Kondor. Nici nu s-a deschis bine salina, ca directorul gradinitci a fost asaltat de persoane interesate sa se trateze cu aerosoli. Pentru a obtine o programare, cei interesati trebuie sa alpeleze urmatorul numar de telefon: 0257 /279738.

Simona Valan - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]