Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 4 aprilie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Pavel Sarbu – director la colegiul National "Elena Ghiba Birta"

Zoe Rotaru il inlocuieste in functia de inspector general pe Pavel SarbuDupa doua ordine venite de la minister (primul  - prin care inspectorul scolar general Pavel Sarbu este eliberat din functie si al doilea - prin care Zoe Rotaru era numitã pe aceasta functie), o noua miscare s-a produs la portile inspectoratului.
Este vorba de numirea lui Pavel Sarbu in functia de director cu delegatie la Colegiului National "Elena Ghiba Birta" pana la organizarea concursului.  Potrivit declaratiei proaspatului inspector general, "am primit un ordin  de la ministru ca prima mea semnatura in aceasta calitate sa fie pe foaia de numire a lui Pavel Sarbu ca director la «Elena Ghiba Birta»".
Zoe Rotaru a mai declarat ca este prietena buna cu Sarbu si ca nu a dorit sa-i ocupe locul, dar ca vrea sa dea tot ce are mai bun in noua functie. Nimeni nu a amintit ce se va intampla cu actualul director de la "Elena Ghiba Birta".

Adriana Barbu - Observator

  • Ziua Jandarmeriei Romane

La unitatea din Vladimirescu a fost sarbatorita "Ziua Jandarmeriei Romane"In urma cu 153 de ani (3 aprilie 1850), domnitorul moldovean Grigore Alexandru Ghica semna legea pentru "reforma Corpului slujitorilor in jandarmi", act normativ prin care se infiinta Jandarmeria. Ieri, incepand cu ora 14,30, in curtea Unitatii de Jandarmi din Vladimirescu, colonelul Alexandru Kis - comandantul jandarmilor aradeni - i-a intampinat pe oficialii aradeni care au dorit sa participe la aceasta sarbatoare: deputatii Dorel Zavoianu si Nicoara Cret, prefectul judetului, comandantii Politiei si Pompieriior, primarii sefi de institutii etc. Dupa ceremonia militara, pe holul comandamentului a fost savarsita slujba de sfintire a "galeriei comandantilor". Unitatii de Jandarmi din Vladimirescu. Au urmat o serie de exercitii demonstrative, prin care jandarmii au facut dovada gradului de instruire si au prezentat tehnica din dotare. Dupa aceste momente oficiale, demnitarii si invitatii prezenti au fost poftiti la umbra unui cort militar, pentru un scurt dineu. In incheiere, pentru informarea cititorilor, mentionam ca in iudetul nostru istoria Jandarmeriei se leaga de infiintarea in 1918 a Garzilor Nationale Romane, odata cu constituirea Consiliului National Roman Central din Transilvania, Banat si partile unguresti, la 31 octomhbie, la Arad. Sub comanda maiorului Alexandru Vlad, Garzile Nationale au vegheat asupra ordinii si sigurantei Transilvaniei, pana la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Doru Sinaci - Adevarul

  • SRI se muta in casa noua

Acesta va fi noul sediu al SRICladirea in care trebuia sa functioneze Banca Agricola, situata in Parcul Corneliu Coposu (Padurice), isi va dovedi utilitatea. Chiar daca nu va avea destinatia initiala aceea de banca constructia va fi amenajata. Serviciul Roman de Informatii (SRI), care a primit cladirea in administrare de la RA "Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat" (APAPS), va demara investitiile in viitorul apropiat. Singura piedica care a stat in calea demersului a fost lipsa terenului necesar pentru amenajarea constructiilor anexe: punct control, garda, atelier, parcare etc. Insa, la ultima sedinta a CLM, consilierii aradeni au avizat favorabil trecerea suprafetei de teren solicitate in domeniul public al statului, urmand ca, in final, aceasta sa fie folosita de SRI. Cladirea, cu n valoare de inventar de 15,5 miliarde de lei, nefinalizata, fusese preluata de AVAPS in 2001, ulterior fiind transmisa in administrarea SRI. 
In tot acest timp a ramas in domeniul public al statului. Suprafata initiala era de 800 de metri patrati (aferenti cladirii), diferenta pana la minimul necesar (2500 de metri patrati) fiind preluata acum. 

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Copii intepati cu seringi de catre necunoscuti

Dr. Mirandolina Prisca crede ca fata intepata nu trebuie internataIn doua localitati diferite, pe DN7, soseaua Deva-Nadlac, trei fetite au fost intepate la interval de 2 saptamani cu seringi de catre necunoscuti. Necunoscutii actionau cand copiii mergeau dimineata spre scoala. Nu se stie exact cu ce au fost intepate fetele, medicii putandu-se pronunta abia peste cateva luni. Nu este exclusa varianta unui psihopat, dar nu poate fi omisa nici varianta infectarii cu HIV. Asemenea cazuri nu au mai avut loc in judetul Arad in ultimii 13 ani.
Sanda mergea la scoala
Sanda a plecat de dimineata la scoala impreuna cu o colega de clasa si cu o fetita din clasa intai. Ea se afla in mijloc, intre cele doua fetite. La aproximativ 400 de metri de scoala, fetele au sesizat ca in spatele lor se afla un barbat. Acesta era saten, curat imbracat, cu blugi si geaca, intre 25-30 de ani. Nici un moment, fetitele nu banuiau ca nu sunt in siguranta pe strada. La un moment dat, dupa aproape 100 de metri, Sanda a simtit o intepatura in coapsa si s-a uitat imediat inapoi. Necunoscutul se deplasa in sens invers. Ea le-a spus celorlalte doua fete ce a patit si au fugit spre scoala. Ele povestesc ca necunoscutul s-a indreptat spre un TIR, care avea cabina alba si prelata rosie, pe care scria ceva cu litere albe. Apoi, a demarat si a plecat spre Deva. Fetele au asteptat sa vina profesorii si le-au povestit ce au patit. Directorul scolii a chemat Politia orasului Lipova si parintii fetei. Politistii au demarat cercetarile. Sanda a fost imediat dusa la spital si consultata. In apropierea scolii, in orele de program in scoala se afla in permanenta un politist. Fetele nu i-au cerut insa acestuia ajutorul. Prof. Lucian Don, directorul scolii din Radna, spune ca fetele erau foarte speriate. In scoala pe care o conduce invata peste 300 de elevi si nu au existat pana acum probleme deosebite.
Psihopat pe Valea Muresului?
Medicii au constatat ca fata are, intr-adevar, o plaga intepata in coapsa. Sanda a fost trimisa la Spitalul Judetean Arad.
In urma cu doua saptamani, in localitatea Paulis, aflata tot pe DN7, la cativa kilometri de Radna, alte doua fetite au fost intepate in acelasi stil. Fetele se aflau in drum spre scoala cand au fost intepate de un necunoscut cu un obiect ascutit in coapsa. Ambele au fost duse la spital si consultate. Una dintre fetite a ramas chiar internata cateva zile. Dr. Mirandolina Prisca, din cadrul Sectiei de pediatrie-contagioase a Spitalului Judetean Arad, a declarat ca, deocamdata, nu se poate pronunta cu privire la intepaturi. Una dintre fetele intepate la Paulis a fost internata in spital la Sectia contagioase. Dr. Mirandolina Prisca a spus ca fata risca sa se imbolnaveasca insa de alte boli contagioase, fiind in contact cu copiii bolnavi.
Medicii aradeni nu se pot pronunta in legatura cu intepatura. Practic, poate fi orice. De la un psihopat, la un drogat sau chiar la cineva care incearca infectarea cu virusul HIV. Dupa cateva luni, analizele se vor repeta in cazul celor trei fete si abia atunci se va putea pune un diagnostic. Pana atunci, parintii copiilor de pe Valea Muresului de pe DN7 sunt speriati. Unii spun ca-si vor supraveghea foarte atent copiii pentru ca se pare ca cineva le vrea raul. Cert este ca, urcandu-se in TIR, respectivul este sofer de TIR. Pe DN7, Deva-Nadlac, trec zilnic mii de TIR-uri spre si dinspre vama.
Politia orasului Lipova a intarit paza in zona scolilor, dar nimeni nu poate garanta securitatea fiecarui copil in drum spre scoala sau de la scoala.

Liliana Brad - Romania Libera

  • Dezna. La centrul de recuperare sunt numai trei medici

Centrul de recuperare de la Dezna este apreciat in toata tara - Virtual Arad News (c)2003Spitalul de recuperare neuro-psihomotorie este renumit in toata tara, aici venind, pentru tratament, bolnavi din toate judetele. Pacientii care isi gasesc alinare au varste cuprinse intre 1 an si 80, majoritatea fiind din alte zone. Problema ridicata de mai multe ori este cea a transportului: atunci cand sosesc, pacientii sunt adusi cu salvarea din localitatile de care apartin, iar cand trebuie sa plece de aici, spitalul din Dezna trebuie sa asigure transportul pentru cei care nu sunt deplasabili, cu toate ca situatia financiara nu este dintre cele mai fericite. "Ar fi absurd sa cer municipiului cate 30 de salvari, pentru deplasarea pacientilor in alte judete. Noi am gasit o solutie si anume, convingem oamenii ca trebuie sa isi asigure transportul", afirma dr. Murariu. Partea buna este reprezentata de faptul ca pana aici nu a ajuns reforma din sistemul sanitar, spitalul fiind de interes national, iar din data de 30 iulie 2002 apartine de Ministerul Sanatatii. Asadar, paturile, cu sistem hidraulic care au fost donate de catre Crucea Rosie din Arad, nu vor fi reduse.
Nemultumiri generale…
Pentru insotitori se percepe o taxa de 60.000 de lei/zi, dar suma adunata in acest fel nu ajunge nici macar pentru un aparat performant, a carui cost depaseste 500 milioane de lei. Banii sunt folositi pentru diverse reparatii si igienizari. Atat aparatura medicala cat si cea pentru gimnastica sunt acum depasite, ar trebui inlocuite, dar nu sunt bani. Tot la capitolul nemultumiri, directorul centrului, Dan Murariu, adauga si lipsa personalului calificat pentru kinetoterapie. Pacientii sunt foarte multi, iar specialistul este numai unul, care, de multe ori, nu face fata cererilor. Au venit multi studenti sau cursanti, dar nu au fost angajati, pentru ca s-a considerat ca nu erau suficient de bine pregatiti. Si medicii sunt putini - doar trei -, iar asistente sunt 33. Aici lucreaza si un psiholog, Emanuela Sulincean. Doamna doctor lucreaza in special cu copii, cu varste cuprinse intre 2 si 25 de ani, terapia preferata fiind cea de grup.
Recuperare si prin activitati artistice la spitalul din DeznaMadalina Oprita, din Petrosani are 7 ani si este o veche pacienta a centrului de recuperare. Vine impreuna cu bunica ei, de patru ori pe an la spital. Bunica sa ne-a povestit ca de la doua luni micuta a avut probleme, a fost si operata. De cand vine la Dezna, fetita se simte foarte bine si a inceput sa faca primii pasi. Femeia se plange si ea de aparatele din sala de gimnastica, care este veche. Dumneaei considera ca statul ar trebui sa se implice, "sa se dea o lege a sponsorizarii mai concreta, poate ca ar fi oameni cu suflet care sa doneze una, alta." Tot de aparate se plange si P.S. din Bucuresti, care vine aici de doua ori pe an. In rest, omul este foarte multumit de calitatea personalului.
Distractie la Centrul de Recuperare
In viitorul foarte apropiat, directiunea spitalului doreste amenajarea unui lac care se afla in apropierea centrului, astfel incat lumea sa se poata plimba cu hidrobiciclete. Si aici este, insa, o problema: lacul se afla pe terenul unui cetatean din Dezna, care a fost propus pentru despagubire, insa a refuzat-o. 
Balta a fost populata cu pesti, iar peste ceva timp, se va da liber la pescuit. Chiar daca banii sunt putini, atunci cand sunt administrati bine, ajung pentru unele modificari. Astfel, punctul termic, care este vechi de 20 de ani, va fi reabilitat anul acesta si va fi achizitionat un cazan nou. Tot pentru anul in curs este programata o igienizare a cladirii si amenajarea catorva saloane de lux, in care pacientii se pot interna, contra cost.

Roxana Naiman & Tiberiu Dumitrescu - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]