Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 4 august 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Ilie Sarbu a gasit liniste in PSD Arad

Ilie Sarbu se simte la Arad ca acasaVicepresedintele PSD, Ilie Sarbu, a fost prezent sambata la Arad, pentru a participa la Consiliul Judetean al PSD. Sarbu a fost desemnat de catre conducerea centrala a partidului sa se ocupe, din partea Centrului, de filiala Arad a partidului de guvernamant, inlocuindu-l pe fostul secretar al PSD, Cozmin Gusa.
Sedinta fara tensiuni 
Sedinta, condusa de presedintele PSD Arad, Dorel Popa si de catre Ilie Sarbu, da ecurs normal, fara incidente deosebite. 
Sarbu le-a cerut membrilor PSD sa-si spuna deschis pasurile. 
Anumite discutii a iscat doar lista cu propuneri pentru presedinte executiv in PSD, unii dintre membrii Consiliului Judetean al partidului cerand ca propunerile sa fie facute de ei. 
Insa, conform indicatiilor de la centru, propunerile se fac de catre Delegatia Permanenta. 
Un alt subiect important, a fost acela al promovarii unor membrii. 
Astfel, Florica Grec, director la Statistica, fiind incompatibila, a cedat locul la presedentia organizatiei de femei si in Delegatia Permanenta consilierului judetean Rodica Herlo. 
De asemenea, o serie de membrii, in special ai Organizatiei de Tineret, au fost promovati in diferite structuri ale partidului. 
S-au mai discutat si unele sondaje realizate, precum si strategia pentru alegerile de anul viitor. 
"Nu sunt musafir, sunt acasa la Arad!" 
Dupa incheierea sedintei, Ilie Sarbu, insotit de presedintele PSD Arad, Dorel Popa, de senatorul Avram Craciun, de Rodica Borza si Coloman Edeleni, aparut relaxat la confenta de presa. 
A inceput, spunand ca "musafir nu sunt niciodata la Arad, ma simt acasa aici. Pana la 25 ani am locuit la Arad, am rude multe aici si vin des sa le vizitez. Acum, ca ma ocup de PSD Arad, ne vom vedea mai des, cel putin o data pe luna. Pentru mine, este o onoare si o placere si sper sa impulsionez activitatea de aici, pentru a fi bine pregatiti la alegeri si sa castigam"
Sarbu a gasit liniste in PSD Arad 
De asemenea, Ilie Sarbu a spus ca Dorel Popa este candidatul PSD pentru Primaria municipiului Arad, fiind votat in unanimtate de membrii Consiliului Judetean al PSD. 
De altfel, Ilie Sarbu a apreciat activitatea conducerii PSD Arad, spunand ca "sedinta de astazi a fost foarte clara si precisa, terminandu-se in timp util". 
Intrebat daca se astepta la altceva, Sarbu ne- a declarat: "Au fost multe sedinte aprinse la Arad. Imi aduc aminte, in urma cu un an, la Casa de Cultura a Sindicatelor, cand am participat la sedinta PSD Arad, unde a fost multa agitatie. Azi nu am mai intalnit astfel de lucruri. Chiar daca in general, in partid, mai exista unele dispute, normale, pentru ca suntem un partid mare, la Arad nu este asa. Si este un lucru pozitiv!"
Legat de acest subiect, dupa conferinta de presa, Ilie Sarbu s-a referit si la persoanele excluse din partid, spunand ca "este normal sa luam masuri impotriva celor care nu pot sa lucreze in echipa. Eu sunt foarte drastic, se vede din schimbarile pe care le-am facut la minister si in teritoriu, si de aceea nu ezit sa propun masuri radicale". 
Vicepresedintele PSD Ilie Sarbu a vizitat sambata organizatia localaFlorin Remetan nu poate fi presedinte executiv al PSD 
Referindu-se la numirea unui presedinte executiv al PSD Arad, Ilie Sarbu spune ca: "Delegatia Permanenta a PSD Arad face propunerile, iar la Bucuresti se va stabili. S-au cerut minim trei propuneri, de la Arad au venit patru: Rodica Borza, Coloman Edeleni, Petre Mihaes si Gheorghe Curta. Sa incercat de catre unii colegi sa se faca si alte propuneri. A fost vorba despre Florin Remetan, dar este subprefect si una dintre conditii este ca presedintele executiv sa nu aiba functie in administratie, pentru a avea timpul necesar sa se ocupe de partid. Noi am cazut, dupa alegeri, intr-un mare pacat: prinsi cu functiile administrative, am neglijat partidul. Acum, incercam sa indreptam lucrurile, si la centru, unde trei fosti ministri se ocupa intens de partid si in teritoriu, prin desemnarea unui presedinte executiv care va fi puternic implicat in organizarea partidului". 
Intrebat daca crede ca Bucurestiul poate sa numeasca o persoana care nu se regaseste intre propunerile filialei, Sarbu spune ca "nu am motive sa cred ca poate fi numit altcineva decat unul dintre cei patru".
PSD si Dorel Popa, pe primul loc in preferintele electoratului
Dorel Popa a prezentat, la solicitarea presei, rezaltatul unui sondaj comandat in judet de PSD si realizat de Metro Media Transilvania 
Astfel, partidul de guvernamant este si in Arad, pe primul loc in preferintele electoratului, dar cu un "scor" mai mic decat media pe tara.
33% dintre aradeni ar vota cu PSD-ul la alegeri. In manicipiu, nu s-a realizat un sondaj de catre o firma specializata, dar, conform sondajelor efectuate de opozitie, Dorel Popa este favoritul aradenilor pentru functia de primar.
"Opozitia a comandat sondaje, pe care nu le da publicitatii, din acest motiv" - a spus Dorel Popa.
Ilie Sarbu despre... .... relatia PSD - prefectul Dan Ungureanu 
"Intre prefect si partid este o relatie normala, acum. Prefectul este numit de partid si trebuie sa asculte vocea partidului. Nu s-a pus problema schim- barii prefectului de Arad, sunt simple speculatii ale presei. Stiti si cand a fost remanierea Guvernului, eu am fost remaniat de multe ziare". .
.. despre schimbari in PSD Arad
Referindu-se la posibila schimbare a prefectului, dar si la anumite schimbari in partid, Ilie Sarbu a spus clar si raspicat: "Nimeninu are intentia sa faca schimbari in partid cu un an inainte de alegeri"
...ce trebuie si faca conducere PSD Arad
"Atributiile sunt stabilite in Delegatia Permanenta centrala. Este vorba despre organizarea unor actiuni, in baza unui calendar de actiuni, desemnarea unor responsabili de zone pentru pregatirea alegerilor. Cele mai importante lucru, pe care eu pun mare pret, sunt deplasarile in teritoriu.
Vom vedea unde vor merge cei din conducerea de la judet, unde vor fi insotiti de liderii de la centru. Vreau sa fie normale contactele cu oamenii, pentru ca acolo, in organizatiile din comune si orase, este fortn partidului". ..

...conducerea Directiei Agricole Arad 
Vorbind in calitate de ministru al Agriculturii, Ilie Sarbu s-a referit si la conducerea Directiei Agricole Arad. "Vom delega pe cineva la conducerea Directiei, pana la concurs. Acum este mult mai usor, cu noua legislatie".

Marius Grada - Agenda zilei

  • Licitatia a fost una cinstita, pe bune...

Directorul Iosif Clodnitchi discuta deschis cu presaConvorbire cu dl. Iosif Clodnitchi, directorul S.C. Salubritatea Arad
– Am tot vrut sa va intreb un lucru despre care s-a discutat mult la vremea respectiva: cum ati pierdut licitatia pentru curatenia Aradului, dle director?
– Simplu: adversarul nostru direct, Societatea "Polaris", din Constanta, a venit cu o oferta mai buna. Respectiv, constantenii au propus cu un miliard de lei mai putin decat am propus noi pentru maturatul strazilor orasului si normal ca ei au castigat.
– Pe bune?
– Absolut pe bune, era de altfel si foarte greu sa tragi unele sfori in conditiile in care licitatia a fost deschisă.
– Unii au zis că asa si pe dincolo...
– Am auzit si eu,
dar repet: totul a fost la vedere, fara nici un amestec. Pacat ca o treaba, altfel simpla, a fost, fara rost, politizata, dandu-i-se o alta turnura decat cea reala, fireasca.
– Aceleasi voci clamau, dupa licitatia cu pricina, ca Salubritatea Arad ar fi de acum pe duca...
– Da de unde! Stiti cat reprezinta cele 6 miliarde de lei pierdute de catre noi de pe urma licitatiei? Mai putin de 10% din veniturile societatii, asa ca nu vad pentru ce s-a facut atata caz in jurul acestei licitatii. Fireste, as minti daca n-as recunoaste ca ne-am fi bucurat sa castigam noi licitatia. Dar daca asa s-a intamplat, ce mai putem face? Aceasta este economia de piata, va asigur insa ca noi am invatat multe din aceasta licitatie pierduta.
– Am inteles ca din toamna sau de anul viitor va fi scoasa la licitatie si cealalta activitate de salubrizare a orasului, cea de ridicare si transport a gunoiului menajer.
– Si eu am auzit si tocmai de aceea am inceput sa ne pregatim serios pentru aceasta noua confruntare pe care, speram s-o castigam.
– Cum va ajuta Consiliul Local sa traiti? Cu cati bani?
– Cu nici un leu! Stiu ca suna oarecum curios ca actionarul principal al unei societati sa nu miste un deget pentru societate, dar aceasta este realitatea - si la noi, si la celelalte foste regii - fiecare se descurca financiar singur, traind din ce si cat castiga.
– Cu datoriile catre stat cum stati?
– Eu zic ca bine, societatea fiind la zi cu plata tuturor obligatiilor. Un lucru cu atat mai de remarcat cu cat in ultimii ani am investit foarte serios in baza materiala a societatii.
– Pe cate strazi din Arad va desfasurati activitatea?
– Pe toate cele circa 700, conform contractului cu Primaria.
– Asa, de curiozitate, cat castiga lunar un salariat de la dv.?
– Salariul unui muncitor necalificat incepe de la 3,1 milioane de lei, plus sporurile de salubritate si de periculozitate, si, evident, cel de vechime, mai departe existand o grila in functie de natura si de importanta muncii efectuate. 
– Au trecut multi muncitori la "Polaris" dupa treaba cu licitatia? 
– 45 de necalificati si cinci sau sase controlori si soferi, Salubritatea mai dispunand insa de un efectiv de 230 de oameni.
– In Arad exista, asadar, la ora actuala, doua societati care se ocupa de salubrizarea sa: una de stat si cealalta privata. Care este situatia din acest punct de vedere in alte orase din tara, stiu eu, la Timisoara sau la Oradea, de pilda?
– In Timisoara primaria s-a asociat inca din 1990-1992 cu o societate germana, insa de vreun an de zile in joc a mai intrat si o firma privata, acestea efectuand atat maturatul cat si transportul gunoiului menajer si stradal. In Oradea situatia este cam la fel, si aici partenerul fiind - ca si la Braila - tot o firma germana, plus o societate privata. 
Pentru a rezista concurentei Salubritatea are nevoie de utilaje performante - Virtual Arad News (c)2003 – La noi pentru ce nu s-a procedat la fel? Adica, pentru ce la Arad s-a intarziat atat de mult cu privatizarea acestui serviciu? 
– Imi pare rau, dar eu nu sunt in masura sa va raspund. Bine este ca, totusi, iata, acest proces a inceput si la noi si ca Primaria a trecut la privatizarea acestui serviciu fara a tine cont ca societatea noastra este, ca sa zicem asa, copilul sau de suflet. 
– Vara, dar nu numai, insa mai ales vara, containerele acelea mari de gunoi, datorita faptului ca sunt deschise, emana un miros care se simte peste sapte strazi! Ce aveti de gand cu acestea - se intreaba si ne intreaba foarte multi cititori? 
– Dupa cum observati, acest tip de containere sunt tot mai rare, ele fiind inlocuite treptat cu containere pe roti, de 1,1 m. c., containere cu capac, asa cum se pot deja vedea in cartierele Alfa, Micalaca II-III si Confectii. As vrea sa mai adaug ca aceste containere se predau cu adresa precisa, respectiv la fiecare asociatie de proprietari sau casa particulara, actiune pe care intentionam s-o finalizam anul viitor. 
– Iata un lucru bun care, speram ca va face sa dispara imaginile de cosmar cu containere mereu arhipline sau care dau pe delaturi. Este vorba despre cele "clasice", de 4 m. c. Si primul exemplu care imi vine acum in minte este cel de la intrarea in Piata "Fortuna", din Calea Aurel Vlaicu, unde containerele pentru gunoi dau mereu peste, aspect despre care ziarul nostru a scris nu o data. 
– As vrea sa va informez ca, de regula, containerele din zona pietelor sau din marile aglomerari urbane se golesc in fiecare seara ori se inlocuiesc cu altele, curate si spalate. Nu stiu care este situatia exacta a containerelor despre care ati amintit, s-ar putea ca ele sa apartina Societatii TOP care primeste atatea containere cate comanda. Probabil ca acestea se umplu repede, pentru ca sunt prea putine, in general agentii economici ferindu-se sa comande mai multe containere, deoarece, simplu, un container mai mult pe zi inseamna 1 m. c. in plus de gunoi, iar pe o luna 30 de metri cubi de gunoi. Care 30 de metri cubi inmultiti cu doua sute si ceva de mii de lei, cu cat se plateste metrul cub de gunoi menajer, dau vreo 6-7 milioane de lei in plus in fiecare luna. De aici "sistemul" unora de a comanda cat mai putine containere care, evident, nu fac fata cerintelor, creand imaginile neplacute despre care vorbeati. 
– O alta treaba ar fi asa-numitele cosuri stradale care par un fel de jucarie ce se umple in mai putin de o ora... 
– Stiu, dar golirea lor nu mai cade in sarcina noastra, ci in cea a firmei "Polaris". 
– Ce ar mai fi de adaugat? 
– Un singur lucru, care, insa, n-as dori sa sune ca o scuza. 
- Despre ce este vorba? 
- Despre faptul ca uneori suntem acuzati pe nedrept pentru gunoaiele de pe spatiile verzi sau de pe liniile de tramvai. Pe nedrept, pentru ca noi, Salubritatea, ne ocupam doar de ridicarea si transportul gunoiului menajer din containere si pubele, de ridicarea si transportul gunoaielor de pe liniile de tramvai sau de pe spatiile verzi ocupandu-se Compania de Transport Public, in primul caz si Societatea de Gospodarire Comunala in cel de al doilea caz. De asemenea, tot potrivit legii, maturatul si ridicarea gunoiului din fata blocurilor ori din fata caselor particulare cade in sarcina asociatiilor de proprietari ori a proprietarului casei. 
– Am notat.

Mircea Dorgosan - Adevarul

  • Crima pentru aurolac

Mario Albu este unul din tinerii care au talharit pensionarulTrei tineri aradeni au omorat un batran caruia i-au furat 30.000 de lei
Aurolacul a facut o victima colaterala la Arad. Un batran de 62 de ani a fost ucis de trei tineri pentru doar 30.000 de lei, bani cu care acestia vroiau sa cumpere aurolac.
Politia municipiului Arad a fost in alerta peste 24 ore pentru a-i prinde pe autorii talhariei urmate de moartea victimei. Cei trei tineri sunt vechi cunostinte ale politiei, avand mai multe dosare penale pentru furturi din masini. Acum ei risca sa stea in inchisoare 25 de ani.
Talharit si omorat
In noaptea de vineri spre sambata, in zona centrala a Aradului, in apopierea intersectiei Podgoria, trei tineri erau in cautare de bani pentru aurolac. Mario Eugen Albu, de 18 ani, Victor Ilie Palii, de 17 ani, si Alexandru Andrei Munac, de 16 ani, erau vechi clienti ai politistilor. 
Fara a fi boschetari, tinerii erau cunoscuti ca hoti si pierde-vara, fiind clienti frecventi ai politiei. 
Unul intre ei a avut ideea sa atace pe primul om care le iese in cale, pentru a procura banii pentru aurolac. Nu au avut mult de asteptat, pentru ca de ei s-a apropiat un batran aflat sub influenta alcoolului. 
Tinerii l-au atacat si i-au luat banii din buzunar. Barbatul a cazut pe spate si s-a lovit violent cu ceafa de o bordura. 
"Prada" gasita asupra victimei a insumat abia 30.000 de lei. Dupa ce s-au vazut cu banii in buzunar, cei trei au fugit in timp ce batranul se zbatea intre viata si moarte.
In zona lacului din padurice un pensionar a fost talharitClienti vechi ai politiei
Un echipaj de politie care patrula zona a anuntat salvarea si apoi a reusit sa-l prinda imediat pe unul dintre criminali. 
Al doilea tanar a fost gasit peste putin timp. In drum spre spital, batranul a murit si, o data ajuns la Spitalul Judetean Arad, toate incercarile de a-l readuce la viata s-au dovedit a fi zadarnice. 
Insusi comandantul Politiei municipiului Arad, comisar sef Gheorghe Tica, a coordonat actiunea politiei pentru prinderea celui de-al treilea autor al faptei, Victor Ilie Palii, care a reusit sa dispara. 
Politistii au scotocit tot orasul si imprejurimile, pana cand au reusit sa dea de fugar. 
"Palii s-a ascuns la IAS Muresul, unde l-am prins. Toti cei trei sunt cunostinte mai vechi de-ale politistilor. Au fost implicati in mai multe furturi din masini", ne-a declarat ieri comisar sef Gheorghe Tica. 
Politistii au reusit sa identifice si victima. Este vorba despre Aurel Voican, de 62 ani, din Arad. 
Barbatul era pensionat de boala si, dupa cum au declarat politistii, se apucase de catva timp de baut pentru ca avea necazuri cu sotia, grav bolnava. Tinerii si-au recunoscut fapta. Ei spun ca au vrut doar sa ii ia banii batranului, nu sa-l si omoare. 
Cei trei au mai multe dosare penale pe numele lor, fiind cercetati in mai multe cazuri cu furturi din autoturisme. 
Pentru talharie urmata de decesul victimei, ei risca o pedeapsa cu inchisoarea de pana la 25 de ani.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Caricaturi, satira si umor la Macea

Prefectul Ungureanu este incantat de expozitia maestrului Popa's - Virtual Arad News (c)2003La numai cativa kilometri de granita cu Ungaria, formatii satirice si interpreti individuali, din diferite regiuni ale tarii, au tinut sa arate ca si satul mai poate reprezenta un centru cultural. 
Comuna Macea, situata in judetul Arad, a adunat copii, tineri si maturi, amatori ori (cu pretentii de) profesionisti, care s-au suit pe scena Casei de Cultura, concurand intr-un festival ce rezista din anul 1981. 
Umor satesc. Caricaturi prestigioase. Personalitati de prima mana. 
Pe toate le-a reunit Macea, intr-o vreme nefasta pastrarii traditiilor, cand in mediul rural nu se mai intampla aproape nimic. Nici (agri)cultura!
"Romanii inteligenti se trag din tarani"
Vineri seara, cea de-a XI-a editie a Festivalului bienal "Gura Satului" astepta sa inceapa.
In curte, lume de tot felul. Concurenti, sateni, gura-casca, vedete. La o masa, actorul Ernest Maftei, inconjurat de mai multi tineri. 
Se rade mult. Peste cateva momente, printre Daciile saracacioase, apare o masina ce intoarce priviri. Din ea, celebrul caricaturist Stefan Popa Popa's isi arata fata.
Dispare in scurt timp, insotit de organizatori, iar atmosfera de asteptare invaluieste din nou locul.
Lipseste conversatia, pe care o gasim usor in compania renumitului actor, ce starneste invidie prin pofta sa de viata.
Acesta declara cu haz ca a venit la Macea invitat de poporul roman. Nu este deranjat de faptul ca imaginea sa este asociata cu cea a satului romanesc, argumentand ca "99% din romanii inteligenti se trag din tarani".
Artistul Dorel Visan a captat atentia publicului si a presei - Virtual Arad News (c)2003 Secretul longevitatii sale? "Iubesc neincetat fetele frumoase", raspunde badia Maftei. "I-am spus Marinei Almasan, viitoare Socaciu (realizatoare de emisiuni la televiziunea nationala-n.r.), pe vremea cand era gravida si ma chema la emisiunile ei, sa nu ma mai invite, fiindca telespectatorii vor crede ca eu sunt tatal copilului", a povestit, in stilul sau inconfundabil, Ernest Maftei.
Printre rasete si priviri razlete, observam un alt personaj celebru: Dorel Visan. Macea devenise pentru un week-end loc al vedetelor, din care mai lipseau doar paparazzii.
Popa's la Macea
Peste putin timp, incepe vernisajul expozitiei de caricaturi. Langa un salon, in care gasesti cateva lucrari remarcabile, semnate de artistul Popa's, se afla creatiile discipolilor sai. 
Sunt tineri talentati, majoritatea cu varsta sub 15 ani, pentru care Macea reprezinta o sansa de afirmare. Stefan Popa Popa's nu isi aminteste ca, vreodata, un politician strain sa se fi suparat pentru caricatura primita in dar. 
In Romania insa, prin anii 90, Popa's trebuia sa dea explicatii la politie pentru indrazneala sa de a caricaturiza fete guvernamentale. 
El nu se sfieste sa afirme ca, "in strainatate, am facut prin munca mea de zece ori mai mult ca un diplomat roman"
Actorul Dorel Visan crede ca "indiferent de valoare, e bine ca festivalul se organizeaza". 
El vede in Macea o posibilitate de lansare pentru textieri si interpreti. 
Fara legatura cu "Gura Satului", Visan spune ca ii este dor de cinematografia buna. El a anuntat ca va juca intr-un film regizat de Serban Marinescu si, posibil, chiar in productii realizate de cineasti magiari.
"Jocul traditional romanesc este batuta de joc"  
In prima seara de festival, au evoluat formatii din Vaslui, Drobeta Turnu Severin, Craiova, Macea, Bistrita Nasaud. Unii au cazut in vulgar nepermis de mult, s-au intrecut in amatorism, in timp ce altii au reusit sa impresioneze prin text curat si joc de calitate. Trupa de pamfleti a craiovenilor, care si-a propus sa descrie emanciparea, a avut o singura remarca interesanta: "Jocul traditional romanesc este batuta de joc"
Cele mai bune formatii la festivalul "Gura satului" au fost premiate - Virtual Arad News (c)2003 In rest, plictiseala si, pe alocuri, chiar grotesc. Drobeta Turnu Severin a fost la inaltime, printr-o sceneta in care bietul taran roman era jupuit de perceptor. 
Vorba actorului Dorel Visan: "Chiar si intr-o multime de netalentati, tot trebuie sa existe unul bun"
Sambata, au urcat pe scena interpreti din Jibou, Gura Humorului si Sibiu. Primarul comunei Macea, Ioan Mercea, a mediatizat festivalul intr-un mod inedit: "prin chematori cu magarusul". 
"S-a mers la Arad, in localitatile invecinate si, chiar in zi de piata, la Curtici", declara primarul Mercea. 
Acesta vrea, cu fiecare noua editie, sa dea amploare festivalului si se mandreste ca a reusit sa constituie un juriu din personalitati ca actorii Ernest Maftei si Dorel Visan, sculptorul Pavel Mercea sau caricaturistul Stefan Popa Popa's.
Ambitie de macean  
Macea poate fi numita o asezare turistica. Are o gradina botanica bine cotata, gazduieste un muzeu permanent al caricaturii si detine in apropiere un strand cu apa termala. 
Festivalul macenilor vorbeste de la sine despre ambitia unei asezari care nu se multumeste cu statutul de anexa a unui oras. 
Macea tine sa arate ca nu teritoriul conteaza, ci efervescenta unei comunitati si valorile pe care aceasta le promoveaza. 
In cele trei zile de festival, celebrul caricaturist timisorean si-a lansat albumul "Popa's la Praga", iar Dorel Visan a sustinut un recital. 
Cat despre Ernest Maftei, acesta este asteptat la Macea si peste doi ani, la inceput de august, pentru a participa la o noua editie a Festivalului de satira si umor satesc.

Cosmin Lungu - Ziua de Vest

  • Modelul pecican

A fost inaugurat Clubul mesesugarilor din Pecica Pecica ma surprinde mereu. Comuna despre care se spune ca este cea mai mare din tara m-a castigat, pentru ca viata sa sociala e mai efervescenta decat a unor orase cu pretentii. Se intampla mereu cate ceva acolo, care te captiveaza. 
Oamenii sunt deschisi si ai sentimentul ca intri printre ei ca intr-o familie. 
Sambata s-a inaugurat in comuna clubul mestesugarilor - un imobil care pana nu demult se degrada si cand treceau pasarile deasupra sa, arata acum ca un camin cultural, ingrijit si cald. 
Cladirea a fost redobandita de micii mestesugari, dupa o procedura epuizanta, o lupta cu birocratia si legea. 
Imediat dupa redobandire, oamenii s-au pus pe treaba si in cateva luni imobilul si-a schimbat aspectul. 
A fost o munca de claca – unii au donat mesele, altii au tencuit, unii au reparat bucataria, altii au zugravit. 
Ruina s-a metamorfozat si poate fi invidiata de oricine. Dincolo insa de castigul material pe care il reprezinta reabilitarea clubului, este castigul moral: oameni cu conceptii diferite, din partide diferite, cu interese diferite, uneori concurenti ori inamici s-au coalizat, au trecut peste orgolii si neajunsuri, in interesul comunitatii. 
Au inteles ca binele lor depinde in oarecare masura de avansarea microuniversului in care traiesc si pe care ameliorandu-l, isi fac lor insilor un serviciu. Ceea ce s-a intamplat la Pecica – si nu doar in aceasta situatie, ci si in alte dati – ar trebui sa fie perceput si promovat ca modelul romanesc. Exista, iata, solutii de progres si in conditii de austeritate, daca vointa si altruismul eclipseaza, macar pentru moment, egocentrismul.
Pecica, spuneam, ma surprinde mereu; poate tocmai din acest motiv mi-as dori sa se transforme, cat mai grabnic, in oras. 
Oamenii de acolo merita sa se emancipeze, pentru ca nu se limiteaza la tanguiri patetice, ci cauta rezolvari – e o atitudine care ar trebui mediatizata, sa si-o insuseasca si cei care vad numai mizeria tranzitiei, ignorand posibilitatile din spatele cortinei.

Andrei Ando - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]