Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 4 octombrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Primarul initiaza un parteneriat politic pentru referendum. Zece mii de afise si trei miliarde de lei

Primarul Popa doreste parteneriat politic pentru referendumAradul a primit de la Guvern pentru organizarea referendumului doar 3,2 miliarde lei. 
Banii sunt destinati pentru indemnizatiile celor de la sectiile de votare (150 de mii de lei/zi – suma considerata foarte mica), tiparirea buletinelor de vot, pe stampilele sectiilor, pe tusiere, telefoane si amenajarile urnelor de votare si pentru protocolul membrilor (45 de mii de lei/zi/persoana).
Judetul a primit in schimb 10 mii de afise cu "Da pentru Constitutie, Da pentru Europa" care vor fi lipite in mai toate localitatile aradene si 2.800 de brosuri cu detalii despre modificari.
Astazi au fost chemati in sedinta toti directorii serviciilor publice descentralizate, reprezentantii partidelor politice, asociatiile de pensionari si ONG-urile, pentru a prezenta modul in care evolueaza pregatirile. 
Guvernul a fost informat insa ieri ca Aradul este in grafic in ceea ce priveste organizarea votarii.
Tot astazi sunt asteptate sa soseasca hartiile pentru tiparirea buletinelor de vot si stampilele cu "votat".
Primarul Dorel Popa a initiat un parteneriat politic pe tema referendumului. Acesta a trimis ieri adrese oficiale tuturor presedintilor de formatiuni politice, pentru a semna un parteneriat in vederea colaborarii pentru promovarea Constitutiei si a sufragiului din 19 octombrie. „
"Nu dorim politizarea referendumului, dar este important ca toate partidele care au votat Constitutia in Parlament sa isi dea din nou mana, pentru a finaliza acest demers important. Constitutia pentru Europa nu a PSD, ci a Romaniei, a tuturor romanilor", a subliniat primarul.

Adriana Barbu & Mihaela Iancu - Observator

  • Cu sau fara statuie in Arad,  UDMR nu poate divorta de PSD

Primarul Dorel Popa va sustine in continuare reamplasarea statuii pe domeniul publicPrimarul Aradului, Dorel Popa, inca mai spera ca Statuia Libertatii va fi amplasata in locul in care, pana nu demult, constructorii pregateau terenul pentru asezarea monumentului. 
Lucrarile au fost oprite in urma cu cateva saptamani, cand Inspectia de Stat in Constructii a amendat municipalitatea cu 30 de milioane de lei pentru lipsa unui aviz. 
Acesta a fost momentul de cotitura, hotarator pentru soarta monumentului. 
Spiritele s-au inflamat, guvernantii au reactionat, iar interventia prezidentiala nu a intarziat.
Iata ca 6 octombrie, zi in care maghiarii ii omagiaza la Arad pe cei 13 generali, se apropie, iar viitorul statuii este incert. 
In acest context, primarul Popa, presedinte al PSD Arad, declara: "S-ar putea sa se intample cum am vrut noi, adica statuia sa fie asezata in locul pe care am inceput deja sa il amenajam. Exista 50% sanse. Pozitia mea nu vine in conflict cu cea a primului-ministru sau a presedintelui Iliescu". 
Edilul-sef isi doreste ca sarbatorile comunitatii maghiare de luni sa fie la un nivel european, fara incidente neplacute. Prevazator insa, acesta a cerut deja Politiei si Jandarmeriei sa asigure efective suficiente pentru a pastra ordinea in oras.
La Arad si-au anuntat prezenta in 6 octombrie oficialitati maghiare si este de asteptat ca in aceste medii sa se puna pe tapet problema statuii. 
Primarul Popa, care va participa la intalniri, a declarat ca va sustine in continuare ideea reamplasarii monumentului in spatiul public. 
Edilul-sef nu crede ca un referendum local pe aceasta tema este util si considera ca o veche consultare publica organizata de primarie poate tine locul plebiscitului. 
"Am facut o consultare pe acest subiect. Atunci putea veni oricine sa se exprime. Ca n-au venit prea multi, asta-i alta treaba", a aratat Popa.
Presedintele PSD Arad nu este dispus sa plateasca amenda de 30 de milioane aplicata executivului primariei de Inspectia de Stat in Constructii. 
Aceeasi reactie o are si fata de pretentiile liderilor UDMR, care ar fi cerut mii de dolari despagubiri in cazul in care municipalitatea va dezafecta soclul deja amplasat in Arad. 
"Eu le sugerez sa se mai gandeasca", a declarat primarul Popa. 
Acesta nu se teme ca UDMR ar putea rupe colaborarea cu PSD, deoarece "nu au cu cine sa se alieze"
O asemenea afirmatie, spune Popa, nu poate ofensa membrii UDMR, intrucat "UDMR are suficienti oameni lucizi, iar politica nu se face cu sentimentalisme". 
Pentru a demonstra ca strategia sa este corecta, presedintele PSD Arad a si facut un calcul politic: "Cu PNL-ul nu pot colabora, pentru ca reprezentantii liberali au demontat in anii '20 statuia. Cu PD-ul s-ar putea, dar nu le ajunge. E prea mic partidul pentru ei. Cu PRM este exclus. Judecati cu cine se mai poate alia".

Cosmin Lungu - Editia de Vest

  • Zeci de medici rezidenti au fost disponibilizati

Medicii rezidenti sunt in pericol sa ramana fara servici25 de medici, care si-au castigat in urma unui concurs posturi de rezidentiat la mai multe spitale din judet, au fost disponibilizati. 
Cadrele medicale considera ca aceasta decizie a Ministerului Sanatatii este un abuz si au protestat ieri pe holurile Directiei de Sanatate Publica. 
Rezidentii nu si-au mai primit drepturile salariale din luna iunie a acestui an, iar dupa cateva luni le-a fost desfacut contractul de munca. 
Si Directia de Sanatate Publica Arad considera ca s-a facut un abuz in acest caz. 
Aradul este singurul judet din tara in care medicii care au facut doi ani de rezidentiat, din cinci, au fost disponibilizati. 
Mai mult decat atat, acesti medici nu se pot angaja in alta parte pana cand nu termina perioada de rezidentiat si nu se pot prezenta la concursul de specializare. 
Aceasta masura afecteaza doar cadrele medicale care au trecut de anul doi de rezidentiat. 
In primii doi ani, rezidentii sunt platiti din bugetul Directiei de Sanatate Publica, iar in urmatorii trei isi primesc salariile de la Casa Judeteana de Asigurari pentru Sanatate. 
Rezidentii sunt hotarati sa nu se opreasca aici cu protestele si sa actioneze in judecata Ministerul Sanatatii. 

Claudiu Oprean - Agenda zilei

  • De la anul, pentru multe mamici: Va fi mai avantajos sa stea cu copilul, decat sa mearga la lucru

Mamele care stau acasa cu copilul vor primi o indemnizatie substantialaDupa 1 ianuarie 2004, pentru cresterea copilului se va acorda o indemnizatie unica mamelor care, dupa ce nasc, raman acasa cu copilul.
Aceasta va fi plafonata la un procent de 85% din salariul mediu brut pe economie, indiferent de suma cu care mamicile contribuie la fondul asigurarilor sociale.
Cuantumul indemnizatiei va fi calculata, dupa stabilirea salariului mediu pe economie pe anul 2004, prin Legea bugetului (pe 2003 acesta a fost stabilit la 7 milioane de lei, deci indemnizatia va depasi sase milioane).
Asta inseamna ca multe din femeile care nasc dupa 1 ianuarie vor putea castiga mai multi bani daca vor opta sa stea acasa cu copilul decat daca vor merge la serviciu.
De ce? Fiindca in acest moment, indemnizatia este de 85% din salariul mamicii, si cum veniturile multor femei se situeaza acum la nivelul salariului minim sau sunt putin mai ridicate, acestea nu primesc mai mult de trei milioane lunar.
Aceasta masura va avantaja mai mult de jumatate din mamele asigurate, dar in acelasi timp va dezavantaja anumite categorii de femei - cele care lucreaza in domenii bine remunerate (de exemplu, in sistemul bancar).
Prin adoptarea noii masuri, statul urmareste o imbunatatire a natalitatii, indemnizatia reprezentand un ajutor pentru cresterea copilului.
In judetul Arad, la ora actuala, aproape 13.500 de femei beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului.

Gerlinde Knap - Adevarul

  • Gardieni publici suparati

Gardienii publici au anuntat deschiderea conflictului de muncaCele doua sindicate din cadrul Corpului Gardienilor Publici Arad au anuntat deschiderea conflictului de munca.
Gardienii publici sunt nemultumiti de faptul ca salariile lor de incadrare se situeaza la nivelul salariului minim pe economie.
Ei pot beneficia de cateva sporuri, care nu le asigura insa venituri suficiente pentru a-si putea intretine familiile.
"Am negociat contractul colectiv de munca si ridicarea salariilor cu noua conducere a Corpului in luna mai. Ni s-a spus sa mai asteptam, pentru ca Corpul Gardienilor Publici este in redresare economica. Am asteptat pana in septembrie, dar la negocierile care au avut loc, conducerea nu a oferit nimic in plus", ne-a declarat ieri Lucian Lagsaghi, presedintele CNSLR-Fratia Arad, confederatie la care sunt afiliate ambele sindicate ale gardienilor publici aradeni.
Daca nu vor obtine castig de cauza, gardienii vor continua cu alte forme de protest sindical.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]