Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 4 decembrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Calculatoare, Internet si GPS pentru... orbi

Cei doi tineri programatoriFilmele stiintifico fantastice ar putea deveni in curand realitate. Cazurile in care nevazatorii sunt coordonati prin intermediul unei perechi de ochelari sau a unui aparat special este la un pas de realizare. 
Doi tineri aradeni, stau la baza inventarii unui calcuiator mobil pentru nevazatori.
Florin Trutiu si Bogdan Gherman sunt studenti la Universitatea "Aurel Vlaicu" la facultatea de informatica. De cativa ani, cei doi muncesc pentru o companie germana specializata in realizarea unor programe de calculator. 
Cu ajutorul unor calculatoare extrem de performante, cei doi au realizat cel mai modern sistem de ghidare prin satelit pentru nevazatori. 
Aparatul este cat o palma, are mai putin de 200 de grame, iar utilitatile sale sunt multiple. 
Cu un astfel de aparat, un nevazator poate citi o carte, poate naviga pe Internet sau sa trimita e-mailuri. Avantajele sale sunt cu atat mai mari cu cat aparatul incape intr-un buzunar. 
Cei doi studenti aradeni sunt pasionati de calculatoare de ani de zile. In timp, ei au realizat mai multe programe destinate special nevazatorilor. De aceasta data insa, aparatul denumit Pronto este cel mai modern din lume si se inscrie in randul marcilor de cea mai inalta calitate. 
Mama lui Florin spune ca fiul sau, are o mare pasiune: calculatoarele. De dimineata si pana seara tarziu, programul lui Florin se imparte intre munca in fata unui calculator si scoala, de timp liber nici nu poate fi vorba.
Centrul de nevazatori Arad sustine ca un astfel de aparat este extrem de valoros. Asta pentru ca le permite celor fara vedere sa poata munci la fel ca un om normal. Conducerea centrului spune insa ca asteapta ziua in care institutia va fi dotata cu cateva aparate de acest gen. 
Chiar daca este in stadiul de prototip, aparatul a fost vandut deja in cateva mii de exemplare. 
Un singur aparat costa peste 5000 de euro.

L.B. - Buletinul de Arad

  • Campanie de lupta impotriva SIDA: "Deschide Ochii! Deschide inima!"

La Arad a inceput o campanie de lupta anti SIDAOrganizatorii acestei actiuni considera ca discriminarea celor infestati cu HIV se datoreaza intelectualilor
Directia de Sanatate Publica Arad in colaborare cu Prefectura, Primaria, Directia de Asistenta Comunitara, Crucea Rosie Arad, asociatia profesionala a asistentilor medicali "Assimed" au lansat, ieri, Campania SIDA 2003 la nivelul judetului Arad. 
Actiunea se deruleaza pe parcursul a trei luni, mai precis pana in 28 februare 2004 si cuprinde discutii cu tinerii pe subiectul SIDA, marsuri in centrul orasului, deplasari prin localitati, spectacol cu strangere de fonduri pentru sprijinirea persoanelor infectate cu virusul HIV. 
In cadrul unei conferinte de presa organizate ieri la Cantina Municipala, reprezentanti au tuturor institutiilor partenere in acest program au dezbatut problema cea mai crunta cu care se confrunta bonavii SIDA, pe langa boala in sine: discriminarea. 
In pofida faptului ca se stie ca aceasta afectiune nu este contagioasa, oamenii continua sa le refuze celor infectati cu HIV dreptul la o viata adevarata.
Le refuza dreptul de a invata la aceleasi scoli, de a frecventa aceleasi cluburi...
Organizatorii campaniei sustin ca primii care refuza sa-i aiba in preajma pe acesti napastuiti ai soartii sunt chiar intelectualii. 
"Am incercat sa integram in scoala cei 24 de copii de la «Casa Izvor». Dar nu am reusit. Inspectoratul Scolar nu ne-a refuzat in mod direct. Cu toate acestea nu am primit nici un sprijin in demersul nostru. Aceasta, din pacate, este o situatie intalnita la nivel national, poate chiar international," afirma dr. Calin Ardelean. 
Data fiind mentalitatea oamenilor, cei 24 de copii, care in fond nu au nici o vina, trebuie sa invete acolo, in centrul in care traiesc, beneficiind de lectiile sustinute de o invatatoare si o profesoara pentru toate materiile... 
In ceea ce priveste intregul judet, numarul bolnavilor SIDA inregistrati la DSP se ridica la 86. 
Din pacate cifra nu este reala, ei fiind mult mai multi, doar ca nu se prezinta la medic pentru a li se prescrie un tratament adecvat. 
La nivel global traiesc 33,6 milioane de bolnavi SIDA...
Statisticile releva faptul ca la fiecare 11 secunde moare cate un om bolnav de SIDA, iar la fiecare 6 secunde se imbolnaveste cate unul. 
"Odata cu aceasta campanie consider ca aducem un minimum de informatie in randul populatiei si sper ca impreuna cu colegii mei sa reusim sa implantam ideea de eliminare a discriminarii persoanelor infectate cu HIV. Speram ca se va intelege faptul ca bolnavul de SIDA este un OM NORMAL, care are dreptul sa se bucure de viata la fel ca fiecare dintre noi, care are nevoie de prieteni, de familie, de dragoste. Trebuie sa luptam pentru integrarea acestor copii in scoli, a tinerilor in societate. Trebuie sa ne rugam pentru ei," afirma Daniel Tudorescu, presedintele Assimed.

Madiana Popescu - Adevarul

  • Zeci de mii de euro pentru urmarirea prin satelit a tramvaielor

In Arad tramvaiele sunt urmarite prin GPS - Virtual Arad News (c)2003Pentru Compania de Transport Public (CTP) Arad aceasta saptamana este una decisiva, cel putin in ceea ce priveste adoptarea noului sistem GPS de urmarire a tramvaielor. 
La programul pilot de urmarire prin satelit a vagoanelor se lucreaza inca din octombrie, iar in aceasta saptamana a inceput si testarea sistemului la tramvaiele de pe linia 3. 
Pozitia celor 18 vagoane care circula pe ruta respectiva poate fi urmarita in orice moment de catre dispecerul de serviciu, iar calatorii din zece statii pot vedea pe ecrane timpul ramas pana la sosirea urmatorului tramvai. 
Radu Torsin, directorul CTP Arad spune ca sistemul este deosebit de eficient, deoarece prin el se pot imbunatati parametri de exploatare. 
"La bordul tramvaielor a fost montata o aparatura speciala care face posibila inscriptionarea pe tabelele electronice din statii o serie de informatii, iar pe harta sectorizata de la dispecerat toate vagoanele pot fi urmarite in permanenta, ceea ce duce la un control mai riguros" ne-a informat directorul Torsin. 
Deoarece sistemul este inca in testare CTP nu a platit pana acum nici un ban firmei partenere din Bucuresti. 
Dupa ce sistemul va fi pus la punct, CTP va achita 40.000 de euro pentru aparatura necesara functionarii retelei pe linia 3, ceea ce inseamna dotarea a 18 tramvaie si instalarea panourilor electronice in zece statii. 
Pentru dotarea intregului parc de tramvaie (150 de vagoane) si pentru montarea tabelelor in 49 de statii din cele 70 ar fi nevoie de 250.000 de euro.
Investitia de 40.000 euro va fi finantata din veniturile proprii ale CTP, dar pentru continuarea dezvoltarii sistemului compania va cere si sprijinul Consiliului Local Municipal. 
CTP intentioneaza ca pe tabelele electronice montate in statii sa introduca cat mai multe informatii, printre care, pe langa cele existente (data, ora, ziua), si temperatura aerului. 
Conducerea societatii nu exclude posibilitatea ca pe ecranele electronice sa apara si reclamele firmelor interesate.
Aceasta, in viitor, ar putea insemna venituri in plus pentru societate. 

Gabriela Ungureanu - Ziarul Transilvania

  • Scandal la gunoi

Gunoaiele depuse in deponeul ecologic vor fi la tarife mariteOpozitia aradeana ataca PSD pe tema rampei ecologice
Aradenii vor trebui sa plateasca tarife europene pentru gunoiul menajer. 
Inaugurarea rampei ecologice de gunoi, realizata, pe baza unui contract cu primaria, de o firma austriaca, a generat scumpiri spectaculoase pentru anumite categorii de deseuri. 
Executivul primariei, dominat de PSD, incearca sa promoveze o hotarare de consiliu local pentru adoptarea noilor tarife de gunoi pentru anul viitor. Documentul a starnit protestele PNTCD si ale PD, pentru ca, in opinia acestor partide, hotararea nu cuprinde si o justificare de pret pentru majorarile propuse.
Preturi din vest, salarii din est
Problema unei rampe de gunoi autorizate in Arad este veche de aproape doua decenii. 
Din anul 1984, vechea rampa de gunoi a functionat fara autorizatie, situatie care s-a perpetuat si dupa Revolutie. 
In ultimii ani s-au vehiculat doua idei privind rezolvarea situatiei gunoaielor: realizarea unui incinerator sau a unei rampe ecologice. 
In final a avut castig de cauza varianta a doua, firma austriaca ASA inaugurand nu demult, cu o intarziere notabila fata de angajamentele initiale, ceea ce s-a spus ca ar fi singura rampa ecologica din Romania care respecta standardele europene. 
In spatele afacerii sta un contract care prevede, pentru firma austriaca, un castig anual de minimum 435.000 de euro, in cazul nerealizarii acestuia diferenta urmand sa fie facturata catre CL Arad. 
Primarul Dorel Popa, unul din artizanii asocierii, a afirmat de mai multe ori ca aradenii nu vor fi nevoiti sa plateasca tarife majorate pentru gunoi. 
La ora actuala insa, se pune problema cresterii taxelor pentru gunoiul menajar, atat pentru agentii economici, cat si pentru populatie.
Cu gunoiul la Bucuresti
Proiectul de hotarare demarat de executivul primariei prevede cresterea tarifului pentru deseurile industriale nepericuloase ale agentilor economici la suma de 23 euro plus TVA pe tona. 
Tariful este comparabil cu cel din tarile UE, desi costurile de productie si salariile de la Arad sunt la nivelul romanesc. 
Gheorghe Falca, vicepresedinte al PD Arad, afirma ca nu exista nici o justificare pentru un asemenea pret. 
El a declarat, ieri, ca unii agenti economici din Arad au anuntat deja ca intentioneaza sa-si transporte deseurile la Bucuresti, pentru ca tariful, incluzand transportul, este sensibil mai mic decit cel ce va fi prevazut la Arad. 
Ovidiu Marian, presedintele PNTCD Arad, a criticat la rindul sau cresterile de tarif preconizate de primarie. 
El a acuzat si procentul de crestere de 37 la suta prevazut pentru gunoiul menajer pentru populatie, unde tariful pe metru cub pe an va ajunge de la 339.000 lei anul acesta la 465.000 lei anul viitor. 
"Primaria nu a oferit nici un fel de argumentatie pentru acest tarif", a declarat Ovidiu Marian, care a completat ca proiectul de hotarare nu va fi votat in aceasta forma de consilierii locali ai PNTCD. In plus, atat presedintele aradean al PNTCD, cat si vicepresedintele democrat au acuzat decizia primariei de a impiedica alti agenti economici sa organizeze deponeuri de gunoi in Arad, aratand ca pentru aradeni ar fi benefica o concurenta chiar si in domeniul gunoaielor.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Sageata Verde renaste incet

A inceput repararea vagoanelor Sageata VerdeGHIOROC - La Sageata Verde s-a renuntat de mai bine de un deceniu. 
Pana in aceasta vara, vagoanele sale au indurat ploile, vantul si inghetul in Depoul de Tramvaie din Ghioroc. 
Scorojite, ruginite, fara scaune si geamuri, au avut parte de reparatii capitale. 
Compania de Transport Public s-a gandit sa exploateze acest simbol al Aradului nu punandu-l pe foc, ci transformandu-l in exponat de muzeu.
Vagoanele primului  tramvai aradean au fost in parte reconditionate, in vara aceasta. 
Pana acum cinci din cele treizeci de vagoane au fost reparate si vopsite.
Lucrarile sunt executate de firma Attyk SRL din Deva si trebuiau finalizate pana la 20 septembrie dar, potrivit reprezentantului firmei de constructii, ing. Butusina, "au aparut ulterior lucrari ce nu erau prevazute in caietul de sarcini. Cladirea fostului depou este amenajata de o firma. Dupa calculele noastre, renovarea cladirii se va sfarsi la finalul acestei luni. Daca nu apareau aceste lucrari suplimentare, ne incadram in timp."
Depoul este de nerecunoscut: proaspat tencuit si zugravit, este gata sa-si primeasca vizitatorii. 
Compania de Transport nu va avea insa indeajuns buget pentru deschiderea oficiala a muzeului, daca municipalitatea nu ii va aloca bani in plus fata de bugetul prevazut pe anul viitor.

Lidia Bucataru - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]