Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 5 iunie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Secretarul de stat Ioan Radu, in vizita la Arad

Ioan Radu s-a intalnit cu reprezentanti aradeniPrefectului i se cere sa intervina pentru eliminarea taxei speciale de salubrizare
Secretarul de stat Ioan Radu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare a Serviciilor Comunale a avut ieri o intalnire cu directorii societatilor prestatoare de servicii, si cu reprezentantii autoritatilor locale.
"Autoritatea a trecut la atestarea operatorilor. Incepand de anul viitor, nu vor mai avea voie sa functioneze fara licenta. Cei care nu vor avea licenta, nu vor fi admisi pe piata", a fost mesajul principal transmis de directorul ANRSC.
"S-a terminat cu trecerea pierderilor in sarcina consumatorilor"…
… a subliniat Ioan Radu, spunand ca peste 90% din cererile de majorare de tarife nu au fost aprobate de catre ANRSC, cu solicitarea ca pana la urmatoarea ajustare de pret sa se prezinte proiectul de restructurare pentru a reduce pierderile si exemplificand cu furnizorii de apa care inregistreaza mari pierderi.
"Nu exista strategie energetica la nivelul Aradului"
"Am avut, de la inceput, indoiala reusitei parteneriatului dintre firma americana si CET. Nu pot spune foarte multe, pentru ca CET nu intra sub incidenta ANRSC. Ar trebui sa existe o viziune unitara privind functionarea CET-Arterm. Nu ma refer neaparat la o fuziune, sugerez sa se realizeze o strategie energetica la nivelul Aradului. Nu exista o astfel de strategie in tara. De ce n-ar fi prima zona din tara unde sa se materializeze conceptul de oras energetic"?
Intalnire cu patronul ASA International
Firma austriaca ASA care va construi deponeul ecologic la Arad a avut un prim contact cu Ioan Radu la Viena, prin omul de afaceri proprietar al firmei. "Vom monitoriza cu foarte multa atentie derularea acestui contract de concesiune cu operatorul strain", a declarat directorul ANRSC. Cu toate ca a declarat intentia ca pretul unui serviciu sa fie corespunzator calitatii acestuia, Ioan Radu ne-a raspuns ca nu a fost informat daca pretul de depunere in rampa negociat la Arad de ASA depaseste pretul perceput in medie in Uniunea Europeana… si ca, oricum, daca respectivul contract este semnat, nu se mai poate face nimic.
Strandul si iluminatul public
"Dintr-o data, zona a ramas in bezna!", si-a relatat directorul vizita pe strand. El a subliniat ca este necesar ca administratia domeniului public sa fie mai bine realizata, pentru ca strandul sa beneficieze de serviciul de iluminat public corespunzator.
Taxa de salubrizare, atacata
Rudolf Munteanu, presedintele ULALA, l-a informat pe Ioan Radu de existenta taxei speciale de salubrizare, si, exemplificand cu legi, si insistand pe faptul ca nu exista contract intre cetateni si Salubritate, a cerut sprijinul Prefecturii pentru a corecta instituirea taxei respective.

Simona Mazare - Observator

  • Gheorghe Livius Ioja a fost ales presedinte pe municipiu al PD Arad

Gheorghe Livius Ioja a fost ales presedinte al filialei PD din municipiu AradIeri, la Hotel "Astoria", organizatia municipala a Partidului Democrat Arad a avut sedinta Consiliului de Coordonare Municipal (de fapt, o conferinta municipala de alegeri). Au fost prezenti 127 de delegati de la 21 de organizatii de cartier. 
De remarcat este faptul că aproape toate acestea au fost constituite pe perioada interimatului lui Gheorghe Livius Ioja, dupa plecarea din partid a lui Emanoil Voicu. 
Tot in aceasta perioada numarul de membri ai organizatiei municipale, a sporit cu peste 50%. Avand in vedere aceste elemente, era de asteptat ca Ioja sa castige alegerile fara nici un fel de emotii, neavand contracandidat. 
Lucrarile conferintei, supervizate de catre secretarul regional Dorel Borza, au decurs fara nici un fel de probleme. 
Ca o curiozitate, singurul care a transmis un mesaj de salut conferintei a fost Tudor Teodor, presedintele pe municipiu al PRM.
Concurentă la secretari si vicepresedinti
Dacă pentru functia de presedinte Gheorghe Livius Ioja nu a avut nici un contracandidat, pentru functiile de secretari executivi (11) si vicepresedinti (9), la mai multe departamente au fost cate doua sau trei candidaturi. 
Remarcabil este faptul că au fost alesi oameni care apartin noii gărzi a Partidului Democrat dar si oameni care, desi sunt tineri, au fost de mai multi ani membri ai partidului neavand pana acum functii. 
La vicepresedinti, de exemplu, din cei nouă, nume mai cunoscute sunt doar Gheorghe Hutui, Marius Ozarchevici si Flavius Stetcu. 
La secretari, Marius Urzica si Catalin Hodajeu sunt mai cunoscuti. Pentru functia de trezorier, Florentina Iordache a fost singura pe lista si a castigat cu maximum de voturi. 
Trei Gheorghe pentru Primaria Aradului
Gheorghe Livius Ioja, care a avut 121 de voturi "pentru" si 6 contra, si-a manifestat satisfactia ca la PD se voteaza in mod democratic si le-a multumit atat celor care l-au votat cat si celor care nu l-au votat. 
"Vom porni de la principiul fundamental că politicianul trebuie sa se gaseasca intotdeauna in slujba cetateanului si nu invers. In acest sens, vom milita pentru cresterea increderii cetatenilor in propria competenta civica, increderea ca pot realiza ceva util pentru comunitate", a declarat Ioja, adaugand ca "Ne propunem să castigam fotoliul de primar al Aradului, pana in prezent depunandu-si candidaturile din cadrul partidului nostru domnii Gheorghe Seculici, Gheorghe Falca si subsemnatul (Gheorghe Livius Ioja)"
Gheorghe Seculici s-a aratat extrem de multumit de modul in care au decurs alegerile. "Sincer, ceea ce a realizat dl. Ioja in perioada interimatului a constituit pentru mine o surpriza. Am fost inspirati atunci cand am apelat la solutia Ioja intr-un moment in care organizatia muncipala era in mare suferinta. Sunt convins că vom avea parte de multe surprize frumoase din partea domniei-sale".

Simion Todoca - Adevarul

  • Iubitorii de serpi
Serpii trezesc interes in randul vizitatorilor Multi dintre noi nu se incumeta nici macar sa privesca un sarpe, daramite sa-l creasca si sa-l ingrijeasca. 
Stefan si Ernest au vazut pentru prima data o expozitie de reptile in Ungaria. Le-a placut si atunci au decis sa faca acelasi lucru in Romania.
Au adunat banii, au mai imprumutat de la prieteni si au reusit sa achizitioneze cateva reptile cu care au pornit o expozitie itineranta.
Stefan Farcas si Ernest Barta sunt doi tineri din Arad care, in urma cu cinci ani, au decis sa-si ia viata in propriile maini si sa porneasca o afacere pe cont propriu.
Pentru ca nu se vedeau in postura de constructori sau de comercianti, desi aveau studii in domeniu, s-au gandit ca afacerea pe care o vor porni sa le asigure si un venit din care sa poata trai, dar sa fie si ceva deosebit.
"Voiam sa iesim din starea de lancezeala in care cazuseram. Am vazut o astfel de expozitie de reptile in Ungaria si cum la noi nu prea existau sau erau foarte rare, am hotarit sa ne apucam de treaba", povesteste Stefan inceputul afacerii lor.
Cel mai greu a fost cand a venit timpul sa ingrijeasca reptilele, pentru ca prea multe nu stiau, iar in bibliotecile romanesti nu au gasit prea multe date.
"La inceput ne-a fost destul de greu, pentru ca pe langa pretul ridicat al reptilelor pe care le-am cumparat din Ungaria, ne-am confruntat cu o lipsa acuta de material didactic. In bibliotecile romanesti nu am reusit sa gasim material necesar si astfel a trebuit sa-l cumparam tot de la unguri."
Reptila de o mie de euro
Colectia de reptile a celor doi aradeni contine astazi 21 de exemplare, dar Stefan spune ca au ajuns destul de greu la un astfel de numar. "La noi in tara nu prea gasesti sa le cumperi si atunci am fost nevoiti sa le aducem de afara, la niste preturi ce uneori depaseau chiar si o mie de euro de exemplar. Avem un piton tigrat care ne-a costat destul de mult", sustine Stefan. 
Chiar daca mai exista si mici accidente, el spune ca nu a avut niciodata probleme mari in urma ingrijirii reptilelor. 
"S-a mai intamplat sa ii scapam sau sa fim muscati de pitoni, dar niciodata nu am avut probleme grave. Acordam o atentie deosebita reptilelor foarte veninoase. Nu poti sa nu fi atent cand lucrezi cu o vipera de gabon, pentru ca neatentia se plateste si se poate intampla ca o muscatura sa-ti fie intr-adevar fatala", spune Stefan Farcas. Cei doi tineri afirma ca cea mai mare satisfactie pentru ei a fost imperecherea si inmultirea in regim de captivitate a uneia din speciile de reptile pe care le au. "Am reusit sa inmultim serpii de California. E destul de greu sa reusesti inmultirea lor in captivitate si de aceea ne-am bucurat asa de mult. A fost si pentru noi un prilej de a le studia evolutia si de a afla mai multe despre ei", spune Stefan. 
Daca la inceput a fost o afacere buna, acum, expozitia de reptile nu mai este la fel de profitabila. "Nu mai prea vine lume sa vada serpi pe bani, iar costurile ca sa intretii o astfel de colectie sunt destul de ridicate", spune Stefan, aratandu-ne un piton. 
"Saptamana trecuta l-am hranit. I-am dat opt iepuri mari, dar i-ar fi trebuit mai multi. O sa mai primeasca cand o sa mai facem rost de iepuri, dar nu prea curand", a incheiat Stefan Farcas.

Daniel Groza - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Soferii sunt obligati sa predea cauciucurile uzate

Cauciucurile uzate ale masinilor vor fi reciclateIn acest fel autoritatile spera sa colecteze si sa recicleze toate anvelopele uzate
Din aceasta toamna veti cumpara anvelope cu 10 la suta mai scumpe, daca nu le veti da la schimb pe cele vechi. Aceasta este una dintre masurile care vor fi luate pentru valorificarea cauciucurilor uzate si reducerea poluarii mediului inconjurator.
Autoritatile spera sa colecteze toate cauciucurile uzate si sa le recicleze.
Aceasta masura se preconizeaza din doua motive. In primul rand, pentru valorificarea cauciucurilor uzate, iar in al doilea rand se are in vedere reducerea poluhrii mediului inconjurator.
Aceeasi masura se aplica de anul trecut si pentru bateriile autovehiculelor. Autoritatile spera sa colecteze astfel toate cauciucurile uzate si sa le recicleze.
Anvelopele fie vor fi resapate, fie vor fi folosite pe post de combustibil in principal de fabricile de ciment.
In tara exista in prezent o singura fabrica de ciment care arde cauciucuri pentru a obtine energie. Investitia intr-o astfel de instalatie este insa foarte mare, intre 6 si 12 milioane de dolari.
La autoturisme anvelopele se schimba, dupa cel mult 40.000 de kilometri. Nu toti cei care schimba cauciucurile le lasa la service pe cele vechi.
Din toamna insa predarea anvelopelor uzate va deveni obligatorie pentru a cumpara altele noi. In caz contrar, cauciucurile vor fi mai scumpe. Anvelopele uzate colectate din magazine vor fi predate unitatilor autorizate sa le depoziteze.
Autoritatile vor ca pana in 2005 sa fie colectate toate cauciucurile uzate, urmand ca un sfert dintre acestea sa fie reconditionate, iar restul sa fie folosite drept combustibil pentru fabricile de ciment.
Anul trecut s-au colectat circa 100.000 de tone de anvelope uzate. Legea privind regimul anvelopelor stabileste atributii precise si pentru producatori si importatori.
Ei trebuie sa aduca pe piata anvelope dotate cu avertizoare pentru uzura. Importatorii si producatorii din domeniu sunt sceptici ca o astfel de masura va duce la colectarea tuturor anvelopelor uzate.
Ei spun ca mai intai Guvernul ar trebui sa interzica importul cauciucurilor la mana a doua. Importatorii sustin ca astfel de anvelope sunt de fapt deseuri, iar Romania a devenit astfel o groapa de gunoi a Europei.
In al doilea rand, soferii se expun la riscuri mari cand cumpara un cauciuc second hand.
In marea majoritate a tarilor europene, si nu numai, este interzis importul de anvelope folosite. La noi, numai in primele trei luni ale acestui an au fost importate peste 110 mii de astfel de anvelope.

Simona Valan - Agenda zilei

  • Cu cateva zile inainte de sfarsitul sezonului, capsunile se vand cu 25-35 de mii de lei kilogramul

Sezonul capsunilor se apropie de sfarsitCapsunile sunt printre fructele cele mai cautate in aceasta perioada. Sezonul este pe sfarsite, spre deosebire de alti ani, cand in aceasta perioada era doar la inceput. Acest lucru se datoreaza in primul rand, incalzirii climei din ultimii ani.
Sunt cateva localitati in judet unde s-a creat o traditie in cultivarea capsunilor, Covasantul si Cuvinul fiind printre primele cultivatoare.
Cu toate ca sezonul este pe sfarsite, pe pietele aradene  nu este multa marfa de acest fel. "E multa munca si nu putem spune daca se renteaza asa de mult.  Noi avem cam cinci arii cu capsuni, la care muncim cu toata familia. La cules e nevoie sa mai angajam oameni cu ziua. Nu putem spune ca in fiecare zi vindem mult, uneori e mai bine alteori nu prea", ne spune Silvia de 55 de ani din Covasant
Pretul capsunilor a scazut in ultimele zile de la 50.000 lei pe kilogram la 25- 35.000 lei/kg. "Le dam cu  35 000 kilogramul si se vand destul de bine, azi  am adus vreo 60 de kilograme", ne spune Petru F. de 37 de ani din Cuvin, producator particular.
Multi producatori particulari angajeaza – acum, in plin sezon - muncitori cu ziua pentru ca produsele sunt perisabile si trebuie culese destul de repede. "Avem mai multe hectare de pamant si suntem nevoiti sa angajam cu ziua oameni pe care ii platim cu  20.000 lei pe  ora. Este o munca destul de grea si migaloasa dar oamenii vin pentru ca au nevoie de bani. Azi am adus pentru vanzare  vreo 140 de kilograme. Acestea sunt ultimele la mine, daca nu se vand se strica in doua  zile. Nu investim foarte mult iar recolta difera de la un an la altul. Acuma de exemplu am cumparat picuratoare, dar scoatem bani atat cat sa traim normal", ne explica Lavinia Tudor din Covasant.
Calitatea recoltei este diferita de la un an la altul, "de exemplu anul trecut plantele au fost mancate de viermi", spune Lavinia.
Multi dintre cei veniti cu marfa,  se plang de faptul ca este munca migaloasa si profitul abia acopera investitia. "Platim 30 000 lei pe zi  masa din piata  iar  drumul ne costa 200 de mii lei. Venim aproape in fiecare zi cu marfa".
Capsunile romanesti sunt mai aromate decat cele importate Cultivatorii spun ca anul acesta nu a fost unul bun pentru capsuni deoarece ploile cazute nu au fost suficiente, dar, mai ales, nu au venit  la timp. "Am 70 de arii pe care le cultivam cu capsuni. Le dam cu 35 000 kilogramul nu prea este rentabil, mai ales ca anul acesta nu a fost an bun pentru capsuni pentru ca nu au fost ploi la timp. Acum, cum au cazut ploile, s-au topit toate. Daca nu le vindem de dimineata, a doua azi nu mai au aceiasi calitate. Vanzari am avut deoarece ale mele sunt cele mai frumoase din toata piata" ne spune M. Bardi din Covasant.
Sezonul capsunilor mai dureaza aproximativ 3 zile, asa ca recomandam gospodinelor sa se grabeasca cu achizitionarea produselor pentru dulceata.
Printre producatorii particulari am intalnit si un comerciant care avea preturi mult mai mici. Aici capsunile sunt 25 de mii lei kilogramul. "Eu nu sunt producator particular, am borderou de achizitie si le cumpar de la producatorii din Covasant. Le dam mai ieftin si castig o mie-doua la kilogram. Azi am vandut 10 kilograme. Majoritatea cumpara pentru dulceata", ne spune Mitru, 36 de ani, din Arad.
Cu toate ca localitatea nu este reprezentativa pentru cultura capsunilor, am intalnit si din Siria un producator particular.  "vindem cu 30 mii lei kilogramul. Cu toate ca la noi nu este o traditie, eu venind din Covasant nu ma pricepeam sa fac  altceva. Asa ca acum am vreo sapte arii pe care le muncesc eu si sotul. Acuma am cules ultima recolta. S-au vandut ceva dar sunt multi care aduc din Satu Mare fructe tratate,  care se vand la preturi mai mici. Ale noastre nu au nici un fel de  chimicale. Sa stiti, nu este mare beneficiu, eu anul acesta ma ocup ultima oara cu capsunile. Sa vii cu masina pana la Arad, pentru 30 de kilograme,  nu este o afacere. Capsunile trebuiesc de patru ori plivite si sapate inainte de recolta", afirma   Zenovia Lazar de  54 de ani din Siria.
Cu toate problemele si greutatile producatorilor, capsunile se vand destul de bine iar majoritatea cumparatorilor sunt multumiti de pret. "Sunt destul de acceptabile , avand in considerare ca sunt ultimele, am luat ca sa mancam cu zahar", ne spune Serban Elena care tocmai a cumparat cateva kilograme de capsuni.

Corina Olariu - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]