Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 5 august 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Militari aradeni, imbolnaviti in Kosovo?!

Militarii sositi din Kosovo sunt declarati sanatosiOficial se afirma ca sanatatea militarilor din Cetate nu a fost afectata in strainatate
Un zvon teribil care, prin amploarea pe care ar declansa-o, daca, Doamne fereste!, s-ar confirma integral, circula de cateva zile si, daca parfumul lui de credibilitate nu ne-ar fi provocat, nu i-am fi dat curs. 
Este vorba despre cei 89 de militari, angajati ai Regimentului "Arad – Cetate", grupati in ceea ce reprezinta "Batalionul de mentinere a pacii"
Dupa cum stiti, militarii tocmai s-au intors dintr-o misiune specifica (pe 22 iulie au sosit pe aeroportul din Satu Mare, de unde, in urma cu patru luni, plecasera), din Kosovo, fost teatru de operatiuni al unui razboi sangeros care a dus la faramitarea Yugoslaviei. 
Analizele medicale – care, conform uzantei, se intocmesc atat la plecare cat si la sosire – efectuate la Spitalul Militar Timisoara (SMT), au fost, zic comandantii, integral pozitive din punct de vedere al sanatatii militarilor. 
Numai ca neoficial se spune ca unii dintre ei au reclamat, ulterior, dureri acute in zona pulmonara si afectiuni neobisnuite ale cailor respiratorii. 
Asa ca ar fi recurs la analize… civile, la investigatii pe cheltuiala lor. 
Nici aceste teste, insa, nu au relevat prea mare lucru, desi potrivit informatiilor noastre – neconfirmate insa oficial - sunt soldati care si-au intocmit si 27 de teste diferite! 
Nici zvonul ca trei militari se afla internati intr-un spital… nu se stie in care, nu a fost confirmat de superiorii acestora sau de cadre medicale aradene. 
"Militarii sunt in concediu de 29+10 zile"
Seful de Stat Major al Unitatii Militare Arad – Cetate, maior Marcel Miculac, s-a aratat surprins de ceea ce ne-a adus in biroul sau, contrazicand pana si virgulele din intrebarile noastre: "Vizita medicala a fost facuta, intr-adevar, la SMT, atat la dus cat si la intors. Nu a fost, insa, depistata nici un fel de boala, nici pulmonara si nici de alt fel. Militarii aradeni sunt in concediul lor normal, iar in plus li s-au acordat 10 zile libere, ca bonus pentru efortul depus in Kosovo, unde ne-au reprezentat tara cu cinste. Militarii nostri angajati presteaza serviciu ca orice alt angajat, in baza unor contract anuale, pe care daca vor le innoiesc, daca nu, nu. Fisele lor de sanatate sunt la noi, ca la orice societate. Un militar face, anual, examene medicale complete, constand in teste oftalmologice, pulmonare, de sange, stomatologice etc. Va dati seama ca nu angajam oameni bolnavi… mai ales pentru misiuni internationale! Deci, nu avem nici un militar in vreun spital din Arad" – a garantat mr. Marcel Miculac.
Directorii de la Judetean si TBC infirma, de asemenea, zvonul
Atat Mircea Faur, directorul spitalului judetean, cat si Dana Olaru, directorul spitalului TBC, spun ca in institutiile spitalicesti pe care le conduc nu este internat nici un militar suspect de vreo maladie pulmonara sau respiratorie. 
Dr. Faur explica ceva mai detaliat: "De regula, asemenea diagnostice se pun la Bucuresti, noi neavand instrumente de investigatii de performanta celor de acolo. Asa ca, chiar daca asemenea cazuri s-au inregistrat, nu sunt internate la noi…"

Lucian Valeriu - Observator
  • Program de renovare a scolilor din judetul Arad

Inspector general Zoea Rotaru este convinsa ca in toamna toate scolile vor obtine autorizatiile sanitareConducerea Inspectoratului Scolar al Judetului Arad urmareste, in aceste zile, modul in care sunt pregatite scolile aradene pentru inceperea noului an.
Practic, toate scolile din judet au fost cuprinse in programe de renovare.
O atentie deosebita este acordata igienizarii grupurilor sanitare din toate scolile aradene.
Pentru renovarea scolilor din mediul rural, a fost solicitat sprijin din partea parintilor elevilor.
Bani pentru renovari
Conducerea Inspectoratului Scolar al Judetului Arad a trasat sarcini precise tuturor conducerilor unitatilor de invatamant din judet, privind pregatirea scolilor pentru inceperea anului scolar.
Pentru renovarea scolilor din Arad au fost primite peste 18 miliarde lei din partea Consiliului Local Arad, plus alte 20 miliarde lei pentru unitatile din judet.
In anii trecuti, sumele alocate pentru refacerea scolilor din judetul Arad au fost foarte mici, majoritatea scolilor neavand autorizatie sanitara de functionare.
In plina vara, scolile sunt adevarate santiere deschise, in care se lucreaza pentru pregatirea atat a salilor de clasa si laboratoarelor, cat si a grupurilor sanitare.
"Nu este posibil ca in scolile din judetul Arad sa existe atata dezinteres", a declarat inspectorul general, Zoea Rotaru.
Chiar inspectorul general va urmari ca toate scolile din judet sa fie amenajate corespunzator si sa poata primi avizele sanitare de functionare.
Parintii, pusi la munca
Fiecare scoala din judet a fost sau va fi vizitata de conducerea Inspectoratului Scolar, pentru a se analiza la fata locului modul in care directorii pregatesc unitatile pentru sosirea elevilor, la toamna.
Pentru ca nu exista foarte multi bani, s-a apelat si la sprijinul parintilor. Acestia vor ajuta la sapatul santurilor pentru introducerea apei curente, la montatul gresiei si faiantei, la zugraveli.
Toate grupurile sanitare din scolile aradene vor fi reconditionate si vor fi dotate cu gresie si faianta.
Va fi demarat si un program de introducere a apei curente in scolile din mediul rural.
Inspectorul scolar general, prof. Zoea Rotaru, crede ca nici o scoala nu va mai avea probleme, in toamna, la obtinerea autorizatiei sanitare de functionare, in urma amenajarilor din aceasta perioada.
Doua scoli, cea din Sanpetru German si cea din Gurahont, vor beneficia de un program de reabilitare finantat cu 7 miliarde lei.

Liliana Brad - Romania Libera

  • La Arad,  ministrul Sarbu dezgroapa securea razboiului

Ministrul Ilie Sarbu vrea sa il demita pe directorul Directiei AgricoleMinistrul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Protectiei Mediului, Ilie Sarbu, a declarat la Arad ca vrea sa il demita, din nou, pe directorul Avram Fluieras, conducatorul Directiei Agricole Arad.
Masura concedierii a mai fost luata in trecut fata de Fluieras, insa acesta a atacat decizia in instanta si a castigat, fiind repus in functie.
Ilie Sarbu crede ca, de aceasta data, va reusi sa il detroneze pe Fluieras, deoarece "acum, noua organizare a ministerului pe care il conduc imi permite sa-l schimb".
Razboiul cu sefia agriculturii aradene a antrenat, in opinia multora, orgolii ale unor oficiali locali si guvernamentali, deranjati de atitudinea potrivnica a lui Fluieras.
Conducatorul directiei agricole nu a acceptat sa fie demis din ratiuni politice, pe care le considera stand la baza deciziei ministeriale, si a cerut sa fie judecat doar din punct de vedere profesional.
In procesul intentat Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Protectiei Mediului, si mai apoi castigat, acesta s-a folosit de prevederile Statutului functionarului public.
Prefectul Aradului, Dan Vasile Ungureanu, sustine masura demiterii si spune ca aceasta se impune, intrucat in agricultura aradeana nu exista reforma. Reprezentantul guvernului in teritoriu neaga orice fel de razbunare care ar avea la baza rezistenta prelungita a lui Fluieras in scaunul de director.
Dan Vasile Ungureanu declara ca schimbarea se impune din cauza numeroaselor probleme aparute in distribuirea motorinei si in acordarea subventiilor. Acesta aduce in discutie situatia delicata aparuta la directia agricola, unde "directorul Fluieras lipseste de mai bine de doua luni, din motive de boala".
Prefectul Ungureanu spune ca in politica agricola aradeana lipseste coerenta si ca aceasta nu suporta nici un fel de amanare.
"Agricultura se face 365 de zile din 365", a adaugat Dan Ungureanu.
Ministrul Sarbu vrea sa il schimbe pe Fluieras, intrucat "nu colaboreaza cu autoritatile locale, cauzand discontinuitati in activitatea din Arad".
La randul sau, prefectul Ungureanu a luat in calcul si varianta ramanerii pe functie a lui Flueras, desi nu o considera realizabila.
"Voi incerca sa lucrez cu el, ca si cu ceilalti conducatori de directii", a precizat Ungureanu.
In comunicatul de presa al prefecturii, se mentioneaza ca dialogul prefectului cu ministrul Sarbu, figura marcanta a partidului de guvernamant, "a fost fructuos si amiabil".
Rugat de reporterul ZIUA de Vest sa detalieze aceasta propozitie, prefectul Ungureanu a zambit si a negat orice discutii despre posibile "remanieri" in randul conducerilor institutiilor aradene.
Ungureanu a mai adaugat ca nu a purtat discutii tete a tete cu ministrul Sarbu, fiind mereu in compania presedintelui PSD Arad si al conducatorului CJA, Caius Parpala.
Directorul Avram Fluieras nu a putut fi contactat, pentru a-si expune opinia fata de noile intentii ministeriale, intrucat se afla in concediu de boala.

Cosmin Lungu - Ziua de Vest

  • Macea: Donatie nemteasca - autospeciala de pompieri

Germanii au donat comunei Macea o performanta masina de pompieri - Virtual Arad News (c)2003In toiul caldurii toride din duminica Festivalului "Gura Satului", pe ulite, zarva mare: sirena si girofarele unei masini atentioneaza asistenta ca se intampla ceva... placut.
Nu, nu arde nicaieri, ci doar germanii, de la firma Klaus Union GmbH L Co. din Bochum-Germania, sosesc cu autospeciala de pompieri pe care, in prezenta oficialitatilor locale (primar - Mercea, vice - Chiseoan) precum si a prefectului Dan Ungureanu, o prezinta, apoi predau cheile in mana primarului Nelu Mercea.
Autospeciala este marca DAF-TSP 2000 si are capacitatea tancului de apa de 4.500 litri ca si a tancului de spuma tot de 4.500 litri. Masina este dotata cu un grup electrogen propriu, precum si cu un proiector cu brat telescopic fvrmat din patru segmente (pentru reglarea inaltimii proiectorului).
Nemtii s-au simtit deosebit de bine intre invitatii Festivalului de umor "Gura satului" - Macea 2003 precum si al satenilor.
Ei au participat, afectiv, in toate cele trei zile ale spectacolelor de pe scena si din afara acesteia!

Viorel Musca - Adevarul

  • Locuitorii satului Andrei Saguna sunt nelinistiti din cauza mortii preotului lor

Preotul din Andrei Saguna a fost inmormantat in cimitirul bisericii ortodoxe - Virtual Arad News (c)2003Conform unor zvonuri, acesta ar fi fost rapus, in Canada, de SARS
Preotul din satul Andrei Saguna (n.r. comuna Zimandu Nou) a murit, zilele trecute, cand se afla in vizita la sora sa, in Canada.
Cauza mortii lui Claudius Stanescu, de 57 de ani, a dat nastere la numeroase speculatii. Se spune ca ar fi murit, rapus de Sindromul respirator acut sever (SARS), boala contactata la sosirea in Canada, chiar pe aeroportul din Toronto.
Unele surse afirma ca primele simptome au aparut la doua zile dupa sosire, cand preotul ar fi inceput sa faca febra mare si ar fi simtit ca are senzatia de sufocare.
Conform acelorasi surse, banuind ca poate fi vorba de SARS, cunoscute fiind numeroasele cazuri inregistrate in Canada, familia l-ar fi internat de urgenta in spital, unde se spune ca medicii au confirmat diagnosticul si i-au aplicat tratamentul care se impunea.
Din nefericire, cert este ca starea sanatatii sale nu i-a mai permis sa se intoarca in tara, dupa trei preinfarcturi inima sa cedand.
"Nici nu poate fi vorba de SARS. Pe certificatul de transport emis de consulatul roman din Toronto se specifica foarte clar cauza mortii si anume embolie pulmonara masiva. Trebuie spus ca inainte de a muri, timp de doua ore, a facut trei preinfarcturi. Ceea ce s-a vehiculat in presa nu este adevarat. Preotul a stat in Canada cinci saptamani, abia cu cinci zile inainte de a muri fiind internat in spital. Trebuia sa se intoarca mai repede, dar a decis sa-si prelungeasca sederea deoarece dorea sa petreaca acolo cateva zile impreuna cu fiul sau, care urma sa plec si el in Canada", declarat Dorel Gheorghe Vidran, viceprimarul comunei Zimandu Nou.
In conditiile in care a slujit aceasi parohie, timp de 31 de ani, Claudius Stanescu a fost inmormantat in cimitirul bisericii. Acum, din cauza zvonurilor cu privire la moartea sa, vecinii sunt nemultumiti, temandu-se pentru sanatatea lor.
"Corpul neinsufletit a venit intr-un sicriu etans, captusit cu foita de plumb, care nu a mai fost deschis in tara, iar groapa pe care i-am facut-o, adanca de trei metri, a fost betonata. Nu este nici un pericol", a incheiat Vidran.

Lucian Serban - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]