Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 5 noiembrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Monumentul Unirii - in Piata Podgoria

Monumentul Marii Uniri va fi amplasat in fata noii catedrale ortodoxe - Virtual Arad News (c)2003La initiativa primarului, consilierii municipali au dezbatut, ieri, proiectul de hotarare privind aprobarea propunerii de amplasament pentru monumentul Marii Uniri. Ceea ce ar fi trebuit sa fie o dezbatere serioasa, in concordanta cu importanta proiectului, s-a transformat intr-un schimb de replici demne de comediile cele mai spumoase.
Pornind de la proiectul initial, consilierii ar fi trebuit sa voteze cele patru posibile locatii, situate pe axa B-dul Revolutiei, de la Piata Podgoria la Teatrul de Stat. 
Artistii ar fi putut sa-si plaseze opera in oricare dintre cel patru amplasamente, iar consiliul ar fi ales varianta castigatoare.
Lucrurile au luat insa o alta turnura, cel care a schimbat proiectul fiind chiar primarul Dorel Popa. 
"Nu castigatorul va stabili locul, ci noi, Consiliul Local. Este artist acela care creeaza opere in functie de locul si materialul care i se ofera. Eu cred ca cea mai buna varianta este in Piata Podgoria", a repetat, de mai multe ori, edilul sef, pana cand consilierilor li s-a intiparit mesajul.
Totusi, alianta "DA - Dreptate si Adevar" s-a incapatanat, pret de inca alte douazeci de minute de discutii sa fie in opozitie cu primarul. 
"Domnilor, eu zic in felul urmator. Trebuie chemati la discutii specialistii, trebuie consultat si Comitetul de sprijin al Monumentului, ministrul Culturii si chiar presedintele Iliescu trebuie intrebat unde s-o puna. Ca altfel ajungem s-o puna in patru locuri, ne trezim cu statui in tot orasul. Nu trebuie sa ne grabim doar pentru ca vine presedintele", comenta, extrem de indarjit consilierul PNL Gavril Popescu.
Nimeni insa nu catadicsea sa-l mai bage in seama, atentia fiindu-le deturnata de Adrian Muresan, reprezentantul PRM: 
"Dati-mi voie sa ma doara in cot de programul presedintelui. Si el a spus ca cei care nu  voteaza nu conteaza. Sa nu facem acest lucru pompieristic si sa iasa ca si cu Piata pompierilor".
Spusele peremistului se pare ca l-au trezit la realitate si pe Gavril Popescu, acesta sesizand ca a inteles gresit situatia. 
"Noi avem doua probleme, acum am inteles. Eu am citit din regulament. Ne cereti sa stabilim un loc acum, rapid, pentru ca vine presedintele. Eu nu pot sa dau cu zarul: asta da, asta nu. Varianta cu Piata Podgoria este cea mai scumpa, ne trebuie 250 de miliarde, ar trebui sa le cerem lui Iliescu, cand vine 150 de miliarde pentru PUD si 100 de miliarde pentru statuie".
Arhitectul Darida, consilier al UDMR, a intervenit rapid: "Cu suma estimata se pot intocmi 130 de PUG ale Aradului. Cred ca romaneste este destul de clar".
Satui de dispute, dupa ce aproape toti consilierii au luat cuvantul, spunandu-si parerea, votul a fost dat pentru amplasarea monumentului in Piata Podgoria. 
In urma s-a auzit din nou replica lui Popescu, pierduta deja in discutii asupra urmatorului proiect: 
"Ne-am pripit, si ne-am mai pripit o data. Daca erau mai multe amplasamente…"

M. Iancu - Observator

  • In ideea ca se va transforma in Politie Comunitara C.G.P. a incheiat un protocol cu alte doua institutii de ordine publica

Seful CGP - Sorin Codos crede ca institutia se va transforma in politie comunitaraInterviu cu Sorin Codos - seful Corpului Gardienilor Publici Arad
In urma cu aproape un an, Sorin Codos a castigat, prin concurs, postul de sef al Corpului Gardienilor Publici (C.G.P.) Arad. 
Despre problemele cu care s-a confruntat in acest timp, ce realizari a avut, cat si depre conflictul recent cu sindicatele, in cele ce urmeaza... 
- Domnule Codos, ce ati reusit sa realizati de cand sunteti la conducerea C.G.P.?
- In primul rand, vreau sa spun ca am incheiat inca opt contracte importante, prin acestea creandu-se 80 de locuri de munca pentru gardienii publici. Pentru angajarea acestora, am organizat cursuri de specializare. Veniturile institutiei au crescut luna de luna, la ora actuala fiind cu 25 la suta mai mari fata de luna ianuarie.
- Ce relatii aveti cu celelalte institutii implicate in ordinea si siguranta publica?
- Foarte important este faptul ca s-a incheiat un proiect de colaborare intre Uniunea Nationala a Corpurilor Gardienilor Publici, Inspectoratul General al Politiei Romane si Comandamentul National al Jandarmeriei Romane. In baza acestui protocol, s-au intocmit planurile de siguranta si ordine publica ale unitatilor administrativ teritoriale. Ca urmare, s-a incheiat si un proiect de colaborare la nivel local intre politie, jandarmerie si gardienii publici. Protocolul de colaborare a fost prezentat in sedintele de lucru ale Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica si s-au stabilit masuri concrete de actiune in vederea diminuarii fenomenului infractional si asigurarea unui grad sporit de siguranta a cetatenilor. 
- Ce ne puteti spune despre transformarea Cor-pului Gardienilor Publici in Politie Comunitara?
- Protocolul incheiat mai sus vizeaza ca actiunile gardienilor publici sa se desfasoare pe principiul politiei comunitare, in ideea sa actioneze in sistem integrat ca toate componentelor cu atributii in domeniul asigurarii si mentinerii ordinii publice. In ceea ce priveste transformarea C.G.P. intr-o institutie de tip politie comunitara, stim ca exista un proiect de lege in acest sens care urmeaza a fi prezentat Parlamentului pentru a fi adoptat.
- Sa trecem la conflictul cu sindicatele. Am inteles ca s-a incheiat. Cum ati ajuns la un consens?
- Prima runda de negocieri cu reprezentantii celor doua sindicate: "Sindicatul Independent al C.G.P." si "Sindicatul Solidaritatea" a inceput in septembrie a.c. Atunci le-am prezentat situatia economico-financiara a institutiei. Ca atare, acestea si-au formulat revendicarile. Pana in ziua de azi au fost mai multe runde de negocieri, inclusiv concilierea cu reprezentanti ai Directiei Muncii. In final, conflictul a fost stins. Am cazut de acord asupra unei cresteri salariale a tuturor gardienilor, cu opt la suta. 
- Ce proiecte de viitor aveti in cadrul institutiei?
- Urmarim incheierea de noi contracte. In acest sens, avem discutii cu doi potentiali beneficiari. Doresc, de asemenea, ridicarea calitatii serviciilor prestate catre beneficiari, precum si a pregatirii profesionale si de specialitate a gardienilor publici. In functie de contractele pe care le vom incheia, vom organiza noi cursuri de pregatire. O multumire a mea este si faptul ca i-am indrumat pe o parte din gardieni sa-si finalizeze studiile obligatorii, in perspectiva trecerii la Politia Comunitara.

Nadia Bodran - Adevarul

  • Targul Ecomediu - un pas mic, dar important spre UE

Ieri la Arad s-a deschis Targul EcomediuIn sala expozitionala a Camerei de Comert Arad s-a deschis ieri Targul Ecomediu, eveniment care face parte dintr-un program initiat de Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului si care va fi organizat in mai multe orase ale tarii. 
Scopul targului la care au participat 52 de firme din tara si din strainatate este acela de a atrage atentia si a constientiza autoritatile publice, respectiv firmele de necesitatea implementarii noii legislatii din domeniul protectiei mediului. 
"Acest lucru este foarte important pentru accelerarea procesului de aderare la Uniunea Europeana" a specificat Simona Haprian, directorul proiectului. 
In opinia lui Crisitian Ispravnic, directorul executiv al Agentiei Judetene pentru Protectia Mediului, Aradul poate castiga, in primul rand, o serie de idei noi in domeniul mediului. 
"Mediul este o problema pentru toti si trebuie sa ne conjugam eforturile pentru a putea face ceva. Termenele de finalizare a documentatiei cerute de UE se apropie pe zi ce trece" a conchis acesta. 
Pentru a sensibiliza cat mai mult opinia publica, la Expo Arad in perioada 4 - 6 noiembrie se organizeaza seminarii pe tema biodiversitatii, a sistemelor de alimentare cu apa si canalizare, respectiv a gestionarii deseurilor urbane.

G.Ungureanu - Ziarul Transilvania

  • Livius Ioja a demisionat pentru a se dedica afacerilor

Vicepresedintele PD - Livius Ioja a demisionat din functieFostul presedinte isi va respecta in continure obligatiunile financiare fata de partid
Ieri, in cadrul conferintei de presa organizata de Partidul Democrat, Presedintele Organizatiei Municipale a P.D., Gheorghe Livius Ioja a dorit sa ne transmita "prin viul grai" demisia din postul pe care il detinea pana ieri. 
Desi isi dorea o cariera politica, Livius Ioja a ales afacerile. 
Motivul pentru care a luat aceasta hotarare fostul presedinte este, conform spuselor sale: "daca vrei sa faci doua lucruri deodata si bine, nu iese nimic, iar politica cere sacrificii, eu nu am timp sa ma ocup de politica 3-4 zile pe saptamana deoarece si afacerile imi ocupa foarte mult timp". 
Decizia este irevocabila, ramanand in continuare membru al Partidului Democrat, si isi va respecta in continuare obligatiunile financiare fata de partid.
Vice-presedintele PD, Ghita Falca, a dorit sa-i multumeasca lui Livius Ioja pentru intreaga activitate ca presedinte si pentru modul elegant in care a demisionat: "desi regretam aceasta decizie, nu avem incotro decat sa o respectam!"

M.G. - Agenda zilei

  • Scarlatina ameninta copiii Aradului  

Sefa sectiei de boli infectioase,  Dana Oprea nu crede intr-o epidemie de scarlatinaDe cincisprezece ani, Aradul nu a mai avut atatea cazuri de scarlatina. Numai luna trecuta, peste 20 de copii au fost internati in clinica de pediatrie a Spitalului Judetean, locul unde criza de paturi este mai acuta ca oricand. 
Medicul Dana Oprea, sefa sectiei de boli infectioase, spune ca nu se poate vorbi inca de o epidemie, insa cresterea incidentei imbolnavirilor ingrijoreaza. 
"Poate ca cifra de internari nu pare mare, dar avand in vedere ca noi, pentru toate boliile aerogene ale copilului, avem 11 paturi, e un numar mare", a spus dr. Oprea. 
Scarlatina apare mai frecvent la copiii cu varste cuprinse intre 3-12 ani si se transmite pe calea aerului. 
Medicul Dana Oprea a declarat ca in toate cele 100 de cazuri semnalate la Arad in acest an, manifestarile bolii au fost mai severe ca de obicei.

Cosmin Lungu - Ziua de Vest


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]