Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 6 martie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • O sansa in plus pentru femei

Si in acest an se va organiza o bursa a locurilor de munca pentru femeiMaine are loc Bursa locurilor de munca dedicata exclusiv acestora
Toate femeile din Arad care sunt in cautarea unui loc de munca pot profita din plin de sansa pe care le-o ofera Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM). 
Maine, agentia va organiza Bursa locurilor de munca pentru femei. Manifestarea se va desfasura cu incepere de la ora 8.00, la sala "Bingo Gool", din Piata Garii. 
Conform purtatorului de cuvant al AJOFM, Claudia Miutescu, pana in dimineata zilei de ieri, si-au anuntat prezenta la bursa peste 24 de agenti economici care ofera peste 400 de locuri de munca pentru femei. Cele mai multe cereri sunt pentru posturile de: confectioner imbracaminte, agent de publicitate, agent asigurari, asistenti maternali. Mai mult, la bursa s-au inscris si agenti economici care solicita forta de munca din randul celor care au absolvit o facultate. Astfel, se cauta asistenti sociali, traducatori, profesori, economisti, pedagogi, ingineri textile si educatoare. "Prin aceasta actiune se urmareste intermedierea directa intre cererea si oferta de locuri de munca, in dorinta de a oferi o posibilitate angajarii unui numar cat mai mare de femei"- a declarat Claudia Miutes- cu, purtatorul de cuvant al AJOFM. Agentii economici care au nevoie de forta de munca din randul femeilor si nu au apucat inca sa se inscrie la Bursa locurilor de munca nu trebuie decat sa sune la urmatorul numar de telefon: 281998 al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Arad.
Toate cheltuielile manifestarii sunt suportate exclusiv de AJOFM.

Simona Valan - Agenda zilei

  • Copiii strazii trag la "Morcoveata"

Interior confortabil pentru copiii strazii la "Morcoveata"Recent, s-a inaugurat la Arad un adapost de zi si de noapte pentru copiii strazii, situat pe strada Udrea (in spatele Liceului "Iuliu Maniu"). Adapostul – care apartine de Serviciul de Protectie in Regim de Urgenta – este singurul de acest gen din judet si a fost finantat, in cea mai mare parte, de Banca Mondiala (3,5 miliarde de lei). Consiliul Judetean Arad a investit aici 150 de milioane de lei.
Fenomenul "copiii strazii"
Adapostul de zi si de noapte pentru copiii strazii este infiintat pentru a oferi servicii acestei categorii defavorizate, scopul lui fiind acela de reeducare. "Fenomenul «copiii strazii» a luat amploare pe plan national. Tocmai de aceea s-a infiintat un astfel de adapost: pentru pregatirea copilului pentru reintegrarea in familia naturala…reintegrarea pe plan social. Multi dintre copii au lipsit de la scoala, iar altii nu au frecventat-o deloc. Este important ca acesti copii sa fie reintegrati in forme de invatamant" – ne declara Gyöngyi Macavei, sefa Centrului "Morcoveata".
Reintegrarea este cea mai buna solutie la aceasta ora, fiind preferata ideii de institutionalizare. De ce? Pentru ca aceasta din urma solutie implica mari costuri. "Daca se lucreaza pentru prevenire, atunci este mai bine. Trebuie sa prevenim analfabetismul, formarea delincventei juvenile, pentru ca minorii sa nu ajunga sa comita infractiuni" – preciza Gyöngyi Macavei.
Relatii de prietenie
Munca de depistare si adapostire a acestor copii nu este usoara. Un asistent social face zilnic munca de teren; merge pe strada si identifica locurile unde se gasesc acesti copii, ii abordeaza si incearca sa intre in dialog cu ei. Sefa adapostului continua: "Incercam sa legam o relatie de prietenie pentru a castiga increderea in noi: cum au ajuns in strada, ce probleme au, motivele pentru care au preferat strada, cum supravietuiesc... Ii luam in evidenta si analizam prioritatile. Va dati seama ca sunt foarte multi copii ai strazii, iar noi nu avem decat 16 locuri.  Evaluarea se face tinand cont de mai multi factori. Trebuie sa stim daca minorul este supus la cel mai mare risc si sa tinem cont de domiciliul parintilor".
Motive suficiente
La ora prezentei noastre la adapostul de zi si noapte pentru copiii strazii, micutii tocmai se pregateau de somnul de dupa amiaza. Cei cinci copii – patru baieti si o fata – se afla aici inca de la deschiderea adapostului si s-au acomodat foarte bine. Strada le oferea tot ce este mai daunator pentru ei: anturaj rau-famat, predispozitie la droguri, la prostitutie si la delincvente juvenile. Aici, in schimb, siguranta zilei de maine, hrana, programele educative si, cel mai important, un pat in care sa doarma sunt motive suficiente pentru ca acesti minori sa se schimbe in bine. Nu le va fi usor, pentru ca nu pot sta la infinit in aceste adaposturi.
Copiii de la "Morcoveata" nu mai vor sa se intoarca in stradaNici un copil nu mai vrea in strada
Am vizitat toate incaperile, luand contact, direct, cu problemele, gandurile si visurile acestor (fosti) copii ai strazii. Primul lucru asupra caruia am fost atentionati a fost acela ca minorii nu sunt obligati sa ramana nici o clipa la acest centru daca nu vor... Insa, fara nici o exceptie, nici un copil nu mai vrea sa se intoarca in strada. Si de ce ar face-o, cand aici au de toate: cazare, asistenta medicala, hrana calda de trei ori pe zi, programe de alfabetizare (notiuni elementare de matematica, deprinderi de viata, informatii despre mediul inconjurator, sport). Nu ar face-o, pentru ca au televizor, combina muzicala, grupuri sanitare mai mult decat igienice.
Toti copiii din adapost provin din familii dezorganizate… Pentru ca nu au nici clasele elementare, parintii acestora nu au loc de munca. Lipsa banilor duce, evident, la destramarea familiei. Este un cerc vicios, iar victima cade copilul. Daca nu este trimis la cersit, fuge de acasa… Cei cinci copii cu care am stat de vorba au ajuns in strada din aceste motive. Viata lor, insa, cel putin pentru un timp, s-a schimbat in bine…
Fetita cu coala de hartie
Intr-o incapere cu patru paturi supraetajate, o fetita careia nu-i dai mai mult de zece ani, sta cocotata la cel mai inalt nivel. Scrie ceva pe o coala de hartie. A ales patul cel mai inalt pentru ca observa cel mai bine ce se intampla in jur. Din pacate, este singura fata din camin, ceea ce o cam intristeaza. Dar isi vede de ale ei si, dupa cinci minute de "acomodare", reusim sa purtam un dialog: "Imi place aici…da, chiar imi place! Imi place mancarea si ca invatam sa scriem. Cand o sa cresc vreau sa ma fac invatatoare. Ca mie imi place sa scriu…". Apoi, privirea ii cade brusc pe coala de hartie si, ca si cum si-ar fi adus aminte de ceva foarte important, incepe sa scrie. Nu o deranjam.
Bani de dulciuri si tigari
Mai deschisi decat colega lor de adapost, baietii s-au aratat mai degraba interesati de "cand aparem in ziar"… Dar, printre chicotelile si inghiontelile specifice varstei, baietii au spart gheata: "Imi place aici ca-i bine" – isi incepe discutia cel mai mic dintre ei, dar, de departe cel mai vorbaret. "Da, ne place aici" – ii intareste afirmatia colegul din stanga. "E cald, avem ce manca, nu cum era in gara… Acolo era rau. Cerseam…Pe banii castigati imi luam dulciuri". Aici, unul dintre ei, se uita in stanga si in dreapta si, apoi, ca si cum ne-ar face o confidenta, ne spune soptit: "Da’ imi mai luam si tigari…".
Sunt vorbareti si recunosc ca le place foarte mult la adapost. Toti au confirmat faptul ca nu mai vor sa plece "de aici".

Dacian Don - Observator

  • Consiliul National al Studentilor la Arad

UAV va fi gazda Consiliului National al StudentilorUniversitatea "Aurel Vlaicu" din Arad va fi gazda, in perioada 15-16 martie, a lucrarilor Consiliului National al Studentilor. Acest for grupeaza cate un reprezentant al studentilor din fiecare din cele 49 universitati de stat din tara, membru in Senatul universitatii respective. Pe agenda de lucru a sesiunii figureaza discutarea unor aspecte privind alinierea invatamantului superior romanesc la standardele moderne si recunoasterea diplomelor emise in Romania, precum si alegerile pentru conducerea Consiliului National al Studentilor. Rectorul universitatii aradene, prof. univ. dr. Lizica Mihut, a apreciat faptul ca Universitatea "Aurel Vlaicu" este prima universitate noua, infiintata dupa 1990, care gazduieste o sesiune a consiliului, reprezinta o recunoastere atat a calitatii manageriale a conducerii universitatii cit si a activitatii depuse de Liga Studentilor din Universitatea "Aurel Vlaicu", care s-a dovedit extrem de activa. Printre oaspetii care vor participa la sesiunea de saptamana viitoare figureaza Ecaterina Andronescu, ministrul Invatamantului, secretarul de stat din MEC, Radu Zaharia si consilierul pentru probleme de tineret al premierului, Gabriel Ispas, fost la randul sau lider national al studentilor..

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • In 2003, SIF Banat-Crisana va distribui un dividend de 400 lei/actiune

Presedintele SIF Banat-Crisana - Ioan Cuzman in dialog cu Presaafirma Ioan Cuzman, Presedinte Director General
Reporter: Cum apreciati evolutia societatii in anul 2002?
Ioan Cuzman: SIF Banat-Crisana a obtinut performante remarcabile in anul 2002, concretizate in primul rand in aprecierea valorica a pretului actiunilor societatii cu circa 142% si, in al doilea rand, printr-un profit net de aproape 300 miliarde lei, care permite societatii sa distribuie si in 2003 dividende consistente actionarilor sai. Au fost astfel asigurate ambele surse de crestere reala a averii proprietarilor companiei noastre, si anume: pretul actiunilor si dividendele cuvenite actionarilor pentru cota detinuta de capital social. Plasamentul in titlurile SIF1 s-a dovedit si in 2002 o investitie profitabila, avand perspective favorabile si in perioada urmatoare. Eficienta activitatii derulate in anul 2002 este ilustrata convingator de rezultatele obtinute. Profitul net ohtinut in 2002, in cuantum de 299,6 miliarde lei va constitui atat sursa distribuirii de dividende in cursvl anului 2003 cat si un suport important pentru procesul investitional desfasurat de societate. Cresterea fata de profitul net realizat in anul precedent este de 22,23%. Dividendul brut pe actiune, propus a fi distribuit, se ridica la 400 lei fata de dividendul brut al anului precedent de 330 lei pe actiune, rezultand o crestere de 21,21%, superioara ratei anuale a inflatiei in anul 2002, cifrata la 17,8%. Rata de distribuire a dividendului de 73% din profitul net permite in acelasi timp si mentinerea capacitatii investitionare si valorificarea diverselor oportunitati pe care le va oferi piata financiara din Romania in cursul anului 2003. Cursul actiunii SIF Banat- Crisana la Sursa de Valori Bucuresti a avut o crestere considerabila in anul precedent, de peste 142%, de la 1.260 lei pe actiune la 3.050 lei pe actiune.
Reporter: Suntem acum la inceputul anului 2003. Cu siguranta ca, actionarii SIF Banat- Crisaria din judetul nostru sunt multumiti de rezultatele obtinute in 2002, insa ar vrea sa stie ce intentionati sa faceti in acest an pentru a mentine evolutia buna?
Ioan Cuzman: Pentru anul 2003 ne propunem sa obtinem un profit net de cel putin 328 miliarde lei. Pentru obtinerea acestuia vom continua restructurarea portofoliului prin renuntarea la societatile neperformante si vom realiza investitii in societati cu perspective pe termen mediu si lung. In anul 2003 intentionam sa investim circa 250 miliarde de lei in domenii care prezinta potentiale de crestere evidente cum ar fi: industria farmaceutica, telecomunicatii (telefonie fixa), industria hoteliera, industria celulozei si hartiei. Analizam si oportunitatea implicarii in domeniul fondurilor de pensii.
Reporter: In martie 2003 va avea loc Adunarea Generala a Actionarilor SIF Banat-Crisana. Ce doriti sa le transmiteti actionarilor societatii?
Ioan Cuzman: Ii invitam pe toti actionarii nostri sa participe la sedinta Adunarii Generale a Actionarilor, care a fost convocata pentru data de 28 martie 2003, ora 10,00, la sediul societatii din Arad, Calea Victoriei nr. 35A iar daca nu se intruneste cvorumul legal de constituire a doua convocare este pentru data de 29 martie 2003, ora 10.00, la Palatul Cultural din Arad. Actionarii participa la AGA, unde voteaza punctele de pe ordinea de zi conform optiunii personale. Suntem insa constienti ca este imposibil ca fiecare actionar sa fie prezent in sala. Daca nu se pot deplasa la Arad pentru a participa la AGA, insa doresc sa-si exercite dreptul de vot, au posibilitatea sa mandateze un alt actionar printr-o procura speciala. Consultarea materialelor referitoare la ordinea de zi a adunarii, ridicarea formularelor de procura speciala se poate face la sediul central din Calea Victoriei nr. 35A.

Adevarul

  • Romanii nu mai pot intra in Ungaria daca au amenzi neplatite

Intalnire intre reprezentantii politiilor din Ungaria si RomaniaSeful Politiei Rutiere ungare, lt. col. Ferenc Pausz, a explicat la Arad noul mecanism de aplicare a amenzilor rutiere in Ungaria. Ca si in Romania, si in Ungaria agentii de circulatie nu au dreptul sa incaseze amenzile pe loc. Acestea trebuie platite in termen de 30 de zile de la aplicare, fara posibilitatea de a se plati, ca la noi, jumatate din minimul sumei, in primele 48 de ore dupa aplicarea amenzii. Soferii romani care nu plateasc amenda la timp vor suporta consecintele. Conform legislatiei maghiare, soferul amendat poate sa paraseasca Ungaria. Dar aceasta nu inseamna ca a scapat de plata amenzii, pentru ca situatia sanctiunilor rutiere neplatite este transmisa la punctele de frontiera dupa 30 de zile. Conducatorul auto care nu si-a platit amenda nu va mai avea acces in Ungaria.
Lt. col. Ferenc Pausz a explicat ca, pana acum, nu exista o statistica a soferilor care nu au putut intra in tara vecina din acest motiv, dar, la nivelul conducerii Politiei Rutiere maghiare, s-au primit deja telefoane de la soferii aflati in aceasta situatie. In Ungaria, amenda este aceeasi pentru fiecare contaventie rutiera, iar amenda maxima este de 150.000 forinti, adica aproape 20 milioane lei.
Ferenc Pausz s-a intalnit cu omologul sau roman, chestorul Nicolae Avramescu, seful Directiei Politiei Rutiere Romane, in cadrul unui seminar pe probleme de legislatie rutiera, care a avut loc la Arad. Cele doua delegatii, romane si maghiare, s-au informat reciproc asupra modificarilor privind legislatia rutiera, partea maghiara fiind interesata de prevederile noului cod rutier intrat in vigoare in Romania. S-a pus problema anihilarii retelelor transfrontaliere de hoti de masini. Romanii au fost interesati de metodele folosite de unguri pentru disciplinarea traficului rutier, pentru ca in Ungaria soferii circula cu mai mare atentie privind respectarea legii circulatiei.

Liliana Brad - Romania Libera


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]