Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 6 mai 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Elevii aradeni au terminat cu brio olimpiadele nationale

Inspectorul general Zoea Rotaru este multumita de rezultatele la olimpiada nationalaAcestia au obtinut peste 60 de premii
Faza nationala a olimpiadelor a luat sfarsit, iar acum este momentul de cules roadele. Peste 60 de elevi aradeni care si-au sacrificat timpul liber pentru a se pregati pentru olimpiade au venit acasa cu rezultate bune. Invatamantul aradean se poate lauda cu doua premii I, cu sapte locuri II, patru premii III, 40 de mentiuni si opt premii speciale. 
Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Arad s-a aratat nespus de incantata de rezultatele obtinute de elevi la faza nationala a olimpiadelor.
"Luand in considerare faptul ca de cativa ani invatamantul aradean nu s-a putut bucura de un numar atat de mare de premii, se poate spune ca rezultatele au fost foarte bune"- a declarat Zoea Rotaru, inspectorul scolar general al ISJ Arad.
Toti elevii merituosi, dar si cei care i-au pregatit pentru concurs, vor fi premiati. "Cu ajutorul unor sponsori elevii si cadrele didactice vor avea parte de premii substantiale. Mai mult, profesorii vor primi o jumatate de norma la Centrul de excelenta care de curand isi va incepe activitatea" - a spus Rotaru. 
Conform rezultatelor, Aradul a fost clasat pe locul I pe judete la limba franceza si pe locul IV pe judete la istorie. 
Elevii Madalina Condea de la Liceul Teoretic "A. M. Gutenbrunn", Viorela Cara de la Liceul Pedagogic "D. Tichindeal" si Andrei Gonczi de la Colegiul National "Moise Nicoara" nu numai ca au obtinut rezultate bune la olimpiadele nationale, dar fiecare dintre ei a participat la doua discipline.

Simona Valan - Agenda zilei

  • KEN WILSON, presedintele juriului: "Spectacole la standarde profesioniste"

Presedintele juriului la Teenplay - Ken Wilson este incantat de calitatea festivalului- Cum a inceput relatia dvs cu TEENPLAY?
- Sa ma prezint: Sunt Ken Wilson si sunt profesor si formator de profesori si director al companiei de teatru numita "The English Teaching Theatre" care prezinta spectacole in toata lumea pentru cei care invata engleza. Dar nu prin teatru am ajuns la Arad. Sunt autor de manuale ("Prospects") pentru scolile din Romania. Asa ca prima oara am venit la Arad pentru o prezentare de manuale. Mihaela Voineagu este inspector de specialitate la Inspectoratul Scolar Arad, ceea ce probabil stiti, si in aceasta calitate am cunoscut-o cu doi, trei ani in urma. Si pe cand vorbeam de manuale, i-am spus de compania mea de teatru si ea mi-a spus de TEENPLAY. 
Anul trecut am venit la TEENPLAY, nu ca juriu, ci ca sa conduc un workshop cu actorii dimineata. O idee minunata, care nu a avut prea mare succes, pentru calor nu le placea sa se trezeasca dimineata devreme. Asa ca in fiecare zi asteptam 30-40 de participanti la workshop si ma alegeam cu zece. In acest an, Mihaela m-a rugat sa fiu presedintele juriului, cred ca deoarece considera important sa fie cineva cu un picior in tabara de teatru si cu alt picior in tabara predarii limbii engleze. Si am fost de acord.
- Cum a fost aceasta editie fata de cea anterioara?
- Mult mai buna. Anul trecut am fost aici doua zile. Ceea ce am vazut anul trecut m-a impresionat enorm, in parte pentru ca tehnicienii de la teatrul de aici fac miracole pentru a realiza un decor diferit pentru fiecare spectacol. Stiu ca primesc indicatii de la fiecare scoala participanta, dar chiar si asa, au doar o jumatate de ora la dispozitie pentru pregatiri. Am fost la manifestari similare in patru-cinci tari dar nici unde nu am intalnit realizarile tehnice de aici. Si asta e foarte important la o productie. 
- Despre spectacolele din acest an, ce spuneti?
- In acest an am vazut spectacole la standarde profesioniste. Cei doi actori din "The Zoo Story" (n.n. spectacolul care a castigat marele premiu) erau foarte buni, profesionisti de-a dreptul. De fapt, se poate spune ca sunt doua "ligi" la acest festival: una a excelentei, cu o atitudine profesionista in ceea ce fac, si restul, care sunt buni si e bine ca au intrat in competitie, deoarece procesul e mai important aici decat produsul. Dar realitatea e ca sunt cateva scoli care au o traditie fantastic de puternicain teatru. Nu am vazut in lume asa ceva.
- Pana acum ati spus numai lucruri bune. Ce ar fi de criticat, totusi, sau daca nu de criticat, ce s-ar putea imbunatati la festival?
- Cum am spus, e aceastadiferentaintre cei care sunt excelenti si ceilalti, incat ai impresia ca ar fi doua competitii. 
- Si atunci se impune o selectie mai dura a trupelor care intra in festival?
- Nu, cred ca ar fi nedrept sa ii elimini pe cei care nu sunt asa de buni. Eu sunt "impartit" aici: pe de o parte sunt regizor de teatru si stiu ce da bine pe scena. Pe de alta parte sunt profesor si stiu ce valoroasa e aceasta experienta pentru elevi. Si sper ca cele una sau doua trupe care nu au luat nici un premiu, pentru ca nu meritau, au plecat cu o oarecare satisfactie, aceea de a fi aici, printre ceilalti, de a vedea spectacole si interpretari foarte bune.

Catalina Latu - Adevarul

  • Directorii scolilor cu elevi maghiari vor tratament diferentiat pentru examenele in limba romana

Directorii de la scolile maghiare vor ca examenele de limba romana sa fie modificate - Virtual Arad News (c)2003 Elevii unguri, care au invatat intr-o scoala maghiara, nu fac fata exigentelor examenelor in limba romana. Copiii maghiari sunt nemultumiti ca sunt tratati la fel ca si elevii romani, chiar daca nivelul de cunoastere a limbii romane nu este egal. 
Din aceste motive, UDMR Mures propune unele modificari privind Legea Invatamantului. 
Presedintele Attila Kelemen, a declarat ca organizatia pe care o conduce a facut o serie de propuneri de modificare a legii, in special a articolelor care privesc minoritatea maghiara. 
Printre propunerile enumerate de Kelemen se numara promovarea invatamantului confesional, intarirea sectiilor cu predare in limba maghiara din scolile cu predare mixta si descentralizarea invatamantului, astfel incat fiecare scoala sa aiba dreptul de a-si stabili propria programa de studiu.
Alte propuneri ale UDMR Mures vizeaza respectarea paritatii in organizarea concursurilor pentru ocuparea functiilor de directori din scoli, conform procentului demografic, discriminarea pozitiva a maghiarilor din diaspora si traducerea in limba maghiara a subiectelor de la examenul de bacalaureat. Presedintele UDMR Mures sustine ca o parte din aceste propuneri sunt pe punctul de a fi acceptate.
Parerile profesorilor din judetul Arad, care lucreaza la scoli cu sectii sau sunt in totalitate cu predare in limba maghiara, au pareri impartite despre modificarile care ar putea sa aiba loc in Legea Invatamantului.
Denes Hadnagy, directorul Scolii Generale cu predare in limba maghiara Dorobanti: "Ce sa va zic? Eu nu cunosc propunerile respective. Am auzit numai despre traducerea subiectelor la examenul de bacalaureat, lucru care ar fi bun. In caz contrar, subiectul trebuie tradus, pe loc, pentru fiecare copil. Se pierde timp. Spun asta, pentru ca am fost in comisie si am vazut ca asa este. Nu consider ciudat faptul ca elevii termina scoala si nu stiu sa vorbeasca limba romana. Lor li se preda limba romana cum s-ar preda in mod normal engleza sau franceza si adevarul este ca la un examen nu se descurca. Ar trebui facuta totusi o diferentiere. Nu pot fi tratati la fel elevii de la o scoala maghiara cu elevii romani".
Mariana Mares, directorul Scolii Generale nr. 24, Fantanele: "Nu stiu ce sa va zic, mai ales ca eu am o sectie cu predare in limba maghiara, dar numai pana in clasa a IV-a. E adevarat, copiii nu se descurca la examene, dar asta e! Rau destul. Ai mei vorbesc foarte bine limba romana, au contact cu copiii romani si stiu limba. In privinta celorlalte propuneri de modificare, consider ca pretentiile sunt prea mari. Nu stiu cum ar fi, daca ungurii nostri ar trai in Germania".
Ladislau Pascu, profesor Scoala Generala cu predare in limba maghiara Mailat: "In general pot spune ca sunt de acord cu modificarile cerute. Dar limba tarii este romana si ar trebui invatata. La noi, la Mailat, 90% din populatie este maghiara, copiii nu au cu cine invata romana decat la scoala. 
Ar trebui pus mai mult accent, ar trebui schimbat planul de invatamant, in sensul ca 5 ore de limba romana pe saptamana nu este destul, ar trebui 8. De asemenea, predarea ar trebui facuta in limba materna, dar pus un accent deosebit pe limba patriei, care este romana. Nu se poate sa nu vorbim romaneste".

Roxana Naiman & Corina Olariu - Observator

  • Politicienii aradeni se indoiesc de "compatibilitatea" PNL-PD

Secretarul executiv - Rodica Borza considera colaborarea PD-PNL ca fiind neviabilaLa nivel local, atat PSD, cat si formatiunile politice aflate pe axa guvernarii, respectiv UDMR si PUR, considera ca protocolul pe care PNL si PD intentioneaza sa il parafeze nu are prea multe sanse de reusita.
Reprezentantul organizatiei judetene a PSD, Rodica Borza, este de parere ca "tinand cont si de istoria colaborarii PD-PNL din guvernarea anterioara care, din punctul meu de vedere, a fost una destul de nefericita, protocolul nu are multe sanse de izbanda. Pe plan local s-a dovedit ca sunt multe orgolii ale liderilor si interese personale".
Secretarul executiv a subliniat ca, in opinia sa, cele doua formatiuni nu au avut reusite comune, ba mai mult, au fost situatii, destul de multe, in care si-au revendicat paternitatea unor actiuni, creandu-se o stare conflictuala vizavi de acestea. "Cand PNL a votat diferit de PD, au fost discutii, soldate chiar cu certuri. In cazul taxei de infrumusetare, spre exemplu, nu a fost actiunea comuna a celor doua partide, ci o chestiune transata de Dorel Popa. Nimeni nu se astepta sa intervina si sa renunte", a conchis Rodica Borza.
Presedintele UDMR, Kiraly Andras, considera ca fiecare formatiune are dreptul de a semna protocoale, asa cum si reprezentantii uniunii au semnat cu PSD. "Ceea ce ma mira este ca au contestat actiunea noastra. Eu le doresc succes, sa colaboreze la fel de bine cum am colaborat noi cu social- democratii. Practica va decide si ma bucur ca ceea ce am inceput noi, prinde radacini si la celelalte formatiuni. Daca rezultatele vor fi in folosul Aradului, sunt de acord", ne-a declarat liderul uniunii aradene.
Lia Ardelean, presedintele organizatiei locale a PUR, sustine ca o opozitie constructiva este necesara, pentru ca acest lucru se practica intr-o societate democratica. "In cazul PD-PNL, cele doua partide sunt de orientare diferita. Daca isi respecta gandirea, nu vad cum ar putea fi compatibile. Liberalii ar trebui sa fie puternic de dreapta, iar democratii orientati spre social-democratie. Local, nu stiu daca vor putea lasa la o parte orgoliile", apreciaza presedintele umanist.
Aflat in pozitia de a fi respins de partidele de opozitie, dar de a nu fi nici la guvernare, PRM, prin vocea presedintelui Gheorghe Feies, crede ca protocolul dintre PD si PNL nu este suficient de fundamentat, avand in vedere diferenta doctrinara dintre cele doua formatiuni. "Ei incheie protocolul pentru ca li se ordona de la centru. Eu sunt de parere ca un protocol poate fi incheiat si pe plan local, pe judet, indiferent de culoarea politica, pentru a sustine interesele comunitatii", apreciaza liderul PRM.

Adina Cosa - Ziua de Vest

  • Romanii din Ungaria au luat premiul cel mare la gulas

La concursul de gatit gulyas au castigat "lingura de aur" romanii din UngariaSute de participanti s-au adunat pe platoul din Padurice pentru a participa la un inedit concurs de gatit gulas. 
Desi initial concursul a fost organizat pentru participantii din cartierele Aradului, in final a ajuns un concurs international. 
Premiul cel mare a fost cucerit de catre reprezentantii romanilor din Ungaria, care au demonstrat ca fac cel mai bun gulas.
Cu toate ca gulasul este mancare traditionala maghiara, s-a demonstrat ca in Romania se gateste mult mai bine.
Zeci de participanti s-au intrecut pe platoul din Padurice intr-un interesant concurs de gatit gulas, organizat in cadrul Sarbatorilor de mai de catre UDMR Arad. 
Bucatari vestiti din Arad au incercat sa-si exercite talentul culinar, pregatind totul sub ochii multimii prezente. 
Adunati in jurul ceaunelor cu zeci de kilograme de carne si ceapa, ei au dorit sa demonstreze ca, desi gulasul este o mancare traditionala maghiara, in Romania se gateste mult mai bine. 
Viceprimarul Aradului, Levente Bognar, crede ca asemenea manifestari sunt benefice atat pentru minoritatea maghiara, cat si pentru romanii din Arad: "Este un eveniment important, la care participa multi aradeni".
Manifestarile maghiarilor au trezit un mare interes in viata Aradului. La festivalul-concurs de gatit a participat si o delegatie a Universitatii "Aurel Vlaicu" din Arad, careia i s-a alaturat un reprezentant al unei universitati reputate din Portugalia, venit la Arad pentru a gasi punti de colaborare academica cu universitatea aradeana. 
Prof. Victor Manuel Balcao, de la Universitatea "Pessoa" din Porto, a admirat concursul de gatit. El spune ca, desi a venit in Romania in cadrul programului Socrates, este incantat de ceea ce a vazut la Arad.
Concursul de gatit a fost dublat de o serie de competitii sportive pentru copii si tineri. Ei s-au intrecut in concursuri de biciclete, meciuri de volei, tenis cu piciorul si tenis de masa.
Alaturi de echipele aradene a participat o echipa a Autoguvernarii pe Tara a Romanilor din Ungaria, condusa de presedintele Traian Cresta. 
Acesta a dovedit ca nu este numai un bun politician pentru minoritatea pe care o reprezinta, ci si un ambasador al acesteia in Romania si un foarte bun bucatar. 
"Am venit aici sa gatim un gulas foarte bun, asa cum se gateste la noi, in comunitatea romaneasca din Ungaria. Avem experienta, pentru ca la noi se gateste gulas saptamanal. Este o mancare traditionala si beneficiem de condimente foarte bune. De fapt, avem micile secrete necesare pentru obtinerea unui gulas bun", a declarat Traian Cresta. 
Dupa jurizare, s-a stat efectiv la coada pentru o portie de gulas. "Este o mancare foarte buna. Noi avem experienta. Experienta si condimentele ne-au adus succesul", a declarat Tiberiu Juhasz, sef de oficiu al Autoguvernarii pe Tara a Romanilor din Ungaria. 
In urma jurizarii, echipa romanilor din Ungaria a castigat premiul intai, primind drept trofeu o lingura de lemn.

Liliana Brad - Romania Libera


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]