Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 6 septembrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • PUR si simplu a plecat!  Un parlamentar umanist de Arad a trecut la PSD, de groaza taranistilor

Deputata Mihaela Murariu Mandrea a parasit formatiunea PUR si a intrat in PSDDeputata de Arad Mihaela Murariu Mandrea a oficializat, ieri, trecerea la PSD
Ea declara de la bun inceput ca nu goana dupa putere a smuls-o din randurile PUR, ci vechi traume din copilarie: "Bunicii mei au fost taranisti, iar apartenenta la acest partid le-a adus numai suferinte. Eu am plecat din PUR fiindca am vazut cum umanistii deschid usa taranistilor. Nu vreau sa retraiesc amintirile neplacute despre trecutul stramosilor mei", a explicat Mandrea. 
Parlamentarul ales pe listele PUR Arad crede ca era firesc sa treaca la PSD "fiindca tatal meu m-a educat ca un baiat si mi-a spus sa nu ma ridic niciodata de la masa rotunda a cavalerilor". 
Formatiunea lui Dan Voiculescu a pierdut, in viziunea Mihaelei Mandrea, toti intelectualii din pricina migrarii partidului catre centru-dreapta. 
Ea declara, putin cabotin, ca "va trebui intr-un an sa muncesc in PSD cat am lucrat in cei opt ani de PUR", nefacand un secret din faptul ca isi doreste un nou mandat in parlament. 
"Vreau un al doilea si chiar un al treilea mandat, fiindca ma consider un parlamentar profesionist. Un parlamentar se formeaza greu", declara Mihaela Murariu Mandrea. 
Aceasta afirma ca este dispusa sa inceapa de la munca de jos in PSD si ca nu a emis nici o pretentie la inregimentarea in formatiunea condusa de Adrian Nastase.
Presedintele PUR Arad, Lia Ardelean, nu a atacat-o in nici un fel pe fosta colega de partid, la aflarea vestii migrarii catre PSD. 
Mandrea afirma, la randul sau, ca presedintele PUR Arad ii este in continuare aproape, fara a pastra aceasta apreciere in cazul deputatului Nicu Cojocaru, lider marcant al umanistilor aradeni. 
Ruperea aliantei intre PSD si PUR a inceput la Arad, lucru recunoscut si de Mandrea, care a spus ca prin trecerea la partidul de guvernamant "s-a inchis cercul". 
Presedintele PSD Arad, Dorel Popa, afirma, fara rezerve, ca neintelegerile dintre cele doua formatiuni politice au pornit de la destituirea unui medic din structurile Directiei de Sanatate Publica Arad, care era in acelasi timp membru PUR. 
"Umanistii s-au suparat si au rupt protocolul", a spus Popa. 
Ex-deputatul PUR Mihaela Murariu Mandrea crede ca actul de colaborare a fost incalcat la presiunile "noului deputat venit in PUR, caruia nu vreau sa ii dau numele (Nicu Cojocaru - n.r.). El e vinovat de ruperea protocolului local", declara Mandrea. 
Din cauza acestuia, mai spune deputata, vizitele in Arad se rarisera in ultima perioada. "Mi se interzisese sa mai vorbesc, lucru valabil si in cazul d-nei Lia Ardelean. De asemenea, mi se interzisese sa vin in Arad. E aberanta aceasta interdictie de a-ti desfasura activitatea pentru care ai fost ales", afirma parlamentarul. Ea se plange ca exilul nu a fost placut si ca in toata aceasta perioada, dorind sa respecte disciplina de partid, s-a refugiat in judet. aM-am ocupat de orasul Lipova si acum nu imi pare rau", a mai spus Mihaela Murariu Mandrea. 
Actualul deputat PSD crede ca "PUR a plecat de la putere ca sa nu raspunda", sustinand ca "eu am venit la PSD ca sa imi asum raspunderea".

Cosmin Lungu - Ziua de Vest

  • Deputatul Ioan Bivolaru a desfiintat Sindicatul Taximetristilor

Taximetristii aradeni au intrat in Camera Nationala a TaximetristilorSindicatul Taximetristilor a fost desfiintat in cursul zilei de, astfel ca toti cei de membrii cotizanti ai acestei organizatii au ramas pe dinafara. 
In locul sindicatului a luat fiinta, tot ieri, filiala Arad a Camerei Nationale a Taximetristilor din Romania. 
Cu aceasta ocazie, la Arad a sosit presedintele Camerei Nationale a Taximetristilor din Romania, deputatul Ioan Bivolaru. Astfel ca o parte din fostii membri ai Sindicatului Taximetristilor s-au reunit si au ales noua conducere a Camerei Nationale a Taximetristilor din Arad. 
In urma alegerilor, Camera Nationala a Taximetristilor, filiala locala, este condusa de fostul lider al Sindicatului Taximetristilor, Daniel Tomuta, iar in functia de vicepresedinte a fost ales Dan Vasiloiu. 
"Noul organism este compus, in momentul de fata, din 50 de membri, dar ii asteptam pe toti taximetristii care doresc sa se inscrie. Este foarte important de stiut faptul ca oricine doreste sa se faca taximetrist are nevoie de recomandare de la noi, fara aceasta recomandare nu ii va fi acceptat dosarul"- ne-a declarat Daniel Tomuta, liderul filialei aradene a Camerei Taximetristilor. 
In alta ordine de idei, in viitorul apropiat toti taximetristii vor trebui sa fie membrii acestei camere. 
In municipiul Arad exista 700 de persoane care practica taximetria. Desi normele metodologice ale Legii Taximetriei nu sunt inca cunoscute, exista multe voci care spun ca vor exista schimbari majore, de la limitarea numarului de taximetre pana la vopsirea masinilor in galben. 
Cert este faptul ca decizia privind stabilirea numarului de persoane care pot practica aceasta meserie va fi luata de catre autoritatile locale. 
"Camera Nationala a Taximetristilor a reusit pana acum sa infiinteze filiale in 27 de judete. Mai avem de deschis doar 13 filiale. Prin acest organism dorim - sa facem tot posibilul ca serviciul de taximetrie sa se desfasoare in spiritul legii, le un nivel european"- a declarat Ioan Bivolaru, presedintele Camerei Nationale a Taximetristilor. 

Simona Valan - Agenda zilei

  • Profesorul urias

Ghita Muresan s-a intalnit cu copii aradeniGhita Muresan in mijlocul tinerilor baschetbalisti aradeni
Scoala de baschet Bombers din Arad, infiintata de un grup de iubitori ai baschetului in frunte cu celebrul antrenor Dragan Petricevic, a implinit un an. Cadoul aniversar facut de conucerea scolii pentru micutii care invata tainele aruncatului mingii la cos a fost unul pe masura: celebrul Ghita Muresan, cel mai cunoscut reprezentant al baschetului romanesc, a venit la Arad pentru a-i incuraja pe micii baschetbalisti.
Gigantul din Carpati a "furat" tainele baschetului
Sala Sporturilor "Victoria" din Arad a gazduit ieri intalnirea lui Ghita Muresan cu micutii cursanti ai scolii de baschet Bombers.
Dragan Petricevic, sufletul intalnirii, i-a adus pe parchetul salii sporturilor si pe componentii echipei pe care o antreneaza acum, Asesoft Ploiesti, participanta la un turneu al Cupei Romaniei la Arad.
Prima parte a intilnirii a cuprins un dialog neconventional dintre copii si Ghita Muresan. Marele jucator a raspuns fara ezitare la toate intrebarile ce i-au fost puse.
Copiii au aflat astfel ca Muresan a "furat" tainele baschetului de la marii jucatori pe care i-a intalnit in cariera.
"La un meci de baschet, sa inveti ce este bun. Ceea ce imi place si ce mi-ar fi bun in baschet. Ceea ce am invatat, am invatat furand de la altii. Mergeam la antrenament si exersam ce am vazut bun la alti jucatori"- a explicat Marele Ghita, care a amintit firesc citeva nume de legenda din NBA, cum ar fi Kareem Abdul Jabbar sau Shaq si Patrick Ewing, dar si numele romanului Sorin Ardelean care ii placea cum arunca la cos.
Munca, secretul reusitei in baschet
Ghita Muresan a facut o adevaratra pledoarie pentru munca. Muresan a explicat ca in NBA, o echipa se construieste de obicei in jurul unui jucator de superclasa si al altor 2-3 jucatori de mare valoare.
"Daca nu ai valori individuale nu poti sa ai succes"- a spus Ghita Muresan.
"O valoare nu se formeaza peste noapte. Este nevoie de foarte multa munca. Nu ajunge doar talentul. In baschet trebuie sa muncesti foarte mult", a precizat marele jucator, completand ca prin munca poate fi descoperit si un talent care nu s-a manifestat la inceput. 
Insa multi jucatori talentati s-au pierdut pentru ca nu au muncit destul. 
Ghita Muresan a condus personal un antrenament pentru micii baschetbalisti.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • La Galeria Delta Povesti marocane

Cei doi artisti marocani care si-au expus lucrarile la Galeria DeltaUnul din cele mai semnificative lucruri pe care trebuie să le stie orice vizitator al expozitiei de la Galeria DELTA a celor doi marocani este ca arta plastica este foarte tanara in Maroc - ea nu are decat 50 de ani.
Datorita interdictiilor religioase, marocanii nu au avut voie sa se exprime plastic timp de atatea secole. (Unuia din cei doi artisti - Abdullah Anourik - propriul sau tata i-a distrus lucrarile de sculptura!).
Singurele "supape" artistice erau dansul si cantul popular si in arhitectura - ornamentele.
Asadar, privind lucrarile lui Abdullah Anourik, ganditi-va ca sunt realizate de unul din cei care au impus figurativul in arta marocana!
Lucrările lui Brahim Adnor - sinuoase caligrafii din scrierea aramica - sunt mai obisnuite pentru pictura mrocana, fiind mai usor acceptate de rigorile Coranului.
Pictura a patruns in Maroc sub influenta lui Delacroix si a pictorilor spanioli.
Drumul a fost deschis de cei care pictau portretele regilor acestei tari, pentru care se facea o exceptie de la regula. 
Primele scoli de arta plastica au aparut in anii 1940 - ’50, apoi francezii au creat scoli de arta la Casablanca si in alte orase. 
Arta a mai cunoscut o inflorire in Maroc si prin faptul că, la mijlocul secolului trecut, familiile burgheze marocane isi trimiteau copiii la studii in Europa.
Din punct de vedere politic, regimul care a incurajat cel mai mult arta a fost cel al regelui Hassan II, un impatimit colectionar de arta. 
Tot el a infiintat si Asociatia Nationala a Artistilor Plastici din Maroc. 
Ceea ce mai trebuie spus despre cei doi artisti este că amandoi sunt berberi (populatia băstinasa din Africa de Nord). Ei isi spun amazigh, ceea ce inseamnă om liber. 
L-am intrebat pe Abdullah Anourik care e religia lor. Am aflat ca, la origini, este o religie apropiata africanilor negri, insa multi berberi au fost fie iudaizati, fie crestinizati, fie au imbratisat religia musulmana. 
Ca o curiozitate (care, desigur, nu da intreaga dimensiune a unei identităti culturale), dupa calendarul berber, acum nu suntem in anul 2003, ci in 2953.
Noul an berber nu incepe la 1 ianuarie, ci pe 13 ianuarie. Acestea sunt doar cateva din fascinantele povesti ale celor doi artisti marocani care expun la Galeria Delta. 
Si mai sunt si altele, insa multe din ele sunt spuse chiar pe panza, sub ochii oricui are curiozitatea sa le vada.

Catalina Latu - Adevarul

  • Tabara de pictura Dorobanti – august 2003

Artisti din mai multe tari la vernisajul din Casa Malteza de la DorobantiLa Casa Malteza, administrata de sotii Almasi din Dorobanti se perpetueaza un eveniment. 
E vorba de un experiment care dobandeste un caracter peremptoriu datorita dragostei lor pentru arta. 
Tabara de pictura si sculptura se afla la cea de a treia editie. 
La vernisajul de miercuri, 3 septembrie, orele 17, am asistat la o desfasurare ampla de forte artistice prin  simezele expuse de artisti tineri sau maturi care timp de doua saptamani au lucrat cot la cot sub directia pictorului Lucian Cociuba. 
Ei se numesc Toma Diana si Petre Slavenka din Timisoara, Gnandt Janos din Bekescsaba si Kiss Istvan din Lokoshaza, Ungar Nicolae din Resita, Mihai Pacurar, More-Saghi Annamaria, Balea Maria, Cociuba Czank Veronka, Lucian Cociuba, Laszlo Babocsik, Veronica Dragomir, Zoe Eisele Szucs, Felicia Beldean-Lacsany. 
Au fost prezentati la modul profesionist de Zoltan Banner, critic si istoric de arta, fost redactor la revista Utunk, din Cluj si Janos Szekernyes, ziarist, critic de arta si presedinte al UAP Timisoara.
In cuvantul lor, cei doi critici au aratat prin ce se identifica tabara Dorobanti de celelalte existente deja in Transilvania. 
Interferentele culturale romano-maghiare fac sa se vorbeasca aici un limbaj universal, al culorii si formelor. 
Semne, obiecte, simboluri, chipuri omenesti, imagini, privelisti si sentimente, legate de acest loc si de acesti oameni, putin izolati de restul lumii, intr-un univers rural in curs de schimbare, dar parca indiferent la problemele tranzitiei, iata o posibila definire a muncii individuale, dar si in comuniune care caracterizeaza un cronotop spiritual ce incepe sa prinda contur. 
Senzatia pe care o ai privind lucrarile este ca tabloul, peisajul exista deja in spatiu (asemeni statuii din blocul de marmura) iar artistul nu aduce decat rama sau soclul viziunii sale inefabile. 
O trupa atat de anarhica in aparenta, prin individualitatile si personalitatile atat de diferite care o formeaza, artisti romani, maghiari sau sarbi au rupt in aceasta perioada monotonia verii pentru a se dedica trup si suflet trairii in stup, intr-o fictiune comuna. 
Fiecare cu personalitatea sa si cu modul propriu de a se manifesta si de a construi o viziune, ei au in comun un spatiu, poate aceleasi pasiuni, tatonari, se studiaza reciproc si consuma un vis, o mica nebunie comuna, un experiment solidar. 
Care in timp se consolideaza si va genera in viitor o expozitie permanenta si, probabil, unul sau mai multe albume care vor aduna intr-un ghem toate realizarile coloniei. 
Pentru ca artistii, - multi dintre ei revin in aceasta atmosfera pentru a doua sau a treia oara,- incep sa isi dispute cuceririle, sa le apere cu propriul penel.
Din modul cum a fost organizata tabara si banchetul final se vede o comunicare la cote superioare si o satisfactie a participarii. 
Toate acestea, in ambianta casei malteze si a unor oameni  care isi pun amprenta artistica asupra unor locuri ce incep sa iasa din monotonia provinciei si a anonimatului.

Gheorghe Mocuta - Observator

  • FILMELE SAPTAMANII
Dacia - 7 septembrie - 13 septembrie  Dumnezeu pentru o zi - (SUA)
Muresul - 7 septembrie - 13 septembrie  Vorbeste cu ea - (SUA)
Arta - 7 septembrie - 13 septembrie - Sala A  8 mile - (SUA)
Arta - 7 septembrie - 13 septembrie - Sala B  Recrutul - (SUA)

Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]