Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 6 noiembrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Aproximativ 30 de milioane de euro pentru Arad

Japonezii vor produce in zona industriala aparatura de bord pentru autoturismePrimarul Dorel Popa a semnat, ieri seara, contractul cu o firma japoneza care va investi in zona industriala
Ieri seara primarul municipiului Arad, Dorel Popa a semnat contractul cu firma japoneza Yazaki Electronics Components, in valoare de 30 de milioane de euro. 
Japonezii au castigat licitatia in urma cu cateva saptamani. 
In primele luni ale anului viitor va incepe constructia fabricii in zona industriala, constructie care va fi finalizata la sfarsitul anului 2004. 
Deja firma cunoaste comenzile ce trebuie sa le execute pentru diverse alte companii producatoare de autovehicule, Yazaki Electronics Components fiind unul din cei mai importanti producatori de aparatura de bord pentru autoturisme din lume. 
"Sunt foarte satisfacut ca in urma licitatiei si a unor negoeieri extrem de dure am semnat in sfarsit contractul cu Yazaki, contract care se numara printre cele mai importante la nivel de tara in acest domeniu. Tin sa multumesc intregii echipe, incepand cu viceprimarul Emanoil Voicu, care s-a ocupat de detaliile contructului si de negocieri respectand contractul cadru si hotararile Consiliului Local in ce priveste acest subiect. " 

C. Bulzan - Agenda zilei

  • Administratia aradeana se opune evacuarilor din locuinte  

Adapostul de noapte - solutie extrema pentru cei napastuitiIeri, a avut loc inaugurarea primului centru de zi pentru persoanele fara adapost  
Primaria aradeana este hotarata sa impiedice evacuarea familiilor cu copii din locuintele pe care le detin, chiar daca acestea nu au bani sa isi plateasca intretinerea. 
Etelca Nagy, sefa Directiei de Dezvoltare si Asistenta Comunitara din Primaria Arad, spune ca, daca afla din timp de asemenea cazuri extreme, apeleaza la ONG-uri si strange banii necesari platii datoriilor. 
Anuntul a fost facut ieri, la inaugurarea primului centru de zi pentru persoanele fara adapost, proiect initiat de Fundatia "Renincoor Open Hand", in colaborare cu Primaria Arad. 
Aproape 30.000 de dolari s-au investit in crearea acestui adapost, banii provenind, o parte de la Banca Mondiala si din fondurile guvernului, iar cealalta parte fiind suportata de administratia locala. 
Aradul este unul dintre putinele orase din tara care s-a dezvoltat laudabil la capitolul asistenta sociala, ceea ce determina o migratie spre Arad a persoanelor fara locuinta. 
"Noi putem sa ii gazduim pe cei care provin din alte localitati maximum sapte zile. Uneori insa, stau mult mai mult. Nu avem inima sa ii dam afara", a declarat Alin Moanea, presedintele fundatiei "Renincoor Open Hand". 
In acest moment, adapostul de zi poate primi 40 de oameni. 
Tot ieri, s-a deschis in acelasi imobil primul izolator medical. Aici, cei care pot transmite boli sau cei ale caror afectiuni nu sunt atat de grave pentru a fi internate in spital, vor beneficia de asistenta medicala gratuita. 
Viceprimarul Levente Bognar a salutat, ieri, parteneriatul dintre fundatia aradeana si primarie, declarand ca, fara aceasta colaborare, multi cersetori lipsiti de un acoperis deasupra capului ar fi murit de frig si malnutritie. 
La centrul nou deschis, asistatii vor primi mese dimineata si seara si, in plus, acestia vor dispune in permanenta de consiliere psihologica si asistenta sociala. 
Initiatorii proiectului au declarat ca nu se limiteaza doar la a-i adaposti pe cei neajutorati, ci se vor implica si in gasirea unor slujbe, a unei locuinte, intr-un cuvant, vor fi preocupati de reintegrarea sociala. 
"Regretabil e ca avem in adapost multe familii cu copii. La centru se vede saracia extrema. Prin noul adapost, prevenim vagabondajul pe strazi, cersetoria si evitam imbolnavirea persoanelor fara adapost", a declarat Ladislau Gorbe-Birta, de la aceeasi fundatie "Renincoor Open Hand". 

Cosmin Lungu - Ziua de Vest

  • Peste o suta de asistenti maternali ingrijesc copiii comunitatii

Asistentii maternali vor inlocui in mod treptat leaganele de copiiStatul urmareste desfiintarea treptata a leaganelor de copii si integrarea minorilor abandonati intr-un mediu mai apropiat de cel al familiei. Una dintre solutii este plasarea copiilor in grija unor asistenti maternali.
Profesia de asistent maternal presupune pregatirea copiilor din centrele de plasament pentru reintegrarea in familia naturala sau pentru adoptie. 
Cei care profeseaza in acest domeniu sunt persoane pregatite special pentru cresterea, ingrijirea si educarea copiilor pe care ii primesc in plasament sau in incredintare, la domiciliul lor.
Pentru a deveni asistent maternal este necesara depunerea unei cereri la Directia Generala pentru Protectia Drepturilor Copilului si indeplinirea urmatoarelor conditii: studii liceale absolvite, cu diploma; varsta cuprinsa intre 25 – 50 de ani; capacitate deplina de exercitiu prin comportamentul in societate, starea sanatatii si profilul psihologic; o locuinta care sa acopere necesitatile copilului; acceptul intregii familii cu care locuieste; persoana care desfasoara o activitate salarizata, in conditia incetarii contractului individual de munca pe baza caruia isi desfasoara respectiva activitate salarizata.
Asistentii maternali sunt supusi periodic unor evaluari psihologice si sociale. Sunt obligati sa efectueze cursuri de formare profesionala si sa respecte. Ei trebuie sa ocroteasca copilul, sa favorizeze integrarea acestuia in societate si sa-i asigure o educatie.
De la 1 iulie salarul de incadrare pentru aceasta profesie este 2.600.000 de lei la care se adauga sporul pentru incordare psihica, cel pentru copiii cu deficienta si sporul de vechime. 
Pe langa  salariu, acestia mai beneficiaza si de alocatii de plasament, de stat si de hrana lunare pentru fiecare copil in parte iar anual li se acorda haine, jucarii, lenjerii din ajutoarele primite la centrele de plasament. 
Li se deconteaza cheltuielile la bloc prin facturi fiscale pe fiecare luna in parte.
Conform D.G.P.D.C., in ultimul timp numarul persoanelor interesate de aceasta profesie este in crestere. 
Momentan, in Arad sunt 100 de asistenti maternali atestati care au in ingrijire cel putin un copil fiecare. 
Pana la inceputul anului viitor, cand Consiliul Judetean Arad va aproba o noua organigrama, D.G.P.D.C. nu mai primeste cereri pentru aceste posturi.

Diana Rotar - Observator

  • Conducerea Parktronic a reusit, in fine, sa comunice cu consilierii locali: Gheara galbena este pe cale de disparitie

Directorul Adrian Pica a reusit sa ajunga la o intelegere cu consilierii localiIeri dupa - amiaza, la orele 15,00, conducerea Societatii Belsirim-Automotive a reusit, in cele din urma, sa gaseasca o cale de comunicare cu consilierii locali. 
Adrian Pica, directorul societatii aradene care gestioneaza parcarile din muncipiu, ne-a declarat: "Pana ieri nu am reusit sa ajungem la o intelegere cu reprezentantii comisiilor din consiliul local. Acum insa, pot spune ca am avut un dialog coerent si ca am ajuns, chiar, la o intelegere. Am stabilit lucruri importante, care vor fi, sper eu, imbratisate de toti locuitorii orasului, fiind vorba de imbunatirea substantiala a sistemului de parcare existent."
Pe scurt, aradenii pot spera ca in curand, se vor introduce cititoare de monede, respectiv niste dispozitive speciale, ce se vor amplasa pe aparatele de taxare cu cartela existente. 
Prin urmare, taxarea se va putea face atat prin intermediul cartelelor, cat si al monedelor.
* numarul strazilor pe care s-a introdus sistemul de parcare ramane constant - "cel putin pana in luna iunie a anului viitor", dupa spusele directorului Pica.
* celebra gheara galbena va disparea definitiv, fiind inlocuita cu amenda - "in conditiile in care, precizeaza Adrian Pica, Consiliul Local isi asuma responsabilitatea incasarii acestor amenzi."
* se vor reduce tarifele de parcare, dupa cum urmeaza: tariful de parcare in zona intai va scadea de la 8000 de lei (pentru 70 de minute), la 6000 de lei (pentru 60 de minute); abonamentul de rezident pe o anumita strada va scadea de la 120.000 de lei (plus TVA), la 80.000 de lei (plus TVA); abonamentul de nerezident pe o anumita strada se va reduce de la 380.000 de lei (plus TVA), la 180.000 de lei (plus TVA); in fine, abonamentul pe toate strazile va scadea de la un milion de lei (plus TVA), la 480.000 de lei (plus TVA).
Directorul Pica ne-a mai comunicat si ca realizarea unora dintre amendamentele enumerate va constitui o cheltuiala destul de mare pentru societatea pe care o conduce. 
Numai achizitionarea si montarea cititoarelor de monede va costa firma peste 400.000 de Euro. 
Oricum, daca toate cele de mai sus, asa cum ne-au fost comunicate, vor capata forma unui proiect, care, mai apoi, va fi aprobat de Consiliul Local, despre sistemul dur aplicat pana acum de societatea Belsirim se va putea spune ca s-a indulcit substantial. 
In sfarsit, directorul Pica a mai tinut sa precizeze ca societatea Parktronic isi rezerva dreptul de a efectua reduceri sau promotii din preturile aprobate de consilieri. 
Aradenilor le mai ramane, in consecinta, sa tina pumnii stransi, pentru ca proiectul "sa treaca".

Eugenia Pantea - Adevarul

  • Piromanul de la strand

Codrut Gag este cercetat pentru incendierea cabinelor de la strandUn tanar care a lucrat ca paznic la o terasa din strandul Neptun din Arad a fost prins, miercuri, de politisti, fiind acuzat ca a provocat incendiul produs in urma cu trei saptamani si soldat cu pagube importante in incinta bazei de agrement, transmite Mediafax. 
Barbatul sustine ca nu a intentionat sa provoace pagube, aruncand doar la intimplare chibritul folosit la aprinderea tigarii. 
"Am vrut sa vad ce este intr-una dintre cabinele descuiate si am plecat. Mi-am aprins o tigara si am aruncat chibritul, care mai ardea putin. Nu m-am gindit ce se poate intimpla", a declarat Codrut Gag, care este cercetat pentru distrugere. 
Incendiul a izbucnit in seara zilei de 20 octombrie la vestiarele aflate la etajul unei constructii, fiind distruse doua cabine. Pompierii au intervenit cu doua autospeciale si s-au luptat o ora sa stinga focul, inainte ca flacarile sa se extinda si la alte constructii. 
Ipoteza unui accident a fost exclusa din start. 
Strandul aradean este un parc de agrement intins pe 27 de hectare, cu vegetatie abundenta si o aglomerare de aproape o suta de terase, localuri si discoteci, majoritatea construite din lemn.

Evenimentul Zilei - Editia de Vest


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]