Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 6 decembrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Monument fara acces

La monumentul revolutiei din piata Primariei accesul este greoiCa sa pui o floare la monumentul revolutiei din 1989 trebuie sa dai dovada de curaj. 
Asta pentru ca in caz de neatentie poti fi lovit de o masina. 
Monumentul este situat chiar in fata Palatului Administrativ, intre liniile de tramvai. 
Monumentul inchinat celor care au cazut in revolutia din decembrie '89 a fost ridicat in urma cu 4 ani. 
Statuia a costat aproape 500 de milioane de lei, iar banii au fost platiti de Fundatia Revolutiei din '89. 
Pentru ca lucrarile nu au fost finalizate la timp, la monument se poate ajunge doar printre masini, iar cei care indraznesc sa treaca risca sa primeasca amenzi usturatoare. 
Revolutionarii aradeni cunosc aceasta situatie, insa ridica din umeri pentru ca fundatia nu mai are bani pentru terminarea lucrarilor si, implicit, amenajarea unei treceri de pietoni. 
In ultimii ani, numarul aradenilor care au depus o floare la monumentul revolutionarilor este extrem de mic. 
Motivul este foarte simplu: nimeni nu este dispus sa plateasca o amenda de cateva sute de mii de lei. 
Autoritatile locale promit ca aceasta situatie va fi rezolvata cat mai curand. 
Pana la comemorarile din luna decembrie, Primaria vrea sa puna pavele in jurul monumentului si chiar sa amenajeze o trecere de pietoni.

L. Barcauan - Buletinul de Arad

  • "Pentru ca aici e mai bine de trait decat in tara svabilor"

La Muzeul de Arta Arad s-a deschis o expozitie despre viata svabilorDin sud-vestul Germaniei in Banat si Transilvania
De ieri, Muzeul de Arta Arad gazduieste expozitia cu titlul de mai sus, organizata de Haus der Heimat (Casa Patriei) din landul Baden-Wurttemberg (Stutgart, Germania). 
Expozitia mai fost prezentata la Muzeul Banatului din Timisoara, la Bucuresti in incinta Teatrului National, la Muzeul Municipal "Ioan Raica" din Sebes si la Muzeul Brukenthal - Galeria arta contemporana, din Sibiu. In Arad, expozitia va putea fi vizionata pana in data de 11 ianuarie a anului viitor. 
Haus der Heimat (Casa Patriei) este o institutie culturala aflata in subordinea Ministerului de Interne al Landului Baden-Wurttemberg si are in centrul atentiei sale istoria si cultura germanilor din Europa de est si de sud-est. 
In cadrul activitatilor specifice, Haus der Heimat organizeaza seminarii, conferinte, concursuri scolare pe teme istorice si politice (organizate o data la doi ani intr-o tara din sud-estul Europei) si expozitii tematice. 
O data cu itinerarea expozitiei de fata in tara noastra, Haus der Heimat isi consemneaza pentru a 11-a oara prezenta in Romania printr-o astfel de manifestare (in Polonia organizand, pana acum, patru expozitii, in Cehia trei, iar in Ungaria 17). 
Proiectul gazduit acum de Muzeul de Arta din Arad porneste de la niste biografii pentru a prezenta emigratia din sud-vestul Germaniei spre Banat si Transilvania, in secolele XVIII si XIX. 
Istoria noteaza faptul ca aceste teritorii aveau, la vremea respectiva, un numar foarte mic de locuitori, ceea ce a impus aducerea de colonisti. 
Ca atare, recrutorii au cutreierat Wurttemberg si Baden pentru a racola cat mai multi colonisti. 
Expozitia prezinta si imagini din viata svabilor de odinioara Actiunea lor s-a intins si asupra altor zone ale Germaniei - Alsacia, Pfalz, Hessa si Thuringia, aceste zone din sud-vestul Germaniei fiind, pe atunci, foarte sarace. 
Numai ca soarta colonistilor nu a fost una dintre cele mai bune. 
In acele timpuri se spunea ca "primilor le este harazita moartea, urmatorilor chinul si doar celor din urma painea.". 
Mai mult, nu toti emigrantii au plecat de buna voie din teritoriile germane; printre acestia s-au numarat si revolutionari deportati fortat. 
In total, au ajuns in Banat si, in parte, in inchisoarea din Timisoara, 112 persoane numite gencric "Salnitrari", condamnati pentru nesupunere. 
Dintre acestia, expozitia de fata prezinta biografia lui Jakob Fridolin Albietz, razvratit din Hauenstein din sudul Padurii Negre, din zona numita Hotzenwald. 
Fiul sau, Jakob Friedle Albietz, cu ajutorul unor acte false, a ajuns inapoi in tara de bastina, dar a fost recunoscut de autoritati si expulzat din nou.
Printre biografiile prezentate in aceasta expozitie este si cea a familiei Haldenwang: Johann Georg Haldenwang, de profesie tesator, a fost nevoit sa invete o alta meserie pentru a putea emigra cea a cizmaritului. 
Varul sau este renumitul arheolog si etnograf Karl Haldenwang, ale carui colectii pot fi vazute si azi in Muzeul "Ioan Raica" din Sebes. 
In ciuda vicisitudinilor acelor vremi, svabii care au ajuns in Banat si Transilvania au reusit nu doar sa supravietuiasca, ci sa si construiasca o adevarata civilizatie. 
Iar acest lucru i-a facut sa indrageasca noua patrie si chiar sa se simta mai bine aici. 
Iar dovada in acest sens sta scrisoarea trimisa la sfarsitul anului 1785 de Johann Michael Baldauf din Banat logodnicei sale din Germania: 
"In ce ma priveste, Dumnezeu fie laudat si fie-I multumire, sunt proaspat si sanatos si dinspre lume totul ar fi bine. (...) Acum, mult iubita mea draga, daca mai vrei sa vii la mine poti sa vii, pentru ca aici este mai bine de trait decat in tara svabilor.". 

Mihaela Cerna - Agenda zilei

  • Pictorul Corneliu Artimon.  Icoana – drumul de lumina care duce la Dumnezeu

Cornel Artimon - un artist care si-a daruit talentul celor sfinte"Am dorit ca tot ce am invatat in scoli de la mari maestri - precum si propria experienta artistica sa o transmit mai departe, tinerelor generatii. Am avut norocul sa intalnesc copii extrem de talentati, care, cu siguranta, vor ajunge  nume de seama ale picturii romanesti. Am participat la numeroase tabere nationale si internationale de pictura iconografica si ne-am intors, de fiecare data cu premii importante. Am fost harazit sa fiu dascal, sa descopar si sa formez elemente de valoare, in paralel cu realizarile personale."
A prezenta un artist plastic care a ales ca model de exprimare a sinelui -  ICOANA, este, poate, delicat, poate dificil. 
Unui astfel de  om, care si-a vandut sufletul, inima, cugetul – cate putin, in fiecare lucrare – intrebarile care i se pun se lovesc de seninatatea imperturbabila a chipului, de privirea plina de intelegere si bunatate. 
Modestia este atu-ul pe care artistul il foloseste ca scut aparator in fata tuturor relelor vietii, dar in spatele acesteia, razbate – fara voie – exigenta absoluta a celui care este incredintat ca fiecare lucrare este, trebuie sa fie, o atingere a lui Dumnezeu.
Pictura, copii, Dumnezeu
Artistul plastic aradean Corneliu Artimon a intrat in lume intr-o zi mare, cea de Bunavestire, zi care avea sa-i hotarasca destinul pentru totdeauna. 
Cu un tata moldovean (din vita veche, greceasca) de la care spune ca a mostenit chemarea spre frumos - si o mama ardeleanca, aradeanul Artimon a urmat cursurile Facultatii de arte plastice din Timisoara, apoi Institutul de arte plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucuresti, specialitatea Muzeologie.
Are la activ peste 40 de ani de invatamant, predand tainele picturii la generatii intregi de elevi talentati de la Palatul copiilor; a ocupat functia de director al Administratiei permanente a Taberelor scolare si profesor la Scoala Populara de Arta. 
A avut numeroase expozitii la Arad, Timisoara, Deva, Bucuresti, Augsburg, Budapesta, Uzdin. 
Sunt poate, simple repere artistice dar ele cuprind si marturisesc crezul artistic al pictorului aradean.
Artistul Cornel Artimon in timpul restaurarii picturii de la biserica sarbeascaIcoana eliberatoare de suflet
Corneliu Artimon s-a apucat de pictat icoane de abia dupa revolutie; isi explica alegerea ca o eliberare a sufletului dupa zeci de ani de tacere a credintei, intr-o tara de rai, intunecata insa de "epoca de aur" a comunismului. 
Divinitatea s-a materializat, pentru artist, pe lemn si sticla, in mii de modele. 
Privim concentrati albume intregi care cuprind opera artistului:  icoane si numai icoane, dumnezeirea revelata in mii de culori si nuante, calde si reci dar toate transmitand acel har deosebit de rar al marilor artisti: trezvia, trezirea constiintei divine, "incalzirea sufletului intru credinta", iesirea spre lumina, spre Dumnezeu. 
Artimon a restaurat multe biserici in tara, iar in Ungaria (Micherechi) a avut o experienta cu totul deosebita: "Un incendiu puternic a devastat pur si simplu biserica. Nu se mai vedea aproape nimic, dar, dupa aproape patru luni de munca asidua, icoanele au iesit biruitoare la lumina".
"O pictez mult pe Maica Domnului, in toate ipostazele sfintei sale vieti, poate si pentru ca sunt nascut de Bunavestire. Cea mai valoroasa piesa pe care am pictat-o se numeste "Praznicar" si este legata de viata, moartea si invierea Mantuitorului. Sunt legat de asemenea de sfintii apostoli, de mari mucenici cum este Sf. Gheorghe, biruitorul balaurului. Agreez, in special pictura pe sticla cu ajutorul careia simt ca ma pot exprima mai profund, iar foita de aur confera lucrarii o aura cu totul speciala. Am multe comenzi, atat din tara cat si din strainatate. Strainii o cer "in disperare" pe "Maica Domnului Indurerata".
Pictorul restaurator Corneliu Artimon traieste prin icoanele raspandite in intreaga tara si lume. 
Cel care are in casa o astfel de lucrare spune tuturor ca "am o icoana pictata de un roman, care-mi aduce liniste sufleteasca".
Vestea ca icoanele pictate cu blandete si har de Corneliu Artimon – au darul de a potoli viforul sufletesc de zi cu zi, s-a raspandit peste tot. 
Nu ne miram: aceeasi liniste si impacare am simtit si noi privind lucrarile artistului, prezente divine care ne atrag atentia – prin mesajul formei si culorii – ca deasupra tuturor lucrurilor se afla, ceea ce putini artisti reusesc sa transmita: Absolutul Divin.

Felicia R. Gheorghe - Observator Plus

  • Controlul sanitar veterinar la taiere

Interviu cu directorul DSV - dr. Sorin IercanInterviu cu dr. Sorin Iercan, directorul DSV Arad
- D-le director, a inceput taiatul porcilor. Ce le recomandati celor care practica acest obicei traditional? 
- Inca de la inceput, atrag atentia populatiei asupra pericolului pe care il reprezinta consumul de carne de porc neexaminata din punct de vedere sanitar-veterinar. 
Tocmai pentru a veni in intampinarea cetatenilor, in fiecare comuna sau oras din judet exista cate o circumscriptie sanitar-veterinara unde se pot face analizele de rigoare. 
In municipiu, astfel de circumscriptii exista langa Casa cu lacat si in pietele Catedralei, M. Viteazul si Miorita. 
- Concret, de unde sa recolteze oamenii probe pentru analize? 
- De la muschii abdominali (diafragma) sau dintre coaste (muschii intercostali). O suta de grame sunt suficiente, iar analiza costa 36.000. 
Orice suspiciune se aduce la cunostinta medicului veterinar... 
- Chiar si pungile cu apa de pe plamani sau ficat? 
- Acestea se indeparteaza impreuna cu o portiune de organ sanatos si se ard. Repet, se ard, nu se dau la caini sau la pisici, deoarece exista riscul sa se perpetueze boala. 
- Pentru cei care cumpara porci de pe piata libera? 
- Proprietarii sa posede acte de proprietate si certificat sanitar-veterinar de la medicul veterinar. 
- Faceti controale in judet? 
- Nu numai la targuri sau piete agro-alimentare, dar si la abatoare, carmangerii, magazine de desfacere, etc. 
Controlam si unitatile unde se organizeaza mese festive de Craciun si de Revelion, iar controalele le facem in comun cu OPC, DSP, Garda Financiara si Politia. 
- Cum va pregatiti pentru zilele de sarbatoare? 
- Asiguram permanenta la sediul Directiei Sanitar Veterinare. La telefoanele 281925 si 280760 va raspunde in permanenta un medic veterinar.

Doru Sinaci - Adevarul

  • Satenii din Poiana nu uita de cele sfinte

Localnicii din Poiana isi repara biserica prin contributie proprie - Virtual Arad News (c)2003Locuitorii satului Poiana, comuna Varfurile, se dovedesc a fi deosebit de darnici cand vine vorba de cele sfinte.
In conditiile in care nici Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului, nici Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu, nici Consiliul Judetean nu au gasit bani pentru refacerea bisericii de lemn, oamenii au pus mana de la mana si cu putin sprijin din partea Consiliului Local Varfurile, au reusit sa adune suma de 70 de milioane de lei, necesara pentru repararea acoperisului.
"Primaria a contribuit cu doar 10 milioane de lei, restul banilor provenind de la sateni. Atat noi, cat si preotul paroh a facut numeroase demersuri la autoritatile judetene si la Ministerul Culturii, dar fara nici un rezultat", a declarat Ioan Suciu, primarul comunei Varfurile.
Vazand ca a inceput sa ploaie in lacas, credinciosii s-au decis sa rezolve problema fara sa mai astepte sprijinul nimanui.
Dupa ce au adunat suma nicesara, localnicii au apelat la cativa mesteri populari din Albac.
"Intr-o prirna faza se va inlocui sindrila. Deoarece este vorba despre un monument istoric nu era voie sa punem tigla, astfel incat nu se vor schimba nici structura, nici materialele de constructie. In ceea ce priveste lucrarile, sper ca saptamana aceasta sa fie finalizate", a incheiat Suciu.
Trebuie precizat ca, biserica de lemn din Poiana, cu hramul "Nasterea Maicii Domnului" a fost ridicata in anul 1767, an mentionat intr-o inscriptie aflata in lacasul de cult.

Lucian Seban - Ziarul Transilvania


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]