Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 7 mai 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Gheara Parktronic are zilele numarate?

Se pare ca blocarea rotilor va fi inlocuita cu amenziPrimaria Arad pregateste un proiect de hotarare, pentru urmatoarea sedinta a consiliului local, pentru a clarifica trecerea la sistemul de aplicare a amenzilor contraventionale, in locul ghearei si a taxei de deblocare a rotilor.
Dupa eliminarea sistemului de blocare a rotilor, amenzile contraventionale vor fi aplicate, conform legii, de imputernicitii primarului, care vor fi, probabil, tot salariatii Parktronic.
"Trebuie sa operam modificari bugetare, avand in vedere ca operatiunea de amendare si recuperare a banilor presupune niste costuri, care inainte nu intrau in atributiile noastre", ne-a declarat viceprimarul Emanoil Voicu. Dupa adoptarea hotararii, va urma modificarea contractului cu Parktronic si incheierea unui protocol cu politia pentru ridicarea, depozitarea si eliberarea autoturismelor parcate neregulamentar pe perioade mai lungi de timp. Respectivele masini vor fi ridicate doar prin decizia Politiei.

Adina Cosa - Ziua de Vest

  • Foamea duce tiganii la scoala

Cornul si laptele atrag la scola copiii romilorDoar "Cornul si laptele" mai impiedica abandonul scolar al etniei
Ultimele analize si sondaje indica o situatie deloc imbucuratoare: tot mai multi copii rromi abandoneaza scoala. Astfel, in ciclul primar, gradul ajunge la 4%, in timp ce in cel gimnazial atinge 14 procente.
Explicatii ar fi multe, dar printre cele mai des invocate se numara lipsa hranei, a materialelor didactice, a mijloacelor de transport in mediul rural, violenta in familie si, surprinzator pentru mileniul in care traim: mentalitatea etniei (o buna parte din fetele de clasa a VI-a prefera sa se marite (!) decat sa continue scoala).
Chiar daca se fac eforturi pentru renovarea scolilor in care invata rromii, peste 480 de mii de euro fiind alocati scolilor din Pecica, Siria, Curtici, Santana sau Tipari, nu exista personal care sa poata preda limba rromani.
Anul trecut au existat doua locuri la Colegiul Pedagogic, dar una din cele doua fete admise a abandonat scoala. Separe insa, ca singurul motiv pentru acesti copii de a mai merge la scoala este programul guvernamental "corn si lapte". 

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Rosia mai tare ca benzina

In perioada sarbatorilor pretul la rosii a crescut multRomania este mereu surprinzatoare, ca sa parafrazam sloganul Ministerului Turismului. Anuntata marire a accizelor la benzina s-a dovedit doar o sperietoare care a tinut cateva zile, pana cand Executivul a dres busuiocul, amanand problema pentru luna viitoare.
Deja se făceau scenarii cu privire la domeniul preturilor, cum se stie acestea influentand preturile tuturor marfurilor si serviciilor.
Cert este ca unii chiar s-au speriat si, din acest soc - cu aratatul pisicii - au ramas cu preturile marite. A fost si conjunctura Pastelui.
Multi angajati au primit traditionala "primă de miel". Si fiindcă romanul are orgoliul lui la marile sarbatori, comerciantii au exploatat din plin momentul.
Momentul indigestiei, ca o reactie la "măcar de Pasti sa am masa plina"
Pretul mielului a sarit, iar banala salata a ajuns la 15.000 de lei, rosiile care erau 40.000 kilogramul au ajuns la 60.000, iar cele autohtone la 70.000-80.000 lei kilogramul. 
Omul a injurat si a dat chiar daca dupa aia risca sa-l ia indigestia si sa-i bata vantul prin buzunare. 
Este inca un paradox sau daca vreti o reactie surprinzatoare, dar deja traditionala la noi. 
Cand in toata lumea cu prilejul marilor sarbatori preturile scad vertiginos, la noi cresc. 
Asta ne caracterizeaza de fapt si in gandirea economica. Sigur, profitul este scopul final al oricarei activitati economice. La noi se gandeste insa pe termen scurt si foarte scurt. "Lasa ca maine mai vedem noi ce facem". Si aici nu ne gandim doar la vanzatorii din piată. 
In fond si Guvernul a intors-o cu accizele ceea ce dovedeste inconsecventa. Azi zicem una, maine retractam. Or acest joc, in actuala economie nu poate fi benefic, in perspectiva. Iar aceasta schimbare de macaz se vede si in legislatie. De ani de zile se vorbeste de diminuarea birocratiei si a legislatiei. Lucrurile se misca, dar inca haotic si cu incetineala. 
Iar timpul (si) in economie inseamna bani si implicit prevederea unor oportunităti. "Ora" rosiilor a fost exploatată la maxim. Dar a fost doar un moment. Insa pe termen lung a castiga azi mai putin si cu munca organizata si asidua inseamna a castiga maine mai mult...

G. Constantinescu - Adevarul

  • O comuna cat orasu, fara dispensar

Pecica - cea mai mare comuna din tara a ramas fara dispensar - Virtual Arad News (c)2003 Locuitorii din Pecica, cea mai mare comuna din tara, cu o populatie care o depaseste pe cea majoritatii oraselor din judetul Arad sunt afectati de recenta decizie a Ministerului Sanatatii de desfiintare a centrelor medicale de permanenta.
Primarul Iustin Cionca a explicat ratiunile pentru care masura poate provoca tragedii la Pecica. Iustin Cionca a demonstrat insa ca prevederile actului normativ in cauza nu justifica desfiintarea centrului din Pecica, pentru ca acesta functiona intr-un spatiu alocat de primarie, cu facilitati asigurate de consiliul local. 
Primarul a mai explicat ca nu sta in picioare explicatia conform careia asistenta medicala in afara programului de lucru ar putea fi asigurata de medicul de familie domiciliat in localitate, deoarece dintre cei sapte medici de familie din Pecica, doar doi domiciliaza in comuna si nu pot asigura asistenta medicala pentru cei 11500 locuitori. 
Primaria a solicitat Directiei de Sanatate Publica Arad sa reanalizeze situatia de la Pecica si sa aprobe reinfiintarea centrului medical de permanenta. La Pecica, salvarea functioneaza doar trei zile pe saptamana: marti, joi si sambata. Cei ce se imbolnavesc in afara programului salvarii, se descurca cum pot. "Luni seara a fost un accident de circulatie pe raza comunei Pecica. Soferul implicat in accident a sunat la salvare, care a ajuns dupa 40 de minute la Pecica. Cel lovit a stat in mijlocul strazii fara a putea beneficia de asistenta medicala. Politistul a oprit circulatia si am asteptat cu totii venirea salvarii", a povestit primarul comunei Pecica. 
El spune ca Primaria Pecica a primit o salvare Mercedes cadou si in baza unui protocol a cedat-o statiei de salvare Arad, cu angajamentul de a se face angajari, iar masina sa deserveasca Pecica.
Nu s-au facut angajari, iar Mercedesul impreuna cu o masina din 1968 incearca in limita programului sa-i duca pe pecicani la spital.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Radna. La 50 de ani de la infiintare Caminul Spital are nevoie de bani ca sa se mute

Fosta manastire franciscana acum caminul de varstnici din Lipova este asezat intr-o zona pitoreasca - Virtual Arad News (c)2003Aflat intr-o zona de un pitoresc aparte, sediul  caminului  spital din Radna are o poveste veche. Cladirea a fost construita la 1735, odata cu refacerea  manastirii franciscane, in care acum e integrata. La inceput, a servit drept locuinta pentru calugarii aflati in manastire. Caminul a fost infiintat in acest spatiu, prin mutarea celui de la  Pecica, in 1953. Anul acesta se vor sarbatori 50 de ani de existenta.
Aproximativ 150 de persoane isi duc zilele in camin
Capacitatea caminului este de 150 paturi, dar mai sunt fluctuatii, "unii se externeaza, altii mor, sau se mai fac internari"
Cel mai varstnic pacient are 94 de ani, iar cel mai tanar 21 de ani. Tinerii aflati in centru provin de la Scoala speciala din Ineu.
Un pacient internat aici plateste lunar o suma in functie de venit. "Daca persoana respectiva are pensie, plateste 1,7 milioane lei, iar in caz contrar, este considerat caz social si plateste statul", ne precizeaza directorul spitalului, dr. Victor Arsenie. 
Cheltuielile pentru fiecare bolnav in parte sunt destul de mari – peste 4 milioane de lei pe luna. In acesti bani intra costurile de intretinere, hrana, caldura, si medicamentele. 
In spital sunt internati doar bolnavi cronici. Exista cinci sectii la Radna si una la Zabrani. "In general, in sectia a V-a sunt internati bolnavii grav, care au nevoie de ingrijire 24 de ore. Este vorba despre 50 de persoane, care nu se pot deplasa. Sunt si tineri si batrani. Tinerii provin de la scoala speciala de la Ineu si sunt oligofreni", ne spune dr. Arsenie.
In cadrul caminului spital sunt 78 de angajati care, de cele mai multe ori, nu fac fata nevoilor batranilor. "Conform normelor, ar trebui sa avem cam 142 de angajati. Din lipsa de bani, insa, sunt numai 78 de persoane", ne precizeaza directorul spitalului.
Caminul de batrani este inclus intr-un program aparte, nu depinde de fondurile Casei de Asigurari ci de primaria orasului. "Sursa financiara este la consiliul local, dar nefiind destui bani, mai vine consiliul judetean care asigura banii din rectificari de la Bucuresti", ne spune Victor Arsenie.
Desi banii sunt putini, batranii se simt bine in caminul de la RadnaBanii - vesnica problema in sistemul sanitar
La caminele de acest tip din toata tara sistemul de plata este intr-o permanenta modificare, incepand din 1999. In acea perioada era o altfel de organizare, atunci banii erau colectati prin Secretariatul de Stat pentru Handicapati si redistribuiti caminelor. "In acea perioada  am avut bani ca sa traim. Anul trecut am traversat o criza serioasa, am stat patru luni fara salarii. Acum stam putin mai bine".
Din necesarul de 11 miliarde de lei cat ar fi nevoie pentru asigurarea confortului batranilor, s-au primit noua. Suma se mai completeaza cu contributiile internatilor si cu toate acestea tot se ajunge la un deficit de 1,5 miliarde de lei. Tuturor caminelor de acest tip li s-a stabilit un normativ care cere sa se  acorde bolnavilor hrana zilnica de minim 55.000 lei. "Din aceasta suma se poate alcatui un meniu destul de bun. In plus, noi avem ferma proprie, crestem porci si gaini, avem o casa si o gradina la Zabrani, unde mai cultivam legume. Casa de la Zabrani am primit-o de la fundatia Hora Copiilor. Personalul caminului lucreaza pamantul si la ferma, avem sapte muncitori", ne explica dr. Arsenie.
Caminul - un "obiect" de disputa?
S-a vorbit mult despre pretentiile calugarilor franciscani asupra cladirii unde se afla in prezent caminul si despre o varianta a mutarii bolnavilor intr-un alt sediu, dar pana acum nici unul dintre aceste zvonuri nu a fost confirmat in mod oficial. Directorul spune ca deocamdata nu exista nici un fel de litigiu intre conducerea caminului si calugarii franciscani. "Ei au detinut acest sediu, care le-a fost construit in mod special, pe niste perioade istorice. Repet, nu avem nici un litigiu, in curs, cu franciscanii. Ideea are la baza un fapt obiectiv: in urma cu vreo 10 ani, a venit o adresa de la Episcopia Catolica a Timisorii, prin care eram invitati sa clarificam proprietatea acestui spatiu, in cartea funciara, pentru ca dumnealor ar fi proprietarii. De fapt, manastirea si cateva incaperi erau trecute in cartea funciara ca apartinand calugarilor, iar cladirea in care ne aflam – in proprietatea statului roman, in administrarea operativa a caminului de batrani. Dupa ce le-am aratat aceasta realitate, alte demersuri nu s-au mai facut". 
Preotul catolic a vizitat de mai multe ori spatiul in care se afla batranii, dar nu a venit niciodata cu o actiune scrisa.
O varianta, poate mai buna…
Partidul Umanist Roman, prin deputata Mihaela Murariu Mandrea, a propus mutarea  caminul in spatiul fostei unitati militare din Lipova. "Ideea nu ar fi rea, noua ne-ar conveni din toate punctele de vedere, dar necesita niste bani pentru amenajare. In primul rand, pentru igienizarea si compartimentarea unei parti din unitate. Partidul s-a angajat sa faca rost si de banii necesari".
Cu toate greutatile, mai ales de ordin financiar, se incearca pastrarea unui cadru decent de ingrijire a celor internati; ei nu cunosc problemele, nu stiu de revendicari de cladiri si nici de lipsa banilor. Sunt multumiti de viata pe care o duc si de faptul ca sunt tratati si ingrijiti. Poate se va gasi o solutie ca traiul lor sa fie imbunatatit cumva, ca acele ultimele zile pe care le petrec aici sa le fie cat mai bune…

Corina Olariu & Roxana Naiman - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]