Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

 

Sambata, 8 martie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Omagiu  de 8 Martie - Ziua Internationala a Femeii

Copiii sarbatoresc ziua de 8 MartieSarbatorirea isi are originile in miscarile sindicale din America, de la inceputul secolului trecut. In 1907, femeile lucratoare in industria textila au organizat la New York manifestatii de protest, nemai suportand conditiile grele in care munceau. Sindicatele cereau reducerea zilei de munca la 10 ore si salarii mai mari. Impotriva manifestantelor de atunci a intervenit in forta politia. Anul urmator, pe data de 8 martie, lupta sindicalistelor a fost comemorata in acelasi New York de un mars asemanator. Aceasta urma sa fie ziua din calendar care, peste 69 de ani, era proclamata oficial, in sesiunea Adunarii Generale a O.N.U., ca Zi a Femeii.
 Intorcandu-ne la inceputurile secolului XX, in anul 1910, socialista americana Lena Lewis spunea ca ziua de 8 Martie nu este o zi pentru a celebra ceva anume, ci mai degraba o zi de anticipare a unor lupte ce va sa vie, pentru inlaturarea "egotismului masculin si a dorintei barbatilor de a domina femeia". In acelasi an remarcam prima rezolutie internationala privind "Ziua Anuala a Femeilor", rezolutie adoptata, la Copenhaga, de delegatele celor 17 tari participante la Conferinta Internationala a Femeilor Socialiste. Ziua a fost celebrata un an mai tarziu in America, Austria, Danemarca, Elvetia si Germania. Manifestand public, femeile - dar si barbatii din aceste tari - cereau drept de vot pentru femei, dreptul de a avea organizatii proprii si oprirea discriminarilor sexuale. In 1913, la aceasta aniversare au participat oameni din si mai multe tari.
In anul declansarii primului razboi mondial, ziua de 8 martie a fost celebrata, in special pe continentul american, ca o zi de lupta impotriva razboiului. In Marea Britanie, in 1926, anul grevelor generale, o alianta a femeilor salariate a adoptat si promovat sarbatorirea acestei zile. In perioada premergatoare si pana la terminarea celui de-al doilea razboi mondial, 8 Martie a mai primit o semnificatie, devenind zi-simbol de protest impotriva fascismului.
Noile miscari feministe ale sfarsitului anilor '60 au revigorat ziua de 8 Martie. In 1971, la Londra, mii de femei au demonstrat in strada pentru drepturi egale cu barbatii. Au urmat manifestari similare in multe alte tari din lume. In Cuba, in anul 1975, a fost demarata o campanie impotriva atitudinilor si practicilor discriminatorii ale barbatilor. A fost promovat chiar, la scurt timp, un nou cod familial.
Omagiu adus mamelor si cadrelor didactice de catre copii Ziua Femeii s-a transformat intr-un eveniment anual, recunoscut international, in anul 1977, odata cu proclamarea sa ca atare in Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite. Conotatia politica initiala a acestei zile s-a diluat insa in timp. Ziua Femeii este acum o sarbatoare unanim recunoscuta a celor apropiate sufletului nostru, a mamelor, sotiilor, fiicelor, prietenelor sau iubitelor. Iar gandurile noastre, astazi, nu se pot indrepta decat cu admiratie si pretuire spre cele ce ne sunt atat de dragi. Si uneori atat de gingase si capricioase chiar...
Adunarea Generalaa ONU adopta, in decembrie 1977, o rezolutie prin care proclama "Ziua Natiunilor Unite pentru drepturile femeilor si Pace Internationala", zi ce este marcata, anual, de catre toate tarile membre in ziua de 8 Martie sau oricare zi a anului, conform traditiilor istorice si nationale. Astfel, inca din 1946, a fost creata Comisia ONU pentru conditia femeii, care a propus Adunarii Generale a ONU spre adoptare Conventia privind drepturile politice ale femeii (la 20 decembrie 1952), si Comisia cu privire la eliminarea oricaror forme de discriminare fata de femei (18 decembrie 1979); anul 1975 a fost proclamat Anul International al Femeilor; perioada 1976-1985 a devenit Deceniul Onu pentru conditia femeii. "Suprematia barbatului se afla in declin", au afirmat, cercetatorii prezenti la cel de la XVI-lea Congres Mondial de Sociologie (Madrid 1998), subliniind ca barbatii si-au vazut puterile limitate pe masura schimbarilor sociale din ultimii ani, in special in plan religios si prin emanciparea femeilor. "Avem urgenta nevoie de femei in cer-cetare. Barbatii nu pot suplini decat 90 la suta din creativitatea pe care o poseda ele", spunea, in 1996, Federico Mayor, fost director general al UNESCO. Politica este, fara indoiala, domeniul in care femeile vor sa realizeze cu adevarat ceva. Un analist politic american afirma ca, femeile au in politica o atitudine mult mai corecta. Mary Hawkeswoth, director la "Center for American Women and Politics" sublinia ca este nevoie de mai multe femei in politica. Pentru noul mileniu, Natiunile Unite au pus la punct o agenda, care sa dea autoritate femeilor si sa le asigure respectarea deplina a drepturilor omului.
  • Dorind sa-si faca un cadou de 8 Martie, sute de femei au luat cu asalt Bursa Locurilor de Munca

Sute de femei au sperat sa-isi gaseasca un loc corespunzator de muncaAgentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Arad a organizat, ieri, cea de-a doua editie a "Bursei locurilor de munca pentru femei"
Manifestarea s-a bucurat de un real succes in randul doamnelor si Domnisoarelor. Cateva sute de reprezentante ale sexului frumos au luat cu asalt "Bursa", insperanta ca se vor putea cadorisi singure cu o "bratara de aur".
Dupa discursurile oficiale rostite de catre prefectul Dan Ungureanu si directorul AJOFM Arad, Stefan Pascu, femeile au fost invitate sa treaca pragul Bursei, desfasurate la Bongo Gool, din Piata Garii.
Inca de la intrare, doamnele si domnisoarele au fost intampinate cu martisoare, semn al pretuirii rolului lor in viata sociala si, nu in ultimul rand, in campul muncii.
Oferta generoasa 
Prin grija AJOFM Arad, 44 de firme si institutii publice din Arad au fost prezente cu o oferta deosebit de generoasa de locuri de munca. Femeile au putut alege din cateva zeci de meserii, in functie de pregatirea si experienta lor. Cele mai multe locuri de munca au fost din domeniul confectiilor de imbracaminte si incaltaminte, insa nici oferta pentru consilieri de asigurari si consultant financiar nu a fost de neglijat. La mare cautare au fost si bobinatoarele, agentele de turism si economistele. Cele interesate au avut si oferte de femei de serviciu, spalatoreasa, secretara, inginere electro, translator, tamplar, inginer silvic etc. O firma cauta chiar si soferite! 
Nu putem sa nu reliefam si oferta fara precedent pe care Directia Generala pentru Protectia Drepturilor Copilului a adus-o la "Bursa locurilor de munca pentru femei". Odata cu deschiderea unor noi centre de zi si noapte pentru copiii strazii, s-a cautat angajarea de profesoare de muzica, de geografie, de romana si de matematica, fizioterapeute, logopede, asistente sociale, asistente maternale si a nu mai putin de 14 psihologi. Chiar si AJOFM Arad a av.ut trei oferte de locuri de munca. Doua pentru inspectori de specialitate si unul pentru absolvent cu studii superioare de jurnalistica, pentru relatii cu mass-media: "am facut aceasta oferta in baza unei adrese primite de la Agentia Nationala pentru Ocuparea fortei de munca, for superior care ne recomanda ca, la compartimentul de relatii cu presa, sa fie o persoana cu studii de jurnalistica. 
Deocamdata, nu se pune insa problema schimbarii actualului purtator de cuvant"
, preciza Stefan Pascu, directorul AJOFM Arad. Asa stand lucrurile, am solicitat rezultatele preliminare ale Bursei de ieri, Claudiei Miutescu, purtatoarea de cuvant a AJOFM Arad: "va pot informa ca la aceasta editie au fost prezenti 44 angajatori, care au venit cu o oferta de 507 sute locuri de munca. Pentru aceste locuri de munci s-au interesat 438 de femei. 33 dintre ele au batut pe loc palma cu patronii, iar celelalte 405 au fost selectionate in vederea incadrarii. Cele mai multe au fost alese sa lucreze in meseriile de confectioner, bobinator ei agent de asigurari. Media de varsta  a celor angajate este pana in 35 de ani, insa au fost si surprize placute, cand, doamne trecute de aceasta varsta, si-au gasit un loc de munca" a conchis Claudia Miutescu.

Nicolae Oprean - Adevarul

  • Garda Financiara isi extinde cercetarile in cazul Lukoil

Garda Financiara va verifica activitatea la LukoilComisarii efectueaza controale pentru combaterea contrabandei
Garda Financiara va efectua la sfarsitul acestei saptamani un control amanuntit in toate pietele municipiului, pentru depistarea comerciantilor neautorizati care vand produse de provenienta straina, bauturi alcoolice si tigari netimbrate. Verificarile care urmeaza a fi facute au ca scop combaterea traficului ilegal cu produse de contrabanda. Zilele trecute, in urma unor verificari pe soselele judetului, au fost descoperite mai multe autoturisme care transportau marfuri de contrabanda. Pe raza localitatii Siria a fost descoperit un camion care apartine SC Vest Teo SRL, care transporta bauturi alcoolice fara documente de insotire a marfii. Fapta a fost sanctionata cu o amenda in valoare de 21 milioane lei, precum si confiscarea marfii. Comisarii de specialitate ai Garzii Financiare Arad si-au indreptat atentia spre societatile din judet care se ocupa cu exploatarea materialului lemnos. Cercetarile au in vizor si furnizorii de materiale, efectuandu-se cercetari amanuntite asupra documentelor detinute. In urma controlului a fost sanctionata SC Ulpia SRL Arad. Comisarul sef al Garzii Financiare, Dan Cancel, a declarat ca se depun eforturi sustinute ca in cel mult o saptamana sa se solutioneze controversatul caz al societatii Lukoil. Din informatiile detinute, in acest caz a avut loc o substituire de produs, soldata cu fapta penala. In ultimul timp, s-au extins cercetarile la toate societatile care se ocupa cu comercializarea combustibililor, au legaturi intre ele si lucreaza impreuna. S-au constatat anumite nereguli, insa fara a anticipa infractiuni de proportii, ancheta fiind in curs de desfasurare, se asteapta date de la Garda Financiara din alte iudete.

Fira Razman - Agenda zilei

  • UDMR Arad are nevoie de 300.000 de euro pentru amplasarea Statuii Libertatii

UDMR incearca sa adune banii pentru reamplasarea statuiiOrganizatia Judeteana a UDMR Arad incearca sa adune aproximativ 300.000 de euro, pentru reamplasarea intr-o piata centrala din oras a Statuii Libertatii, reprezentand eroi ai Revolutiei maghiare de la 1848 -1849. "Mizam pe sprijinul comunitatilor maghiare din Romania si Ungaria, astfel ca, pana la finele anului, sa putem restaura si reamplasa grupul statuar", a declarat presedintele UDMR Arad, Kiraly Andras. Acesta a precizat ca organizatia judeteana a reusit, pana acum, sa adune de la sponsori o mica suma necesara realizarii planurilor de restaurare a monumentului, dar nu s-a reusit strangerea unor sume si pentru lucrari.
Pentru a face loc Statuii Libertatii, inalta de 12 metri, consilierii municipali au aprobat, la sfarsitul anului trecut, desfintarea unei piete de vechituri, cunoscuta sub numele de Piata Pompierilor, amplasata in centrul vechi al orasului, pe locul careia va fi construit un parc. Demolarea pietei va incepe peste aproximativ trei saptamani, iar costurile pentru reamenajarea ei, estimate la doua miliarde lei, vor fi suportate de la bugetul local.
Monumentul intitulat "Statuia Libertatii" a fost construit si instalat in Arad, in anul 1880, la comemorarea executiei a 13 generali revolutionari anti-habsburgici de la 1848. Monumentul a fost demontat in 1924, la ordinul Guvernului Ionel I.C. Bratianu si pastrat in Cetatea Aradului, intr-o unitate militara. Guvernul Radu Vasile a aprobat, la 20 septembrie 1999, o hotarare prin care Monumentul Libertatii era transferat in administrarea Ordinului Minoritilor din Arad. Grupul statuar urma fie instalat intr-un parc al reconcilierii romano-maghiare din oras, dar proiectul a fost anulat, din cauza disputelor politice si a opozitiei Consiliului Local Arad, care sutinea ca nu are unde sa amplaseze parcul.

MF - Romania Libera

  • Primele etape de retur, ultima sansa de salvare

In meciul de astazi si galeria echipei UTA va avea un rol importantUTA isi joaca soarta inca din primele etape. Startul returului aduce in fata Batranei Doamne trei dintre principalele contracandidate pentru evitarea retrogradarii: Ceahlaul, Farul Constanta si Sportul Studentesc, situatie care dubleaza valoarea punctelor puse in joc. Daca va iesi bine din aceasta perioada de foc, echipa poate aborda cu alte perspective partidele urmatoare; daca nu, blazarea se va asterne invariabil nu doar asupra jucatorilor si a conducerii tehnice, ci asupra tuturor fortelor asteptate sa se polarizeze in jurul clubului.
Ionut Popa cerea la inceputul campionatului cinci etape pentru ca echipa sa se exprime la un potential demn de prima scena; a estimat corect: dupa acel moment UTA si-a schimbat exprimarea in teren. Nu a stralucit, dar a dat sperante suporterilor. Nunweiller nu are acest ragaz, desi conditiile in care lucreaza sunt in linii mari identice. Situatia financiara a ramas precara, conducerea nu a adus prea multe fonduri. Principalul finantator a ramas tot consiliul local. Stadionul nu a fost renovat de firmele de constructii aradene, care au facut in vara parada de patriotism local. Lotul nu a fost completat cu jucatori de valoare care sa acopere punctele deficitare: portar, fundas central, mijlocas la coordonare. Elvetianul nu a avut nici bafta lui Popa de a nimeri, din sute de fotbalisti de culoare pasageri pe la echipele din Divizia A, unul de valoarea lui Njock. Nu vom sti inca de la debut daca sarbul Milislav Seckovic este o solutie pentru postul de servant al atacantilor, nu-i vom avea pe Ionut Dragomir si Sorin Botis in cea mai buna forma fizica. Este poate tardiv sa analizam de ce se mentine situatia critica si, in mod sigur, nu este momentul potrivit. Radu Nunweiller nu a apucat sa-si testeze prima garnitura pe un teren decent, cu un adversar pe masura competitoarelor. In timp ce Bacaul si Argesul, aflate tot in coada clasamentului, s-au intarit cu jucatori de referinta pentru campionatul nostru – Miu, Bordeianu si Bolohan, respectiv Jean Barbu si Vladoiu - noi defilam cu aceiasi fotbalisti, cum cinic ne spunea presedintele Chisbora.  
Pentru caun necaz nu vine niciodata singur, gripa tine pe tusa, la debut, cativa titulari …
Ne lipsesc, deci, multe. Dar ce avem? In primul rand, suporteri care stiu sa fie alaturi de echipa si la greu si care – au demonstrat-o la Timisoara – pot sa duca echipa spre victorie. Suporteri care, umpland tribunele pana la refuz, justifica intr-o anumita masura fondurile publice care sustin echipa. Apoi, o formula a carei relatii de joc sunt, de bine de rau, mai legate decat in vara.
Ce mai putem spera? Ca fotbalistii aradeni vor intelege momentul prin care trece UTA si cariera lor, iar acest lucru le va da aripi, nu ii va dobori. Ca utistii vor gandi in fiecare zi ca niste profesionisti adevarati, ca vor tinti de fiecare data mai sus. Speram ca presedintele Chisbora va avea ambitia sa-l faca pe Mitica Dragomir sa-si scoata palaria cand il vede. Ne putem dori din toata inima ca occidentalul Nunweiller sa corijeze mentalitatea echipei si sa fie inspirat. Putem spera ca vom sti sa gasim norocul care ne-a lipsit in tur: simtul portii pentru Manta, un genunchi bun pentru Njock, ochelari pentru arbitri…
De modul in care va porni Batrana Doamna returul nu depinde doar mentinerea in prima divizie, ci viitorul gruparii pentru urmatorii ani, cel putin in actuala organizare. Ideea societatii pe actiuni care sustine echipa este buna, dar trebuie sa functioneze. Acest proces cere insa timp, iar retrogradarea inchide perspectivele de dezvoltare. Daca nu a convins conditia de prim divizionara oamenii cu bani sa vina alaturi de UTA, perspectiva diviziei B ne poate atrage intr-o cadere continua, cum este cea inregistrata de Poli sau de UMT.
Batrana Doamna are nevoie de elan pentru a parasi marginea prapastiei si pentru a putea visa. Sa fim alaturi de ea!

Flavius Ghender - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]