Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 8 aprilie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Prima conferinta de presa a noului inspector scolar general al I.S.J.

Inspectorul general Zoea Rotaru la prima conferinta de presa"Functie de onoare, dar si o imensa responsabilitate asumata"
Prima conferinta de presa a noului inspector scolar general, prof. Zoea Rotaru, a avut loc ieri, la sediul I. S. J. Arad.
Intalnirea cu ziaristii - la care au participat si inspectorii scolari generali adjuncti, prof. Mihaly Matekovits si prof. Sorin Haiduc - a fost mai mult una de protocol: de cunoastere reciproca si de prezentare a priorititilor noii echipe manageriale (intentia conducerii I. S. J. este de a organiza conferinte de presa la doua saptamani, pentru "a se promova corespunzator felul in care I. S. J, isi asuma reforma in invatamant").
Prof. Zoea Rotaru, inspectorul scolar general al I. S. J. Arad, s-a nascut la 25 noiembrie 1956, la Vadu Motilor, in judetul Alba. A absolvit cursurile Liceului pedagogic "Horia, Closca si Crisan" din Abrud; apoi ale Facultatii de filologie din Oradea. Prin repartitie guvernamentala a primit primul post de profesor la Scoala generala Misca. A mai predat la Scoala generala Felnac, iar din 1991, prin concurs la scoli reprezentative, a devenit titulara la Colegiul Economic Arad. Este casatorita. Sotul este profesor-antrenor la Liceul Sportiv. Are doi copii: fiica, Diana, este profesor de limba engleza la Colegiul National "Moise Nicoara" (titularizata, anul trecut, prin concurs); fiul, Sorin, este student anul I la Facultatea de Matematica- Informatica a Universitatii de Vest Timisoara.
Pasiunea pentru limba si literatura romana a insuflat-o si elevilor pe care i-a invatat. In anii cat a profesat la Colegiul Economic a avut satisfactia ca 13 absolventi sa urmeze facultatea de filologie si un mare numar sa se indrepte spre jurnalistica. "In aceste zile - ne-a informat inspectorul scolar general, prof. Zoea Rotaru -, impreuna cu toti inspectorii de specialitate, incercam sa realizam o analiza moderna a patru componente primare, asa cum spune managementul nostru: ce puncte tari, ce puncte slabe, ce oportunitati si ce amenintari avem. As vrea sa precizez ca in acest moment eu am o privire ca dascal ce vine de la catedra. Stiu tot ce se intampla "jos". 
Dar vreau sa am in cel mai scurt timp o viziune panoramica, de ansamblu, ca sa stiu ce se intampla in tot judetul. Voi merge in scoli pentru ca o viziune realista nu o pot dobandi decat in acest mod (chiar de maine o brigada a I. S. J. va fi la Gurahont). In momentul cand vom avea aceste informatii, vom trece la diagnoza si vom lua masurile care se. impun.
Apoi, vom face pasul urmator - la prognoza - si vom stabili ce probleme avem pe termen mediu si de lunga durata." Printre problemele imediate - despre care au fost informati ziaristii pe lista de prioritati a I. S. J. se numara:
* Mentinerea si imbunatatirea activitatii instructiv- educative in scolile standard ("valorile sa beneficieze de toate conditiile pentru ca dorim sa avem rezultate foarte bune si la etapa judeteana a olimpiadelor scolare care se vor desfasura in vacanta de primavara"); 
* Baza materiala a scolilor sa fie imbunatatita ("vom face tot posibilul ca prin programe interne si externe sa imbunatatim urgent conditiile pentru buna desfasurare a procesului educativ la toate nivelele si in toate unitatile de invatamant");
* Imbunatatirea statutului social al dascalului si al personalului care lucreaza in invatamant. ("Au fost peste 100 de plecari din invatamant si nu e de mirare daca salariul unui profesor debutant este de doar doua miiioane lei")
* Pregatirea examenelor de capacitate si bacalaureat (sambata, la Colegiul National "Moise Nicoara" si la Grupul Scolar de Industrie Alimentara, va avea loc o simulare a examenului de bacalaureat), sustinerea atestatului profesional la clasele terminale de liceu si profesionale (dupa 1 mai), organizarea admiterii in cl. a IX-a, derularea miscarii cadrelor didactice (reduceri de activitate, pretransferari, concurs de titularizare);
* Colaborarea cu ceilalti factori educationali. "Este o functie de onoare, dar si o imensa responsabilitate asumata", a fost concluzia inspectorului scolar general prof. Zoea Rotaru, la prima conferinta de presa.

V. Filip - Adevarul

  • Cros in cinstea crizei din farmacii
De Ziua Sanatatii a fost organizat si un cros al elevilor In plina criza a medicamentelor, cu farmacii luate cu asalt de bolnavi cronici, cu medicii din spitalele desfiintate in strada, cu bani pentru analizele a cinci bolnavi pe zi, la Arad, a fost ieri sarbatoare in cinstea sanatatii.
Manifestarea a fost organizata de ca si cum, in sistemul sanitar n-ar fi nici o problema, de la cros pentru copilasi, pana la analize gratis pentru penionari.
Ieri dimineata, la Arad sute de persoane au fost prezente pe platoul din fata palatului Administrativ. Cateva sute de copii din tot judetul au venit la un cros organizat la Arad. Ei au alergat intre Consiliul judetean si Teatrul de Stat pe o distanta de aproape 500 de metri. 
"Am venit aici pentru ca vreau sa castig. Particip a doua oara in viata mea la un cros. Azi alergam pentru ca in Arad sa fie copii sanatosi", a declarat Otilia Ardelean, o fetita care si-a impus sa castige.
Scolarii din localitatea Macea au venit in frunte cu primarul Ioan Mercea, care i-a incurajat mereu. Pentru ca a fost multumit de rezultatele elevilor din comuna sa, primarul i-a dus pe copii la un fast food.
Copiii de gradinita au fost dotati cu pancarte si pusi sa manifeste pentru un oras mai curat, nepoluat. Cei de la grupa mica, opreau trecatorii si ii intrebau daca arunca gunoaie pe jos. 
In cazul in care raspunsul era negativ, copiii il aplaudau si ii daseau un mic cadou, o felicitare confectionata de ei.  Cateva zeci de studenti ai Facultatii de medicina de la Universitatea "Vasile Goldis" din Arad au luat timp de cateva ore doritorilor tensiunea. Sute de pensionari au venit in fata Primariei pentru a fi consultati gratuit, pentru ca la medic nici acest elementar consult nu se mai face fara bani. 

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Acident mortal la Paulis

In urma accidentului de langa Paulis o familie si-a pierdut viataUn grav accident de circulatie a avut loc langa Monumentul eroilor de la Paulis, Arad. Un Daewoo Leganza, condus dinspre Arad, spre Lipova, de Dumitru Hanga (38 de ani), cu viteza foarte mare, a lovit parapetii de pe marginea drumului, intr-o curba, apoi, dupa ce a parasit carosabilul, s-a rasturnat de mai multe ori, oprindu-se intr-un copac. 
Consecintele accidentului au fost catastrofale pentru cei din autoturism. Dumitru Hanga a fost sectionat efectiv in doua, deasupra bazinului, de centura de siguranta. Sotia sa, Violeta (38 de ani) si un adolescent care se afla in masina au murit pe loc. 
Din autoturism nu a mai ramas decat un morman de fiare. 
Pentru scoaterea cadavrelor din masina a intervenit echipajul de descarcerare al pompierilor militari din Arad. 
Din cauza accidentului, circulatia pe DN 7 Arad-Deva a fost blocata timp de aproape doua ore si s-au format cozi de zeci de masini. Politistii au deviat temporar traficul intre Arad si Lipova, pe o sosea secundara.

Liliana Brad - Romania Libera

  • Pompierii sunt extrem de solicitati

Pompierii militari au fost mult solicitati in ultima perioadaServiciul de Descarcerare si Detasamentul de Pompieri au intervenit pentru rezolvarea mai multor cazuri la sfarsitul saptamanii trecute
La sfarsitul saptamanii trecute, Detasamentul de Pompieri Militari a fost solicitat sa intervina pentru stingerea unui incendiu produs la un autoturism ARO, parcat in Arad pe strada Stupilor, proprietatea Societatii Comerciale Contor Zenner
Incendiul s-a produs din cauza unui scurtcircuit la instalatia electrica. Au ars tapiteria, scaunele, acumulatorul, radiocasetofonul, parbrizul, bordul, roata de rezerva si instalatia electrica in proportie de 80 la suta.
Valoarea pagubelor se ridica la aproximativ 125 de milioane de lei. Un alt incendiu a avut loc pe strada I. Ratiu, la un garaj.
Incendiul s-a produs din cauza unui scurtcircuit la instalatia electrica a sopronului, cauzat de un conductor electric neizolat.
Din fericire a ars numai usa din lemn a garajului.
Si Serviciul de Descarcerare a fost solicitat duminica dupa-amiaza pentru a interveni la un accident de circulatie mortal pe Valea Muresului. 

Claudiu Oprean - Agenda zilei

  • Clubul UTA are datorii de 10 miliarde catre stat

La Prefectura s-a discutat despre modul de finantare a echipei de fotbal UTAVictoria echipei de fotbal UTA a reaprins entuziasmul aradenilor si i-a oferit prefectului sansa sa tina, alaturi de presedintele clubului, Calin Chisbora si antrenorul echipei, Radu Nunweiller, o conferinta de presa cu tinta pe oamenii de afaceri locali. 
Dupa o  prezentare a problemelor cu care s-a confruntat clubul dupa accederea echipei in prima divizie, dupa un istoric al societatii infiintate si dupa expunerea ajutorului material primit si a modului in care banii au fost cheltuiti, s-a trecut la atac: UTA are nevoie de bani!
Desi  considera ca pe parcursul campionatului nu au fost ajutati de rezultatele echipei, actionarii cred ca UTA continua sa fie o emblema a judetului.
"Am  monitorizat presa centrala si va pot spune ca 95% din aparitiile aradene in mass-media se datoreaza fenomenului UTA",
a inceput Chisbora pledoaria.
Presedintele considera ca toti  patronii care au facut bani in Arad au obligatia sa returneze o parte  din suma comunitatii locale. Dupa ce a vorbit de finantarea subtire de la CLM si de activitatile conexe derulate fara rezultate prea mari de catre societate, Chisbora a enumerat cateva variante de salvare. "Nu am avut un barometru exact si am crezut ca foarte multi oameni vor subscrie societatii, ceea ce nu s-a intamplat. Ca atare, am hotarat sa infiintam, in aceasta primavara, un SRL unde prima societate sa aiba capital majoritar"
Presedintele clubului nu vede insa nici in SRL salvarea care va aduna veniturile necesare clubului. Chisbora a luat in calcul si instituirea unei taxe locale sportive ce ar urma sa fie achitata de catre toti agentii economici aradeni, a eliminat varianta scumpirii biletelor de intrare pe stadion si spera ca CLM va raspunde solicitarii adresate de UTA si va oferi clubului 4 hectare de teren pentru terenurile de antrenament.
Intrebat de ziarul Observator care sunt problemele financiare concrete  ale clubului, presedintele a punctat faptul ca UTA datoreaza bugetului de stat (prin taxe si impozite neplatite) 10 miliarde de lei, suma care creste constant. Datoria pe care clubul o are fata de jucatori (ultima redeventa neplatita) va fi achitata astazi.

Adriana Barbu - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]