Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 8 mai 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Astazi e Ziua Mondiala a Crucii Rosii

Ziua Mondiala a Crucii Rosii este sarbatorita si la AradLa nivel local vor avea loc o serie de manifestari
Federatia Internationala a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie sarbatoreste astazi, 8 mai, Ziua Mondiala a Crucii Rosii.
Societatea nationala de Cruce Rosie Romana are prin lege decretata luna mai ca fiind Luna Crucii Rosii. "In 1919 s-a infiintat Federatia Internationala a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, care in prezent cuprinde 177 de Societati de Cruce Rosie, o organizatie de 105 de milioane de voluntari, care are ca misiune imbunatatirea si ameliorarea vietii persoanelor vulnerabile prin mobilizarea puterii umanitatii"- a declarat directorul de Cruce Rosie Arad, Iudita Cuvineanu.
In acest an, federatia a decis ca Ziua Mondiala a Crucii Rosii Arad sa se incadreze in campania "Adevarul despre SIDA- Transmite-l mai departe".
In ncest sens, astazi, voluntarii de Cruce Rosie Arad vor distribui pliante de educatie sanitara despre acest flagel.
Crucea Rosie Arad mai este recunoscuta si prin concursurile pe care le organizeaza. Astfel, in cursul acestei luni va avea loc concursul "Sanitarii priceputi" pentru elevii din gimnaziu si liceele aradene. "Prin activitatea desfasurata de cei 8.600 de membri de Cruce Rosie pe parcursul anului 2003 am realizat peste 25 de actiuni de educatie pentru sanatate si am acordat ajutoare in valoare de peste 54 de milioane de lei, indeplinindu-ne actiunile specifice de Cruce Rosie ce ne revin prin statut. Multumim membrilor de Cruce Rosie din SC MODA, CTP, ISJ Arad, Spitalul Municipal, DAC Arad, dar si persoanelor juridice care ne-au sustinut financiar pentru realizarea actiunilor"- a mai declarat Iudita Cuvineanu. 

Simona Valan - Agenda zilei

  • Prefectura judetului Arad. - Informatii de presa

Prefectul Dan Ungureanu este plecat in Franta la infratirea Ineului cu orasul Reze* Prefectul Judetului Arad Vasile Dan Ungureanu este prezent in aceste zile in Franta pentru a participa  la semnarea actelor de infratire dintre orasul Ineu - care este reprezentat de o delegatie alcatuita din consilieri locali si primarul localitatii - si orasul Rezé- Regiunea Nantes - Franta.
In programul vizitei  prefectului mai sunt  prevazute intalniri cu autoritatile locale si prefectii departamentului si regiunii Nantes.
* In prefectura continua in aceasta saptamana actiunile de aplicare a legilor fondului funciar – indeosebi emiterea  de titluri noi si inmanarea celor existente la comisiile locale, precum  si solutionarea unor cazuri speciale, care au generat litigii sau nemultumiri colective, printre care cel de la Paulis – unde se va deplasa  din nou  colectivul judetean constituit in acest scop pentru clarificarea neintelegerii dintre primar si unii beneficiari ai retrocedarii terenurilor.

Consilier:  Chiricescu Sorin

  • Studentii aradeni au facut curatenie la Strandul Neptun

Studentii aradeni au lucrat la infrumusetarea stranduluiPeste 20 de tineri studenti au facut, ieri, curatenie la Strandul Neptun. Inarmati cu manusi, greble, lopeti si roabe ei au prestat munca voluntara ca multumire fata de Gospodarirea Comunala Arad care a redus pretul abonamentului de intrare pentru studenti si pensionari.
Cosmin Buruc, vicepresedintele Ligii Studentilor din cadrul Universitatii "Aurel Vlaicu" spune ca aceasta actiune este un preambul la un proiect pe teme ecologice (ECO - IMPACT) care va demara saptamana viitoare.
"Consider ca e importanta implicarea tineretului in problemele comunitatii locale. Strandul este un loc drag noua. E al nostru, al aradenilor... De aceea trebuie sa-l ingrijim si pe viitor sa fim mai atenti la pastrarea curateniei", a apreciat Buruc.
El a mai adaugat ca luna aceasta vor fi initiate mai multe proiecte studentesti: de educatie sexuala (in colaborare cu Serviciul de Promovare al Sanatatii din cadrul D.S.P.), bursa locurilor de munca pentru studenti (23 mai a.c.), campionatul de fotbal in aer liber, campionate de sah si tenis. 
Revenind la actiunea de ieri, trebuie mentionat ca studentii au fost sprijiniti cu unelte de catre Gospodarirea Comunala si discoteca Space. 
Patronul discotecii Space, Dani Durus, spune ca isi va face un obicei din sprijinirea studentilor aradeni. "Zilele trecute au fost 20 de studenti de la Universitatea "Vasile Goldis" -,sa faca curatenie la strandul Neptun. Ieri, putin mai multi de la "Aurel Vlaicu". Au facut treaba buna si i-am recompensat cu cate un abonament la strand pe fiecare", a declarat Durus.

Olimpiu Bulzan - Adevarul

  • Pe campiile de la Galsa, transhumanta se face de la lege la faradelege

La Galsa ciobanii nu respecta dreptul la proprietate E clar ca nici oieritul nu mai e ce a fost! Din nobila si stravechea profesie, in proportie de cel putin 90% a ramas doar ceea ce intelege tot romanul cand rosteste peiorativul "cioban"
Din nefericire pentru imaginea si asa destul de sifonata a judetului nostru, in Arad aproape ca nu se poate vorbi despre oierit autentic, in sensul in care pasunatul se efectueaza conform unor legi clare si de comun acord intelese si asumate de toate partile. 
Avem zeci de exemple, care de care mai flagrante si mai usor de documentat/argumentat, pentru a sustine ceea ce afirmam. Dintre acestea, de departe cel mai flagrant cu care ne-am intalnit, prin amploarea pe care a luat-o (vizavi de multitudinea de infractiuni comise) si impasibilitatea – daca nu nesimtirea – autoritatilor care trebuie sa-l rezolve, se petrece la Galsa. 
Dovezile comiterii a multiple infractiuni la regimul proprietatii publice si, mai ales, private, sunt atat de numeroase si de evidente incat este suficient sa te "inarmezi" cu un aparat foto si cu un reportofon si strangi date cat pentru un roman (eventual cu poze, ca sa-l inteleaga toata lumea) slavician – ca tot suntem in zona…
De peste trei ani, gospodarii satului se plang ca li se batjocoreste proprietatea
Un sat in care ciobanii fac legea; un sat uitat de autoritatile comunale si judetene; un sat in care consilierii alesi isi sfideaza alegatorii, de multe ori "primindu-si « dreptul»  sub ochii lor, de la ciobani, pentru a nu da curs nemultumirii colective ce sta sa izbucneasca intr-o rascoala" – cam acestea sunt datele de la care plecam. "Credem ca toate autoritatile din comuna, si poate nu numai, sunt la mana ciobanilor, de la care incaseaza sistematic produse, ca pret pentru neimplicarea lor in jaful pe care-l comit in vazul intregului sat. Se trece cu oile nu numai peste toata pasunea, nesocotindu-se nici un fel de delimitare, dar si peste culturile oamenilor, prin gradinile lor, prin viile lor!"
S-au parlogit zeci de hectare de vie si sute de hectare de cereale si alte culturi agricole pe suprafata mare au fost facute noroi sub copitele a peste 5000 de oi (unii sateni spun ca peste 7000), proprietatea a nu mai mult de trei (3!) ciobani! 
Munca si sudoarea a sute de zile, prestata de peste 1000 de oameni, a fost batjocorita sub privirile indolente ale autoritatilor! Despre aceste fapte de-a dreptul strigatoare la cer pot depune marturie cetatenii Ioan Coroi, Eugen Costea, Vasile Onet, Petre Gheorghe, Traian Mateas, Viorel Buzdugan, Adrian Onetiu, Traian Mihut, Dorin Vontean, Gheorghe Nantu, Ioan Crisan – si alti vreo 200 (doua sute!), care de ani de zile tot semneaza pe proteste scrise, doar-doar le-o baga si lor cineva in seama dreptul de vot.
…si de ce neaparat doar dreptul de vot?! Suntem siguri ca profesionistii de la prefectura si cei de la directia agricola (scuzati minusculele!) ar putea rezolva problema oamenilor din Galsa – vreo 30 de kilometri de Arad, dincolo de Siria, cam cat ar bate o arma de vanatoare (dar nu e nici o problema, daca va temeti ca va rataciti, va conducem noi!). Ar putea, deci, sa le rezolve problema chiar ignorand faptul ca, dupa cum ne-au asigurat, "pe astia nu i-as mai vota in veci!". Ca niste profesionisti ce sunt…
Cei care s-au plans au fost ridiculizati; cei care au actionat au fost batuti!
Ultima sesizare, care ne-a parvenit si noua, este datata martie 2003 si ar merita citata integral, intrucat este (va rog sa ne credeti) o capodopera in materie de bun simt, incisivitate si revolta mocnita totodata. "Ne punem intrebarea daca aceasta comunitate sateasca este cu adevarat reprezentata de catre alesii sai, pe care ar trebui sa-i protejeze si sa-i apere atat pe componentii ei (cetatenii) cat si bunurile acestora. Daca este asa, ne intrebam, in simplitatea noastra, cum isi permit acesti indivizi – ciobani – sa ne sfideze si sa ne ameninte, sa recurga la actiuni violente impotriva unor cetateni pe care i-au batut intrucat au indraznit sa-si apere proprietatile…Intrebarea ne duce la un raspuns de genul – le tine cineva spatele! Se simt protejati in faradelegile lor? Reprezinta ei majoritatea acestui electorat naiv? Reprezentantii alesi sunt exponentii unor grupuri de interese restranse si oculte?" – se arata in pasajul nostru preferat… preferat doar din punct de vedere literar.
Ioan Maniciu, Ilie Vonica si Petru Cohan – caci despre ei este vorba – au venit in Galsa de undeva de langa Sibiu, acum vreo 25 de ani. Atat de mult le-a placut (locul?, firea blajina a locuitorilor din Campia Crisana?), incat n-au mai plecat. Oficial, ei sunt cu oile in transhumanta! Practic, si-au construit case in apropierea saivanelor, salase in plin camp (pe pariu ca nu sunt conforme cu PUG-ul sau cu PUD-ul!). 
Numarul oilor lor depaseste inzecit cifra admisa de normele in vigoare – se stie ca doar raportat la suprafata pasunii se pot elibera autorizatii pentru animale. Oile lor pasc noaptea, ziua, in extrasezon – cand vor ciobanii; in curtile oamenilor, pe dealurile unde sunt plantati butasi de vie – unde vor ciobanii. Cine indrazneste sa-i deranjeze, o pateste ca Traian Mihut (si ca multi altii):
"… m-au luat la bataie cu picioarele. M-au urcat cu forta in masina si inauntru m-au batut pana am lesinat. M-au abandonat intr-un camp, langa Horia, si m-au amenintat ca imi vor da foc si mie si celor din comisia pentru pasunat. Asta pentru ca am indraznit sa-i atentionez sa nu mai lase oile in porumbul meu." Asta scrie, negru pe alb, intr-o declaratie – dar avem o colectie! – adresata acum vreo doi ani postului de politie din Siria.
Va intrebati, desigur, cum au reactionat autoritatile de politie, primaria, prefectura…
Nicicum – in afara de faptul ca au raspuns prin niste hartii (le avem si pe acestea) fara nici o alta valoare decat ca ar putea face obiectul unui studiu istoric despre cum a fost batjocorit ardeleanul de propriii sai alesi in secolul de gratie XXI.

Lucian Valeriu & Tibi Dumitrescu - Occident

  • Batrana Doamna forteaza imposibilul. O victorie care ne indeamna la visare

O victorie care reaprinde sperante pentru UTAFC UTA – FCM Bacau 3-1 (1-0)
Arad – Stadion "UTA" – Spectatori: 4.000  – Teren bun – Timp foarte cald
Au marcat: Manta (’35), Ianu (’76), Njock (’88) / Petcu (’90)
FC UTA: Bogdan – Panin, Botis, Varga (’57 Baldovin), Luca, Panaitescu, Drida (’63 Ianu), Marginean, M. Popescu, Manta (’82 Dragomir), Njock
Director tehnic: Gheorghe Boruga
Antrenor: Costel Pana
FCM Bacau: Prunea – Bolohan (’46 Pitu), Chiorean, Miu, Baciu, Codreanu, Apostol, Lovin (’46 Petcu), Nivaldo, Cursaru (’66 Ciocoiu), Croitoru
Antrenor: Ilie Dumitrescu
Suturi la poarta: 10-6
Suturi pe spatiul portii: 7-2
Cornere: 6-3
Arbitru: Cristian Balaj (Baia Mare)
Asistent 1: Ioan Onicas (Zalau)
Asistent 2: Eugen Parvulescu (Medias)
Rezerva: Zoltan Erdei (Timisoara)
Observatori: Alexandru Boc si Mihai Ivancescu
Jucatorul meciului: Jeremie Njock (FC UTA)
A fost o zi cum nu se poate mai favorabila pentru Batrana Doamna. Absolut toate rezultatele inregistrate in etapa a 26-a au fost favorabile aradenilor, in incercarea, disperata si extrem de dificila, de a se salva de la retrogradare. Stiam de la primul fluier al lui Balaj ca Otelul si Sportul Studentesc au suferit infrangeri pe teren propriu, rezultate care avantajau UTA. Mai trebuia ca elevii lui Boruga si Pana sa invinga o echipa a Bacaului care si-a permis luxul de avea pe banca de rezerve un jucator platit cu 100.000 de dolari pe an (n.r. Ciocoiu), ceea ce pentru campionatul autohton este o suma foarte mare.
UTA a invins, putem spune ca foarte clar, in urma unui joc care a semanat foarte mult cu cel prestat impotriva Otelului Galati, ceea ce a facut pe cei peste 4.000 de spectatori care au infruntat caldura sa exclame: Nu va fie frica / UTA se ridica!
Na-ti-o tie, da-mi-o mie!
Asa se poate caracteriza inceputul jocului, miza acestuia punandu-si amprenta pe starea de spirit a jucatorilor. Popescu (’5) a deschis seria fazelor de poarta printr-o centrare care era sa muste din vinclul portii lui Prunea, dar ex-internationalul a respins in corner. Dupa numai un minut Manta a trimis din demi-vole de la 16 m putin peste buturile moldovene.
Descatusatul Manta
In linia defensiva a oaspetilor au evoluat patru internationali, Prunea, Miu, Baciu si Bolohan, ceea ce parea ca misiunea atacantilor aradeni este una foarte grea. Dupa ce Cursaru (’30), cu o lovitura de cap, l-a lasat spectator pe Bogdan, dar mingea a trecut putin alaturi, aradenii asalteaza poarta bacauana. In minutul 35, Panin a centrat cu stangul in careu, Njock a deviat mingea cu capul si Manta, printr-un spagat l-a invins pe Prunea pentru prima data, facand stadionul sa explodeze. Si pana la gol, Manta a evoluat foarte dezinvolt, dovedind ca a trecut peste perioada ghinionista care l-a marcat o buna bucata de timp.
Dumitrescu forteaza atacul
In partea a doua, Ilie Dumitrescu a incercat improspatarea liniei ofensive prin introducerea lui Petcu si a tehnicului Pitu. De altfel, de la ultimul au venit cele mai periculoase ocazii ale Bacaului, acesta fiind si coautor la golul de onoare marcat de… Petcu.
Final apoteotic al UTA-ei
Dupa ce in primele 25 de minute ale celui de-al doilea mitan aradenii nu s-au apropiat periculos de poarta lui Prunea, in ultimele 20 UTA a facut cel mai bun joc din acest retur. 
Semnalul l-a dat Njock, care l-a deschis extraordinar pe Manta, acesta a preluat pe piept si de la 16 metri a trimis din voleu la radacina barei vigilentului Prunea. In minutul 76, Baldovin il gaseste pe Njock in careu, acesta mimeaza sutul cu piciorul stang si cu celalalt a asezat perfect pentru Ianu, care singur pe doi metri a marcat primul sau gol in prima divizie. Acelasi Ianu se dovedeste egoist patru minute mai tarziu, la un atac 4 contra 2 a utistilor atacantul de buzunar al alb-rosilor refuzand sa paseze lui Popescu, foarte bine demarcat pe partea stanga, in detrimentul unei fortari fara succes pe zona centrala.
Nu se putea fara Njock
UTA mai inscrie odata in minutul 88 prin Jeremie Njock, care dupa excelenta evolutie trebuia sa-si treaca numele pe lista marcatorilor. Popescu l-a angajat foarte bine pe Marginean, acesta l-a vazut pe Njock in fata portii si camerunezul a ajuns inaintea lui Prunea la minge ducand scorul la 3-0. Pana la final, bacauanii reduc din handicap dar nimic nu se mai poate intampla, UTA a invins si sperantele continua sa se mentina treze, chiar daca ele sunt foarte mici.
Indemn la vise
Victoria de ieri ne indeamna sa visam. Este un vis frumos sa ne gandim ca vom invinge in Ghencea, o echipa a arogantului Gigi Becali care tot ieri a iesit, prin rezultatul de egalitate din Cotroceni, din cursa pentru titlu. La fel de frumos este sa ne inchipuim ca vom bate in Giulesti, intr-un moment in care visinii lui Copos isi vor serba titlul pe propriul teren. Dar pentru a ne gandi pana acolo, mai trebuie sa invingem si Argesul acasa. 
Ce ne face sa speram? Faptul ca de patru etape, de cand Pana si Boruga conduc echipa, aceasta nu a mai pierdut. Ar fi un miracol intr-adevar, dar cum ele s-au vazut destule de ce nu ar avea si Aradul parte de unul!?

Lucian Danila - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]