Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 8 august 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • 72 de ore cu si pentru noi. Aradenii sunt asteptati la zilele orasului
Acest autoturism va fi castigat de unul din vizitatorii Zilelor AraduluiLocatia: palatul administrativ, ora: 14. Reperele de inceput ale celor 72 de ore de distractie pentru aradeni.
Organizatorii au gandit o inaugurare care angreneaza o multime de persoane. 
Pe scena din fata palatului administrativ se va afla formatia de suflatori a Liceului de Arta "Sabin Dragoi", langa scena va fi amenajata o berarie, iar un alai condus de trei motociclete va strabate orasul pe traseul Primarie – Podgoria – Primarie – Piata Avram Iancu – strandul Neptun. 
Pe parcursul celor trei zile, cat dureaza manifestarea, circulatia autovehiculelor pe Bulevardul Revolutiei sensul de mers teatru-primarie va fi oprita. 
Pe strand, inaugurarea evenimentului se va face cu ajutorul parasutistilor care vor ateriza la punct fix, in jurul orei 15, iar seara, incepand cu ora 20, vor concerta Traffique, Hora cu Benone Sinulescu, Andra, Class si 3 Sud Est. 
Tot astazi, de la ora 12 pensionarii pot merge pe strand pentru a beneficia de masa in aer liber, oferita de organizatori. 
Vedeta internationala invitata la Zilele Arad este Al Bano, care va concerta duminica seara, iar luni se va intalni cu tinerii aradeni pe terasa No Name, in cadrul unui seminar cu tema: drogul, artistul  fiind implicat in lupta antidrog. 
Nu uitati de biletele pentru concurs cu care puteti castiga marele premiu, un Volkswagen Polo, precum si multe alte premii.

Marinela Barla - Observator

  • Gradinita la strand
Toboganul de la "strandul copiilor" va fi inaugurat astazi - Virtual Arad News (c)2003In Complexul "Neptun", din Arad, a fost amenajata o zona destinata exclusiv celor mici
La Strandul "Neptun" din Arad a fost amenajata o zona destinata exclusiv celor mici. De maine, parintii care sunt ocupati si nu au cu cine sa-si lase copii pe timpul verii au posibilitatea sa-i aduca la strand, intocmai ca la gradinita. 
Daca vor sa-i lase mai multe ore, ii echipeaza, eventual, cu un ghiozdan cu haine de schimb si pachetel si-i lasa in grija celor patru educatoare care vor organiza diverse jocuri si concursuri, facandu-i pe micuti sa se simta bine. Indiferent de cat de mult stau copiii, pretul este acelasi ca pentru accesul in strandul mare, respectiv 15.000 de lei.
Societatea de Gospodarire Comunala Arad a amenajat in cadrul Strandului "Neptun" din Arad, situat pe malul raului Mures, o zona special destinata copiilor. 
Pe o suprafata de aproximativ un hectar, autoritatile au hotarat sa construiasca un miniparc acvatic destinat celor mici. 
In proiect a fost prevazut sa se amenajeze in jurul bazinului mai multe spatii de joaca, cu balansoare si leagane, precum si tobogane acvatice. 
In prezent, au fost deja reconditionate bazinul cu apa termala si cel mai mare tobogan acvatic, care era in paragina de cativa ani. 
Directorul Societatii de Gospodarire Comunala Arad, Edeleni Coloman, ne-a declarat, ieri, ca se faceau ultimele lucrari si probele la toboganul acvatic pentru ca maine va avea loc inaugurarea.
Educatoare in costum de baie
Gradinita-strand este destinata atat parintilor care nu au cu cine sa-si lase copiii pe timpul zilei, cat si celor care vin la strand, dar vor ca micutii sa se joace intr-un spatiu destinat exclusiv lor si sub supravegherea unui personal calificat.
"Am angajat patru educatoare care se vor ocupa de copii. Parintii pot sta linistiti pentru ca atata timp cat micutii vor sta in "Strandul copiilor", nu li se va intampla nimic rau. Mai mult, ei vor avea parte de distractie asigurata de personalul nostru specializat", ne-a declarat directorul Edeleni Coloman.
Pentru a-si lasa copiii in gradinita-strand, parintii trebuie sa plateasca o taxa reprezentand echivalentul pretului de intrare in strandul mare, adica 15.000 de lei de persoana pentru o zi, sau 300.000 de lei abonamentul lunar.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • La Comisia de Dialog Social Probleme fara rezolvare

Liderul Sanitas - Delia Bonca vrea sa prezinte un proiect de protocolPatru sindicate aradene si-au prezentat, ieri, pasurile, in fata membrilor Comisiei de Dialog Social.
Mai vechi sau mai noi, necazurile sindicalistilor au fost ascultate si dezbatute timp de doua ore, dar nici una nu si-a gasit rezolvarea.

Sindicalistii au primit doar asigurari ca noi intalniri si discutii vor avea loc, in cadrul carora ar putea fi găsite solutii pentru rezolvarea problemelor.
Protocol in sanatate 
Primul care si-a expus nemultumirile a fost sindicatul SANITAS. Delia Bonca a acuzat autoritătile de lipsa de transparenta in aplicarea masurilor de reforma sanitara, pentru faptul ca listele cu salariatii propusi pentru disponibilizare au fost intocmite fara ca liderii de sindicat sa fie consultati.
SANITAS a venit cu un proiect de protocol "pentru a rezolva situatiile nerezolvate pana acum si pentru a atenua actiunile sindicale", a spus ea. 
Protocolul urmeaza sa fie discutat luni, 11 august, la Prefectura. Daca el va fi semnat, ramane de văzut. 
Detalii despre continutul acestui protocol, in ziarul de maine.
Acte de coruptie
Sindicatul Solidaritatea a adus in discutie, din nou, pretinsele acte de coruptie de la SC TOP SA. 
Agentii economici care vand in piata Mihai Viteazul au trimis mai multor foruri (Primarie, Prefectura, Guvern, PNA, Presedintie) date cu privire la evaziunea fiscală din TOP, evacuari ilegale ale unor agenti economici, vanzari de spatii comerciale. 
Dosarul intocmit de politia aradeana a ajuns la PNA Timisoara, insa nu a fost inceputa nici o ancheta. 
Sindicalistilor de la Solidaritatea le-a raspuns viceprimarul Emanoil Voicu: "Si Primaria a facut controale la TOP dar nu a constatat nici o evaziune sau alte incalcari ale legii".
La CET, banii de salarii - incerti
Liderul sindicatului CET Traian Deliman a reamintit situatia financiara grea in care se gaseste societatea, din cauza datoriilor societatilor Electrica Bucuresti si Arterm. "Nu avem bani de salarii", a spus Deliman, care a cerut si rezilierea contractului cu Centurymarc, refuzat categoric de Emanoil Voicu.
Taximetristi versus Parktronic
Nemultumirea Sindicatului Taximetristilor din Arad e legata de taxa de 140 de mii de lei pe care Parktronic o pretinde fiecarui taximetrist. "Noi am pregatit un proiect de protocol pe care să-l incheiem cu Primaria si Parktronic. Noi oferim 50 de mii de lei. Dacă protocolul nu va fi semnat, vom recurge la forme de protest", a anuntat liderul Daniel Tomuta. 
Acesta a făcut public posibilitatea ca azi (in prima zi a Zilelor Aradului) strandul să fie blocat de 800 de taximetristi. Dar, fiindca Voicu le-a promis discutarea protocolului in ziua de marti, 12 august, e posibil ca actiunea anuntata să nu mai aibă loc. "Dacă va fi, va fi una spontană", a adaugat Tomuta.

Gerlinde Knap - Adevarul

  • Steagul UE, batjocorit!  Gara CFR Arad ne trimite in lumea a treia

Gara Arad ascunde multe nereguli...Degradare umana si arhitectonica. Asa s-ar putea rezuma, fara a exagera, atmosfera din Gara CFR Arad. 
Gustul amar pe care ti-l lasa acest loc, ca localnic, nu suporta nici un fel de scuza. 
Te-ai saturat sa vezi mereu aceeasi miscare a umerilor, ca semn de neputinta, nu mai vrei sa auzi eterna explicatie: "lipsesc banii", ai dreptul sa pretinzi mai mult. 
Daca tu, ca roman, esti oripilat de cum arata gara, gandeste-te ce simte un strain. 
Cersetori uitati de Dumnezeu si de oameni, gropi si fiare parasite, mirosuri ce iti intorc stomacul pe dos, pereti desfigurati. 
Asa se prezinta o statie ce se pretinde europeana, in fapt, o halta de nivel occidental.
Casa de boschetari nu e acasa. E la gara!  
Cobori din masina. Un miros de lubenita fermentata te invaluie. Iti vine sa inchizi usa si sa pleci. Dar, te gandesti, poate e doar un accident, un singur aspect, o simpla scapare, care nu merita sa umbreasca imaginea intregii gari. 
Iti continui investigatia si incerci sa ramai cat mai obiectiv. Fara remarci sentimentale, fara exagerari. Pasesti pe primul peron si nu iti vine sa crezi ceea ce ti se deschide in fata ochilor. 
O groapa sapata si cateva fiare contorsionate, pe care le-ai vazut si acum cateva luni, se pastreaza intacte. 
Nimic nu s-a miscat. Sau poate ceva, foarte putin. Gara are un aspect de provizorat. Nu de ieri, de azi, ci de ani buni.
In fata biroului Politiei TF, cativa tineri subofiteri privesc in gol. Cu doar cateva saptamani in urma, angajatii postului de politie au organizat, noaptea, o razie de proportii. Actiunea n-a reusit sa starpeasca zecile de boschetari pentru care gara reprezinta "acasa"
Ti-e mila de acesti nefericiti, vezi ca sufera si, culmea, iti marturisesc ca vor altceva. Dar nu ii aude nimeni. Proprietara unui chiosc situat in fata garii declara ca a sesizat incercari anemice ale autoritatilor locale de a schimba situatia. 
Ca observator permanent al zonei, ea crede ca reprezentantii locali realizau, de fapt, doar actiuni de documentare si inventariere, cu alte cuvinte, se faceau ca rezolva situatia. 
Rezultatul il stim cu totii. Se intocmesc rapoarte, actele ajung pe masa sefilor, acestia mimeaza preocuparea si, uneori, se lamenteaza presei. Solutiile, altadata!
"Unii au cutite, bate"  
Proprietara de chiosc cu care am dialogat, si al carei nume am promis sa nu il divulgam, pentru a o feri de neplaceri, spune ca "boschetarii fura de pe mesele clientilor". "Daca veniti seara, veti vedea ce e aici. L-ai dat afara si se intoarce in scurta vreme. E sub orice critica", adauga ea. 
In timp ce ne vorbeste, arata cu degetul catre o masa. "Uite-i!", si ne indreapta privirea spre doi vlajgani, mirati de atentia pe care le-o acordam. "Unii au cutite, bate. Mi-e teama ca ma asteapta seara si ma bat. Ei n-au lege. Mi-au dat cu aurolac pe geam, pe usa de la birou", povesteste patroana, scarbita de indiferenta autoritatilor. 
Glasul ei e prea slab pentru a fi luat in seama. Dar sunt sute de asemenea voci, care tipa chiar, fara a tulbura linistea oficialilor asezati pe functii cu greutate.
"Ne facem nevoile pe unde putem"  
Nu a existat un interlocutor care sa ocoleasca problema boschetarilor. Cu doi dintre cei care vagabondeaza prin gara am reusit sa legam cateva propozitii. Sentimentul ce te incearca, la o astfel de discutie, este unul de regret profund. Te simti vinovat pentru soarta lor. 
Destinul a fost cu tine darnic, cu ei mai putin. Pentru ei, viata e o lupta continua, pentru tine, ea cuprinde, uneori, cateva momente de zbatere. 
Cu ochii tristi, acoperiti de haine murdare si cu punga de aurolac in mana, te urmaresc atent. 
Unul e constient, celalalt priveste prin tine. Le pui intrebari simple: unde dormi, ce mananci, de cat timp traiesti in gara, unde iti faci nevoile? 
"Traim pe aici, prin gara, de 4-5 ani si ne facem nevoile prin canale, pe unde putem", spune cel treaz. 
Are 17 ani si nici un viitor. I se pare urata gara. Si lui! Iti vine sa injuri. Sa cauti un vinovat pentru suferinta lor. 
Nu inteleg prea bine ce e cu interviul asta. Pe ei ii intereseaza un singur lucru: "Ne ajuti cu ceva? Ne dai ceva de mancare?"
Nevoi simple, intrebari ascutite, si tacerea noastra ca raspuns. Plecam cu scarba ca o societate ce se vrea in Europa nu se poate ingriji de acesti nefericiti.
Conditiile de asteptare in Gara lasa mult de doritOmerta la CFR  
Cladirea garii e dezagreabila. Te incanta doar trecutul ei. Peretii ii sunt acum innegriti si, pe alocuri, sparti, salile de asteptare te pun pe fuga, iar barurile infecte din interior iti provoaca repulsie. 
Daca ar fi sa ne luam dupa indicatiile scrise pe o placuta, doar calatorii de la clasa I au, in Gara Arad, un loc unde sa isi odihneasca oasele. Cealalta sala de asteptare e ferecata, geamurile, sparte, iar, in interior, e pustiu. Mizeria, insa, nu lipseste. 
La clasa I, conditiile de odihna sunt de clasa a III-a, apreciere pe care o facem cu indulgenta. Cateva scaune din plastic si un chiosc e tot ce contine spatiul cu pricina. Caloriferele de pe hol au culoarea neagra de atata jeg. 
Concluzia: trebuie sa ai stomac, pentru a rezista intr-o asemenea ambianta. Chiar nimeni nu vede, sau nu vrea sa vada?
Am discutat cu mai multi angajati ai garii. Simpli muncitori. Am promis ca nu le vom publica numele. Se tem sa nu aiba de suferit, daca isi exprima liber opiniile, pentru ca mai marii CFR au instituit legea tacerii. 
Nimeni nu are voie sa furnizeze informatii publice(!) fara acceptul regionalei Timisoara. 
Toti se feresc sa vorbeasca, daca nu sunt siguri ca identitatea le va ramane necunoscuta. 
Am preferat sa abdicam noi de la reguli jurnalistice importante, pentru ca articolul sa nu aiba de suferit. Stupoare! 
Toti gasesc gara ca fiind urata, intr-o masura mai mica sau mai mare. 
Dovada sta banda reportofonului, pentru cei care ar putea contesta veridicitatea afirmatiei. 
"Fereasca Dumnezeu sa te prinda noaptea prin spatele garii, in Arad, ca esti terminat", spune unul din angajatii cu care am discutat. 
"In zona asta, statia CFR e cea mai murdara. E mizerabila. Tiganii, boschetarii....Noaptea, 10-20 de boschetari se spala cu apa care e destinata calatorilor, se bat intre ei. In gara, se fura. Nu exista tura sa nu aud pe unul ca i-o furat ceva", povesteste alt angajat al cailor ferate.
Platou invadat de prost-gust  
E imposibil sa reproduci fidel vocea poporului si nici nu ne-am propus sa transformam articolul intr-un protest al tuturor calatorilor. Am decis sa nu intervievam prea multi oameni aflati in gara. 
O doamna ne-a raspuns ca pastreaza nemultumirile pentru ea, o alta ni s-a plans de distanta dintre scara trenului si peroane, iar un barbat s-a aratat nemultumit de murdarie, lene si lipsa parcarilor pentru taximetre. 
Multi au reclamat aspectul platoului din fata garii, degajat odinioara de ex-primarul Cristian Moisescu. 
Acum, acolo troneaza o atmosfera de balci: gherete inestetice, mizerie, gropi, viermuiala. Se pot identifica multe neajunsuri, intelegem foarte bine, si suntem constienti ca solutii nu se vor gasi la toate problemele. 
Dar, de la pretentii exagerate, la conditii minime de civilizatie, e o diferenta uriasa. Gara din Arad este acum o bataie de joc. O sfidare la adresa calatorului care scoate bani din buzunar, pentru a plati serviciile CFR. 
Steagul Uniunii Europene, atarnat pe cladirea garii, te revolta. Aradul nu are o gara europeana, nu merita simbolul UE. Acel drapel certifica un standard pe care gara din Arad nu il va avea in urmatorii ani. 
Intram in Europa impinsi de la spate. 
Cu gari mizere, cu aurolaci prin canale si cu atitudini balcanice.

Cosmin Lungu - Ziua de Vest

  • Parintii copiilor din taberele aradene pot sta linistiti

Vacanta in tabara Dezna ii multumeste pe copii si parinti - Virtual Arad News (c)2003Inspectorii OJPC nu au gasit nici o deficienta
Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor (OJPC) din Arad a desfasurat in perioada 5-6 august 2003, o actiune de control in taberele scolare subordonate Agentiei Nationale a Taberelor si Turismului Scolar din judet, respectiv taberele scolare din Moneasa, Dezna si Savarsin.
Scopul actiunii a fost verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind conditiile igienicosanitare si protectia consumatorilor.
La data controlului, in cele trei tabere erau cazati un numar de 160 de elevi si copii, si anume: 50 elevi din Bucuresti la tabara Moneasa, 70 elevi din Bulgaria, Iugoslavia si Romania la tabara din Dezna si 40 de copii rromi in tabara sociala de la Savarsin.
"Cele trei tabere au autorizatiile necesare privind legalitatea functionarii, si exista avizul eliberat de Agentia Nationala a Taberelor si Turismului Scolar", declara dr. ing. Gheorghe Iancu, director executiv in cadrul OJPC Arad.
S-a constatat ca in tabere "capacitatea de cazare este in conformitate cu autorizatia eliberata de organele de drept, respectandu-se normele in vigoare privind spatiul de cazare ca spatiu si volum. Nu s-au constatat abateri de la respectarea conditiilor igienico-sanitare in spatiile de locuit si blocului alimentar. De asemenea, deficientele constatate cu ocazia controalelor anterioare au fost remediate, asigurandu-se in prezent conditii optime pentru copiii care isi vor petrece vacanta in aceste tabere, fapt care evidentiaza eficienta controalelor anterioare", a mai declarat, Gheorghe Iancu.
De cand s-au efectuat aceste controale, la OJPC nu s-au inregistrat sesizari sau reclamatii ale parintilor, privind serviciul necorespunzator prestat in taberele scolare de pe raza judetului Arad.

Anca Sumalan - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]