Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 8 septembrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Lovitura de teatru. Inspectia in constructii dispune oprirea lucrarilor pentru reamplasarea "Statuii Libertatii"

Lucrarile la Monumentul Libertatii au fost opriteConstructorul isi retrage utilajele din zona
O echipa de inspectori in constructii a oprit vineri dupa amiaza continuarea lucrarilor de amplasare a "Statuii Libertatii" in Piata Pompierilor din Arad.
In procesul-verbal de control nr. 4623, din 5 septembrie 2003 se arata ca autorizatia de construire a fost eliberata de catre Primaria Arad fara a prevedea "conditii de restaurare a monumentului si fara acordul Ministerului Culturii si Cultelor".
Tinand cont de toate acestea, inspectorii au introdus in aceeasi zi o actiune in anulare a autorizatiei de construire eliberata de Primaria Arad. 
Odata inregistrata actiunea la Tribunalul Arad, autorizatia nr. 270/22 aprilie 2003 s-a suspendat de drept.
In concluzie, echipa de control formata din ing. Ovidiu Bugner, inspector general teritorial adjunct la Inspectoratul Teritorial in Constructii Oradea si ing. Zamfir Danciu, inspector sef adjunct la Inspectoratul in Constructii al judetului Arad, au hotarat urmatoarele: 
"Se dispune «OPRIREA LUCRARILOR» la obiectivul «Amplasare Statuia Libertatii, amenajare piata si restaurare monument, Piata Pompierilor Arad», in conformitate cu Legea 50/1991, modificata si completata prin Legea 453/ 2001".

Procesul verbal a fost intocmit in patru exemplare, cate unul pentru Inspectoratul Teritorial in Constructii Oradea, Inspectoratul in Constructii Arad, Administratia Patrimoniului Local Arad si S.C. "MAN TRANSILVANIA" SRL Arad, antreprenorul general al lucrarilor de reamenajare a Pietei Pompierilor.
Patronul acestei firme, dl. Ferencz Orban, ne-a declarat: "Sambata, am semnat si eu procesul verbal nr. 4623 din 5 septembrie 2003. Prin urmare, oficial, lucrarile sunt sistate. In aceste conditii, eu imi retrag utilajele din Piata Pompierilor in cursul zilei de luni (n.r. adica astazi). Totodata, voi inainta Primariei Arad un deviz de lucrari ca sa-mi plateasca pentru ceea ce am realizat acolo pana in prezent. Mai departe, nu este treaba mea, ci a administratiei si a politicienilor. Eu sunt un constructor care a incercat sa onoreze un contract ferm cu Primaria Arad", a conchis Ferencz Orban.
Convinsi ca aceasta "lovitura de teatru" in cazul amplasarii "Statuii Libertatii" la Arad nu va ramane fara ecouri, va vom tine la curent cu evolutia lucrurilor si in zilele urmatoare.

Nicolae Oprean - Adevarul

  • Editie aniversara a "Targului Codrenilor" de la Vasoaia

In fiecare an la Vasoaia sunt premiate cele mai frumoase animaleS-au acordat premii de patru ori mai mari ca in anii trecuti
Micuta localitate Vasoaia, situata la noua kilometri de Chisindia a fost, la sfarsitul saptamanii trecute, gazda celei de a 25-a editii a "Targului Codrenilor". 
Organizata initial ca o forma de protest a localnicilor si a taranilor din zona montana, manifestarea s-a transformat, mai ales dupa '89, intr-un prilej de intalnire a celor care iubesc si sprijina dezvoltarea satului romanesc. 
Gropi, pietre si praf 
De la Chisindia la Vasoaia sunt doar cativa kilometri care ar putea fi parcursi in cateva minute cu masina. Starea drumului, in schimb, izoleaza localitatea de civilizatie. 
Pentru desfasurarea in bune conditii a targului si pentru ca vizitatorii sa poata urca usor, organizatorii au incercat sa-l reabiliteze. 
S-au straduit atat cat au putut si cat le-a permis bugetul. 
Din pacate, drumul arata ca unul forestier, este plin de gropi, pietre si praf, iar cei noua kilometri se strabat in circa 40 de minute. 
Cu toate acestea, cei care au urcat la Vasoaia spun ca arata mai bine ca in anii trecuti! 
Prezenta numeroasa 
Faptul ca Targul de la Vasoaia da posibilitatea taranilor sa se intalneasca in acelasi loc, chiar si dupa 25 de ani, reprezinta un motiv sa credem ca traditiile nu vor muri, ca va exista cineva sa le promoveze. Au tinut sa fie aproape de eveniment profesorul Radu Res, mentorul si initiatorul domeniului dezvoltarii rurale montane, senatorul Avram Craciun, presedintele PSD Arad, Dorel Popa, prefectul Dan Ungureanu, directorul Directiei Agricole, Corneliu Henegar, precum si secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Avram Craciunescu. 
Toti au militat pentru promovarea ruralului montan, pentru sprijinirea taranilor sau a zootehniei. 
Totodata, cei prezenti au precizat ca doresc continuarea acestor traditii, care reprezinta "tot ce au oamenii mai bun, mai sfant". 
Mai aproape de Dumnezeu 
Programul a inceput cu o slujba oficiata la troita ridicata in cinstea eroilor, a celor care au murit, in diferite momente ale istoriei, pentru bunastare si libertate. 
De altfel, invocarea Divinitatii a reprezentat dintotdeauna o traire deosebita din viata spirituala a taranului roman. 
Poate si pentru ca oamenii din zona sunt mai aproape de Dumnezeu, la Vasoaia, in cei 25 de ani, nu a plouat niciodata in ziua de targ. 
La Vasoaia manifestarea a continuat cu un program folcloricPremii oferite de PSD 
Dupa momentul de evlavie, a urmat prezentarea celor mai frumoase exemplare de vite si cai de tractiune. 
La editia de anul acesta au fost cinci categorii de premii: "Cei mai frumosi cai de munca", "Cele mai frumoase juninci", "Cele mai frumoase si mai multe taurine", "Cele mai frumoase vaci cu lapte"
Festivitatea a fost incheiata cu prezentarea "Celor mai frumoase vitele"
Gospodarii au primit ca premii bani sau saci cu furaje. Pentru prima data in acest an, la toate categoriile, organizatia PSD Arad, a adaugat cate un milion de lei. 
Despre premiile oferite de PSD, presedintele Dorel Popa a precizat ca valoarea lor "este mai mare ca ieri si, cu siguranta, maine va fi mai mare ca azi!" 
Traditii, folclor si porturi populare 
Si pentru ca cei prezenti - in numar destul de mare, de altfel - au venit sa se distreze, manifestarea a continuat cu un program folcloric oferit de cateva ansambluri din judet. 
Cel mai apreciat moment al zilei a fost urcarea pe scena Targului a ansamblului "Cununita" din Santana care si-a incantat auditoriul cu numeroase cantece si jocuri specitice zonei. 
A urmat apoi o prezentare a porturilor populare, la concursul celor mai frumoase "tinute" participind reprezentanti ai zonelor Nadas, Taut (care au si castigat marele premiu de 900 de mii de lei pus la bataie de organizatori), Dieci, Bocsig, Santana si Paiuseni. 
Stimulent pentru cresterea animalelor 
 "
Aceasta manifestare este de fapt un semnal pentru dezvoltarea de perspectiva a zootehniei, pentru cresterea efectivelor de animale. 
S-au acordat premii in bani si furaje, de patru ori mai multi, comparativ cu editia precedenta, ceea ce constituie un puternic stimulent pentru oamenii de la munte pentru cresterea animalelor",
a declarat Corneliu Henegar, directorul executiv interimar al Directiei pentru Agricultura din Arad. 

Anca Sumalan & Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Nereguli la Vama Nadlac

In Vama Nadlac mai multe microbuze au fost intoarse din drum Zeci de turisti au fost intorsi, sambata, de la vama Nadlac, pentru ca firmele de transport care urmau sa-i duca in Italia nu aveau toate documentele in regula, iar soferii au fost prinsi imprumutand pasagerii cu valuta pentru a putea parasi tara, transmite MEDIAFAX.
Pe parcursul zilei de sambata, sase microbuze, avand in medie 15 calatori fiecare, au fost intoarse de la granita, iar turistii nu au mai putut sa-si continue calatoria in afara tarii. 
Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Arad, Robert Iudt, in toate cele sase cazuri s-a constatat ca soferii imprumutau calatorii cu valuta, cu sume intre 250 si 500 de euro de persoana, pentru a putea parasi tara. 
"In doua cazuri s-au intocmit si dosare penale soferilor, pentru fals si uz de fals, pentru ca acestia fie au falsificat foaia de drum, fie aveau documentele microbuzului falsificate. Totodata, un alt microbuz a fost intors din drum pentru ca avea expirata licenta", a declarat Iudt. 
Firmele ale caror soferi au fost prinsi cu nereguli sunt din judetele Iasi, Neamt si Bacau, urmand sa se propuna Autoritatii Rutiere ridicarea licentelor de transport international de persoane.

  • Filosofie si idei in castelul de la Macea

La Castelul din Macea s-au adunat intelectuali din toata Europa - Virtual Arad News (c)2003Universitatea de Vest "Vasile Goldis" din Arad a reusit sa aduca intr-o localitate deja celebra din judetul Arad personalitati de prima mana. 
Intelectuali din diverse parti ale tarii si ale Europei au venit la Macea pentru a se duela in idei, convingeri, dar si pentru a lansa intrebari. 
Zidurile impunatorului castel au fost martori permanenti ai unor dezbateri interesante, in care doctori, doctoranzi, profesori universitari si studenti au interactionat intr-o engleza si franceza de invidiat. 
Toate s-au petrecut la Scoala internationala de vara de filosofie si istoria ideilor, desfasurata, pe durata a doua saptamani (cea trecuta si cea in curs), la Macea.
La est de Berlin  
Dana Jalobeanu, prodecan al Facultatii de Stiinte Politice din cadrul Universitatii de Vest "Vasile Goldis" Arad, este multumita ca evenimentul, aflat la cea de-a doua editie, se prezinta cu acea emblema academica fara de care actiunea nu ar avea valoare si credibilitate. 
La scoala de vara au sosit deja universitari straini, altii fiind asteptati sa ajunga la Macea in saptamana aceasta. 
Unul dintre ei, dr Frank Linhard de la J.W.Goethe Universitaet Frankfurt, a avut o remarca putin socanta, care demonstreaza insa cat de putin este perceputa in strainatate activitatea didactica romaneasca. 
"Nu stiam ca la est de Berlin se intampla lucruri de genul acesta", a afirmat dr. Linhard. 
Horia Roman Patapievici, oaspete de seama al editiei de anul trecut, nu a mai ajuns in aceasta vara la Macea, fiind retinut in capitala de activitatile CNSAS. Chiar si fara apreciatele sale interventii, discutiile despre influentele revolutiei stiintifice asupra constituirii filosofiei politice moderne si-au pastrat savoarea, prin prezenta lui Vlad Alexandrescu si a Soranei Corneanu, doi valorosi universitari bucuresteni.
O premiera in mediul universitar romanesc: tutorialele  
Scoala de vara de la Macea este una interdisciplinara. Drepturile omului, fundamentul lor, prelegeri despre Newton, forta, atomi, miscare, legi, definitii ale corpului, toate acestea si multe altele au constituit subiecte de conversatie pentru participanti. 
"E foarte interesant. Apar de fiecare data polemici bine delimitate. Nivelul seminariilor din anul acesta este mult mai ridicat fata de cel din anul trecut", declara prodecanul Dana Jalobeanu. 
Zilnic, programul scolii prevede niste actiuni inedite, denumite tutoriale, in care doua persoane pot dezbate liber anumite subiecte de interes comun. "Aceasta practica este o premiera in peisajul universitar romanesc", a precizat Dana Jalobeanu. 
In cadrul intalnirilor tzte a tzte, s- au discutat proiecte, teze de doctorat si chiar s-au gasit noi unghiuri de abordare pentru lucrari de masterat. 
"La scoala de vara de la Macea, au fost chemati doar studenti foarte buni", explica reprezentantul UVVG Arad, Dana Jalobeanu. 
Acestia se vor intalni, in zilele urmatoare, cu prorectorul Universitatii din Bucuresti, dr Ioan Panzaru, cu profesorul Vincent Carraud de la Universitatea din Csen, cu profesorul Roger Ariew de la Institutul Politehnic din Virginia si profesorul Cristian Alunaru, de la Universitatea de Vest "Vasile Goldis" din Arad.
***  
La inceput de toamna, intr-un spatiu agreabil (gradina dendrologica de la Macea), cativa zeci de oameni au aratat ca Romania poate fi un teritoriu in care se mai intampla uneori ceva. 
O tara in care nu doar coruptia, minciuna si saracia supravietuiesc. 
Daca tinerii pe care i-am vazut la scoala de vara de la Macea vor constitui clasa politica de maine, Romania mai are o sansa. O ultima sansa...

Cosmin Lungu - Ziua de Vest

  • Aradul incearca o noua metoda de a iesi in evidenta. Turism arheologic

Mozaicul de la Frumuseni poate ajuta la dezvoltarea turismului arheologicIn aceste zile se elaboreaza un plan de masuri specifice care sa sensibilizeze ministerul astfel incat acesta sa acorde descoperirii un titlu aparte si o suma de bani pentru conservare.
Este vorba de descoperirile facute pe amplasamentul fostei manastiri Bizere (localitatea Frumuseni), unde  sapaturile arheologice incepute de  Muzeul Judetean au scos la iveala  un complex de cladiri monumentale si, de curand, mai multe suprafete pavate cu mozaicuri policrome, datate secolul XI.
Desi descoperirea aradenilor reprezinta un unicat in peisajul arheologiei medievale romanesti, situatia mozaicurilor a fost pusa sub semnul intrebarii, existand pericolul degradarii, pentru ca banii alocati de Consiliul Judetean sunt insuficienti.
Consiliul Judetean si Prefectura au decis sa intervina pe langa Guvern pentru obtinerea unei clasificari aparte a sitului arheologic de la Frumuseni. Autoritatile aradene vor ca Ministerul Culturii si Cultelor sa clasifice situl la categoria A, fapt care ar face ca Frumuseniul sa intre in circuitul turistic si sa fie centrat intr-un parc arheologic.

Adriana Barbu - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]