Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 8 noiembrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Vine curatenia!

Municipalitatea a pornit campania de curatenie a AraduluiPuzderie de probleme si solutii radicale pentru Arad
La cererea primarului, institutiile implicate in campania "Aradul curat", declansata in urma cu cateva zile, au prezentat ieri problemele cu care se confrunta si solutiile pe care le-au intrezarit in incercarea de a schimba aspectal orasului. 
Cea mai curajoasa solutie a venit din partea lui Coloman Edeleni, care a propus un sistem unitar de curatenie pe centru.

Comisie mixta pentru verificarea declaratiilor 
D
irectia fiscala a sustinut necesitatea alcatuirii unei comisii mixte (formate din angajati directiei, ai APL si ai Salubritatii) care sa verifice exactitatea datelor cuprinse in declaratiile fiscale, pentru ca exista firme cum ar fi restaurantele care declara mai putine cantitati de gunoi decat cele pe care le produc si platesc mai putin la taxa. S-a cerut, totodata, ca sase gardieni publici sa fie pusi sa pazeasca gropile neautorizate. 
Pancarte cu amenzi pentru gunoi 
Gardienii publici au punctat faptul ca de luni vor trece la avertizarea cetatenilor, agentilor economici si administratorilor in problema intretinerii curateniei  in fata imobilelor, urmand ca - in faza imediat urmatoare - sa se aplice amenzi. 
Sorin Codos a cerut ca dupa dezafectarea rampelor neautorizate de gunoi sa fie montate panouri pe care sa fie scrisa clar amenda in cazul aruncarii rezidurilor menajere (intre 1 si 10 milioane pentru cetateni si intre 10 si 100 de milioane pentru agentii economici) si posturi permanente de paza la rampele neautorizate. 
Pentru curatenia de toamna Polaris foloseste metode moderne Varianta pancartelor a fost eliminata insa de cei de la Salubritate, care au amintit faptul ca asa s-a procedat si in trecut, insa cineva a furat pana si pancartele. 
De trei ori curatenie in statiile de taxi 
Reprezentantii firmei Polaris au adus in discutie problemele cu care se confrunta si care strica imaginea Aradului. 
Prima pe lista a fost problema masinilor de mare tonaj, care, datorita faptului ca nu sunt etansate, lasa pe strada nisip, balast, beton si alte materiale pe care le transporta, mai ales in piata Podgoria si UTA. 
Datorita acestor scurgeri, cantitatea de praf este relativ mare, cu toate ca odata cu venirea firmei constantene s-a ajuns in aceasta chestiune sub limita admisa. 
Alte probleme punctate au fost cele ale dejectiilor lasate de animalele de la carutele care tranziteaza Aradul, cele legate de depozitarea materialelor de constructii (perioada oferita de lege este depasita ca de altfel si suprafata de depozitare admisa), precum si cele din statiile de taximetre (unde soferii arunca pe jos pahare unifolosibile si ambalaje de la alimente). 
"In aceste statii facem curatenie de trei ori pe zi si tot degeaba ", a punctat reprezentantul Polaris, care a cerut in toate aceste cazuri interventia politiei si a gardienilor publici. 
Amenzi pentru proprietarii de terenuri 
Salubritatea a cerut o reasezare a unor prevederi cuprinse in taxa de salubrizare, pentru ca societatea aduna mai mult gunoi decat cel declarat si platit totodata. S-a cerut ca in problema deseurilor din constructii sa se impuna ca eliberarea autorizatiei de constructie sa se incheie dupa prezentarea dovezii ca deseurile au fost depuse la rampa de gunoi. 
Si la periferie oamenii gospodari fac si intretin curatenia Reprezentantii societatii au cerut sa se caute solutii pentru cetatenii care scormonesc in containerele de gunoi, amintind insa ca, cel mai probabil, in aceste cazuri, datorita saraciei, cei vizati nu pot fi amendati sau nu vor tine cont de sanctiunile pecuniare.  
Politia a cerut cetatenilor sa anunte orice probleme legate de curatenie, pe care le-au vazut si au punctat faptul ca foarte multi cetateni au depus plangeri pe tema furturilor de pubele. 
Sistem unitar de curatenie in Arad 
Coloman Edeleni, directorul Gospodariei Comunale, a venit cu cea mai curajoasa dintre propuneri, metionand faptul ca ar trebui gasit un sistem unitar de a face curatenie, cel putin in centrul Aradului. 
"Ar trebui ca printr-o hotarare de consiliu sa desemnam o firma care sa raspunda atat de trotuare, cat si de spatiile verzi. Asa, unii pun frunzele intr-o parte, ceilalti in alta ". 
Edeleni a cerut si gasirea unei modalitati in care "sa avem grija si de cartiere. Trebuie sa-i felicit pe cei de la Polaris, pentru ca si-au facut treaba si pentru cum arata Aradul. Nu e vina lor ca altii nu au grija de curatenie". 
Primarul ii pune la munca 
Dorel Popa a ascultat prezentarile tuturor, a venit cu propuneri si si-a notat neajunsurile dupa care i-a trimis la munca pe toti: 
"Vreau ca de luni sa se treaca direct la actiune, in urma propunerilor de azi. Nu mai vreau sa facem sedinte, ca sedinte stie sa faca toata lumea. Noi trebuie sa facem orasul mai curat. Trebuie sa incropim imediat echipa mixta pentruca aceia care fac parte din ea sa fie numiti luni prin dispozitia primarului ". 

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Strada Renasterii isi merita numele

Se lucreaza la modernizarea strazii Renasterii din MicalacaStrada Renasterii, reabilitata din fonduri obtinute prin emisiunea de obligatiuni municipale, a fost inaugurata oficial. Investitia s-a ridicat la 5,12 miliarde de lei.
Renasterii este prima din lista celor 31 de strazi din municipiu care vor intra, rand pe rand, in programul de reabilitare. 
Ele sunt impartite in toate cartierele municipiului. Cu toate acestea, in Micalaca sunt cele mai multe strazi care urmeaza sa fie refacute, 15.
Valoarea totala a investitiei pe strada Renasterii se ridica la 5,12 miliarde lei. Strada are trei straturi de asfalt pe o lungime de 744 de meri, fiind pregatita pentru traficul greu.
"Vrem sa bagam in lucru doar acele strazi care se pot termina in acest an. Sa nu ramana santier peste iarna. Este incomparabil cu ce era aici inainte. Credem in succesul acestei actiuni", ne-a declarat primarul Dorel Popa.
Pentru cele 31 de strazi a caror reabilitare este finantata din obligatiuni municipale s-au alocat 45 miliarde de lei. Sumei stranse din obligatiuni i se adauga si fonduri din bugetul local, ajungandu-se ca pentru drumuri sa se aloce, in total, aproape 50 de miliarde lei.
La aceasta ora mai sunt in executie trei strazi: Dreptatii, care va fi finalizata in cursul saptamanii viitoare, Marnei si Petru Maior. 
In acest an urmeaza a fi reabilitate strazile Zarandului, Stanjenel, Tribunu Buteanu, Sanzienelor, Bogdan Voievod, Popa Sapca, Vrancei, V. Ureche, Resitei, Timotei Cipariu, Odobescu si partial Lugojului, Arinului si Tabacovici.

Simona Mazare - Observator

  • La Spitalul Clinic Judetean Arad: Privatizarea - gustata de toti pacientii!

Bucataria Spitalului Clinic Judetean a fost privatizataIncepand cu luna noiembrie a acestui an, Spitalul Judetean Arad beneficiaza de serviciile unei firme de cattering, asta insemnand ca bucataria unitatii a fost preluata de o societate privata. 
Cel putin pana in prezent, se pare ca lucrurile sunt pe cale de a intra pe fagasul normal, stiuta fiind "calitatea" hranei servita pana acum bolnavilor spitalizati in aceasta unitate. 
Renovari de miliarde
SC Fotoinfinit din Brasov a castigat licitatia privind externalizarea serviciului de bucatarie a Spitalului Judetean, angajandu-se prin contract sa suporte din buzunarul propriu 3,135 miliarde de lei pentru renovarea spatiilor destinate acestei activitati. 
Doar ca aceasta suma s-a dovedit a fi insuficienta cand noii "patroni" au intrat - la propriu - in spatiul destinat pregatirii hranei. 
"Trebuie schimbat aproape totul. Doar 30% din baza materiala pe care am gasit-o in bucatarie poate fi folosita...Trebuie reamenajate toate cele 12 module, atat din Spitalul Judetean cat si din cele doua sectii apartinatoare: Contagioase si Psihiatrie. Abia acum, dupa ce am primit ofertele de lucru, am ajuns la concluzia ca cele trei miliarde sunt insuficiente. Cea mai ieftina oferta se ridica la 4,5 miliarde. Dar pe langa aceste investitii mai este necesara inlocuirea liniei tehnologice, a carei valoare se ridica la alte 1,8 miliarde de lei...", afirma dl. Ovidiu Tition, director general al Fotoinfinit.
In prima saptamana de cand brasovenii si-au preluat activitatea, bucataria spitalului a prins "viata"
Dupa luni de zile in care pe stoc nu existau oua, morcovi sau orez, acum in bucatarie se gasesc de toate, preparate si semipreparate, de la branzeturi pana la carne si legume. 
Bucatarii au la dispozitie sute de retete pe care sa le pregateasca pacientilor, in fuctie de afectiunile pentru care sunt internati.
Zece bucatari au demisionat
In pofida planurilor marete pe care si le-a propus, realitatea de care s-a lovit nu a fost tocmai placuta pentru conducerea societatii Fotoinfinit. 
De la venirea firmei si, evident, de la impunerea unor reguli de disciplina, 10 dintre bucatari au decis sa demisioneze. 
"Totul se rezuma la mentalitate. Am acumulat experienta pe parcursul a 19 ani de munca in alimentatie publica si am vazut multe. In ceea ce priveste Aradul, mai e nevoie de o perioada de acomodare intre noi, avand in vedere ca nu am venit cu o echipa proprie. Am pastrat - sau cel putin asa am intentionat - tot personalul. Se pare insa ca o parte din angajati, mai precis zece persoane, nu s-au obisnuit cu gandul ca prin preluarea activitatii de catre o societate privata munca inseamna... munca! Asa ca au plecat. Dar sa stiti ca si cu cei 20 de angajati ramasi se poate face treaba, si inca una de calitate. Dar asta doar cu seriozitate. Cu timpul, avem de gand sa ne extindem. Chiar in perioda imediat urmatoare vom oferi inca zece posturi noi pentru femei care vor transporta mancarea pana la oficiu, urmand ca in saloane ea sa fie distribuita de catre asistente."
Cantina pentru cadrele medicale
Se pare ca privatizarea bucatariei a adus un dram de mai bine si in ceea ce priveste confortul cadrele medicale. Spunem asta gandindu-ne la cantina destinata personalului medical, care avea pana acum o saptamana cinci abonati, iar acum numarul acestora ridicandu-se la 25. Asta dupa ce intreaga vesela a fost inlocuita... 
" E o crestere semnificativa pentru o saptamana. Dar cantina poate deservi apro-ximativ 70 de persoane. Asa ca e loc de mai bine", sustine dl. Tition.
Gustul bucatelor precum si felul in care sunt aduse ele la pat (painea infoliata, fiecare fel de mancare ambalat in staniol) ii multumeste. 
Totodata ii uimeste pe bonavii neobisnuiti cu o astfel de tratatie in spital.
D-na Tokos Elisabeta, din Arad, este internata de 5 saptamani: "Totul e mult mai gustos. Si mult mai curat!"
D-na Jurcan Ileana este din Cermei: "Sunt aici de vreo patru luni. Am si diabet! Dar sa stiti ca mancarea asta e foarte buna. Chiar as vrea sa-l intalnesc pe noul domn patron sa-i spun sa mai faca mamaliga, ca asa buna nu am mancat niciodata."
***
Daca privatizarea bucatariei din cadrul Spitalului Clinic Judetean Arad a fost o idee buna sau nu, e o chestiune pe care timpul o va demonstra. Cert e ca, cel putin pana acum, pacientii pot sa manance in siguranta din bucatele spitalului!

Madiana Popescu - Adevarul

  • 10.000 $ pentru moartea iubitului

Concubina italianului ucis si-a recunoscut vinaFosta iubita a italianului ucis acum un an in Arad a recunoscut ca  aranjat asasinatul. Ea a declarat ca a platit un barbat "pentru a-i aplica o corectie" iubitului ei. 
Femeia a mai spus ca nu-si aminteste sa-i fi cerut acestuia sa-l ucida, dar ca este posibil ca, la nervi, sa fi spus ca-i doreste moartea. 
In luna noiembrie a anului trecut, patronul unui depozit de materiale de constructii din Arad, Maurizio Ingrami, a fost impuscat de mai multe ori in sediul firmei sale, unde si locuia. 
Anchetatorii au gasit un autoturism Ferrari in bordul caruia se aflau 70.000 de euro, fapt care i-a determinat sa creada ca este vorba de o reglare de conturi. 
Cand au anuntat-o pe iubita lui Ingrami, Daniela Orga, politistii au observat ca aceasta era drogata si au condamnat-o pentru consum de stupefiante. Ea a declarat ca nu are nici o legatura cu crima si ca banuieste ca iubitul ei a fost omorat la comanda unor oameni de afaceri din Italia, carora Ingrami le-ar fi datorat bani. 
Anchetatorii spun insa ca din primul moment au banuit ca Daniela Orga este cea care a pus la cale crima. 
La cateva luni de la comiterea asasinatului, politistii i-au retinut pe Victor Cosma (32 de ani) si pe Emil Martin (30 de ani), care s-au dovedit a fi complici la crima. 
Anchetatorii l-au identificat ca principal suspect pe Aurel Ogrinci, care insa a disparut din Arad imediat dupa crima si a fost dat in urmarire generala si internationala.
Suparata ca era inselata
La termenul de ieri al procesului, Daniela Orga a facut o declaratie socanta. Ea a recunoscut ca a platit pe cineva pentru a-l pedepsi pe Ingrami deoarece il suspecta ca o insala. 
Femeia a povestit in fata judecatorului ca a contactat un prieten din copilarie, caruia i-a cerut "sa-i aplice o corectie" iubitului ei. 
Daniela Orga a mai spus ca i-a oferit acestuia 20.000 de dolari. 
Ea a declarat ca, ulterior, l-a gasit pe Aurel Ogrinci, care s-a oferit sa faca aceeasi treaba la jumatate de pret, respectiv 10.000 de dolari. 
Femeia a spus ca nu-si aminteste daca i-a cerut acestuia sa-l ucida pe Ingrami sau doar sa-l pedepseasca. 
"Accept posibilitatea ca, intr-o discutie cu Ogrinci, sa-i fi cerut sa-l omoare. (...) Am avut multe momente, la nervi, cand spuneam ca-i doresc moartea", a declarat Daniela Orga in fata instantei.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Tigari ascunse la RO-LA

Din nou s-a incercat scoaterea ilegala a 7500 pachete de tigari din taraUn transport mascat de tigari a fost descoperit intr-un TIR care incerca sa iasa din Romania pe calea ferata.
Ieri, la Punctul de trecere al frontierei Curtici-terminalul RO-LA, situat la cativa kilometri de Arad, s-au prezentat doi soferi romani intr-un TIR, care urma sa iasa din Romania pe calea ferata.
Masina apartinea unei firme de transport international de marfa din Piatra-Neamt si avea sigiliul remorcii deteriorat.
In acte, in TIR se aflau boilere pentru Anglia. Echipa unica de control formata din vamesi si politisti de frontiera a descoperit in remorca, ascunse printre boilere, 7.500 de pachete de tigari marca "Marlboro", in valoare de 325,9 milioane de lei.
Tigarile urmau sa fie revandute pe piata neagra din Anglia, unde pretul unui pachet de tigari este de cateva ori mai mare ca in Romania.
Soferii de TIR si-au asumat intreaga responsabilitate a incercarii de scoatere din tara a tigarilor. Ei au fost amendati cu 26 de milioane de lei si marfa le-a fost confiscata.
Desi celor doi li s-a permis iesirea din tara, ei au renuntat la calatorie, de unde se poate trage concluzia ca vanzarea tigarilor era scopul lor principal.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]