Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 9 iunie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Tricentenarul Ordinului Minoritilor la Arad

Slujba la Biserica Catolica cu prilejul tricentenarului slujirii minoritilorFratii nostri romano-catolici au praznuit ieri, 8 iunie, printr-o liturghie festiva, Coborarea Sfantului Duh.
Ca vechi aradean, pot spune că n-am vazut de multe ori atata lume in biserica din centru. 
Ordinul Fratilor Minori Conventuali sarbatoreste in acest an, trei secole de slujire in Arad. 
Ei au avut o prima resedinta si, respectiv, biserica in zona Pietei Avram Iancu, o a doua pe actualul amplasament, doar ca biserica era situată in curte. Biserica splendida, unul dintre edificiile emblematice ale orasului nostru, a fost construită in 1903 si la poartă hramul Sfantului Antoniu de Padova. Sfintia Sa Joachim Giermek, Generalul Ordinului Fratilor Minori Conventuali, alaturi de un ales sobor preotesc , a oficiat Sfanta Liturghie. In cor (la romano-catolici, este partea ce corespunde altarului) se aflau reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Romane si ai Bisericii Greco-Catolice Unite cu Roma.
La predică, Sfintia Sa s-a referit la praznicul Cincizecimii, la tricentenarul slujirii minoritilor in Arad si la centenarul bisericii. Parintele General vorbea in italiana, cuvantul fiindu-i tradus in limbile romana, maghiara, germana. Tot in aceste limbi se si canta. Si chiar daca erai de altă lege, puteai sa-ti dai seama unde se ajunsele in Sf. Liturghie după momentele misei - Sanctus, Agnus Dei etc.
Emotionante acordurile orgii. Un moment inedit este după rugaciunea domneasca. In biserica e rigoare si ordine. In aceeasi ordine se merge la masa, unde Sfintia Sa Joachim Giermek a venit să-i salute pe invitati, deoarece se grabea spre Timisoara să prinda avionul către Roma. In schimb Pater Kartal Erno, Provincialul Ordinului Minoritilor, care a avut amabilitatea sa ne dea, anul trecut, un interviu, s-a intretinut in mod cordial cu invitatii.
La un moment dat se vorbea despre familia crestina reconciliata si reconcilianta - o realitate a mileniului de aur si un deziderat al celui actual.
Tot aud despre jubileul bisericii, dar daca ne amintim ca romanii serbau jubileul la 50 de ani, am putea spune ca a fost de sase ori jubileu.

Dana Todor - Adevarul

  • Universitatile aradene isi pot uni destinele! Goldis are fete la fel de frumoase precum… baietii de la Vlaicu
Concurs de miss la discoteca Space Orgolii mari au fost puse in joc, timp de trei zile, intr-o incrancenare a studentilor celor doua universitati aradene, "Aurel Vlaicu", respectiv "Vasile Goldis".
University Space Showdown este primul concurs organizat de Ligile studentilor celor doua universitati, avand ca premiu un foarte galben Volkswagen broscuta.
Inceperea "razboiului" a coincis cu inaugurarea terasei de vara a discotecii Space de pe strand. Cele doua galerii, venite cu confetti, acordeoane, butoaie si tobe au fost foarte greu de stapanit, chiar si pentru MC-ul evenimentului, Florin Caruceru, de la PRO FM.
Concursul de frumusete s-a terminat nedecis. Miss a fost declarata o reprezentanta a Goldisului iar la Mister au castigat, in bloc, toti concurentii de la Vlaicu. Francisco, un student de culoare, a fost considerat cel mai frumos.
Reusita baietilor de la universitatea de stat a atras nemultumirea unui student de la Goldis, care, dupa anuntarea rezultatelor a contestat decizia juriului, folosindu-se de tot felul de argumente (ca e membru la o organizatie europeana, ca nu este posibil sa fie umiliti colegii lui, ca el l-ar fi scos din concurs pe unul dintre concurenti pentru raspunsul dat).
Concursurile au fost deosebite: incepand cu intreceri sportive, batut de cuie, infulecat hot-dog, iar la fete bataie cu perne pe barna, bautul berii si terminand cu bodypainting (unde castigatorul a fost foarte greu de ales).
Batalia a continuat pana duminica noaptea, castigatorul – care, pe langa orgoliu, s-a ales si cu frumoasa
"Broscuta" – fiind anuntat dupa inchiderea editiei ziarului.

Simona Mazare - Observator

  • Primul ocol silvic privat din judet si-a inceput activitatea

Padurile de pe Valea Muresului au trecut in administratie privataAcesta a fost inaugurat oficial vineri
Primul ocol silvic privat din judet a fost inaugurat vineri, la Barzava, in prezenta reprezentantilor Consiliului Judetean Arad, Prefecturii, Directiei Silvice, Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Cinegetic din Timisoara etc.
Ocolul silvic este format din padurile comunale din Barzava, Conop si Varadia de Mures si 11 composesorate de pe raza comunelor respective, care au fost preluate, recent, din administrarea Directiei Silvice.
Noua structura silvica va functiona intocmai ca un ocol silvic de stat, cu tot ceea ce implica acest lucru. Adica suprafetele vor fi exploatate numai in regim silvic, iar personalul angajat este de specialitate, respectandu-se inclusiv organizarea de la nivelul ocoalelor care apartin Directiei Silvice.
Trebuie spus ca primarul localitatii Barzava, Adinel Popovici, a lansat o invitatie proprietarilor de paduri si autoritatilor locale din comunele Savarsin si Petris, dar si din Lipova pentru a adera la noul ocol silvic.
Deocamdata acesta nu a primit insa nici un raspuns.
Inaugurarea primului ocol silvic privat din judet a fost "marcata" (ca sa imprumutam un termen uzual in silvicultura) asa cum se cuvine, dupa taierea panglicii participantii fiind invitati la Caminul cultural din localitate, unde a avut loc un ospat pe cinste. 
Responsabili cu atmosfera au fost cei mai indragiti solisti de muzica populara din Banat. 

Orlando Toader - Agenda zilei

  • Razie printre prostituate
Prostituatele au fost adunate de politie Politia municipiului Arad a oganizat o adevarata razie democratica pentru combaterea fenomenului prostitutiei in oras. Au fost vizate atat asa-numitele prostituate de lux, cat si bietele traseiste de la intrarile si iesirile din Arad. Actiunea s-a incadrat in programul "Strazi linistite, oras sigur", desi, aparent, agatarea prostituatelor a adus eventual liniste in vreo familie in care sotul parea tentat de placeri lumesti, nu pe strazile orasului.
"Recolta" politistilor a insemnat 44 de prostituate, care au fost luate in evidenta si au primit cate 1,5 milioane lei amenda, totalul amenzilor insumand 66 milioane lei.
Politistii au luat la rand hotelurile si barurile de lux, de unde au colectat "crema" damelor de companie aradene.
Tariful practicat in aceste zone este de o suta euro pentru o prestatie. Dar nu au fost omise nici amaratele care "lucreaza" la margine de oras, unde se adreseaza soferilor de TIR.
In aceste zone, tariful este de doar 100.000 de lei, dar si calitatea "marfii" este pe masura.
Politia municipiului Arad a anuntat ca asemenea actiuni vor continua, pentru depistarea si sanctionarea prostituatelor si, daca vor fi gasiti, a proxenetilor care activeaza pe raza municipiului Arad.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Traditii pastrate cu sfintenie

Olaritul este transmis si tinerei generatiiHalmagiu - Zona Tarii Halmagiului este binecuvantata de Dumnezeu. Traditiile sunt pastrate (inca) cu sfintenie. Aici se poate gasi o gama variata de tesaturi sub forma de scoarte sau cergi, mesterite de mainile moatelor din zona, care probabil nu vor renunta niciodata la razboiul de tesut.
Olaritul este bine reprezentat prin olarii de la Halmagel si Tarnavita.
Pictura naiva este cunoscuta in tara si in lume datorita mesterilor de la Brusturi, in frunte cu maestrul Petru Mihut care, in lucrarile sale de pictor, oglindeste toate aspectele vietii si plaiurilor ce ne inconjoara.
Recent, atat tesatoarele, olarii cat si familia pictorului Mihut au participat la Targul Mesterilor Populari din judetul Arad.
Nepotul pictorului, prezent la Targ, ne-a spus ca aproximativ 80% dintre tablouri au fost vandute, chiar din prima zi.
Pentru cei carora le place muzica si sigur nu putini vor fi aceia, traieste aici un grup de oameni talentati ce canta o muzica care se numeste "Pitigusi". Cantecul lor a ramas nealterat de influente straine.

Roxana Naman - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]