Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi,  9 octombrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Protest sanitar la DSP

Chiar si pe ploaie sindicalistii Sanitas au organizat protestulPeste 400 de angajati din sistemul sanitar aradean, sositi din intregul judet, au protestat ieri prin pichetarea sediului Directiei de Sanatate Publica Arad.
Printre motivele care au generat protestul se numara cele 600 de disponibilizari din unitatile medicale aradene, neacordarea celui de al 13-lea salariu, precum si problemele cu care se confrunta cinci mari spitale din judet, unde salariile nu s-au mai platit din luna iunie.
Protestatarii au mai solicitat majorarea bugetului alocat sanatatii anul viitor si renegocierea sumelor acordate pentru prestatiile medicale efectuate in spitalele municipale, orasenesti si comunale.
Directorul general al DSP Arad nu a discutat cu protestatarii, deoarece se afla la Bucuresti, unde incerca sa gaseasca solutii pentru problemele sanatatii aradene.
Una din promisiunile primite ieri a fost ca disponibilizatii vor fi someri doar pana in ianuarie, dupa care urmeaza sa fie distribuiti la alte unitati sanitare.
Sindicatul SANITAS Arad a amenintat ca, daca nu se vor obtine rezultate in urma pichetarii, se va apela la alte forme de protest, inclusiv greva generala.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Aradul ascunde capcane ucigase

Din unele cladiri istorice se desprind ornamente si tencuialaPlimbarea in centrul Aradului este o aventura. Un risc asumat, pe care, paradoxal, multi aradeni si turisti nici nu il cunosc.
Ieri, reporterul ZIUA de Vest a asistat la o operatiune riscanta, in care bucati de tabla si ornamente au fost aduse la pamant inainte de a provoca o tragedie. Sub ochii nostri, decoratii ce abia se mai tineau la inaltime au fost sfaramate de trotuar, in timp ce circulatia rutiera si pietonala s-a intrerupt, timp de o jumatate de ora, pentru interventia pompierilor.
Eroul si tupeul
Aproape 50 de cladiri istorice situate in zona centrala aradeana reprezinta un pericol public. Intre acestea se numara si Palatul Neuman, in care functioneaza localul Mc Donald's, unde ieri a fost nevoie de o macara si un om curajos pentru a se evita o nenorocire.
Viorel Holocan, angajat al societatii Recons, pe o ploaie caineasca, fara echipament de protectie si la o inaltime ametitoare, a urcat sa inlature o bucata de tabla ce putea ucide, fara avertisment, oameni nevinovati.
Curajul sau contrasta cum nu se poate mai rau cu atitudinea unui angajat al Protectiei Civile Arad, venit sa asiste la operatiune.
Ascuns de ploaie sub o poarta, acesta nu gasea de cuviinta decat sa faca bascalie de bietul om, care isi risca viata in fiecare clipa.
Picioarele lui Holocan tremurau, scara macaralei era uda si putea oricand sa il tradeze, iar angajatul Protectiei Civile nu vedea motive de ingrijorare. Asta in conditiile in care eroul de pe scara, asa cum a fost numit de oameni, nu era legat nici macar cu o franghie si, in plus, nu avea pregatirea unui pompier.
Holocan este salariat al societatii Recons, unitate care administreaza cladirile aflate in proprietatea statului.
Batranii sunt trimisi in garsoniere
Eroul de pe scara a reusit sa tranteasca la pamant o bucata mare de tabla. Au urmat alte ornamente din gips.
In acest moment, a sosit la fata locului si Aurel Damian, directorul Recons. Declaratia sa, prin care am aflat ca Aradul mai are capcane de genul acesta, ne-a socat. 
"In Arad, mai sunt alte 10 asemenea cladiri care ameninta siguranta pietonilor", a afirmat directorul Damian.
Informatia a fost insa completata de viceprimarul Voicu, care spune ca, de fapt, e vorba de 50 de imobile. Directorul Recons marturiseste cu amaraciune ca nu se poate face mare lucru pentru a rezolva situatia, intrucat apartamentele din cladirile degradate sunt proprietate privata, iar statul nu poate face cadouri.
"Aici, la Palatul Neuman, 90% e proprietate privata, iar doar 10% apatine Recons-ului. Si acest zece la suta il vom ceda intr-o saptamana-doua proprietarului care a revendicat imobilul", a aratat Aurel Damian.
Si pompierii militari au participat la remedierea situatiei Conducerea Recons spune ca nu a stat pana acum cu mainile in san. A incercat sa ii convinga pe cei care locuiesc in cladirile cu pericol de necesitatea realizarii renovarilor. Degeaba!
"Le-am spus ca fiecare proprietar trebuie sa plateasca o cota parte pentru a se repara acoperisul. Multi sunt insa pensionari si spun ca nu au bani", povesteste Damian. Acesta nu intelege de ce batranii nu se muta in garsoniere.
"Au cumparat apartamentele cu preturi derizorii si acum vor ca statul sa le repare locuintele", spune Damian.
Pe aceeasi pozitie se afla si viceprimarul Emanoil Voicu, care crede ca, mai devreme sau mai tarziu, centrul va fi ocupat de birouri comerciale, ale caror bugete le vor permite sa intretina cladirile.
Mc Donald's, aratat cu degetul
Autoritatile locale nu mai sunt dispuse sa tolereze situatia actuala. Viceprimarul Voicu ne-a declarat ca vrea sa puna in aplicare o strategie: 
"Ii vom soma, a nu stiu cata oara, sa isi repare cladirile. Daca nu vor, vom face noi lucrul acesta, dupa care, in instanta, vom cere recuperarea cheltuielilor. Nu putem astepta la nesfarsit, pana se intampla o tragedie", a subliniat Voicu. 
Balconul unei alte cladiri centrale sta sa cada, sediul in care se afla PUR pierde periodic caramizi si tabla, iar enumerarea ar putea continua.
Culmea, Palatul Neuman arata foarte bine pe dinafara. Directorul Damian afirma ca si aici, ca in multe alte locuri, e valabila celebra zicala "afara-i vopsit gardul, inauntru leopardul". 
"Inainte de a se semna contractul cu Mc Donald's, acestia si-au luat angajamentul ca renoveaza cladirea. Firma de constructii cu care au contractat cei de la Mc Donald's nu a schimbat nici macar o tigla. Doar au dat cu var", declara conducatorul societatii Recons. 
Directorul Mc Donald's Arad, Radu Huszar, s-a aratat surprins de declaratiile lui Aurel Damian si a atentionat ca ele s-ar putea sa faca obiectul unor justificari ulterioare. 
Mai lipseste un protagonist din acest film. El este reprezentat de Inspectoratul de Stat in Constructii, autorizat sa dea amenzi celor care atenteaza, prin neglijenta lor, la viata trecatorilor. 
Dar, vorba edililor Aradului, cum vor fi platite "cand multi au pensii ce nu depasesc 1.500.000 de lei"?

Cosmin Lungu - Ziua de Vest

  • "PSD risca sa piarda colaborarea cu UDMR"– declara presedintele UDMR, Markó Belá

Presedintele UDMR - Marko Bela si-a aratat nemultumirea fata de guvernantiLa manifestarile prilejuite de comemorarea celor 13 generali, liderul Uniunii, Markó Belá, a lasat diplomatia de-o parte si a lansat grave acuze la adresa actualei puteri. Cum vede acesta evolutia relatiilor dintre PSD si UDMR puteti citi in randurile de mai jos.
- Domnule presedinte, se tem cei de la putere sa reinstaleze Monumentul Libertatii pentru ca ar pierde alegerile in Transilvania?
- Da, am auzit de foarte multe ori acest argument in discutiile privind reamplasarea statuii. Ca se tem ca ar genera tensiuni aici in Arad sau in Transilvania, ca romanii nu ar fi de acord cu ideea acestei statui. Eu zic ca la Arad romanii si maghiarii au convenit pentru reinstalarea monumentului. Afirm ca in acest moment problema romanilor nu sunt maghiarii. Problema romanilor, asa cum e si problema maghiarilor, este starea sociala precara, pensiile salariile si asa mai departe. Aceste lucruri ar trebui sa ne preocupe, nu sa incercam sa blocam comemorarea unor eroi ai Revolutiei din '48.
- Discursul dv. extrem de dur a fost un avertisment la adresa PSD, un avertisment de rupere a protocolului daca statuia nu va fi reamplasata?
- Nu a fost o amenintare, dar daca vreti intr-adevar a fost un avertisment. Un avertisment ca, din cauza unor temeri absolut false privind statuia Libertatii, ei risca sa piarda o colaborare cu UDMR si cu maghiarii din Romania. Aceasta colaborare ne-a adus rezultate si noua si noi suntem inca pentru aceasta colaborare, dar care a fost  si este si in interesul partidului de guvernamant. N-ar trebui sa punem in pericol ceea ce s-a construit in anii precedenti. Din acest punct de vedere, intr-adevar, discursul meu a fost un avertisment.
- Cum credeti ca vor evolua relatiile dintre PSD si UDMR daca grupul statuar nu va fi reinstalat in Piata Pompierilor?
- As vrea sa sper ca in 2003 deja am creat o faza mai solida a colaborarii. Ar fi pacat ca, din cauza unei neintelegeri aceasta colaborare sa se destrame. Ar trebui sa fim capabili sa rezolvam o astfel de problema si sa acceptam reciproc problema celuilalt. Pentru maghiari statuia Libertatii este foarte importanta si partenerii nostri ar trebui sa respecte aceste sentimente.
- Daca monumentul nu va fi amplasat nici in acest an, veti mai participa alaturi de PSD la o eventuala guvernare in 2004?
- Nu am obiceiul sa vin cu amenintari, noi deocamdata vrem sa venim cu un mesaj clar, pozitiv, si anume ca in continuare militam pentru reamplasarea statuii, nu renuntam la aceasta statuie si vrem sa ne obligam si partenerii sa-si respecte cuvantul, fiindca a existat o intelegere.
- Va simtiti tradat de partenerii dv. de guvernare?
- Nu ma simt tradat, ma simt jignit de cei care pur si simplu vor sa blocheze reinstalarea unei opere de arta, care este si un simbol istoric important pentru maghiarii din Romania.

Bogdana Popescu - Observator

  • A inceput sezonul intoxicatiilor cu ciuperci otravitoare

Starea pacientei din Barzava se afla sub controlIeri au fost internate trei familii care au consumat tocanita de ciuperci
Indubitabil, toamna este anotimpul propice intoxicatiilor cu ciuperci.
Practic, primele picaturi de ploaie nu aduc dupa ele doar temperaturi scazute, recolte bogate si nostalgii dupa sezonul estival ci si bolnavi internati in spitale cu toxinfectii alimentare generate de consumul ciupercilor otravitoare.
Ieri, la Arad au fost inregistrate primele infectii de acest gen, trei familii din localitatea Barzava fiind internate la Spitalul Judetean cu diagnosticul "toxinfectie alimentara".
De vina, in toate cele trei cazuri, a fost tocanita de ciuperci servita la cina.
Ciupercile au fost culese chiar din vecinatate si consumate imediat.
Intr-unul din cazuri capul familiei a fost acela care a cules ciupercile.
In total, sase copii si doi adulti se afla acum la Sectia de Pediatrie II.
Cei opt ghinionisti sunt tinuti sub observatie de cadrele medicale care au declarat ca situatia se afla sub control si in afara oricarui pericol, iar bolnavii urmaza sa fie externati in maximum doua zile.
In astfel de cazuri, sintomele se manifesta printr-o senzatie de rau pregnanta, dureri de cap si voma iar in cazul in care nu este solicitata interventia cadrelor medicale situatia se poate agrava.

Vasile Obsitos & Cristian Titca - Agenda zilei

  • La Complexul Muzeal Arad: Colaborare internationala in cercetarea arheologica

Arheologul Dr. Peter Hugel fata in fata cu unele descoperiri la ZabraniPrecum am promis cititorilor nostri, revenim la Muzeul Judetean Arad pentru a afla ce noutati au adus cercetarile de la Zabrani si Cladova cu care s-a incheiat campania arheologica din acest an. In acest sens l-am abordat pe d-l dr. Peter Hügel, arheolog la muzeul aradean si sef al departamentului de relatii publice, educatie, expozitii si multimedia . 
- Domnule dr. Peter Hügel, muzeul s-a manifestat mai discret in presa dupa ce a trecut "valul" generat de descoperirea mozaicului de la Frumuseni. Au fost rezultatele sapaturilor de pe ultimele doua santiere mai putin spectaculoase? 
- Imensa publicitate care s-a facut descoperirii de la Frumuseni a avut o serie de efecte benefice dar a si creat un orizont de asteptare foarte ridicat in randul opiniei publice in ce priveste descoperirile arheologice din judet. 
Trebuie retinut ca mozaicul de la Bizere reprezinta o descoperire de exceptie. Aceasta nu inseamna ca celelalte santiere ar fi lipsite de importanta. Ele au fost in masura sa umple alte goluri din imaginea noastra asupra trecutului indepartat al acestei parti de tara. Tin sa precizez ca am depasit "complexul mozaicului", convinsi fiind ca zona aradeana ascunde mult mai mult decat atat. Astfel, in prima jumatate a lunii septembrie, am intreprins trei sondaje arheologice la Zabrani - "Dealul Pietrei" impreuna cu Misiunea Arheologica Franceza din Romania si cu Institutul de Arheologie "Vasile Parvan" din Bucuresti. 
Cercetarile din acest an vin sa le continue pe cele intreprinse intre 1972 si 1975 de catre dr. Vasile Boroneant (Institutul de Arheologie Bucuresti), Egon Dörner (Muzeul Judetean Arad), Eugen D. Padureanu (Arad) si prof. dr. John Nandris (Universitatea din Londra). Atunci, excavatiile, care atinsesera o adancime de peste 4 m, nu au putut fi continuate din motive tehnice si financiare. Relansarea sapaturilor se datoreaza demersurilor intreprinse de dr. V. Boroneant care au captivat interesul partenerului francez. Colectivul de cercetare este compus din: dr. V. Boroneant, dr. Alain Tuffreau (Universitatea din Lille, directorul Misiunii Arheologice Franceze din Romania), dr. Peter Hügel (responsabil de santier, M.J.A.), drd. George Pascu Hurezan (M.J.A.), drd. Adina Boroneant, drd. Gabriel Popescu, drd. Adrian Dobosi (Institutul de Arheologie "Vasile Parvan" Bucuresti), dr. Sanda Balescu, Thomas Vigreux, Betrand Lefevre (Universitatea din Lille). Investigatiile din acest an s-au concentrat asupra partii nordice (spre Mures) a "Dealului Pietrei"
Au fost descoperite aproape 2000 de piese din silex si cuart precum si dinti de mamut (Elephas primigenius). Alaturi de acestea, au fost prelevate si probe de sol. Materialul arheologic apartine paleoliticului mijlociu (vechime, circa 40.000 ani) si superior (circa 20.000 ani). Datari mai precise vor fi realizate de catre partenerul francez, in cadrul Laboratorului de Preistorie si Cuaternar al Universitatii din Lille prin metodele termoluminiscentei (TL) si luminiscentei stimulate optic (OSL). 
De asemenea, vor fi studiate piesele dentare de mamut pentru a se stabili varsta la care au fost sacrificate animalele care, impreuna cu alte specii, au fost vanate pentru hrana. Analizele de polen si cele granulometrice vor fi in masura sa stabileasca ce specii vegetale populau zona si care dintre ele imbogateau dieta alimentara a omului epocii precum si care erau conditiile climaterice in care acesta isi ducea traiul. Din observatiile facute pana acum, rezulta ca locuirea paleolitica de la Si santierul arheologic Cladova inca mai poate ascunde surprize - Virtual Arad News (c)2003 Zabrani este cea mai intinsa si intensa din tara si din aceasta parte a continentului. 
- Ce date ati mai putut smulge sitului arheologic de la Cladova unde cercetarea dureaza de mai bine de doua decenii? 
Inainte de a incepe santierul de la Cladova, am participat la o ine-dita expeditie initiata de neobositul arheolog dr. Vasile Boroneant (presedintele sectiei de istorie a Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania). Ghidati de profesorul Apostol din Cuvin, am purces la cautarea "urmelor de drac" (cum sunt numite de catre localnici) de pe "Valea Mosiorilor", afluent al "Sfinscai" care, la randul ei, se uneste cu "Valea Mare" a Cladovei. Intr-un peisaj mirific, am descoperit o serie de urme pietrificate care ar putea fi atribuite unor vietati de acum cateva zeci de milioane de ani. 
Proiectul de cercetare, finantat de catre Academie, urmeaza sa fie finalizat in colaborare cu geologi si paleontologi din tara si strainatate. Sapaturile de la Cladova, coordonate de un colectiv stiintific compus din dr. V. Boroneant, drd. G. P. Hurezan, F. Marginean si subsemnatul, au lamurit situatia elementelor de fortificatie de pe latura de nord a cetatii de pamant. 
Au fost descoperite urmele valului dacic, ale celui medieval precum si santul de aparare sapat in stanca. Sondajul (S 18) realizat in partea sud-vestica a platoului central a permis identificarea unei locuinte si a unui cuptor menajer din epoca dacica (sec. I i.d.Hr. - I d.Hr.) precum si a celui de al saptelea atelier medieval. 
O asemenea concentrare ateliere metalurgice, databile in secolele XII - XIII, inca n-a fost relevata arheologic in alte parti ale tarii. O descoperire inedita o reprezinta doua morminte de copii amplasate la marginea cimitirului medieval. Ele apartin orizontului de inhumare datat in secolele XIV - XV. Tin sa mai amintesc si marea cantitate de material de constructie roman (caramizi, dintre care una cu o stampila inca neintalnita la Cladova, tigle si olane) care s-a concentrat in segmentul estic al sondajului nostru si care este in masura sa relanseze cercetarea in directia identificarii unui punct fortificat roman chiar pe platoul de pe Dealul Carierei Cladovei. 
- Inteleg ca bilantul campaniei arheologice din acest an Va multumeste. Ce perspective se contureaza pentru viitor? 
- A fost intradevar o campanie formidabila. In continuare, dorim sa valorificam cat mai corect, divers si atractiv descoperirile si experienta din acest an. 
La planurile mentionate deja cu alta ocazie, mai putem adauga o componenta noua. Zilele trecute, am semnat un protocol de colaborare cu Universitatea din Michigan (SUA) reprezentata de domnul prof. univ. dr. John O'Shea si cu Muzeul Banatului din Timisoara (reprezentat de prof. univ. dr. Florin Drasoveanu) privind reluarea sapaturilor de la Pecica-"Santul Mare". Din partea muzeului aradean, acest proiect va fi coordonat de catre George Pascu Hurezan, secondat de Mircea Barbu si subsemnatul. Cercetarile vizeaza, in primul rand, stratigrafia de epoca bronzului. Dar, avand in vedere complexitatea sitului (locuire celtica, dacica, urme din primul mileniu crestin si cimitir din sec. XI), colectivul de stiintific va include specialisti pentru fiecare dintre epocile reprezentate stratigrafic. Prin folosirea tehnologiei de ultima generatie pentru pozitionarea, determinarea, inregistrarea si datarea descoperirilor, speram sa aducem o semnificativa contributie la mai buna cunoastere a celui mai important sit arheologic din judetul nostru.

Vasile Filip - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]