Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 9 decembrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Amenintare in piete. Case de marcat si produse ambalate

Comerciantii din piete vor trebui sa isi cumpere case de marcat - Virtual Arad News (c)2003Avansarea negocierilor pentru integrarea in UE preseaza autoritatile sa treaca efectiv la armonizarea legislatiei cu cea europeana si cu punerea efectiva in practica a normelor respective. 
Autoritatile sunt decise sa impuna tuturor comerciantilor sa utilizeze case de marcat fiscale. 
Pana acum, potrivit unei legi care dateaza din 1999, persoanele fizice autorizate nu erau obligate sa foloseasca aceste aparate. 
De asemenea, comerciantii trebuie sa-si ambaleze produsele. 
Pietarii spun insa ca la noi nu sunt inca asigurate nici conditiile tehnice pentru o astfel de investitie si nici nu isi pot permite sa achizitioneze aceste aparate. 
Pentru comerciantii din piete, alinierea la standardele europene costa prea mult. 
Faptul ca trebuie sa se doteze cu case de marcat fiscale, cand pretul acestora se apropie de 10 milioane lei, in timp ce ei vand 30 de kg de mere pe zi cu 10.000 lei, ii revolta pe cei care isi duc traiul pe baza acestei activitati. 
O masa in piata nu mai e de ceva vreme chiar o afacere buna. 
Luand in calcul faptul ca abonamentul lunar se ridica la 460.000 lei, la care se adauga taxa zilnica in valoare de 64.000 lei, adica un total de 2.124.000 lei pe luna, oamenii se cam descurajeaza. 
In plus, pietarii se plang ca nu le sunt oferite conditiile necesare pentru casele de marcat, de la lipsa curentului electric pana la temperaturile scazute.
TOP e pregatita sa asigure conditii
SC Targuri, Oboare, Piete, societatea care administreaza pietele, este pregatita sa faca investitii pentru a asigura comerciantilor conditii care sa le permita utilizarea caselor de marcat fiscale. 
"O parte dintre acestia au deja, dar noi suntem pregatiti sa le oferim conditii, chiar daca e necesara o aductiune de curent electric. Putem face amenajarile necesare, care necesita o mica investitie, pentru ca in halele deschise nu se poate", ne-a declarat directorul general al societatii, Romulus Gherman. 
Acesta a mai afirmat ca e foarte probabil ca aceasta masura sa duca la disparitia comertului practicat de tarani, mai ales si datorita existentei supermarket-urilor, care comercializeaza si legume sau fructe. 
In ceea ce priveste, obligativitatea ambalarii produselor prezentate spre vanzare, directorul TOP spune ca aceasta masura ar fi mai usor de realizat.
"Se poate face mai repede, s-ar putea ca omul sa vina cu ele ambalate, e mai usor de realizat fara o investitie mare".
Deocamdata, doar SRL-urile si AF-urile…
Achizitionarea unei case de marcat inseamna un efort financiar de peste 200 de euro (pretul unui aparat variind intre 8,2 milioane si 9,6 milioane lei), la care se adauga contractul de service de cinci euro plus TVA pe luna, care poate fi realizat doar prin marirea preturilor. 
Deocamdata, persoanele fizice autorizate, acestea nu trebuie sa aiba casa de marcat, pana acum obligativitatea achizitionarii si folosirii acestor aparate revenind  asociatiilor familiale si SRL-urilor. 
OUG 28/1999 (privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale) si Legea 64/2002 sunt, potrivit reprezentantilor Garzii Financiare Arad, foarte clare. 
Legat de faptul ca oamenii se plang de conditii, Dan Cancel, comisarul sef, afirma ca acestia ar trebui sa se doteze cu aparate care functioneaza in toate conditiile si nu vor avea probleme
Unele produse se pot vinde doar in spatii inchise
Din luna aprilie a acestui an, potrivit unei hotarari de Guvern, unele produse alimentare pot fi comercializate doar in spatii inchise. 
Gheorghe Iancu, directorul OJPC Arad, ne-a declarat ca aceasta hotarare reglementeaza modul de comercializare a produselor alimentare sau nealimentare in alte spatii decat cele cu destinatie prestabilita.

Observator

  • Din nou, sanctiuni usturatoare pentru Rompetrol

Garda Financiara a sanctionat din nou RompetrolAmenda si confiscare in valoare de 30 de miliarde de lei motorina Euro 3 nu corespunde standardelor de calitate
Controlul efectuat de Garda Financiara Arad, in luna noiembrie a.c, la depozitul din Vladimirescu apartinand S.C. Rompetrol Rafinare Constanta a tinut prima pagina a ziarelor centrale si locale avand in vedere neregulile de proportii. 
Sanctiunile inscrise atunci in procesul verbal de constatare au fost considerate astronomice: 10 miliarde de lei amenda si 460 de milioane de lei confiscare, contravaloarea cantitatii de 38 de tone de motorina livrata catre distribuitori. 
Motivul: calitatea proasta a motorinei si neincadrarea in parametrii stabiliti la capitolul distilare, date certificate de catre laboratoarele Larex. 
Acest lucru i-a determinat pe comisarii Garzii Financiare Arad sa aplice sanctiunile mai sus mentionate.
Conducerea Rompetrol a infirmat, la acea vreme constatarile din procesul verbal, a solicitat drepturi la replica, a dat in judecata Garda Financiara Arad, iar unii dintre angajatii punctului de lucru zonal au incercat, prin diferite metode, sa intimideze ziaristii care au relatat despre subiect. 
Saptamana trecuta, Garda Financiara a initiat un alt control la depozitul Rompetrol, de unde s-au luat, inca o data, probe de motorina. 
Chiar daca aveau timp sa mai dreaga lucrurile, verificarile i-au prins pe administratori tot "nepregatiti"
Nici sanctiunile nu au intarziat sa apara si ele sunt din nou foarte mari: 10 miliarde de lei amenda si 20 de miliarde de lei confiscarea contravalorii motorinei vandute, ce nu corespundea standardelor impuse.
"Inca o data, motorina Euro 3 aflata in depozit, stoc din care s-au alimentat statii de distributie din municipiu si judet, nu a corespuns conditiilor de calitate. Analizele efectuate la Larex arata ca produsul nu corespunde din punct de vedere al distilarii. Pentru motoarele Diesel, la un procent de 95% distilarea prevazuta este de 360, iar motorina de la Rompetrol are distilarea determinata de 373. Asta inseamna o evaporare mai rapida, care afecteaza motoarele masinilor", a declarat Dan Cancel, comisarul sef al Garzii Financiare Arad.

Sorina Ambrus - Adevarul

  • Dinescu si "corijenta"

Mircea Dinescu este primit cu interes de publicul aradeanPrezenta poetului Mircea Dinescu la Arad atrage mereu un grup mare de oameni, care doresc sa intre intr-o scurta polemica cu interesantul personaj.
Asa s-a intamplat si sambata, cand in jur de 100 de persoane au luat parte la lansarea volumului "Corijenti la cele sfinte". 
Cartea este o sinteza de editoriale, interviuri si scrisori ale lui Dinescu, publicate inainte si dupa caderea regimului comunist, in decembrie ’89. 
Discutia care a urmat a fost condimentata din plin cu replica dintr-o bucata ale poetului. 
"Daca Iliescu a tras clopotele la catedrala din Arad, atunci e al doilea socialist, dupa Vasile Roaita, care face acest lucru", "romanii sunt bolnavi de Iliescu. Daca ar mai candida inca 20 de ani, cu siguranta va fi ales presedinte" si "pensionarii o duc asa, pentru ca tara este condusa de un pensionar" au fost numai cateva din aprecierile facute la adresa sefului statului de poetul cu palarie de cowboy. 
Dinescu crede ca pentru populatie nu mai conteaza ideologia unui partid: "Toti politicienii trec de la un partid la altul sa puna mana pe putere. Ultimul referendum a aratat ca lumea s-a saturat de politicieni. Cea mai mare drama a noastra este ca nu am stiut sa ne pastram valorile in tara in ultimii 13 ani". 
Poetul sustine ca la Revolutia din 1989 a iesit in strada poporul: "Terminati cu prostiile. La Timisoara, Arad si Bucuresti a iesit in strada poporul. Cine putea sa fie in spate sa traga sforile? Astea sunt aberatii. E trist ca nu s-a gestionat corespunzator momentul urmator. Imi cer scuze ca am fost de partea lui Ion Iliescu. Nu imi pare rau ca nu am preluat eu puterea, pentru ca nu am vocatie"
Dinescu a evitat sa vorbeasca despre libertatea presei din anul 2003, dupa atentatul comis impotriva jurnalistului Ino Ardelean, de la Evenimentul Zilei si s-a rezumat la a spune: "eu nu am fost batut, am fost arestat la domiciliu".

Bogdan Cioara - Evenimentul Zilei - (Editia de Vest)

  • Aradul va avea de anul viitor inca un oras

De anul viitor Pecica va deveni oras - Virtual Arad News (c)2003Santana a fost uitata de Guvern
Pecica mai are de facut un singur pas, stabilit pentru 2004, pentru a deveni oras, iar satele Dorobanti, Frumuseni si Zadareni tot unul pentru a fi transformate in comune.
Acest lucru a fost posibil ca urmare a unei hotarari date de Guvern in sedinta de joi si, ca atare, cele patru localitati nu mai au altceva de facut decat sa astepte ca parlamentarii sa voteze proiectul de lege privind declararea ca orase a unor comune si proiectul de lege privind infiintarea de comune noi, prin reorganizarea unor comune si a unui oras existent.
Hotararea de joi a vizat patru din cele cinci localitati aradene unde populatia a votat pentru reorganizare: i-a vizat pe locuitorii comunei Pecica, care au optat prin vot, pentru oras, si pe cei din Dorobanti, Frumuseni si Zadareni, care au optat, la fel, prin vot, pentru desprinderea de Curtici, Fantanele, respectiv Felnac.
Singura localitate care a fost uitata de Guvern a fost Santana, necuprinsa in proiectul de hotarare.
Una dintre posibilele explicatii ale acestei omisiuni este aceea ca dosarul comunei care doreste sa devina oras a luat direct calea Parlamentului, prin intermediul parlamentarilor de Arad, si - probabil - s-a impotmolit pe undeva.
Proiectele de lege avizate de Guvern au fost inaintate Parlamentului, spre dezbatere si adoptare.
Cat priveste infiintarea de comune noi, unde se impune si o conducere administrativa noua (primar, viceprimar, etc.), pana la constituirea acesteia in baza legii, Guvernul a hotarat ca gestionarea activitatilor curente se fie asigurata de cate doi delegati, cu atributii de primar si viceprimar, precum si de catre un secretar.
Acestia vor fi numiti in functii prin ordin al prefectului. Tot in hotarare se arata ca, pana la noile alegeri locale, autoritatile administratiei publice din comunele si orasele care se reorganizeaza, vor functiona in componenta avuta la intrarea in vigoare a prezentei legi.

A. Barbu - Agenda zilei

  • Intre apa de ploaie si apa de la retea

Salajeniul a fost legat la reteaua de apa - Virtual Arad News (c)2003Din cauza unor probleme de natura tehnica la reteaua de apa curenta, locuitorii din Salajeni, unul din satele aflate in administrarea Primariei Sebis, intampina serioase dificultati in a ajunge sa foloseasca apa potabila, care nu are o presiune constanta.
Daca cu cativa ani in urmi oamenii erau nevoiti sa-si potoleasca setea cu... apa de ploaie, acum, o data cu racordarea satului la retea, situatia s-a mai imbunatatit.
Cu toate acestea, din cauza ca in sat sunt foarte putine fantani, singura sansa pentru localnici este ca autoritatile locale sa identifice sursele de finantare pentru inlaturarea deficientelor retelei.
"Timp de 20 de ani nu s-a facut nici o investitie. Uzina care furnizeaza apa pentru Salajeni o pompeaza la 6 distanta de 15-20 de kilometri pana la Chisindia, Aldesti si Barsa. Ar trebui sa se realizeze inca un punct de pompare. La un microsistem de acest fel, sunt necesare in fiecare an peste 10 miliarde de lei numai pentru intretinere", a declarat Marius Lambing, primarul orasului Sebis.

Lucian Seban - Ziarul Transilvania


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]