Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 10 martie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Medintu este banuit si de spalare de bani

PNA aduce noi acuzatii lui Gheorghe MedintuProcurorii Parchetului National Anticoruptie (PNA) i-au adus noi acuzatii fostului vicepresedinte al organizatiei PSD Arad, George Medintu (aflat in arest preventiv), printre care si cea de spalare de bani. Biroul de presa al PNA a informat, duminica, ca procurorii au extins cercetarile in cazul Medintu, ei acuzandu-l de abuz in serviciu contra intereselor persoanei, inselaciune, fals, utilizarea creditelor in alte scopuri decat cele declarate si spalare de bani. Potrivit sursei citate, Gheorghe Medintu ar fi comis toate aceste fapte in perioada ianuarie 2002 - februarie 2003. Medintu este acuzat ca l-ar fi instigat in mod repetat pe Dan Gabriel Boric (director general al Agentiei Comerciale Peco-Arad, arestat preventiv in dosar) sa emita file cec si bilete la ordin in valoare de peste 2.000 de miliarde de lei, drept garantie pentru livrari fictive de produse petroliere. Totodata, Medintu l-ar fi instigat pe Boric sa ii faciliteze obtinerea ilegala a unor credite de peste 1.500 de miliarde de lei de la banci din Arad si din Timisoara, precizeaza aceeasi sursa. Medintu a fost arestat, in 17 februarie, pentru luare si dare de mita si pentru nerespectarea destinatiilor unor credite obtinute de la mai multe banci. Alaturi de Medintu a fost arestat fostul director al sucursalei Timisoara a Bancii Carpatica, Ilie Stana.
Cu aproape o saptamana in urma, o a treia persoana a fost arestata in acest caz. Directorul general al Agentiei Comerciale Peco-sucursala Arad, Dan Gabriel Boric, a fost arestat pentru 30 de zile, sub acuzatiile de abuz in serviciu, complicitate la inselaciune cu consecinte deosebit de grave, complicitate la folosirea creditelor in alte scopuri si asociere in vederea comiterii de infractiuni.
PNA preciza, in momentul arestarii lui Boric, ca acesta si-ar fi incalcat atributiile de serviciu si ar fi emis, in favoarea societatilor administrate de Gheorghe Medintu file cec si bilete la ordin in valoare de peste 2.000 de miliarde de lei, drept garantie pentru livrari viitoare de produse petroliere, livrari care nu s-au efectuat.
Anchetatorii afirma ca prejudiciul provocat SNP Petrom se ridica la 400 de miliarde de lei. Totodata, procurorii au inceput urmarirea penala impotriva Ioanei Farcasanu (contabil sef al sucursalei Peco Arad), pentru complicitate la abuz in serviciu in forma continuata si fals intelectual. Procurorii au constatat ca Farcasanu nu a inregistrat in contabilitate filele cec si operatiunile comerciale desfasurate de agentie cu societatile administrate de Medintu, sprijinindu-l pe Boric in indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu. Farcasanu a primit interdictie sa paraseasca municipiul Arad timp de 30 de zile.

Observator

  • Sexy la ziar, prostituate de apartament
Proxenetul este cercetat de PolitieProstitutie prin mica publicitate
Politia municipiului Arad a reusit sa destrame, chiar de Ziua Femeii, o retea de prostitutie. Clientii erau atrasi prin anunturile de mica publicitate din ziarele locale. "Locul faptei" era un apartament din Piata Spitalului din Arad, unde clientii erau primiti de prostituate, in majoritate fete tinere, multe dintre ele minore. Politia a stabilit ca in perioada 1997-martie 2003, reteaua a acumulat castiguri de aproape doua miliarde lei. Proxeneta care racola fetele, Viorica Brandusan, nu a putut fi arestata pe motive de boala.
Sclavele fanteziilor erotice
Viorica Brandusan, de 30 ani, a inceput sa se prostitueze cu ani in urma. Sotul ei de atunci nu a fost deranjat prea tare de faptul ca ea ii aducea in casa diferiti barbati cu care intretinea raporturi sexuale pe bani. Ulterior, femeia a inceput sa racoleze tinere, pentru a extinde afacerea care incepea sa aduca profituri bune. In plasa ei au cazut multe minore, cu varste cuprinse intre 14 si 17 ani, care satisfaceau orice pretentii ale clientilor. Acestia erau atrasi de anunturi de mica publicitate, de genul, "Sexy, provocatoare, sunt sclava fanteziilor tale. Elibereaza-ma!", urmate de un numar de telefon mobil. Ei sunau si se programau. Isi alegeau fata sau fetele apoi plateau tarife cuprinse intre 400.000 si un milion lei, in functie de prestatia ceruta. Viorica Brandusan s-a despartit de primul sot si a intrat in relatii de concubinaj cu Adrian Sebastian Ilies, de 28 ani, fara a renunta la afacere. Mai mult, reteaua s-a dezvoltat.
Concubinul se ocupa de prezervative
Proxeneta castiga jumatate din tariful perceput de fete. In plus cele, care locuiau in apartamentul inchiriat de Viorica Brandusan, aveau obligatia sa achite intretinerea si mancarea. Adrian Sebastian Ilies aproviziona afacerea cu prezervative si se ocupa de anunturile de mica publicitate. Fetele plateau saptamanal cate 500.000 lei pentru anunturile de la "Vand si cumpar", publicatie aradeana de anunturi gratuite. Politia aradeana a intrat pe firul afacerii si a adus pentru cercetari mai multe prostituate. Unele dintre ele au recunoscut ca au apelat la cea mai veche meserie pentru a castiga bani, pentru ca nu au alte surse de venit. Profitul era multumitor, astfel ca sotii celor maritate nu au obiectat asupra modului in care le veneau banii in casa. Politia a constatat ca pe lista fetelor care au trecut prin apartamentul Vioricai Brindusan au fost eleve de liceu, cu varste intre 14 si 17 ani, multe dintre ele provenind din familii extrem de onorabile din Arad. Fetele nu refuzau nici un client. Una dintre ele a spus politistilor sa a intretinut relatii sexuale cu cel putin 1500 barbati, iar alta a dublat acest numar.
Proxeneta a scapat pe motiv de boala
Politia a dat de firul afacerii in preajma zilei de 8 martie. Chiar de Ziua Femeii, proxeneta, concubinul ei si cateva dintre fete au fost prezentate Parchetului, pentru audieri. Desi fapta a fost clara si  Viorica Brandusan a recunoscut ca a practicat prostitutia si a racolat fete pentru a practica prostitutia, ea nu a primit mandat de arestare preventiva, urmand sa fie cercetata si judecata in stare de libertate. O boala de rinichi mai veche face ca ea sa nu poata suporta din motive medicale regimul de detentie. Concubinul ei, Adrian Sebastian Ilies, este considerat complice.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Protectia Mediului ia la tabacit pielarii din Sebis

Tabacarii din Sebis au fost verificati de Protectia MediuluiActivitatea tabacariilor din zona Sebis este cunoscuta ca  o sursa permanenta de poluare a factorilor de mediu, deoarece in aceasta activitate se folosesc mai multe tipuri de substante chimice, cei mai importanti fiind compusii cu crom. Cu toate acestea, nu s-a reusit pana in prezent impunerea unui sistem de colectare a apelor uzate cu continut de crom si de neutralizare chimica corecta a reziduurilor, in mod unitar pentru toate tabacariile din zona.
Amenzi repetate
Pentru ca nu aveau capacitatea tehnologica de a asigura neutralizarea corespunzatoare a efluentilor (dotare tehnica si personal specializat), tabacarii au fost amendati in repetate randuri. Pentru a fi mai uniti, patru dintre firmele mai reprezentative din zona - SC Manufactura Magura SRL, SC Ariela Impex SRL, SC Iacob Prod Com SRL si SC Nappa Conf SRL – au format SC Eco Sistem Grup SRL. In urma comasarii activitatii de tabacarie pe un amplasament situat la periferia orasului, la iesirea spre localitatea Prunisor, s-a impus acestui grup realizarea unei statii de epurare cu treapta mecanica, chimica si biologica. Firmele urmau sa realizeze si sa exploateze in comun aceasta statie de epurare. In acest sens a fost emis si acordul de mediu nr. 55/26.06.2002, stabilindu-se etapele de constructie/punere in functiune etapizat pana in 30.07.2003.
Lucrari nefinalizate
Lucrarile de constructie au fost monitorizate de catre IPM, va-loarea lucrarilor fiind estimata la 5 – 7 miliarde de lei, iar documentatia tehnica de executie a fost de 270 milioane de lei. "Pana in prezent s-a realizat doar primul bazin de colectare a acestor ape uzate, de aproximativ 500 mc, fara a se realiza racordurile si neutralizarea acestor ape. In continuare, sunt necesare inca doua bazine de tratare, plus achizitionarea unei serii de echipamente tehnologice pentru pompare, aerare etc. In data de 4 martie, la sediul Primariei Sebis, a avut loc o sedinta de avizare tehnica, la care au fost convocati reprezentantii societatilor, ai SN Apele Romane - filiala Oradea si ai primariei locale. Din analiza stadiului de realizare etapizata a lucrarilor, s-a constatat ca SC Eco Sistem grup SRL a realizat o mica parte din lucrari, neexistand premizele ca termenul specificat pentru punerea in functiune sa fie respectat si, evident, fara realizarea epurarii apelor uzate conform normativelor in vigoare. Societatea a fost sanctionata contraventional cu amenda in valoare de 75 de milioane de lei, care reprezinta minimul pentru aceasta contraventie, cuantumul fiind de pana la 225 de milioane de lei" – preciza comisarul sef al Garzii de Mediu, Dorin Sarbu.
Inspectoratul de Protectia Mediului considera ca realizarea acestei statii de epurare si functionarea ei la parametri este insuficienta fara punerea in functiune a statiei de epurare a orasului Sebis - treapta biologica.
Un tabacar necajit
Reprezentanta uneia dintre firmele constituite in acest grup, contabila Emilia Tal – care este si sotia patronului SC Ariela – ne-a declarat: "Nu ne convine ca am fost amendati. Termenul limita era 30 septembrie a acestui an. Este drept ca nu ne-am miscat suficient de repede, dar si noi dorim ca lucrurile sa mearga bine. Nu asa! Sa ne cheme la primarie, la o sedinta, si sa ne dea amenda in cadru organizat. Nu sunt de acord cu aceasta amenda pentru ca si asa investim bani multi pentru aceasta statie de epurare. Vin si iti dau in cap. Nu zicem ca nu lucram cu substante toxice, dar sa ne lase in pace, sa putem remedia situatia pana la termenul limita".
Neimplicare a autoritatii locale
Datorita eforturilor financiare pe care trebuie sa le realizeze cele patru societati mentionate, IPM considera ca ar fi binevenita o implicare mai puternica a reprezentantilor autoritatilor locale in sprijinirea acestora, dat fiind ca realizarea acestei statii de epurare va solutiona in mod favorabil si functionarea celorlalte activitati cu caracter industrial din zona.
Daca nu se gasesc resursele financiare necesare realizarii acestei investitii, Inspectoratul de Protectia Mediului Arad va fi obligat, conform legii, sa procedeze la sistarea activitatii generatoare de poluare. Gestul sau nu va face decat produca efecte dezastroase in plan social, deoarece numai aceste patru firme asigura, in mod direct, 200 de locuri de munca, la care se adauga activitatea conexa comerciala si celelalte ateliere de tabacarie. Adica, aproximativ 500 de locuri de munca.

Dacian Don - Occident

  • Amorul e un lucru mare: ridica spectatorii in picioare

Scena din piesa de teatru "Amantele trasnite""Amantele trasnite" pe scena Teatrului de Stat
Teatrul de Stat Arad a mai scos o premiera. O comedie nebuna nebuna, ar spune unii. O piesuta oarecare, vag amuzanta, ar opina altii. Ramane sa descoperim cine sunt "unii", cine sunt "altii" si, la rigoare, sa incercam a ne cristaliza o opinie cat de cat onesta, in perimetrul unei veridicitati (mereu alunecoase, asa e!), in riguros raport de cauzalitate cu ceea ce am vazut sambata seara pe scena.
Numai ca pentru atare intreprindere sunt necesare cateva puncte ferme de sprijin, cum ar fi: actiunea piesei, interventiile regizorale, interpretarea actoriceasca, jocul luminilor, costume + decoruri, comentariul muzical etc.
Eforturile de a reconstitui actiunea piesei se izbesc de fumul destul de gros al unei confuzii persistente. Pur si simplu, am uitat. Daca mi s-ar cere acum, la repezeala, sa spun "cine cu cine ramane" in happy end-ul aducator de aplauze furtunoase, ma tem ca as da gres. Oricum, amanuntul nici nu are prea mare importanta atata vreme cat ne raportam la o comedie care - se presupune straluceste prin dezlantuirea in cascade a hazului, nu prin dezlantuirea in cascade a rationamentelor de logica. Firul narativ - subtire, noduros si neverosimil e un pretext pentru cateva situatii ilare (vezi conductele din baie care nu stiu ele cand e momentul optim sa se sparga, aparitia lui Vasile V. Vasile, paharele de tuica si avansurile lascive pe care acestea i le declanseaza etc.), brodate in jurul unei teme vechi de cand lumea: adulterul. Tema adaptata la necesitatile momentului, cand insusi concubinajul isi revendica drepturile, putand fi subiectul sau obiectul (legitim ultragiat!) al infidelitatilor conjugale. Din textul lui Geo Iancu Calinescu imi amintesc in afara de titlu replica lui Alcibiade care, nedumerit de aparitia Yolandei, se intreaba daca nu o cunoaste din tablouri, calendare etc... Replica respectiva a aprins in imaginatia mea "beculetul" unui anume tip de calendare in care Yoli si-ar fi gasit foarte firesc locul. Am avut un impuls zgomotos de ras. In sala nu s-a ras la aceasta replica. S-a ras la altele... "Diplomat Cafe", "bizara frontiera" intre... Chiar, intre ce si ce? La Feydeau cavalcada adulterului putea capata sarmul si rigoarea unor vremi atragatoare cand fracul si biletelele de amor erau la mare pret, la Calinescu (Geo Iancu, nu...) totul sau aproape... - se impotmoleste in fragmentarismul si lipsa de sens ale tranzitiei, cu amantlacurile anoste ale disolutiei contemporane.
Peste capitolul regie voi trece in pas grabit pentru ca e mai bine ca nu s-a vazut in fond la o comedie trebuie sa stii sa alcatuiesti distributia si sa-ti alegi inspirat textul, lasandu-te apoi pe mana actorilor. Iar acolo unde s-a vazut, a semanat mai mult a spectacol de revista. Ceea ce, iarasi, nu e rau...
Oana Leahu s-a lasat pe mana actorilor cu "Amantele trasnite" cu tot. Singura care a etalat certe valente comice, spunand convingator replici neconvingatoare, compunand o prezenta verosimila din date destul de putin verosimile, cea care, cu o expresie mult uzitata: "e de acolo", s-a dovedit a fi Mariana Tofan. Ea pare "trasnita" cu adevarat. Sturlubatica ex- reporterita TV chiar pare venita de la... Balamac. Prezenta ei in scena dinamizeaza atmosfera, aduce grauntele de haz care se cerea intretinut si de ceilalti. Ceilalti fac ce pot, ce stiu si... ce i-a lasat regizoarea sa faca. Costin Gavaza (Miky) simte nevoia sa-si "umple" personajul cu ceva ambiguitate, cu o unda de mister ludic care il prinde bine. Constantin Florea in rolul avocatului buclucas e masurat, nu face risipa de fantezie, intamplarile par sa-l depaseasca cu aceeasi viteza cu care noi uitam piesa a doua zi. Carmen Butariu (Carolina) e decorativa, are bruste schimbari de preferinte erotice, o la fel de brusca atractie catre un happy end inevitabil in care toata lumea isi gaseste perechea ideala. Lui Calin Stanciu (Mustafa) i s-a dat sa joace un fel de Cadar sfatos si bonom al tranzipei, iar Carmen Vlaga (Sabina) face prototipul fiicei bogate intrate in colimatorul unui/unor vanator(i) de zestre. Debutantii Angela Petrean (Giana) si Ioan Ardelean (Vasile) par si ei "trasniti", mai degraba surprinsi, de ceea ce li s-a dat si joace la prima lor aparitie pe scena aradeana. Daca aparitiile intempestive ale "italiencei" au o oarecare monotonie din scriitura, in cazul "avocatului stagiar" situat sunt ceva mai generoase si ii prilejuiesc unele momente de efect comic.
Interventiile dansante, atmosfera orientala, decorul functional (Onisim Colta si costumele vaporoase care descopera atat trebuie si acopera - se poate - subtirimile textului contribuie toate la hazul general.
Singura intrebare ramasa deschisa e cine rade la acest spectacol, cine nu rade de ce? Astept raspunsurile cunoscutilor dupa reprezentatiile urmatoare ale spectacolului "Amantele trasnite".

Adrian Palcu - Agenda zilei

  • Njock reaprinde speranta. F.C.UTA - Ceahlaul Piatra Neamt 2-1 (1-1)

Camerunezul Njock a inscris golul victorieiSambata, ora 15,30, stadion UTA, timp frumos, teren moale, spectatori 10.000.
Suturi spre poarta: 37-7, pe poarta: 8-3, cornere 9-3, offsideuri: 3-2. Au marcat: M. Popescu - min. 26, Njock - min. 90+2, respectiv Axinia - min. 21.
F.C. UTA: Bogdan - Panin, Demian, Luca, Panaitescu - M. Popescu, Marginean, R. Nagy (min. 90 - Botis), Fritea (min. 75 - Ianu) - Seckovici (min. 62 - Dragomir) - Njock. Antrenor. Radu Nunweiller.
Ceahlaul P. Neamt: Covrig - Purica, Luput, M. Ionescu, Avadanei, Botez - Brujan, Enache (min. 59 - Alistar), T. Serban (min. 87 - Nemtanu), Solomon - Axinia. Antrenor. Gheorghe Poenaru.
Au arbitrat satisfacator. Alexandru Tudor - la centru, ajutat de Adrian Vidan si Nicolae Marodin - asistenti (toti din Bucuresti).
Cartonase galbene R. Nagy (min. 37), Dragomir (min. 70), Ianu (min. 90+3), respectiv Covrig (min. 25), Solomon (min. 34).
Observator FRF: Ioan Muresan (Bucuresti). Observator LPF: Alexandru Boc (Bucuresti).
Povara purtata o iarna intreaga de aradeni s-a scuturat intr-un singur minut. O clipa cat pentru un retur. Orizontul s-a redeschis ca la comanda, la executia fenomenala a unui idol renascut dupa o prestatie mediocra, Jeremie Njock.
Mental, prima aparitie oficiala a trupei strunite de Radu Nunweilier nu a fost deloc usoara. Asteptarile erau foarte mari de la noul antrenor, de la jucatorii veniti in iarna, de la cei care au ramas pentru a spala pacatele unur retur ratat. Starea precara a terenului de joc si nevoile unui adversar prins si el in "hora retrogradarii" erau ignorate de aproximativ 10.000 de spectatori, veniti pentru a aplauda o victorie a favoritilor. Pana la urma, rasplata a fost dubla, caci aplauzele au fost inlocuite cu scene de bucurie izvorate dintr-o eliberare cereasca.
Absentele (Manta si Drida - la gazde, C. Ilie si Goian - la oaspeti) din cele doua "garnituri" au influentat intr-o oarecare masura dispunerea in teren a combatantelor. Ambele s-au bazat pe un singur "varf", cu diferenta ca moldovenii au avut un om in plus in defensiva, fata de aradeni, care au optat pentru o superioritate la mijlocul terenului. Prima ocazie o au vizitatorii, in minutul 6, cand Solomon a pus doar latul la centrarea din corner a lui Purica, Bogdan neavand probleme in a retine balonul. UTA incepe sa impinga mult jocul spre poarta adversa, in special pe banda stanga, acolo unde Fritea face cateva curse in viteza, terminate cu centrari inselatoare pentru Covrig.
Contrar cursului jocului, Axinia, aflat in pozitie suspecta de offside, primeste o pasa de 20 de metri, patrunde nestingherit si il lobeaza pe Bogdan, iesit la interceptie, 0-1 (min. 21). "Alb-rosii" trec repede peste soc si la o actiune frumos elaborata de Seckovici si Panin, Marius Popescu inventeaza o lovitura de cap ce-l lasa spectator pe portarul Ceahlaului, 1-1 (min. 26).
Tribunele simt ca se poate si isi incurajeaza frenetic favoritii, care ataca in valuri. Fritea se trezeste singur cu balonul pe piciorul drept la 14 metri de buturile nemtenilor, dar opteaza pentru un sut cu stangul de-a dreptul dezamagitor. Ultimele cinci minute ale primului mitan, puteau aduce o binemeritata desprindere pe tabela. Fundasul dreapta al UTA-ei, Cristi Panin, e - insa - campionul ratarilor, pentru ca in doua randuri, din pozitii extrem de favorabile, trage mai intai din voleu mult peste, iar apoi "tinteste" cu capul transversala portii lui Covrig. Intre aceste doua oportunitati rarisime ale aradenilor, "centralul" Tudor a trecut cu vederea hentul destul de clar a lui Purica in propria suprafata de pedeapsa. Penalty- ul nu soseste si echipele intra la cabine la egalitate.
Din pacate, la revenirea pe teren, jocul bun aratat de "textilisti" spre finalul primei reprize nu se mai repeta si moldovenii sunt la un pas de a reveni in avantaj pe tabela. Noroc ca Serban a preferat sa puna forta intr-un  sut caruia  ii ajungea precizia pentru a trece de Bogdan, plecat cu totul intr-o alta drectie. Mingea trece mult peste poarta si sansele "Batranei Doamne" ramaneau intacte. Numai ca minutele se scurgeau nemiloase, fara ca utisti sa se  prezinte periculos in fata portii lui Covrig. O dara de neputinta transpare din jocul lui Nagy et comp., animat pe alocuri doar de zbaterile nou-intratului Dragomir. De altfel, acesta aare singurele ocazii mai rasarite ale reprizei secunde, suturile sale de la marginea careului ocolind de putin poarta adversa. Moldovenii par stapani pe situatie, resping balon dincolo de mijlocul terenului sau in tribune, dar isi pierd concentrarea la ultima faza a meciului. Panin bate un corner de pe partea dreapta, fundasii nemteni se reped la Botis proaspat intrat pe terren, uitandu-l pe Njock, care cu o lovitura de cap plasata in vinclu arunca tribunele in aer. 2-1, in chiar ultimul minut de prelungiri. Poveste cu happy end. Punctele raman la Arad, iar la sfarsitul saptamanii UTA chemata sa le puna in brate "lanterna" celor de la Farul Constanta.

Calin Mnerie - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]