Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 10 aprilie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • 90 de ani de la prima cale electrificata din estul Europei

Desi sunt de 90 de ani, vagoanele Ganz mai sunt si astazi functionaleLa Ghioroc va fi deschis un muzeu al transportului electric
Compania de Transport Public Arad sarbatoreste astazi 90 de ani de la inaugurarea primului sistem de transport electrificat. La 10 aprilie 1913 a fost inaugurata prima "cale electrificata din estul Europei si a opta din lume", dupa cum consemna presa vremii.
Sistemul de transport pe calea electrificata Arad-Podgoria a fost o performanta tehnica a Aradului la vremea aceea, care a evidentiat capacitatea si forta economica a acestei zone.
Aducerea in acest perimetru geografic a ultimelor cuceriri ale tehnicii de domeniu (in situatia in care linii electrificate functionau la acea vreme doar in SUA, Franta, Elvetia, Austria si Suedia), situeaza Aradul in randul metropolelor europene. Societatea Cale Ferata Arad-Podgoria si-a desfasurat activitatea ca proprietate a actionarilor inscrisi la infiintare, din randul carora faceau parte si marii proprietari de vii din zona Aradului.
Vagoanele, in numar de 15, care deserveau prima linie electrificata din estul Europei erau fabricate de firma Ganz si intruneau cele mai actuale solutii tehnice ale timpului. Linia electrica, ce lega Aradul de Podgorie, a constituit o cale de comunicatie de care s-a beneficiat, locuitorii avand asigurat eccesul la avantajele orasului (scoli, institutii administrative), cat si existenta sigura a unei picte de desfacere a produselor agricole.
CTP Arad a initiat un proiect referitor la deschiderea unui muzeu al transportului electric. "Muzeul transportului electric va functiona la Ghioroc, unde exista un depou cu aceste vagoane Ganz, multe dintre ele fiind functionale inca. Speram ca pana la sfarsitul anului acest muzeu va putea fi vizitat, existand posibilitatea de a fi inclus intr-un traseu turistic al zonei" - a spus directorul CTP Arad, Petru Cuvineanu. 

M. Mot - Agenda zilei

  • Strandul "Neptun" se pregateste pentru sezonul estival

Interviu cu directorul GCA - Coloman Edeleny despre Strandul "Neptun"Interviu cu Edeleni Coloman, directorul Gospodaririi Comunale Arad
- Domnule director, tocmai va pregatiti sa va intalniti cu agentii economici de pe Strandul "Neptun". Care sunt problemele de pe ordinea de zi?
- In linii mari, este vorba despre finalizarea lucrarilor in vederea deschiderii sezonului estival 2003, eveniment care se va petrece, ca de obicei, pe data de 1 mai. Vom aborda si problema cumpararii spatiilor de catre agentii economici, precum si completarea Planului urbanistic de Detaliu, avand in vedere unele modificari intervenite in ultima perioada. 
- Stim ca o mare problema tine de poluarea fonica, pricinuita de faptul ca unii agenti economici organizeaza discoteci in aer liber...
- Aici lucrurile sunt cat se poate de clare: este interzisa orice discoteca in aer liber dupa ora 22,00. Cei care incalca acest program vor avea de suferit: le vom sista furnizarea curentului electric si alimentarea cu apa si, nu in ultimul rand, nu vor mai intra in discutie la cumpararea spatiului pe care-l folosesc.
- Dupa cunostintele noastre, Strandul "Neptun" detine si un record national: reprezinta cea mai mare aglomerare de tineri din tara... Iar acolo unde se aduna multi tineri pe unitate de suprafata se creeaza si probleme pentru comunitate...
- Ca o noutate, incepand cu acest sezon, montam 20 de camere de luat vederi, care vor supraveghea zonele ag!omerate 24 de ore din 24. Apoi, pe langa cei 16 paznici pe care-i avem in schema, am semnat un contract si pentru 30 de jandarmi. In plus, autovehiculele nu vor mai avea acces decat in zonele special amenajate.
- Observam ca se munceste serios la aleea principala...
- Pe langa amenajarea propriu-zisa a acestei alei, o sa montam patruzeci de lampadare cu cate trei : felinare fiecare si optzeci de bancute noi. In centrul strandului amenajam o fantana arteziana si vom planta zece cabine ciculare direct pe zona de plaja (imbracat-dezbracat). Nu in ultimul rand, amenajam un spatiu special pentru spectacole, astfel incat pentru vizionarea acestora vor plati doar doritorii, nu toti cei care intra pe strand...
- Fiindca veni vorba, cum se va face intrarea pe strand si cat va costa biletul?
- Intrarea se face pe baza de legitimatii- abonament, cu cartela magnetica, iar eliberarea acestora o vom declansa incepand de saptamana viitoare. Bineinteles, exista si aparate care functioneaza pe baza de monede, intrarea costand 15.000 (3 monede de cinci mii). Abonamentui integral (pe tot sezonul) costa 600.000 lei, iar studentii, elevii si pensionarii vor plati pe jumatate. Pensionarii (sub 2,5 milioane) cei cu abonament la casute si somerii vor plati doar 200,000 pentru un abonament integral. 
- Casutele sunt, ca de obicei, inchiriate?
- Inteleg intrebarea d-voastra, dar in acest sezon vom construi 20 de casute noi, cu incalzire proprie, pe care le vom inchiria cu ziua. De asemenea, se va incepe construirea unui hotel cu 60 de locuri.
- Ati pregatit si cateva suprize pentru cei mici?
- Pentru cei mici si nu numai, punem in functiune toboganul mare, cu apa, si intr-unul dintre bazine vom avea valuri... 

Doru Sinaci - Adevarul

  • Biroul Cartii Funciare din Arad e luat model de bucuresteni

Exemplu de operativitate la Biroul de Carte FunciaraCativa cititori s-au aratat interesati de ce orarul cu publicul la serviciul Carti Funciare din cadrul Judecatoriei Arad este atat de scurt, adica primirea actelor se face doar intre orele 8-10.30. 
Szép Otto Sándor, seful Cartii Funciare ne-a declarat ca programul este avizat de minister si ca doar in Arad actele se elibereaza in aceeasi zi in care au fost depuse. "Lumea s-a invatat ciudat. Toti vin si se inghesuie de dimineata, apoi bate vantul. Pe langa cel cu publicul, avem si un program cu avocatii, expertii, delegatii consiliilor locale, Recons, Prefectura. Activitatea care se depune aici trebuie facuta cu migala, orice greseala, ratacirea sau pierderea CF poate fi un dezastru pentru proprietar", a afirmat acesta.
Vinerea nu este orar cu publicul intrucat toate actele cu care s-a lucrat in timpul saptamanii trebuie ordonate si mai sunt alte operatiuni, compartimentarea unui bloc, care necesita o perioada mai mare pentru a fi rezolvate — explica functionarii Cartii Funciare.
Domnul Szép a exclus posibilitatea mituirii functionarilor pentru grabirea eliberarii unui extras: "O operare in CF costa 18.500 lei, deci nu vad de ce ar cineva bani, pentru ca oricum actul va fi eliberat in ziua in care l-a depus, la o diferenta de doar doua ore". Acesta ne-a mai spus ca s-a inceput modernizarea sistemului prin inlocuirea masinilor de scris cu computere.
Cu doua saptamani in urma, directorul Directiei Publicitate, Imobiliare si Notari Publici din minister, Valeria Puiu, a venit insotit de sapte judecatori pentru a studia modelul din Arad, pentru a-l implementa si in Capitala.

Marinela Barla - Observator

  • Intalnire imposibila
Osama Ben Laden si George W. Bush s-au intalnit la Arad Exact in ziua cand toate posturile de televiziune prezentau lumii imagini din Bagdadul care a scapat de teroarea lui Saddam Hussein, in Sala "Forum" din plin centrul Aradului s-au intilnit intr-o atmosfera amicala presedintele SUA, George W. Bush si celebrul Osama Ben Laden. 
Nu este vorba despre o intalnire in carne si oase, ci despre noua colectie a Muzeului Figurilor de Ceara din Sankt Petersburg, care a revenit la Arad.
Colectia cuprinde 26 figuri ale unor oameni politici, actori renumiti sau personaje istorice, precum si cateva exemple de anomalii genetice rare. Osama Ben Laden si presedintele Bush ii intampina pe vizitatori la intrarea in sala, dupa care amatorii de copii fidele ale unor oameni celebri ii mai pot vedea, printre altii, pe actorii Arnold Schwarzenegger, Tom Cruise, Jean Claude Van Damme sau Gerard Depardieu. 
Muzeul din Sankt Petersburg viziteaza in fiecare an mai multe tari din spatiul ex-sovietic si Europa de Est cu cate o colectie.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Pietele din Halmagel si Gurahont functioneaza ilegal

Unele piete de animale din judet functioneaza ilegalAradul nu a scapat de focarele de pesta porcina  
Cu toate acestea, vineri, vor fi deschise pietele de animale din Beliu, Pecica, Lipova, Santana si doua piete din municipiu - Obor si Sannicolaul Mic. Nu au fost autorizate targurile de animale din Halmagiu, Varfurile, Chisineu Cris, Gurahont, Nadlac, Sepreus si nici nu s-au facut, conform directorului, demersuri pentru obtinerea autorizarii. La Halmagel si Gurahont, pietele functioneaza ilegal, fapt pentru care s-au cerut primariilor masuri de remediere. Subiectul pestei porcine trebuie rezolvat rapid, dat fiind ca o comisie de experti guvernamentali din Comunitatea Europeana va vizita, in iulie, Aradul si va analiza tocmai aceasta problema, alaturi de cea a cimitirelor si a circulatiei animalelor. In acest sens, doar cimitirul de animale de la Beliu a fost autorizat, doua cimitire din municipiu fiind in curs de autorizare.

Adina Cosa - Ziua de Vest


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]