Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 10 mai 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Granitele dispar. Sa lasam la o parte trecutul

Oficialitatile uda pomii din Parcul EuropaLa Arad au avut loc mai multe manifestari ocazionate de Ziua Europei
Sarbatorita in fiecare an pe data de 9 Mai in toate tarile UE, Ziua Europei este considerata punctul de pornire al constructiei europene.
Pe 9 Mai 1950, Ministrul de Externe al Frantei, Robert Schuman, propunea un plan de pace bazat pe o idee cat se poate de simpla: punerea sub control international a industriilor de razboi ale Frantei si Germaniei astfel incat nici unul din aceste state sa nu se mai poata pregati in secret de razboi. Obiectivul prezent este contruirea unei Europe care sa respecte libertatea si identitatea tuturor popoarelor care o alcatuiesc.
Numai unind toate popoarele, Europa va putea sa-si controleze destinul si sa joace un rol important in lume.
Copiii au cantat si au dansat pentru Europa
Si la Arad au avut loc ieri mai multe manifestari dedicate acestei zile, la care au participat mai multe personalitati aradene dar si oficiali din orasele infratite cu orasul de pe Mures.
Evenimentele au inceput inca de la primele ore ale diminetii, cand au avut loc depuneri de coroane la Monumentul Ostasului Roman din piata Avram Iancu.
Ulterior, acestea au continuat in parcul Europei, unde au avut loc cateva momente cultural-artistice sustinute de Fundatia Juventute, de formatia de dans modern "Mirabela", de grupul vocal "Mini Excelsior" si de un ansamblu de aerobic al Palatului Copiilor. 
Tot in Parcul Europei a avut loc dezvelirea creatiei artistei plastice, Laura Hornoi. Intituala "Trinitate", aceasta se doreste a fi un simbol al prezentului, al viitorului si al crestinismului.
Si privim spre viitor
Discursurile autoritatilor s-au axat pe ideea integrarii Romaniei in marea familie europeana alaturi de statele vecine. Toti cei prezenti au sustinut desfiintarea granitelor care ne despart de occident, granite care au devenit aproape formale. 
"Trebuie sa privim spre Europa, spre viitor. Suntem obligati sa vedem ca granitele dispar. Trebuie sa lasam la o parte trecutul. Suntem impreuna cu prietenii nostri si trebuie sa continuam aceste relatii, sa ne sustinem reciproc" a sustinut, in discursul sau, primarul Dorel Popa.
Alaturi de oficialii aradeni s-a aflat si senatorul PSD Sergiu Nicolaescu. Acesta s-a referit la mandria pe care ar trebui sa o aiba fiecare roman, mandrie de a te simti european: "Suntem europeni inca de cand ne-am nascut, chiar daca am iesit abia acum dintr-o istorie trista si revenim la normal". 
Finalul manifestarilor a avut in prim-plan udarea unor pomisori (saditi in urma cu mai multi ani in urma si care poarta numele oraselor infratite si partenere ale Aradului  n.r.) de catre autoritatile prezente si de catre invitati, ceea ce simbolizeaza sprijinul reciproc. Pe langa acestea a mai avut loc un ceremonial religios si depuneri de coroane la Monumentul Eroilor de la Paulis, un targ de carte si o expozitie de de flori, iar maine va avea loc Crosul Pentru Europa pe tronsonul dintre Palntul Administrativ si Teatrul de Stat. 

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Targ de Carte Euroregional - pe platoul din fata Palatului Administrativ

Targ de Carte pe platoul din fata Palatului AdministrativIeri, 9 mai, Ziua Europei a fost sarbatorita si prin carte. Pe platoul din fata Palatului Administrativ, pe la orele amiezii, in fata unui public foarte restrans, a fost deschis Targul de Carte Euroregional, editia a doua. 
Organizatorii acestui eveniment sunt Primaria Municipiului Arad, Casa de Cultura a Municipiului, Editura "Mirador", Uniunea Scriitorilor - filiala Arad, Centrul Cultural Judetean - Revista, "Arca", Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu National.
Ovidiu Balint, directorul C.C.M,, a subliniat in cuvantul de deschidere cele doua caracteristici care definesc aceasta manifestare in peisajul targurilor de carte: faptul ca se desfasoara in aer liber si deschiderea euroregionala a targului.
Despre rolul acestei manifestari in colaborarea euroregionala au vorbit Levente Bognar, viceprimarul municipiului Arad, si reprezentanti ai celor doua orase cu care Aradul este infratit: Ladislau Fuchs, viceprimar al orasului Zdrenjanin, si Gaal Aron din Gyula, care a dezvaluit ca in prezent se lucreaza la o antologie comuna romano-maghiara.
Au mai luat cuvantul, in deschidere, poetul Vasile Dan, redactor-sef al revistei "Arca" si presedinte al filialei Arad a Uniunii Scriitorilor si Ioan Matiut, director al Editurii "Mirador".
Targul se desfasoara si astazi, in fata Primariei, cu lansari de carte ale editurilor din Deva, Iasi, Timisoara, Cluj, Arad.
Tot azi, la ora 11, la Sala festiva a Primariei, are loc Simpozionul Euroregional pe tema "Cartea intre miza culturala si marfa" (Evolutii contemporane in cultura europeana), la care vor participa personalitati culturale din Cluj, Oradea, Deva, Resita, Timisoara, Arad, din Ungaria si Voivodina. 

C. L. - Adevarul

  • Italienii sunt in frunte

Zona industiala este apreciata de investitorii straini - Virtual Arad News (c)2003 In ultimii ani, in Arad numarul investitorilor straini este in crestere. Investitiile straine au creat locuri de munca, iar somajul a scazut sub media pe tara. Exista localitati din judetul Arad unde cererea a depasit forta de munca existenta. Daca investitiile straine se vor dezvolta in acelasi ritm, se va ajunge la cazuri in care specialisti din Ungaria vor veni sa munceasca la Arad.
Italienii ocupa primul loc
Pozitionarea geografica si unele facilitati puse la dispozitie pe plan local au facut ca firmele cu capital strain sa vina cu incredere la Arad. 
Statistic, conform datelor obtinute de la CCIA, in judetul Arad sunt inregistrate firme cu participare straina din 59 tari. 
Dupa numarul de investitori, italienii ocupa primul loc, cu 943 firme si un capital investit de 18,39 milioane de dolari. 
Ii urmeaza investitorii germani, cu un numar de 456 firme dar un capital investit superior italienilor, de 20,2 milioane dolari. 
Totalul capitalului strain investit in judetul Arad este de 122.038.450 dolari. In ultimii ani, in Arad s-a format o compacta comunitate italiana. 
Italienii vin in Romania, isi deschid firma, apoi isi aduc si familia. In general ei sunt multumiti de forta de munca din Arad, considerind-o calificata.
Majoritatea peninsularilor au activitati de productie in Romania, producand incaltaminte sau imbracaminte in sistem Iohn. 
Firmele cu capital strain au atras si multa forta de munca. In judetul Arad somajul se afla sub media pe tara, iar in unele zone nu mai exista practic forta de munca disponibila. 
Nicolae Grosan, director al Expo Arad International a declarat ca in zona industraila a orasului muncesc specialisti care sunt si foarte bine platiti. Cererea de forta de munca calificata este mare. In curand specialistii vor fi tot mai putini. 
Nicolae Grosan crede ca in momentul in care cererea de forta de munca va fi mai mare decat oferta, se va aplea la forta de munca calificata din Ungaria. 
Asa au ajuns ca specialisti cu o inalta calificare sa munceasca in agricultura. Cu timpul, daca ofertele vor fi atragatoare, vor veni sa lucreze in parcurile industriale care s-au creat in Romania, in apropierea granitei. 
Lucian Palcau, vicepresedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Arad crede ca mediul de afaceri aradean este propice investitorilor straini. 
Numarul celor care si-au creat firme functionale in Arad este mare si este intr-o crestere continua.

Sorin Trocan Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Ieri, la Bursa organizata in premiera pentru ei, 118 rromi au venit sa-si caute loc de munca

Bursa locurilor de munca pentru romiBursa locurilor de munca pentru rromi organizata, ieri, in premiera nationala, s-a bucurat de un real succes in randul aradenilor din aceasta etnie.
In ciuda pesimismului unora, inca de la primele ore ale diminetii, zeci de persoane asteptau in fata imobilului cu numarul 32 de pe strada Episcopiei.
Pana la ora 9,30, cand s-a deschis bursa, oamenii au schimbat pareri despre cum mai merg lucrurile in tara, cat de greu o duc fara un loc de munca si cat de fericiti ar fi daca si-ar gasi o slujba.
La deschiderea oficiala au participat reprezentanti ai Agentiei judetene pentru ocuparea fortei de munca (A.J.O.F.M.) Arad - organizatorul Bursei - ai Directei Generale de Munca si Solidaritate Sociala (DGMSS) Arad, in frunte cu directorul Victor Neamtiu, precum si ai organizatiilor de rromi.
Dl. Iancu Gheorghe, ditectorul adjunct al A.J.O.F.M. Arad si d-na Ctaudia Miutescu, purtatoarea de cuvant a institutiei au punctat importanta acestui eveniment, care reprezinta un prim pas in ceea ce priveste integrarea socio-profesionala a rromilor, care intampina reale dificultati pe piata muncii. 
Dl. Gheorghe Raducanu, consilier al prefectului pentru problemele rromilor, a afirmat ca Bursa este un eveniment deosebit, "primul care se face punctual pentru rromi. Astfel de manifestari trebuie sa se repete, deoarece prin ele rromii se vor integra pana la urma socio-profesional in societatea romaneasca. Si sa nu uitam ca este imperios necesar sa se intample acest lucru, pentru ca, in Europa, o sa intram impreuna". 
Oferta generoasa, solicitanti numerosi 
Dintre cele 38 de firme invitate de catre A.J.O.F.M. sa participe la Bursa, noua au venit, aducand o oferta de 78 de locuri de munca din urmatoarele meserii: asfaltator, fierar betonist, tinichigiu industrial, dulgher, zidar, zugrav, vanzator, frizer, spalator auto, topitor, confectioner, muncitori necalificati.
Dupa ce au dat o tura pe la standurile firmelor, am stat de vorba cu cativa dintre oamenii veniti sa-si caute un loc de munca, intrebandu-i si ce parere au despre Bursa locurilor de munca organizata in exclusivitate pentru ei. 
Novacovici Luminita, de 22 de ani: "Eu am mai lucrat in domeniul confectiilor de incaltaminte. Sper sa-mi gasesc un loc de munca, pentru ca am nevoie de bani. Despre bursa nu pot sa spun decat ca-i bine ca se tine si n-ar fi rau ca acest lucru sa se repete". 
Gendelo Francisc, de 54 de ani: "Eu am lucrat ca operator mase plastice la Aradeanca. Am 31 de ani de munca. La pensie nu pot sa ies pana in 2006, asa ca m-am gandit ca n-ar fi rau sa ma angajez din nou.
De un an n-am mai lucrat. Daca mai prind un loc de munca, iau si niste banuti si imi merge si vechimea. 
Gasesc ca aceasta bursa este un bun prilej pentru a reusi ceea ce mi-am propus"

Stepan Licato, 37 de ani: "Eu am 23 de ani de munca, ca de tanar am lucrat in coserit. Si acum mai lucrez, dar am zis sa vad si de un alt loc de munca, mai ales ca am doua meserii la baza: zidar si sobar-teracotist. Bursa e binevenita, dar nu stiu daca o sa se aleaga ceva din asta. Cred ca patronii o sa profite doar de facilitatile date de lege la angajare, iar rromilor tot salarii mai mici o sa le dea". 
Ioan Nadaban, 65 de ani, pensionar: "Eu am iesit la pensie de la TEBA, dar credeti-ma ca nu pot sta acasa. Daca as gasi un loc de: paznic, n-ar fi rau, daca nu, ce-o fi, numai sa lucrez. Bursa bine ca se tine, pentru ca sunt multi rromi care vor un loc de munca, dar nu-i ia nimeni".
In loc de concluzii 
La sfarsitul Bursei, A.J.O.F.M. Arad a facut o statistica provizorie. Am fost informati ca au venit sa-si caute un loc de munca 118 rromi. 
Dintre acestia, 32 au fost selectionati in vederea incadrarii, iar 9 au batut pe loc palma cu patronii. Sa fie intr-un ceas bun! 

Nicolae Oprean - Adevarul

  • Savarsin. - La castel s-a sadit iarba de 30 de milioane de lei
Podul si lacul castelului de la Savarsin vor fi reamenajate - Virtual Arad News (c)2003De ceva vreme, la castelul regal din Savarsin este agitatie si forfota. Se schimba mobilierul, se face curatenie, se lucreaza in parc, au fost taiati cativa copaci, au fost plantati altii...
Recent, a fost sadit gazonul englezesc, pe o suprafata destul de mare.
Numai samanta a costat in jur de 30 milioane de lei. "Am terminat de sadit, iar mai pe seara, cand am vrut sa udam in parc, nu a fost apa. Se mai intampla si in alte parti, dar acolo este vorba despre caldura si despre faptul ca iriga  prea multa lume cu apa de la retea. Aici reteaua este prost facuta", ne declara unul dintre oamenii care au participat la lucrari.
Trecand peste acest neajuns, oamenii muncesc mai departe, pentru ca totul sa fie frumos la castelul regelui.
Va fi curatat si lacul din parc si refacut podul de acces, intr-un cuvant se face totul pentru bucuria ochilor casei regale si nu numai.

Roxana Naiman - Observator

  • FILMELE SAPTAMANII

Dacia - 10 mai - 17 mai 2003  Recrutul - (SUA)
Muresul - 10 mai - 17 mai 2003  Nunta a la grec - (SUA)
Arta - 10 mai - 17 mai 2003 - Sala A  Identitatea lui Bourne - (SUA)
Arta- 10 mai - 17 mai 2003 - Sala B  Casa, dulce casa - (SUA)

Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]