Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 10 iunie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Scandalul Sanevit Arad ia amploare. Fabrica de seringi si-a exclus micii actionari

Numarul muncitorilor de la Sanevit va scadeaFabrica de seringi Sanevit SA Arad trece de la AVAB in administrarea Ministerului Sanatatii. Angajatii au primit actele pentru somaj, urmand ca Ministerul Sanatatii sa stabileasca strategia si managementul firmei. Micii actionari, peste 2000 de persoane fizice, nu au mai fost consultati, ei riscand sa ramana fara actiuni. Acestia au solicitat ajutorul parlamentarilor si sunt hotarati sa se lupte in justitie pentru a-si recupera actiunile, considerand ca la Strasbourg isi vor gasi dreptatea. 
Asociatia micilor actionari de la Sanevit isi va incepe protestul in fata Primariei Arad, pe un microbuz fiind atarnata o pancarta prin care acuza Guvernul Nastase de ascunderea adevarului. 
Pentru a nu avea probleme cu firma de parcare, ei isi vor plati tichetul si vor ramane in fata Primariei Arad pana situatia se va rezolva.
Soarta Sanevit SA Arad a fost decisa: pentru creante de 8 milioane de dolari, fabrica de seringi unifolosibile trece de la AVAB la Ministerul Sanatatii. Numai ca Ministerul Sanatatii are datorii la Sanevit din 2001, lipsa banilor din sistemul sanitar aducand fabrica aradeana in pragul falimentului. Mircea Ardelean, presedintele Asociatiei micilor actionari ai Sanevit, a declarat ca de fapt Ministerul Sanatatii a fost cel care a faliment fabrica de seringi unifolosibile. 
Ministerul are datorii pentru seringile pe care le-a achizitionat de 18 miliarde, inclusiv din 2001. Daca seringile s-ar fi platit, atunci situatia financiara a Sanevit ar fi fost alta. Acum, culmea, fabrica ajunge pe mana celui care a falimentat-o, considera Mircea Ardelean.
Vicepresedintele Consiliului Judetean Arad, Gheorghe Falca, spune ca situatia de la Sanevit se datoreaza prostului management. Cu un management mai bun, cea mai moderna fabrica de acest gen din estul Europei, cum era in momentul constructiei, ar fi avut o alta soarta.
Mai multi medici aradeni au dat declaratii in scris afirmand ca sunt multumiti de calitatea seringilor produse la Arad. 
De exemplu, dr. Maria Ratiu, medic specialist stomatolog, spune ca foloseste de aproape 3 ani seringile produse la Sanevit: "Am apreciat calitatea, ca si acceptabilitatea pretului. Le consider absolut competitive ca orice produs din UE"
Dr. Livia Popa, medic specialist stomatolog, in decursul celor 30 de ani de experienta, considera ca seringile de la Sanevit sunt mai bune decat cele din import: "Consider ca sunt de calitate mai buna cele din import si au un pret convenabil". 
Alaturi de medicii stomatologi din Arad si medicii internisti si de medicina generala au afirmat ca raportul pret-calitate a fost intotdeauna bun pentru seringile de la Sanevit si ca sunt mai bune ca cele din import. 
Seringile unifolosibile produse la Sanevit sunt competitive cu cele din import Acum, in fabrica aradeana se lucreaza la jumatate de capacitate, iar angajatii au primit actele pentru somaj.
Peste 2000 de persoane fizice au cumparat actiuni la Sanevit. La inceput pretul unei actiuni a fost de 10.000 lei, ca in scurt timp sa creasca la 50.000 lei. Sanevit SA a fost prima investitie privata din Romania construita printr-un credit cu garantii guvernamentale. "Am avut incredere in Stolojan. Conform Hotararii de Guvern 816 din 7 decembrie 1991, se garan-teaza creditul extern de 37 milioane de dolari pentru Sanevit. Apoi, Radu Vasile, prin HG 315 din 15 iunie 1998, spune ca unitatile sanitare vor cumpara anual 120 milioane de seringi si 250 milioane de ace de la Sanevit. Am crezut in Guvern, dar m-am inselat. N-au respectat hotararile si au adus seringi si ace din import, chiar daca erau mai slabe calitativ", spune Mircea Ardelean. 
Printre actionari sunt si foarte multi pensionari, care si-au cumparat actiuni crezand ca, la fel ca in Occident sau SUA, vor putea trai din dividende. La ora respectiva, Sanevit Arad era cea mai moderna fabrica de seringi unifolosibile din estul Europei.
Daca problema datoriilor pare a fi lamurita, soarta micilor actionari ramane incerta. Peste 2000 de persoane fizice, totalizand un capital social de 3% din capitalul initial al Sanevit SA, nu stiu ce se intampla cu actiunile lor. Ei nu au mai fost convocati de nimeni, noul actionar majoritar, Ministerul Sanatatii, fiind proprietarul fabricii. La Ministerul Sanatatii a avut loc o adunare generala a actionarilor, insa micii actionari nu au fost chemati sa participe. Ei au cerut sprijinul parlamentarilor de Arad. Mircea Ardelean spune ca micii actionari au fost furati, actiunile lor fiind "pierdute" pe traseul preluarii de catre noul proprietar. Acum, ei cauta sprijin pentru a-si clarifica situatia, fiind hotarati sa apeleze la justitie. Mai mult, sunt chiar convinsi ca doar la Strasbourg li se va face dreptate.

Liliana Brad - Romania Libera

  • Ford a implinit 100 de ani. Diferenta intre drive test si achizitionarea unui Ford o fac… banii

Gala Ford s-a desfasurat si la Arad Ford – una dintre cele mai cunoscute concerne din lume care fabrica automobile – a implinit 100 de ani. Aradul face parte dintre cele 10 orase din tara care organizeaza o expozitie de masini ale celebrei firme, Gala Ford, care se afla la cea de-a treia editie.
Un numar de 17 modele printre care se numara unul din 1928, sau si cele mai noi, Street Ka, Ford Fusion sau noile modele de Mondeo, pot fi admirate si… incercate in P-ta Avram Iancu. 
Diferenta de la un drive test la achizitionare o fac, ca intotdeauna, banii.
Pentru a achizitiona o astfel de masina se poate recurge la rate sau leasing (cu durata intre 1 si 4 ani cu avans de la 20 la 50 de procente), sau cu bani cash. Eusebiu Pistru- directorul filialei Arad al reprezentantei Ford, Livius Ioja – patronul Arad Leasing, Alin Campian – reprezentantul firmei Shell si directorul de marketing Ford Romania, Mirela Balanica, au facut ieri o scurta prezentare a ceea ce inseamna Ford, cum se poate ajunge in posesia superbelor modele si ce combustibili are nevoie intr-un cadru festiv la restaurantul "Coandi mic".

Lucian Danila- Observator

  • Marii transportatori - sanctionati conventional daca nu au atestat profesional !

Marii transportatori fara atestat vor fi sanctionatiPotrivit Autoritatii Rutiere Romane (A.R.R.) Arad, transportatorii care nu detin atestat profesional pentru autovehiculele de transport marfa (peste 7,5 tone) si transport persoane mai mari de "9 + 1" locuri vor fi sanctionati contraventional. 
"Iesirea din tara a autovehiculelor din punct de vedere al Legii transportului rutier este conditionata doar de lipsa licentei de executie pentru traseu in cazul transportului de persoane prin servicii regulate", a declarat directorul Agentiei A.R.R. Arad, Francisc Mandek. 
Normele pentru stabilirea conditiilor de obtinere a atestatului prevad ca examenul se va desfasura dupa absolvirea cursului, in fata unei comisii de examinare. Examenul va consta intr-un test grila alcatuit din 20 de intrebari. 
Pentru promovarea examenului este necesar sa se raspunda la 70% din intrebari. Centrele de pregatire abilitate sa organizeze cursuri sunt FATII-ARTRI, Fundatia SETAR Promotrans - UNTRR, IFPTR si altele.
Absolventii acestui tip de curs se pot prezenta la examen in baza unor cataloage intocmite de centrele de pregatire.
Francis Mandek a tinut sa precizeze ca, deocamdata, nu exista pericolul ca marii transportatori sa nu mai poata iesi din tara.
Acest tip de masura radicala nu este prevazuta in legislatia romana. 
Codul rutier prevazand numai amenzi contraventionale pentru conducatorii auto care nu au obtinut atestatul profesional pana la 1 septembrie 2003, in cazul transportului international si pana la 1 martie 2004 la transportul intern.

Olimpiu Bulzan - Adevarul

  • Centrul de documentare, informare si consiliere pentru persoanele cu handicap si-a deschis portile

AHNR Arad a deschis un centru de consiliere si informare pentru persoanele cu handicapIncepand cu data de 1 iunie, Asociatia Handicapatilor Neuromotor din Romania (AHNR), filiala Arad deruleaza proiectul "Centrul de documentare, informare, consultanta si consiliere pentru persoanele cu handicap si familiile lor".
"Este un vis mai vechi care in sfarsit se concretizeaza. Acest centru.este o premiera in Romania si se desfasoara cu sprijinul financiar al Autoritatii Nationale pentru Persoane cu Handicap. Proiectul s-a nascut din necesitatea unei mai bune comunicari si informari, existand foarte multe persoane cu handicap care nu-si cunosc drepturile" a declarat Monica Antoci, presedintele AHNR Arad. 
In judetul Arad numarul persoanelor cu handicap este de aproximativ 5000, dintre care peste 600 sunt copii, mai mult de jumatate dintre acestia nefiind scolarizati.
Centrul vine in intampinarea persoanelor cu handicap si a familiilor lor, cu scopul de a promova si sprijini integrarea lor in comunitate prin facilitarea participarii la serviciile educationale, medicale si profesionale. Obiectivele centrului sunt: cresterea gradului de acces la documente si informatii din domeniul handicapului, identificarea problemelor sociale, scolare si profesionale pentru a reduce riscul persoanelor cu handicap de a asistentilor personali si institutionalizate, de catre specialistii consultanta acordata centrului, consultanta directa sau mediata persoanelor cu handicap si a familiilor acestora, popularizare serviciilor existente in judetul Arad si in judetele limitrofe, asigurarea colaborarii si legaturii dintre parinti si specialisti, precum si o informare-educare-comunicare la toate nivelurile. Serviciile centrului sunt asigurate de o echipa de specialisti, sunt gratuite si se adreseaza persoanelor cu handicap si familiilor lor, indiferent daca sunt sau nu membrii AHNR. 
Centrul are sediul pe strada Tribunul Dobra nr. si este deschis de luni pana vineri intre orele 09:00 si 17:00.

Maria Mot - Agenda zilei

  • Accident mortal la Sanandrei

Pe soseaua Arad-Timisoara s-a produs un grav accident de circulatie Un grav accident rutier a avut loc ieri pe raza localitatii timisene Sanandrei. S. Levente (20 de ani), domiciliat in judetul Timis, conducea un autoturism maca Opel Vectra pe directia Arad-Timisoara.
Levente a intrat intr-o depasire neregulamentara, fapt care a dus la o coliziune cu un autotren care circula regulamentar, condus de catre cehul Kvapil Roman (36 de ani). In urma impactului violent, tanarul a decedat.
Conducatorul autotrenului a declarat ca Opelul i-a aparut brusc in fata, de dupa un microbuz, si nu a mai putut evita tragedia. La momentul in care SIAMUD-ul a ajuns la loclul accidentului, S. Levente era deja decedat, scoaterea cadavrului din masina fiind destul de dificila. "Din primele cercetari pe care le-am facut la locul faptei, se pare ca vinovat de producerea acestui accident se face persoana care a decedat, care conducea un autoturism Opel Vectra. A depasit neregulamentar", a declarat subcomisarul Petre Secara, seful Biroul Politiei Rutiere Timisoara.
Din cauza accidentului, pe soseaua Arad-Timisoara s-au format cozi de cativa kilometri in ambele sensuri, circulatia fiind blocata timp de o ora.

Lucian Ursuletu - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]