Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Virtual Arad in colaborare cu Radio Arad transmite ZILNIC emisiunea "Pulsul zilei".
Pentru a o asculta face-ti click aici
Prin Virtual Arad mesajele tale vor fi auzite in Arad si in intreaga lume.
Te asteptam sa luam impreuna "pulsul zilei".

Joi, 10 iulie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • A inceput pavarea trotuarelor din centrul orasului

Trotuarele de pe Bulevard vor fi acoperite cu pavele - Virtual Arad News (c)2003Edil Constructii demareaza astazi lucrarea de reabilitare a trotuarelor in zona centrala a  municipiului, centrul Aradului urmand sa ia pe parcurs, pana la sfarsitul lunii noiembrie, o infatisare occidentala. Schimbarea covorului asfaltic a trotuarelor cu o structura de pavaj galben-mustar si realizarea de rigole, pentru colectarea si dirijarea apelor de pe trotuare si carosabil in zona de parcare, lucrare gandita pe ambele parti ale Bulevardului Revolutiei (de la Teatrul de stat si pana in senul giratoriu de la Podgoria), se executa la comanda CLM si are graficul lucrarilor stabilit deja. 
Lucrurile vor prinde prima oara viata  pe trotuarul dinspre Biserica catolica, pe portiuni, pentru a evita astfel, pe cat posibil, perturbarile in circulatia pietonala, lansarea proiectului de catre firma si beneficiar avand loc in fata la  McDonald’s. Programul  interventiilor din aceasta luna vizeaza zona centrala cuprinsa intre str. Horea si str. Alecsandri, urmand ca executantul sa avanseze spre str. Blaga, Eminescu si sa se intoarca  mai apoi spre str. I.C. Bratianu si I .Maniu.

Adriana Barbu- Observator

  • Pasapoarte tiparite gresit la Arad

La Arad au fost descoperite pasapoarte tiparite gresitLucratorii Serviciului de Evidenta Informatizata a Persoanei Arad au descoperit intr-un lot de pasapoarte destinate unor locuitori din orasul Pancota, 30 de pasapoarte in care numerotarea paginilor, dupa pagina 5, era gresita. 
Practic, s-a repetat in aceste pasapoarte numerotarea paginilor 9,10 si 11. 
Insa, greseala nu priveste identitatea persoanei, ca este vorba despre un rebut tehnologic de care se face vinovata firma care asigura tiparirea pasapoartelor. 
Pentru ca posesorii acestor pasapoarte ar putea avea probleme la frontiera, este necesar ca toate pasapoartele prezentand aceasta deficienta sa fie retrase din circulatie. 
Pentru a le retrage cat mai repede in vederea schimbarii, politistii au facut apel la persoanele care au primit pasapoarte in ultimele doua saptamani sa le verifice atent, iar daca descopera nereguli sa le inapoieze. 
"In situatia in care se constata neconcordante in pasapoarte, persoanele sunt rugate sa se prezinte la ghiseul Biroului Pasapoarte Arad pentru reglementarea situatiei", se arata intr-un comunicat remis, miercuri, de IJP Arad. 
Politistii de fontiera spun ca au inceput deja sa descopere la granita primele pasapoarte cu probleme de fabricatie, motiv pentru care au devenit mult mai vigilenti. 
"Suntem extrem de vigilenti, verificand valabilitatea pasapoartelor de la prima si pana la ultima pagina", a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera, Ion Mares. 
Greseala apartine firmei germane care se ocupa de tiparirea pasapoartelor pentru romani.

Liliana Brad - Romania Libera

  • Dupa cativa ani de zbucium, in mod neasteptat,  CJ Arad si-a amanat "batalia aeroportului"

Deocamdata nu se considera necesara prelungirea pistei aeroportuluiReprezentantii Consiliului Judetean Arad au militat de un an si jumatate, la fiecare intalnire cu oficialii bucuresteni sau straini, pentru prelungirea pistei aeroportului, afacere pentru care institutia ar fi avut nevoie de 2 milioane de euro, plus alte 7 pentru sistematizarea zonei si introducerea de utilitati.
Prelungirea pistei revenea ca un lait-motiv si era pusa fie pe seama impasibilitatii fata de Arad a autoritatilor de la Bucuresti, fie pe seama lipsei de lobby a liderilor comunitatii locale. 
Surprinzator, deunazi, pentru prima data, CJA a sters lucrarea de pe lista proiectelor prioritare la prezentarea obiectivelor sefului Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele. 
Dupa ce a facut referire la necesitatea prelungirii pistei, astfel incat avioanele de foarte mare tonaj sa poata ateriza si pe aeroportul aradean, Gheorghe Falca, vicepresedintele CJA, a tinut sa precizeze ca "o sa depunem proiectul in cauza pentru accesarea fondurilor Phare doar dupa ce finalizam terminalul Cargo si dinamizam activitatea aici. Nu intra acum in prioritatile noastre, il vom depune probabil pe Phare 2006- 2007". 
Oficialul european a considerat ca avioanele care pot ateriza acum pe aeroportul aradean sunt suficient de mari, ele fiind cele considerate obisnuite si pe aeroporturile din Occident.

Adina Cosa - Ziua de Vest

  • Gardienii publici s-au pus cu amenzile pe cersetori

Cersetorii au fost amendati de gardieniCei mai multi dintre sanctionati sunt din alte judete si au venit la "munca" in Arad
Gardienii publici au actionat prin metode specifice pe raza municipiului si a judetului, in scopul mentinerii unui climat social de ordine si liniste publica, pentru respectarea prevederilor legale in vigoare. 
Astfel, au fost sanctionate contraventional mai multe persoane pentru comercializare de produse in alte locuri decat cele autorizate. 
Este vorba despre Catalina si Vicolae Gabor, Bogdan Ilon, Romica Sandu si Cezar Stan din Arad, care au fost sanctionati fiecare cu cate 150.000 lei pentru comercializare de ciorapi pe strada Crisan. Aceste amenzi intra in cadrul celor mai "usoare". 
Cele mai ridicate sunt amenzile pentru parcarea pe trotuar a nutovehicolelor, pentru depozitarea deseurilor in locuri neautorizate si... surpriza!, pentru cersit. 
Dumitru Craciun a trebuit sa scoata din buzunar 2.000.000 lei pentru parcarea masinii pe trotuar, iar Gigi Fusarita a ramns mai sarac cu 10.000.000 lei dupa ce si-a aruncat gunoiul aiurea. 
Lista cersetorilor amendati e cea mai lunga: cu un milion de lei au scapat Tudor Bengin din Craiova, Petru Ghinga, Iratosu, Victor Dumitru, Ilfov, carora li se alatura cei cu 2.000.000 lei si cu 5.000.000. 
Mai multi dintre cei sanctionati sunt din alte judete si au venit la "munca" in Arad. .

Sorin Drache - Agenda zilei

  • Vidra: Unii proprietari de paduri au ramas cu ele doar pe hartie

Locuitorii din Vidra doresc sa isi recapete padurile - Virtual Arad News (c)2003Padurile sunt printre cele mai rentabile avutii pentru cei care le poseda. Legea 1/2000 reglementeaza regimul retrocedarii padurilor. Cel putin pe hartie. 
Insa una este teoria si alta este practica, adica punerea in posesie in adevaratul sens al cuvantului. 
Astfel de cazuri se intalnesc in mai toate comunitatile unde exista paduri. 
O impartire naste pasiuni si dusmanii care nu se mai sting. 
Pune oamenii pe drumuri si ii obliga sa toceasca coridoarele instantelor de judecata. Unii isi gasesc dreptatea in timp ce altii alearga si acum dupa ea.
Colhozul padurilor
Un astfel de caz s-a intamplat si la Vidra. Ioan Iova umbla dupa dreptate de cativa ani de zile. 
"Nu ma las pana nu voi primi padurea inapoi. Stiu ca este dreptul meu si al familiei mele, mostenit din batrani. Si acum au venit cu colhozul pe capul nostru. La Vidra nu a fost colhoz nici pe vremea comunistilor, insa acuma vad ca vor sa faca ce n-au facut altii.", spune Ioan Iova.
Dar care este istoria, in viziunea lui Iova? 
„In anul 2000 s-a infiintat Composesoratul Vidra de catre un comitet ad-hoc, condus de catre domnul Ioan Tamas, cu imputernicire directa de la Primaria Varfurile. In suprafata composesoratului s-a inclus si suprafata de 100 de hectare de padure cu numarul de carte funciara C.F. 846 Vidra ,din locul numit Bradet, proprietatea satului Vidra in cota de 1/1 cu incheierea 144/1944 C. F. 
Prin sentinta civila 287/2000 din data de 23 mai 2000, s-a legiferat Composesoratul urbarial Vidra. 
Printr-o hotarare nedreapta si nefasta, Comisia comunala Varfurile propune Comisiei judetene Arad , radierea composesoratului Vidra si preluarea la anexa 56 trecand-o in proprietatea Primariei Varfurile, in baza Hotararii 228/12.12.2000. 
Dupa un timp, la data de 6 august 2002, printr-o adunare populara abuziva s-a luat in discutie reconsiderarea dreptului la proprietate asupra padurilor care apartin de drept cetatenilor si s-a hotarat ramanerea in composesorat. 
Celor care nu aveau acte de proprietate sigur ca le convenea acest lucru. La acea adunare s-au prezentat cel mult 10% din proprietari de drept, care in mod normal trebuia sa fie pusi in posesie. Aici s-a infiintat Composesoratul Vidra, in mod "abuziv", precizeaza Iova. 
Contraadunarea
Dupa 10 zile, de la adunarea considerata de unii abuziva, la 16 august 2002 s-a organizat o alta adunare populara la care au participat cei mai multi proprietari de paduri si care au fost luati in oala compsesoratului fara voia lor. 
Cei mai multi care au luat atunci cuvatul s-au declarat ferm impotriva infiintarii composesoratului. 
Ei au intocmit un document prin care, in unanimitate de voturi se hotareste ca sa nu mai fie infiintat composesoratul pe baza hotarariii Primariei Varfurile din 6 august 2002. Se decide improprietariera celor care au acte doveditoare pe care de fapt le-au depus la dosar cu ani in urma. Dar asta vroiau oamenii.
Pentru moti padurile reprezinta cele mai impotante avutii - Virtual Arad News (c)2003In asteptarea padurilor...
Cetatenii au anexat procesul verbal al acestei adunari cu actele ce le confereau statul de proprietari si l-au expediat autoritatilor pentru a lua masurile ce se impun potrivit crezului lor si nu doar. 
Ei prezentau acte care le conferea statul de proprietar de drept asupra unor suprafete de padure si nu un statut de membru composesor.
Ioan Iova are, conform extrasului de carte funciara, o cincime din padurea cumparata de bunicul sau Zaharie Iova in urma cu opt decenii, cu incheierea numarul 697/1922, in baza celor inscrise in C.F. 304. 
Potrivit acestor documente, Ioan Iova este proprietar de padure. Pe acte, caci in realitate padurea sa nu-i apartine de fapt. 
Raspunsul oficial 
Prefectura Arad a primit plangerea oamenilor din Vidra. Pe data de 22 noiembrie 2002, Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, prin adresa numarul 9545, da un raspuns lui Ioan Iova si, implicit si celorlalti proprietari din localitate.
"Suprafata de teren de 100,7 hectare de teren cu vegetatie forestiera, inscrisa in C.F. nr. 846, nr.top. 1567/1 la care faceti dumneavoastra referire a fost validata de Comisia Judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor in anexa 56 a Composesora-tului urbarial Vidra. 
Referitor la suprafata de teren cu vegetatie forestiera din C.F. 304, reconstituirea dreptului de proprietate s-a efectuat potrivit cotelor parti detinute de proprietari sau mostenitori, acestia fiind inclusi de catre Comisia locala pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor Varfurile in anexa 53 si transferarea lor in anexa 54, propunere validata prin hotararea Comisiei Judetene nr. 1070/ 04.11.2002.
Schimbarea amplasamentului din C.F. Varfurile s-a facut la cererea proprietarilor cu scopul de a proteja zona si datorita faptului ca este o zona greu accesibila. In acest caz consideram ca in ceea ce va priveste nedreptatea acuzata de dumneavoastra din partea Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor Varfurile a fost remediata".

Remedierea insa nu este nici pe departe multumitoare pentru Ioan Iova si pentru toti cei care au paduri, conform unor acte. Acte care sunt valabile din moment ce nu au fost anulate. Chiar daca au fost emise acum opt decenii. El isi va pleda cauza in continuare la impartitorii de dreptate...

G.Constantinescu - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]