Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 10 septembrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Potentiala criza diplomatica cu Ungaria, din cauza Statuii Libertatii

Intarzierea instalarii Statuii Libertatii poate provoca o criza diplomaticaDiplomatii ungari ar putea lua masuri impotriva Romaniei, pe fondul crizei declansate de eventuala intarziere a dezvelirii Statuii Libertatii in orasul Arad, a declarat Tamas Toth, purtatorul de cuvant al Ministerului ungar de Externe, citat de MTI. 
Memorialul generalilor martiri din timpul razboiului pentru independenta Ungariei (1848-1849), executati la Arad, ar urma sa fie dezvelit la data de 5 octombrie, dar autoritatile locale au cerut, vineri, retragerea autorizatiei de constructie. 
Andras Kiraly, presedintele filialei UDMR din judetul Arad, a declarat ca, daca lucrarile nu vor fi reluate in curand, monumentul ar putea sa nu fie gata pana la data de 5 octombrie. 
"Ministerul ungar de Externe urmareste evolutia acestei situatii"
, a spus Tamas Toth. 
Subiectul Statuii Libertatii va fi abordat in timpul vizitei presedintelui Ion Iliescu la Budapesta, in zilele de 15-16 septembrie, si a premierului ungar, Peter Medgyessy, la Bucuresti, la 23 septembrie.

Romania Libera

  • S-a inchis circulatia intre Mures si Euromedic

Se face legatura liniilor de tramvai de pe strada Voinicilor si Bulevardul Titulescu - Virtual Arad News (c)2003Circulatia in Micalaca zona III de la podul peste Mures pana la clinica Euromedic va fi inchisa total.
Comisia de circulatie a decis ieri ca tronsonul respectiv, pe o singura artera de circulatie trebuie oprit pentru realizarea racordului liniilor de tramvai intre zonele II si III.
Liniile se vor uni prin pasajul CFR care face legatura dintre strada Voinicilor si Bulevardul Titulescu.
Lucrarile la legatura rutiera dintre strazile Voinicilor si Titulescu, la pasajul CFR care face trecerea dintre zona II in zona III Micalaca, se vor face cu oprirea circulatiei pe Bulevardul Titulescu.
Comisia de circulatie s-a intrunit, ieri, la o sedinta extraordinara, luand decizia ca timp de patru zile sa nu circule nici o masina prin apropierea pasajului CFR.
Astfel, incepand de azi, de la ora 8.00 pana in data de 14 septembrie (nu se stie la ce ora), intre benzinaria Lukoil si clinica Euromedic se va circula pe o singura artera.
Sensul de circulatie (dinspre Mures spre Podgoria) intre cele doua puncte de reper mai sus mentionate va fi inchis total.
Masinile vor rula, in acest sens, pe banda a treia a soselei care, pana acum, avea sens unic de circulatie.
Directorul RADM, Mircea Galea, ne-a declarat ieri ca modificarile circulatiei vor fi semnalizate corespunzator.
De fapt, lucrarea la legatura rutiera se apropie de final. S-a ajuns la momentul realizarii racordului, prin pasaj, a liniilor de tramvai.
Concomitent cu lucrarile la linii se va face si partea de drum. Din acest motiv soseaua din apropierea sensului giratoriu de la Billa nu va putea fi circulata.

Simona Mazare - Observator

  • Targul International AGROMALIM - conceput pentru a multumi pe toata lumea

De maine incepe editia a XIV-a a Targului AgromalimDe la utilaje agricole, ingrasaminte si produse alimentare pana la rechizite si dopuri
Camera de Comert Industrie si Agricultura a judetului Arad organizeaza la Expo Arad International in perioada 11-14 sep- tembrie, doua targuri expozitionale: AGROMALIM, targ international de agricultura si industrie alimentara ajuns deja la cea de-a XIV-a editie, si SMART PACK, targ de ambalaje, papetarie, tiparituri si sisteme de etichetare aflat doar la cea de-a V-a editie. 
Cele doua manifestari reunesc 100 de firme, care se vor prezenta la targ cu ultimele noutati in domeniu, produsele societatilor fiind expuse pe o suprafata de aproximativ 7.000 de metri patrati, atat in interiorul halei cat si in exterior. 
De asemenea, pe durata targului se va organiza si o expozitie de animale, ce va cuprinde peste 100 de exemplare de taurine, cabaline, porcine, ovine, animale si pasari de curte, fazani, prepelite si multe altele. 
In aceeasi perioada, vizitatorii pot achizitiona rechizite scolare. 
La targ vor fi expuse, printre altele, utilaje si echipamente agricole, ingrasaminte chimice, produse de uz sanitar, produse alimentare, ambalaje de diferite tipuri, produse de papetarie, dopuri si capace pentru ambalaje. 
Vineri, cu incepere de la ora 18.00, programul continua cu un spectacol folcloric in cadrul caruia isi vor da concursul nume consacrate ale muzicii populare, printre care Irina Loghin, Aurel Tamas, Nicoleta Voica, dar si orchestra Rapsozii Zarandului, dirijata de Petrica Pasca. 
Firmele expozante sunt atat din Romania, cat si din Austria, Italia, Germania si Serbia. 
Acestea isi vor prezenta oferta de produse si servicii producatorilor, comerciantilor si intreprinzatorilor din domeniul agricol si zootehnic. 
Targul va fi deschis joi, vineri, sambata intre orele 10.00- 19.00, iar duminica intre orele 9.00-14.00. 
Organizatorii asigura transport gratuit de la Podgoria, autobuzele circuland din 40 in 40 de minute. 
Intrarea la targ este de 10.000 de lei, bilet cu care se poate castiga daca se raspunde corect la intrebarea de pe bilet mai multe premii. 
Dintre acestea amintim: moara cu ciocane de uz gospodaresc, incubator 132 oua, 3 hranitoare pentru pasari. 
Marele premiu este Revelionul pentru doua persoane la Expo Arad International pe care il ofera organizatorii. 
Extragerea va avea loc duminica la ora 13.00. 

Anca Sumalan - Agenda zilei

  • Spitalele aradene nu duc lipsa de sange
Rezerva de sange la Centrul de Transfuzii este multumitoareDonatorii circula gratuit cu tramvaiul
La Arad, rezerva de sange de la Centrul de Transfuzii Sanguine este considerata multumitoare. 
"Exista momente in care intrarile de sange fluctueaza de la o zi la alta, cum si iesirile fluctueaza, in functie de cererile de sange din spital", spune dr. Victor Moise de la Centrul de Transfuzii din Arad. 
De exemplu, spune specialistul, pot scadea rezervele de sange la anumite grupe cu RH negativ. 
"Aproximativ 15 la suta din populatie are RH negativ. Proportional, si dintre donatorii nostri cei cu asemenea RH sint mai rari", ne-a declarat medicul aradean. 
Cand apar probleme legate de sangele de o anumita grupa si cu RH negativ, donatorii din evidente sunt chemati telefonic sa doneze.
Donatorii primesc unele facilitati
Pentru o donare de sange, donatorul primeste bonuri pentru alimente in valoare de 200.000 lei. Cu ocazia donatiei sangele este analizat. 
In plus, spune dr. Victor Moise, pentru donatorii din evidente analiza sangelui, de exemplu pentru angajare sau studii, este tot gratuita, la fel ca si radiografiile pulmonare, de exemplu. 
Donatorii mai primesc reducere pentru doua luni la transportul cu tramvaiul sau autobuzul. 
Doua donatii consecutive nu pot fi mai dese de 60 de zile. "Este un interval suficient pentru ca si cel mai slab organism, sanatos, bineinteles, sa-si refaca rezerva de sange. Eu consider chiar ca pentru organism este sanatos sa doneze sange, tocmai pentru ca sangele se regenereaza astfel"- a declarat dr. Victor Moise. 
La cinci donatii consecutive, bonul de alimente este majorat cu 500.000 lei. Cu toate acestea, nu suma de bani este determinanta in motivarea unui donator. 
"La urma urmei, ce inseamna alimente de 200.000 lei, la doua luni o data?"- intreaba retoric medicul aradean. 
Centrul din Arad este, la nevoie, si furnizor de sange pentru alte judete, mai ales pentru spitalele din Timisoara. 
La nevoie, in situatii de criza sau accidente colective, se face apel pentru donatii la anumite categorii, militari, angajati ai Internelor sau chiar la medici pentru donatii.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Toamna strugurilor: Struguri dulci ajung in piata cu preturi ... acre

In podgoriile aradene a inceput culesul viilorIn podgoriile aradene, culesul viilor este in plin sezon. Caldurile ridicate din aceasta vara au dus la coacerea strugurilor cu doua-trei saptamani inainte de vreme. 
Cu toate acestea, recolta se anunta bogata, iar viticultorii spera sa faca in acest an un vin de calitate. 
La Siria, comuna cunoscuta pentru viile sale, am stat de vorba cu Vlad Nedea, unul dintre localnicii care lucreaza cele mai mari suprafete de vita-de-vie din comuna. 
Destoinicul sirian are in lucru, dupa cum ne-a marturisit, 26 de hectare de vie, dintre care 2 hectare sunt proprietate personala. 
Cantitatea difera in functie de soiul de struguri. La feteasca regala, de exemplu, se aproximeaza 12-15.000 kg. la hectar. Asta inseamna, apreciaza dl. Nedea, in jur de 7.000 litri de vin. 
Se imbogatesc intermediarii 
Una dintre problemele cu care detinatorii de vita-de-vie se confrunta de mai multi ani este lipsa punctelor de desfacere. 
In aceasta situatie, producatorii se descurca pe cont propriu, iar cei care profita sunt intermediarii. 
Acestia cumpara en gros strugurii de la producator la preturi ce variaza intre 8-20.000 lei/kg, pentru ca in piete sa descoperim ca pretul strugurilor se apropie de 40.000 lei. 
Situatia s-ar putea redresa, crede Vlad Nedea, prin acordarea de catre Guvern a unor subventii producatorilor.
De asemenea, autoritatile ar trebui sa se implice mai mult in organizarea domeniului viticol prin infiintarea unor puncte de desfacere a strugurilor, este de parere producatorul din Siria. 
Cheltuieli mari, profituri mici 
In cazul culturii de vita-de-vie, spune Vlad Nedea, cheltuielile anuale se ridica la aproape 30 de milioane lei pentru un hectar. 
Desi pare o ocupatie banoasa, costurile mari ii determina pe cei mai multi dintre proprietari sa renunte la aceasta ocupatie. 
In mod normal, cumpararea unei vii pe rod costa in jur de 90-100 de milioane, adica de 5 ori mai putin decat infiintarea unei culturi noi. 
Cu toate acestea, nimeni nu se inghesuie sa devina proprietar de vie, iar cei care au astfel de culturi cauta sa scape de ele.

Dan Roman - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]