Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 10 octombrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Mircea Pavel, directorul Zonei Libere Curtici-Arad: "Estimam un profit de 15 miliarde de lei"
Mircea Pavel - directorul Zonei Libere Curtici estimeaza un profit de 15 miliarde leiZona Libera Curtici-Arad surclaseaza, din toate punctele de vedere, celelalte institutii similare din tara. Directorul singurei zone libere din aceasta parte a Romaniei, Mircea Pavel, ne-a spus ca se estimeaza, pana la finele anului, un profit de circa 15 miliarde lei.
- Cati investitori isi desfasoara activitatea pe platformele Zonei Libere Curtici-Arad?
- Functionam cu doua platforme: la Curtici, pe o suprafata de 75 de hectare – cu acces auto si cale ferata, si la Arad, la Aeroport, pe o suprafata de 15 hectare – cu acces auto si aeroportuar.
Aici isi desfasoara activitatea peste 70 de investitori, dintre care peste 35 au concesionat terenuri, iar circa 30 au facut inchirieri si subinchirieri. Valoarea totala a investitiilor pe cele doua platforme se ridica la peste 30 de milioane de dolari, la care se adauga investitiile privind dotari cu masini si utilaje necesare productiei, care se ridica si ele la peste 30 de milioane de dolari.
- Cate locuri de munca au fost create?
- La Curtici, zilnic, isi desfasoara activitatea peste 1.500 de persoane. Pe platforma de la Arad sunt peste 500 de persoane. Pe ambele platforme activeaza companii de renume mondial. Numai doua firme, Rosco Textil si BOS, insumeaza circa 1.000 de angajati.
- Ce investitii ati realizat si ce profit estimati pentru acest an?
- Investitiile proprii ale Administratiei Zonei Libere sunt de circa 3 milioane de dolari, in infrastructura: drumuri, canalizare, apa, energie electrica, telefonie etc. Regia Autonoma a marcat an de an o activitate profitabila in dinamica ascendenta. In fiecare an profitul inregistrat l-a depasit pe cel din anul precedent. Anul trecut am avut un profit de 10 miliarde lei, iar anul acesta preconizam unul de 15 miliarde lei, cu o cifra de afaceri ce depaseste 30 de miliarde lei.
- Care este gradul de ocupare a platformelor? Cate licitatii veti mai avea?
- La platforma de la Aeroport gradul de ocupare este de 70% si sunt solicitari foarte mari pentru terenuri. Momentan, insa, nu putem asigura infrastructura necesara din lipsa energiei electrice. Dar exista promisiuni sa primim fondurile necesare pentru dezvoltarea infrastructurii. Pe platforma de la Curtici gradul de ocupare este de 25%. Suntem o unitate tanara, avem toate conditiile necesare si asteptam investitori. In acest an am avut trei licitatii, la care au participat sase firme. Ultima licitatie din acest an va avea loc in 21 noiembrie.
- Care sunt atuurile Zonei Libere Curtici-Arad comparativ cu celelalte din tara?
- In primul rand, avantajul este situarea la poarta de intrare – iesire din si spre Vestul Europei. Iar cele patru puncte vamale din apropiere ofera tuturor oamenilor de afaceri accesibilitate imediata. Aici este si coridorul feroviar Istambul – Paris. Totodata, trebuie subliniat faptul ca aici se simte din plin influenta austriaca, atat in activitatea si in pregatirea fortei de munca, cat si in administratie, la toate nivelele.

Simona Mazare - Observator

  • Inlocuire centrala telefonica pentomat local cu centrala telefonica digitala in localitatea Silindia

La Silindia centrala pentomat a fost inlocuita cu centrala Ericsson - Virtual Arad News (c)2003In data de 12.09.2003 ROMTELECOM - D.Tc. Arad a finalizat inlocuirea centralei telefonice pentomat local din localitatea Silindia cu o centrala telefonica digitala - unitate distanta Ericsson cu o capacitate instalata de 120 linii telefonice.
O data cu instalarea noii centrale s-a inlocuit in totalitate vechea retea de distributie din localitate si s-a construit retea noua in satele Satu Mic, Luguzau, Camna si Iercoseni.
Cu aceasta ocazie s-au preluat din vechea centrala toti cei 41 abonati existenti, iar in perioada imediat urmatoare se vor instala noi abonati care au cerere de instalare la D.Tc. Arad, inclusiv cei din Satu Mic, Luguzau, Camna si Iercoseni.
Mentionam ca satele Satu Mic, Luguzau, Camna si Iercoseni (apartinatoare comunei Silindia) sunt in prezent netelefonizate, deci nu exista nici macar un post telefonic ROMTELECOM in localitate.
Astfel abonatii din aceasta CTD vor avea acces la convorbiri automate locale, interurbane si internationale, la serviciile cu valoare adaugata, la toate serviciile suplimentare oferite de centralele digitale (restrictionarea cu parola a apelurilor de plecare, apel programat, redirijarea imediata a apelurilor de sosire, apel in asteptare, CLIP, CLIR, voces), la factura detaliata si la serviciul Acces Special Internet.
Abonatii care sunt conectati in aceasta unitate distanta a CTD Ericsson vor plati factura telefonica tot la Oficiul Postal din Silindia, ca si pana in prezent.
Numerotatia abonatilor din Silindia (inclusiv Satu Mic, Luguzau, Camna si Iercoseni) este: 372600-372715.

Dan Cioca - Director Adj. Comercial ROMTELECOM - D.Tc. Arad

  • Retea destramata

Inca o retea de traficanti de heroina a fost anihilata de politistiDoi romani, intre care unul condamnat in trecut pentru omor, si un cetatean german de origine romana au fost trimisi in judecata de procurorii oradeni, sub acuzatia de trafic de droguri, dupa ce la mijlocul lunii iulie politistii au descoperit asupra lor 23 de kilograme de heroina.
Dumitru Florian (55 de ani), Marius Burzan (21 de ani), ambii din Arad, si cetateanul german Hamvas Lajos (35 de ani) au fost prinsi in noaptea de 16 spre 17 iulie, intr-o parcare aflata la limita dintre judetele Bihor si Satu Mare, de un echipaj al sectorului Politiei de Frontiera Valea lui Mihai, transmite Mediafax. 
Politistii au devenit suspiciosi in momentul in care persoanele aflate intr-un autoturism marca Skoda Octavia, care venea dinspre Oradea, au oprit in parcare si au stins luminile fara ca cineva sa coboare din masina. 
Cinci minute mai tarziu, intr-o alta parcare, situata la aproximativ o suta de metri distanta, a oprit un autoturism Volkswagen, venit dinspre Satu Mare. O persoana aflata in cea de-a doua masina s-a deplasat in fuga pana la primul autoturism, care a semnalizat cu farurile. 
Politistii de frontiera au legitimat cele trei persoane aflate in masinile respective si au verificat mijloacele de transport, fara sa sesizeze nimic deosebit. 
Ei au gasit insa, la trei metri distanta de autoturismul Skoda, la marginea soselei, intr-un lan de porumb, o geanta neagra de tip sport. 
In momentul descoperirii gentii, cele doua persoane din Skoda, Marius Burzan si Dumitru Florian, l-au bruscat pe unul din politisti, dupa care s-au urcat in masina si au pornit in viteza spre Carei. 
Cetateanul german aflat in a doua masina a fost retinut si dus la sediul Politiei, unde au fost descoperite, in geanta, 45 pachete cu praf brun-maroniu. Verificarile ulterioare au demonstrat ca este vorba despre heroina, greutatea totala a capturii fiind de 23 de kilograme, care pe piata neagra a drogurilor valoreaza aproximativ 675.000 de dolari. 
O luna mai tirziu, intr-o cabana din statiunea montana Borsa, politistii l-au arestat si pe Dumitru Florian, care se pregatea sa plece la Braila, pentru a fugi din tara cu un vapor. 
"Dupa ce a fost arestat, Florian Dumitru a intrat in greva foamei si a incercat sa ingreuneze ancheta. Din cercetarile efectuate de noi, rezulta ca el a fost capul retelei. Filiera are centrul in Arad si este una extrem de puternica", a declarat Mitica Miu, procurorul care a efectuat ancheta in acest dosar. Parchetul Curtii de Apel Oradea i-a trimis in judecata in stare de arest pe Dumitru Florian si Hamvas Lajos, iar Marius Burzan a fost trimis in judecata in lipsa, fiind dat in urmarire generala si internationala.

Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Vamesii au "mirosit" si confiscat aproape o tona de cafea

Vamesii de la Nadlac au descoperit o mare cantitate de cafea intr-un TIRIntr-un tir romanesc, s-au descoperit, ieri, la vama Nadlac, 835 de kilograme de cafea nedeclarata. Vamesii si politistii de frontiera au fost uluiti la final de numaratoare: nu mai putin de 1.670 de pachete, marca Amaroy, urmau sa ajunga pe piata neagra, daca vigilenta la vama nu era sporita. Autotrenul, avand inscriptionat pe prelata numele firmei Edy Spedition, se intorcea din Germania si transporta cabluri electrice. 
Pachetele marca Amaroy au fost dosite sub remorca, intr-o ascunzatoare conceputa de sofer, in cabina, in roata de rezerva si sub placa de paravant, ingeniozitatea conducatorului auto provocand stupefactia controlorilor vamali. 
Pe langa cafea, au mai fost gasite si 50 de flacoane continand parfumuri, pe care conducatorul tirului nu le declarase la intrarea in tara. Vamesii cred ca soferul Adrian Trif, de 27 de ani, domiciliat in judetul Timis, a vrut sa introduca marfurile in interes personal si exclud implicarea firmei pentru care lucra in toata aceasta afacere. 
Autotrenul apartine firmei Alin Trans Impex SRL, iar valoarea marfii confiscate din vehicul depaseste 300 de milioane de lei. 
Soferul, care nu a ascuns la control ca are cafea, nedezvaluind insa cantitatea, a fost amendat cu 25 de milioane de lei. 
Ovidiu Cana, seful vamii Nadlac, reaminteste persoanelor fizice ca pot aduce bunuri pe teritoriul Romaniei in valoare de maximum 100 euro. 
Captura de ieri, din vama aradeana, este opera echipei unice de control, compusa din politisti de frontiera si vamesi.

Cosmin Lungu - Ziua de Vest

  • Centrul de cazare pentru straini, de la Horia: Un loc unde detentia este preferata libertatii

Centrul de cazare pentru straini de la Horia seamana cu o pensiune modernaLa iesirea din localitatea Horia, inspre Siria, se gaseste Centrul de cazare pentru straini. 
Privita de la sosea, cladirea centrului aduce cu o pensiune moderna, cu un sanatoriu pentru elita. 
Impresia se schimba din momentul in care treci de poarta institutiei. 
Camerele de luat vederi amplasate peste tot si mai ales gratiile de la geamuri te fac sa realizezi ca este vorba despre un centru de detentie. 
Unul modern, aliniat din toate punctele de vedere la rigorile europene. 
Exista doar doua centre de acest fel in tara, primul fiind construit la Bucuresti - Otopeni.Centrul de la Horia apartine de Autoritatea Nationala pentru Straini si are un statut bine definit. 
Chiar daca multa lume crede ca aici sunt cazati refugiatii straini intorsi de prin vamile aradene, nu este deloc asa. 
Centrul de cazare ia in custodie doua categorii de cetateni straini declarati indezirabili: cei care intra ilegal in Romania sau comit ilegalitati pe teritoriul tarii noastre si cei care, prin hotarare judecatoreasca, urmeaza sa fie expulzati. 
Practic, strainii sunt cazati aici pana cand li se intocmesc toate actele pentru a fi expulzati in tarile de origine. 
Domnul comisar-sef Stefan Damb conduce acest centru. 
Domnia sa ne descrie procedurile care se fac pentru fiecare strain in parte. "Noi nu apartinem de Oficiul National pentru Refugiati, noua fiindu-ne repartizati cei care trebuie expulzati. Cea mai mare problema o reprezinta faptul ca 90 la suta dintre ei nu au acte sau isi declina o identitate falsa. Procesul de identificare este indelungat, fiind nevoie de contactarea ambasadelor sau consulatelor tarilor de origine. Dupa ce sunt identificati, apar alte probleme pentru expulzare. In unele tari, de exemplu Iran, se pot intoarce doar daca vor ei si va dati seama ca nu vor, iar altele nu ii primesc inapoi. 
Irak-ul nu are reprezentata consulara in Romania si atunci trebuie sa incercam in alte tari. 
Cum toti au infractiuni la activ si, bineinteles cazier, nu sunt acceptati in nici o tara din comunitatea europeana, unde ar spera ei sa ajunga.
Primul termen de sedere este de sase luni, dar acesta se prelungeste daca expulzarea nu poate fi efectuata. In tot acest timp statul roman ii tine pe cheltuiala proprie, in baza tratatelor internationale si a drepturilor omului". 

Comisarul-sef Damb ne mai spune : "Am fost in Suedia, Danemarca si Germania si am vazut centre similare, poate cu dotari si conditii mai proaste ca la noi !" 
Macar prin aceste centre ne aflam si noi in Europa si bineinteles cei cazati aici. 
Conditiile la care se refera dl. Damb le-am remarcat si noi. O cladire compusa din doua corpuri (administrativ si corpul de cazare), curte interioara gazonata, curatenie, sistem de supraveghere modern, bucatarie pusa la punct, sala de mese, cabinet medical, camere de izolare. 
Centrul de la Horia dispune de utilitati moderne In subsolul centrului se gaseste chiar un buncar anti-atomic, dotat cu toate cele necesare in caz de nevoie. 
Exista 25 de camere de cazare a doua paturi fiecare, cu toaleta, dus si chiuveta. Cei aflati in custodie au la dispozitie o camera de recreere, cu masa de ping-pong, sah, table etc. Beneficiaza de telefon contra cost, atat intern, cat si international. 
Daca doresc, pot sa-si faca si singuri de mancare, desi exista o bucatareasa angajata. 
Practic, cazarea in centru seamana cu un concediu la pensiune dar, doar pana la un punct, lipsa de libertate efectiva schimband perspectiva lucrurilor.
In acest moment sunt cazati la Horea cinci straini. Trei iranieni, un cecen si un armean. 
Toti se gasesc de ani buni in Romania, stiu limba, dar ii asteapta expulzarea. Patru dintre ei au fost condamnati pentru trafic de droguri, iar al cincilea pentru vatamare corporala. Dupa ce au efectuat 3-4 ani de puscarie pentru faptele comise au fost preluati de centrul de la Otopeni, iar de doua luni sunt transferati la Arad. 
Cetateanul armean a acceptat sa plece si se fac demersuri pentru a fi trimis in Ucraina, unde isi are familia.
Anul acesta a mai fost un irakian, care a fost trimis in tara sa prin Iordania, tara ce i-a acordat viza de tranzit.
Ceilalti fac cereri de azilanti catre Oficiul pentru Refugiati, derularea indelungata a proceselor permitandu-le o sedere cat mai lunga in centru.
Datorita programului lejer pe care il au, dar mai ales conditiilor in care sunt cazati, cei aflati in custodie nu au creat nici un fel de probleme celor 17 politisti angajati ai centrului.
Problemele care exista la Horea sunt date de fondurile insuficiente pentru buna desfasurare a activitatii.
Daca mancarea nu reprezinta o problema, alimentele fiind asigurate de Jandarmerie, medicamentele sunt achizitionate din banii celor cazati.
Centrul se afla, din punct de vedere logistic, in subordinea Inspectoratului de Politie, al carui buget redus nu permite alocarea de fonduri pentru unele nevoi curente.
Este posibil ca de la 1 decembrie, Autoritatea Nationala pentru Straini sa devina o institutie de sine statatoare, urmand sa se gospodareasca singura si sa isi rezolve aceste neajunsuri.
Una peste alta, centrul de cazare pentru straini de la Horea aduce pe tapet o mare tragedie a vremurilor in care traim. 
Pentru ca nu este decat tragic sa preferi sa stai in detentie, chiar daca in conditii foarte bune, decat sa te intorci in tara ta. Indiferent care este aceasta…

Dacian Toduta - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]