Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 11 martie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Sindicalistii de la CET i-au cerut primului ministru sa renunte la americani

Liderul Sindicatului "Energia" - Traian Deliman cere primului ministru ramanerea la SC TermoelectricaLiderii Sindicatului "Energia" al salariatilor CET au facut public faptul ca au adresat primului ministru si Consiliului Local doua scrisori deschise solicitand aplicarea articolului 3 din HG 105 privind revenirea CET la vechiul proprietar.
Alesii locali sunt atentionati ca, prin votul pe care l-au dat pentru semnarea contractului cu Centurymarc, au acceptat: "punerea in posesia firmei Centurymarc LLC SUA gratuit a SC CET Arad SA; un imprumut de 200 de milioane de dolari printr-un intermediar care garanteaza cu CET-ul si ramburseaza imprumutul din veniturile CET; pierderea in 2002 a unei investitii de 250 de miliarde lei in municipiu; un an de stagnare a investitiei la CET – un an in sistemul energetic intarziere este egal cu un deceniu ramanere in urma; subventia de la bugetul local in 2002 pentru energia termica a fost mai mare decat daca CET Arad ar fi ramas in SC Termoelectrica", se precizeaza in documentul semnat de liderul Traian Deliman.
Exprimandu-si speranta ca alesii locali vor rezilia contractul cu Centurymarc, in cadrul sedintei CLM de saptamana acesta, Deliman a subliniat ca "exista o suspiciune ca se urmareste preluarea gratis a CET de catre americani".
Primul ministru este rugat de sindicalisti sa dispuna revenirea CET la starea initiala, fiind informat ca nici unul din termenele din contractul cu Centurymarc nu a fost respectat, iar data limita prevazuta in HG 105 a fost depasita cu o luna.

Simona Mazare - Observator

  • Medicii din spitalele aradene cer stoparea crizei din sistemul sanitar

Medicii din spitale se confrunta cu multe problemeSistemul de sanatate din Romania se confrunta cu probleme ce par a nu-si gasi rezolvarea. Sau chiar daca guvernul are solutii, acestea afecteaza atat pe cei ce asigura asistenta medicala, cat si pe pacienti. Ultimele decizii ale factorilor responsabili (reducerea numarului de paturi din spitale sau chiar desfiintarea unor unitati spitalicesti) a determinat sindicatul cadrelor medii - Sanitas - sa inceapa actiuni de protest, anuntate pentru saptamana asta.
In ceea ce-i priveste pe medicii din spitalele aradene, sindicatul acestora - Camera Judeteana a Medicilor nu s-a hotarat inca sa recurga la astfel de masuri. Printr-un comunicat trimis redactiei de către CJM Arad, semnat de presedintele Comitetului Director, dr. Mihaela Puscasiu, acesta acuza lipsa de responsabilitate a guvernantilor si a casei Nationale de Asigurări de Sanatate fată de problemele majore cu care se confrunta sistemul de sanatate romanesc."Analizand legislatia sanitara in vigoare si modul de restructurare a sistemului sanitar constatam urmatoarele deficiente:
- Alocarea unor sume insuficiente pentru asistenta medicala, atat din bugetul statului, cat si de la CNAS.
- Nu există transparenta in ceea ce priveste utilizarea fondurilor colectate de la populatie.
- Nu se respecta legislatia sanitara prin care se stipuleaza alocarea de la bugetul de stat a fondurilor pentru aplicarea programelor nationale de sanatate (TBC, SIDA, Oncologie, etc.).
- Contractele cadru elaborate nu au metodologia de aplicare aferenta, blocand astfel sistemul de contractare a serviciilor medicale cu spitalele.
Afirmatia guvernantilor ca o buna parte din bugetul alocat spitalelor este folosit pentru plata salariilor, este falsa si tendentioasa, intrucat bugetul alocat este atat de mic incat nu se poate acoperi o asistenta medicala optima.
Colectivul de medici din spitale impreuna cu personalul sanitar face un efort deosebit pentru a acorda asistenta medicala corespunzatoare.
Pozitia guvernantilor de a acuza medicii, directorii de spitale, farmacistii, distribuitorii de materiale sanitare si medicamente, de starea proasta a sistemului, este de fapt un apogeu al incapacitatii Ministerului Sanatatii, care este principalul responsabil de nereusitele din sanatatea romaneasca. Colapsul din sistemul de sanatate are toate sansele sa se instaleze definitiv; tragem un serios semnal de alarma si cerem institutiilor abilitate ale statului să intreprinda actiuni urgente si realiste pentru stoparea crizei in sistemul sanitar".

Gerlinde Knap - Adevarul

  • Comisarul Sef al Garzii Financiare ameninta ca dosarul "Alcprod International" va ajunge la PNA

Comisarul Sef al GFA - Dan Cancel vrea ca dosarul Alcprod sa ajunga la PNAPe 28 februarie a.c. s-au implinit doi ani de cand comisari ai Garzii Financiare Arad (GFA) au recurs la masura sigilarii unei fabricute de alcool si a magaziilor aferente din incinta fostului Combinat chimic, proprietati ale firmei SC Alcprod International SRL. Conform primului Proces verbal de sigilare-desigilare incheiat la fata locului, "sigilarea a fost determinata de lipsa autorizatie de fabricatie si comercializare bauturi alcoolice". Patronul asociat al firmei , Pavel Danut Les, a fost, ulterior, retinut de organele de politie – la data de 05.07.2001 – si arestat preventiv prin mandat de 30 de zile eliberat de Parchetul de pe langa Judecatoria Arad – cu o zi mai tarziu, masura mentinuta pana in luna septembrie a aceluiasi an. In sarcina inculpatului, conform Rechizitoriului intocmit de procurorul Gheorghe Pinteala de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Timisoara, in Dosarul nr. 78/P/2001, au fost retinute acuzatiile de evaziune fiscala, fals intelectual si uz de fals, "infractiuni care rezulta din mijloacele de proba depuse la dosar", in cea mai mare parte administrate de Garda Financiara, un tom care contine peste 500 de file.
Poate ca va veti mira de tardivitatea arestarii
E de notorietate, cel putin in plan local, ca Dan Cancel, comisarul-sef al GFA, a suferit o agresiune in luna iunie 2001, intr-o dimineata, in drum catre locul de munca, in fata hotelului in care locuia ca rezident. Cancel a fost lovit, pe la spate, in cap, de o persoana nici pana azi identificata, cu un obiect contondent (se pare, o bata de baseball), iar principalul suspect in acest caz a "iesit" Danut Les, conform unei logici de tip politienesc a carei repere au fost relativ usor desfiintate de apararea inculpatului. Cert e ca arestarea lui Les a fost "grabita" de agresiunea asupra lui Cancel, patronul Alcprod International putand fi, la o adica, arestat imediat dupa descinderea comisarilor in sediul din Vladimirescu al fostului dispensar al combinatului, daca tot existau aceleasi probe care l-au inculpat… De aici incep suspiciunile asupra profesionalismului – daca nu si corectitudinii – cu care a fost condusa ancheta despre care discutam in pagina de fata.
Pentru o documentare cat se poate de atenta si de scrupuloasa, am recurs la o metoda jurnalistica dintre cele mai conformiste si la indemana oricui, in sensul ca am adresat, in scris si in mod oficial, un set de intrebari conducerilor GFA si Finantelor Publice. Punctual, in baza Legii 544/2002 Privind accesul la informatiile publice si dovedind ca ne sunt cunoscute detaliile anchetei…
In ce masura considerati ca demersul pe care l-ati efectuat reprezinta o reusita si un beneficiu pentru cetatean?
Aceasta a fost prima noastra intrebare. Inainte de a cita raspunsul celor doua foruri, sa va explicam argumentele ce au stat la baza intrebarii.
Ca sa fim in totalitate exacti, vom spicui din Procesul verbal intocmit de trei comisari ai GFA, la exact o luna dupa descindere, de fata la intocmirea actului mai fiind si Danut Les, asistat de avocat.
Controlul a fost declansat in data de 28.02.2001, ora 17, prin descinderea efectuata la punctul de lucru din comuna Vladimirescu… Acolo s-a constatat ca un numar de cinci persoane spalau sticle de 1/2 litri, in vederea pregatirii realizarii productiei de bauturi alcoolice… S-a descoperit o instalatie de spalare manuala a sticlelor, de preparare si imbuteliere a bauturilor alcoolice, ambalaje goale de sticla, PET-uri de plastic cu dopurile aferente, diferite esente, arome, ingrediente tipice, balante de masurare, lipici si s-a constatat existenta unor cantitati de bauturi imbuteliate in sticle de 1/2…
Amanunt de o importanta deosebita pentru comisari: s-au gasit doua caiete scolare, continand inscrisuri privind productia de bauturi alcoolice realizata in perioada 13.09.2000 – 19.02.2001 (unul) si productia de aceeasi natura realizata intre 25.05.1998 si 30.08.2000, de SC ALCPROD SRL Arad – centralizarea productiei pe perioada 08.11.2000 – 07.02.2001 (celalalt caiet).
"De necontestat, aceasta descoperire ne-a condus la evidenta ca firma tine contabilitate dubla, fapt suficient pentru a dispune sigilarea punctului, inventarierea faptica a bunurilor, luarea unei declaratii preliminare administratorului etc." – explica Dan Cancel. Din declaratia lui Les rezulta ca "toate bunurile aflate in gestiunea societatii sunt depozitate in punctul de lucru respectiv; societatea nu detine bunuri in alte spatii sau aflate la terti; ultimele documente de intrare si iesire nu se afla la punctul de lucru controlat; personal, nu am cunostinta de plusuri sau minusuri; nu exista valori materiale fara documente legale; nu detin bunuri apartinand tertilor; nu am bunuri receptionate".
O zi mai tarziu, Les s-a prezentat la sediul GFA impreuna cu contabila sa, prezentand documentele de evidenta ale firmei pe ultimul an. Acestea au fost ridicate de organul de control. GFA, prin expertii sai, a constatat existenta unui minus de gestiune de aproximativ 1,3 miliarde de lei, constand in bauturi alcoolice "determinate lipsa in cantitatile, sortimentele si valorile prezentate". Les a justificat lipsa declarand ca "marfa respectiva a fost facturata in intregime, dar nu s-a mai ridicat decat in cantitate mai mica, mare parte ramanand in custodia vanzatorului, respectiv la SC ALCPROD SRL". Situatia a fost detaliata intr-un tabel – anexa la dosar…
I s-a cerut lui Les, in conformitate cu Legea pentru combaterea evaziunii fiscale (87/1994), sa indrume comisarii la locul de depozitare a bauturilor. Les a raspuns ca nu are cunostinta de locul unde se afla marfa – "La ridicarea marfii eram contactat de domnul Vladimir (Iconen Nicolaevich – n.red), patronul firmei Alcprod, care mi-o aducea cu mijlocul sau de transport… iar cu privire la inventarierea marfii, datorita proceselor verbale, stiam cata marfa mai aveam de primit".
Concluzia pe care o trag comisarii este transanta: "Exista certitudinea ca SC ALCPROD este o firma fantoma".
Raspunsul la intrebarea continuta in intertitlu apartine lui Dan Cancel si are urmatoarea formulare: "Oridecateori se intrerupe o activitate ilegala din orice punct de vedere,  este o reusita, cu mentiunea ca pentru stoparea acestui gen de activitate, organele statului trebuie sa conlucreze.
Actiunea este benefica pentru cetatean in masura in care acesta intelege ca nimeni nu se poate sustrage de la raspundere atunci cand comite ilegalitati."

Numai ca "organele statului" nu au prea conlucrat asa cum spera Dan Cancel… si de aici incepe, propriu zis, ceea ce ne intereseaza.
Firma Alcprod functioneaza in incinta fostului combinat chimicCredeti ca verificarea pe care ati intreprins-o ar putea avea "puncte slabe", usor de atacat in instanta?
Firesc, au urmat procese. Prejudiciul fata de bugetul de stat pe care comisarii si expertii de la finante l-au calculat ca fiind pus in sarcina SC Alcprod International se cifreaza le peste 3,6 miliarde de lei. Suma a facut obiectul Dosarului penal nr. 5542/2002, al Tribunalului Arad. Pentru a se stabili cu exactitate veridicitatea acestei imputari, dar si pentru a putea fi probate capetele de acuzare continute in rechizitoriul despre care am mai vorbit, instanta a dispus efectuarea, pana acum a trei expertize: una tehnica si una contabila si o contraexpertiza, tot contabila. Aici e aici: Dan Cancel spune ca, in opinia sa, nici macar prima expertiza nu trebuia aprobata, "datele culese de comisari, de politie si de finante fiind suficiente pentru a fi demonstrata vinovatia firmei Alcprod International".
Toate datele din cele doua rapoarte de expertiza contabila conduc la faptul ca fie ancheta a fost condusa superficial, fie firma pusa sub sechestru este nevinovata. Nu am detaliat argumentele GFA pentru ca le veti deduce singuri din contraargumentele… "expertizei contabile dispuse de catre Tribunalul Judetean Arad la cererea DGF prin GFA" – cum scrie in antetul raportului intocmit de trei experti – economistii Petru Petrila, Gheorghe Sechel si Boris Vizental.
Raspunsul scris al comisarului-sef: "Un corp de profesionisti, asa cum este Garda Financiara, cu mii de acte de control la activ nu face verificari materializate prin acte de control cu puncte slabe. Puncte slabe gasesc avocatii si ignorantii."
In ce masura credeti ca se impunea efectuarea a trei expertize – cu tot cu cea care este in derulare?
Sa fie expertii ignoranti?! Dupa expertiza - relativ "blanda" - operata de Pavel Belean, a urmat cea despre care vorbeam mai sus. (Ultimul act, aflat in posesia noastra, eliberat de catre DGF si semnat de Gavril Chis, contine obiectiuni la expertiza, iar directorul respectiv ne-a asigurat ca, indiferent de solutia provizorie a instantei, se va mai efectua una.) Contine 21 de file si 10 anexe. O expertiza de genul acesta costa mult. Vreo 60 de milioane de lei. Acestia sunt bani publici. Pe bani publici, angajatii statului au stabilit urmatoarele:
"Din date rezulta ca SC Alcprod SRL Arad avea personalitate juridica si avea un sediu social declarat… In aceasta situatie, firma nu poate fi definita ca o firma fantoma, cum o numesc organele de control ale GFA. Nu se poate sustine existenta unei firme fantoma si nici inregistrarea unei facturi fictive emisa de o asa zisa firma fantoma (va reamintim ca este vorba despre factura care a stat la baza sigilarii, a retinerii actelor, practic la scoaterea firmei de pe piata alcoolului – n-red.).
Intrucat accizele nu pot fi retinute in sarcina cumparatorului SC Alcprod International SRL Bucuresti, atunci nici majorarile calculate de GFA pentru aceste accize nu pot fi stabilite in sarcina sa… astfel ca majorarile calculate de GFA nu au temei legal.
Expertul nu isi poate formula opinia pe baza unor informatii prezentate de GFA, dar neprobate…
Cele doua caiete care stau la baza presupusei productii de bauturi alcoolice in cantitate de 85-95.000 de sticle, nu indeplinesc conditiile unui document justificativ de inregistrare in contabilitate… In acest caz, calculele  facute de GFA si expertul contabil Pavel Belean reprezinta opinii pe care nu ni le insusim…
In aceasta situatie, SC Alcprod International nu datoreaza TVA bugetului de stat si in acest caz nici penalitatile de intarziere calculate pentru suma nedatorata."
(Sublinierile ne apartin.)
Acestea sunt, in mare, concluziile expertilor. Pe parcursul celor 21 de pagini, desigur, ele sunt documentate impecabil, incat tot esafodajul de argumente care a stat la baza inchiderii unei firme care dadea de lucru la o multime de oameni si platea dari catre stat, a arestarii unui tanar – pana atunci, fara antecedente penale – este pur si simplu spulberat de insisi cei ce trebuiau sa-l… construiasca.
Raspunsul comisarului-sef: "Nu s-au efectuat trei expertize, ci doar doua, nu este nici una in derulare.
Instanta nu trebuia sa incuviinteze efectuarea unei expertize la solicitarea SC Alcprod International, cel putin nu cu obiectivele respective."

De acum, fiind in posesia tuturor datelor importante, veti intelege subtilitatile restului dialogului scris
– Considerati ca banii publici – va rugam sa specificati cuantumul la care se ridica costurile proceselor de pe rol – au fost cheltuiti justificat?
Costurile unui proces (penal sau civil) le stiu doar cei care au toate datele problemei. Termenul gazetaresc "costurile unui proces" pare mai degraba o metafora. Costul contraexpertizei (adica cea de a doua) a fost calculat de catre instanta la nivelul sumei de 60 de milioane de lei. Desigur, "costurile unui proces" se justifica. Atata timp cat exista cai de atac al actului de control va fi nevoie si de sustinerea acestuia in fata instantei.
In ce masura considerati ca expertii care au efectuat cea de a doua expertiza si-au depasit atributiile, emitand judecati de tipul "cutare… nu este firma-fantoma" sau "comisarii GFA au savarsit un abuz"?
Societatea Alcprod, precum si instanta care a incuviintat-o aveau nevoie tocmai de aceste judecati total neavenite pentru un temei la sentinta care se va pronunta. Instanta nu este obligata sa tina cont de parerile la nivel de discutii la colt de strada ale expertilor impotriva unor constatari temeinice ale comisarilor Garzii Financiare.
Raportat la momentul la care s-a ajuns in instanta, cat (procentual) opinati ca ati reusit sa demonstrati vinovatia firmei incriminate si proprietarului acesteia, privind infractiunile relatate in rechizitoriul cu nr. 78/P/2001?
Va trebui sa-i intrebati pe judecatori. Daca au reusit sa inteleaga constatarile din actul de control sunt convinsi de mult, daca nu, nu-i mai convinge nimeni. Cu siguranta dosarul va ajunge la Parchetul National Anticoruptie pentru unele clarificari.
Ce probe considerati ca, momentan, au fost ignorate sau insuficient tratate de catre instante?
Obiectiunile facute de societate impotriva actului de control nu au nici o proba, iar instanta pur si simplu ignora constatarile comisarilor facute la fata locului, precum si alte probe care nu pot fi rasturnate prin simple afirmatii.

Lucian Valeriu - Occident

  • "Liga Studentilor, o voce puternica a societatii civile aradene"

Interviu cu Irinel Ciocioc - presedintele LSUAV- Interviu cu Irinel Ciocioc, presedintele Ligii Studentilor din Universitatea "Aurel Vlaicu"
- Cine este Irinel Ciocioc? 
- Sunt student al Universitatii "Aurel Vlaicu", in anul 5, si presedinte al organizatiei studentesti a UAV. 
- De cand sunteti presedintele Ligii Studentilor? 
- Am fost ales in fruntea Ligii in ianuarie 2002, practic aproximativ de 1 an. 
- Stiu ca reprezentati studentii aradeni si la nivel national... 
- Intr-adevar, la nivel national fac parte din biroul de conducere al Uniunii Studentilor din Romania, detinand functia de vice- presedinte. 
- Cati membri are Liga in prezent si cum poti deveni un membru al Ligii? 
- Au aderat la organizatia noastra pana in prezent 1470 de studenti, dar ne asteptam ca pana la sfarsitul anului numarul membrilor sa creasca pana la 2000. 
- Ce a insemnat anul 2002 pentru LSUAV? 
- Anul 2002 a fost cel mai prolific an al ligii. Am avut o evolutie ascendenta in toate domeniile de activitate in care ne-am implicat. Efectul actiunilor nostre a constat in increderea de care se bucura in prezent Liga, in randul studentilor si in cadrul societatii civile aradene. Proiecte precum Unifest, Lider, Inside, Anti-drog, Student Show au devenit cunoscute nu numai studentilor, ci tuturor tinerilor aradeni. 
- Ce proiecte aveti in pregatire in prezent? 
- In acest moment pregatim un eveniment in premiera in Arad, Consiliul National al Studentilor, care reuneste prima data in orasul nostru reprezentantii studentilor din toate universitatile de stat din Romania. As dori sa amintesc si de proiectele de impact, care se vor desfasura in lunile urmatoare, aprilie mai: saptamana culturala, Eco Impact, Educatia sexuala si bine cunoscutele concursuri ale departamentului sportiv. 
- Ce credeti ca le lipseste studentilor din Arad? 
- Asa cum fiecare om are nevoie de casa, studentilor aradeni le lipseste o Casa de Cultura a Studentilor, pentru a putea vorbi in Arad de o viata universitara autentica. 
- Cum vedeti viitorul Ligii? 
- Imi doresc ca in cativa ani Liga Studentilor din UAV sa devina o voce puternica a societatii civile aradene. 
- Cum v-ati caracteriza, pe scurt? 
- Dinamic si privind in perspectiva! 

Maria Mot - Agenda zilei

  • Coada la bronzat

Saloanele de bronzat sunt asaltate de femeiSaloanele de bronzat din Arad nu mai fac fata clientelor. De cateva zile, de cand vremea s-a incalzit iar femeile trec la toaletele de primavara, aradencele se inghesuie la solar pentru a se bronza cat mai repede, astfel ca bronzatul artificial nu mai este posibil fara programare, transmite Mediafax.
Pentru a ajunge in cabina de bronzat, aradencele trebuie sa-si faca programare cu cateva zile inainte sau sa stea la cozi de cateva ore. "In ultimele doua saptamini am avut un aflux mare de clienti si lucram foarte mult la programarea lor. Este vorba in special de femei, care vor sa arate cat mai bine in toaletele de primavara", spune Ramona Stef, manager la unul dintre cele mai mari saloane de infrumusetare din Arad. Pentru un bronz vizibil, clientele trebuie sa stea la ultraviolete aproximativ 100 de minute, pana cand pielea devine aramie, iar un minut costa 6.000 de lei. Patronii saloanelor spun ca in aceassta perioada a anului au cele mai mari profituri, in timp ce vara numarul clientilor scade considerabil.

E.V. - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]