Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Virtual Arad in colaborare cu Radio Arad transmite ZILNIC emisiunea "Pulsul zilei".
Pentru a o asculta face-ti click aici
Prin Virtual Arad mesajele tale vor fi auzite in Arad si in intreaga lume.
Te asteptam sa luam impreuna "pulsul zilei".

Vineri, 11 iulie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Aradul de peste 20 de ani inghite comunele din jur, are supermagazine si parc de distractii langa centrul expozitional

In urmatorii 20 de ani Aradul se va extinde - Virtual Arad News (c)2003Proiectul, Agenda Locala 21, va fi realizat cu participarea institutiilor publice, a societatii civile si a specialistilor din diferite domenii si prin declansarea unui program amplu de consultare publica. 
Se va tine cont in acest demers de strategia stabilita de consiliul municipal in colaborare cu o firma de consiliere canadiana, urmarindu-se ca cele doua demersuri sa fie complementare, nu opuse.
Coordonatorii proiectului au stabilit un Comitet Local de Coordonare care, la randul sau a desemnat trei grupe de lucru in vederea schitarii strategiei. Dupa acest prim pas, urmeaza un program de consultare a cetatenilor si, mai departe, alcatuirea unui plan de actiune concret, cu o serie de proiecte.
Prima schita – "Strategia de dezvoltare durabila" – a fost discutata de Comitetul Local de Coordonare. 
S-a pornit cu o analiza complexa a municipiului, pe capitolele: mediu, mediu social, invatamant, cultura, infrastructura si dinamica economica. In functie de aceasta analiza, au fost propuse o serie de obiective pe termen lung. Va prezentam mai jos cateva dintre acestea.
"Strategia de dezvoltare durabila"
Consideratii generale. Doua cicluri de dezvoltare
Obiectivele dezvoltarii durabile ale municipiului Arad tin cont de doua cicluri de schimbari urbane care s-au produs in ultimii 50 de ani .
Specific perioadei anilor '50 - `80 ai sec. XX, primul ciclu s-a caracterizat prin expansiunea accelerata a zonelor de locuit in intravilan, ca urmare a dezvoltarii industriei prelucratoare, dar a avut un impact negativ in planul design-ului urban, al habitatului, culturii comunitare si mediului ambiant  si a condus in cele din urma la suburbanizare, proliferarea economiei informale, permanentizarea starii de saracie, restrangerea (si enclavizarea) zonelor de locuit mai bogate .
Cel de-al doilea ciclu   s-a declansat dupa anii '90 ai sec. XX si se caracterizeaza prin amplificarea fenomenelor care au aparut in primul ciclu, la care se adauga stagnarea demografica pe fondul schimburilor lente produse in structura economica . Aceasta evolutie a orasului este similara cu tendintele care s-au inregistrat in unele areale urbane ale tarilor Europei Centrale si de Est, precum si in unele areale urbane din tarile periferice ale UE (grupul tarilor de coeziune: Spania, Portugalia, Grecia).
Motoarele dezvoltarii
Pe ansamblu, dezvoltarea sau regenerarea unei asezari urbane este determinata semnificativ de schimbarile care se produc in structura economiei locale, in structura populatiei si in cultura comunitara. Pe de alta parte, dezvoltarea unui sistem urban este in mod substantial influentat de aplicarea unui management adecvat si axat pe patru tinte principale: dezvoltarea infrastructurii si asigurarea accesului la aceasta infrastructura, asigurarea accesului la locuinte, protectia mediului ambiant si diminuarea saraciei.
Obiectivele generale
Principalele obiective ale dezvoltarii municipiului Arad constau in:
dezvoltarea infrastructurii de baza si asigurarea accesului neingradit la acesta, accesul la locuinta;
protectia mediului ;
imbunatatirea starii de sanatate ;
reducerea saraciei ;
regenerare urbana;
prezervarea diversitatii etnice si culturale;
dezvoltare economica prin dezvoltarea  sectorului tertiar, a cercetarii si a educatiei
suportul si participarea comunitatii;
Scenariul de dezvoltare luat in considerare este cel conform caruia Municipiul Arad va deveni, in jurul anului 2020, centrul de greutate al unei aglomerari urbane majore si nu o localitate de sine statatoare - un program conform caruia, municipiul Arad va deveni nucleul unei arii metropolitane care va ingloba pe langa actualul oras si localitatile din proximitate: Vladimirescu, Livada, Sofronea, Felnac, Sagu si Fantanele.
Zonele industriale vor oferi noi locuri de munca pentru aradeni - Virtual Arad News (c)2003Obiective specifice
Dezvoltarea infrastructurii de baza
Construirea unei sosele de centura in jurul municipiului Arad.
Finalizare a proiectului de extindere si modernizare a sistemului de canalizare in municipiul Arad pe o lungime de 200 km.
Stabilirea unei strategii termice a orasului
Extinderea infrastructurii de tip urban pe viitoarea arie metropolitana
Punerea in aplicare a unor solutii mai prietenoase pietonilor si biciclistilor
Completarea transportului in comun cu tramvaiul prin terminarea traseului circular (inelului) din municipiu.
Crearea de conditii corespunzatoare de parcare
Darea in functiune a tronsonului de autostrada Nadlac – Arad – Timisoara
Prelungirea pistei si construirea TERMINALULUI 2 in cadrul Aeroportului International Arad, pentru traficul international al pasagerilor.
Protectia mediului
Extinderea zonelor impadurite cu rol de protectie la periferia orasului
Reducerea poluarii cu pulberi in suspensie
Reciclarea deseurilor
Extinderea spatiilor verzi
Sustinerea industriilor nepoluante
Realizarea Gradinii Botanice
Regenerarea urbana
Prezervarea patrimoniului arhitectural
Valorificarea Cetatii Aradului
Mobilarea urbana cu monumente
"Estetizarea" cartierelor de locuit existente
Construirea de noi cartiere de locuinte
Economia
Consiliul Local al Municipiului Arad considera dezvoltarea durabila a sectorului economic drept principala parghie de crestere a resurselor financiare pe plan local.
In viziunea Municipalitatii tangenta traseului autostrazii si a caii ferate din cadrul CORIDORULUI EUROPEAN IV, va solicita o mobilizare maxima a tuturor fortelor politice indiferent de culoare in vederea promovarii acestor proiecte spre finantare.
Pentru stabilirea obiectivelor strategice ale dezvoltarii durabile a Municipiului Arad pentru urmatorii 20 de ani au fost definiti urmatorii parametri masurabili care au fost estimati pe o scara de la foarte slab la foarte bine dupa cum urmeaza:
Pe baza obiectivului grupului de lucru social, de a obtine in cursul perioadei de dezvoltare durabila un spor al efectivelor de populatie (efectiv initial + natalitate + intrari din alte judete – iesiri spre alte judete si tari) pozitiv de 3% per an se estimeaza ca Municipiul Arad va inregistra o crestere de la 183,4 mii locuitori in 2003 la cca 300 mii locuitori la finele anului 2023, care in conditiile pastrarii actualului raport de 41 % intre efectivul populatiei si numarul de salariati ar reprezenta un numar de 123 mii persoane ocupate la sfarsitul perioadei. Aceasta inseamna ca prin stabilirea obiectivelor principale dezvoltarea durabila a Municipiului va trebui sa se asigure la sfarsitul anului 2023 un numar de 47 mii noi locuri de munca.
Acest lucru este cat se poate de realizabil avand in vedere exemplul sectorului industrial unde rezulta ca timp de 20 de ani vor fi create in fiecare an 1.070 locuri de munca.
Pe baza estimarilor de mai sus OBIECTIVELE PRINCIPALE  ale dezvoltarii economice durabile ale Municipiului Arad se concretizeaza in urmatorul model economic:
Zone Industriale: Mentinerea cotatiei FOARTE BINE prin:
Terminarea lucrarilor de constructie ale obiectivelor proiectate in actuala Zona Industriala.
Identificarea de noi platforme care sa fie dotate cu utilitati pentru zonele industriale
Darea in functiune a unui incubator de afaceri in cadrul uneia din zonele industriale unde IMM – urile proaspat constituite sa aiba acces la tehnologie de varf si la rezultatele cercetarii aplicative pentru a se putea plasa pe piata.
Supermagazine: Ridicarea cotei de la SLAB la BINE, prin:
Atragerea de investitori straini si autohtoni in vederea construirii a 3 supermagazine de tip MALL.
Atragerea de investitori straini si autohtoni in vederea construirii a unui supermagazin pt. materiale de constructii pentru populatie. (de tip OBI sau BAUMARKT)
Punerea la dispozitie de catre Municipalitate a terenurilor cu infrastructura, pentru activitatile de mai sus, in conditii avantajoase.
Strandul si zonele de agrement se vor dezvolta in viitor - Virtual Arad News (c)2003Baza de cazare: ridicarea cotatiei de la SLAB la BINE prin:
Construirea unui hotel langa EXPO ARAD INTERNATIONAL
Construirea unui camin de cazare pentru tineret in incinta strandului
Oferirea de conditii avantajoase IMM urilor care vor sa reamenajeze spatii din zona centrala pentru scopuri hoteliere
Baza de agrement: ridicarea cotatiei de la MEDIU la BINE prin:
Darea in functiune a unui Parc de Distractii  in vecinatatea EXPO ARAD INTERNATIONAL
Darea in functiune a unui Media Market pentru a promova tehnologia informationala in randul IMM urilor
Darea in folosinta a HALELOR NR. 3 si 4 a EXPO ARAD INTERNATIONAL si echiparea acestora in vederea organizari de mega – evenimente.
Sistemul bancar: ridicarea cotatiei de la MEDIU la BINE prin:
Atragerea de banci straine care sa isi stabileasca sediul in Municipiul Arad.
Alinierea la practicile bancare Europene
Oferirea de catre Municipalitate de facilitati bancilor care ofera servicii avantajoase IMM urilor
In urma aplicarii acestui model economic in perioada propusa, curba discrepantelor va fi aplatizata sectorul economic creand astfel conditiile si resursele pentru dezvoltarea durabila a celorlalte sectoare.
Sanatate si protectia sociala
Intensificarea
Reducerea violentei domestice,
Dezvoltarea de servicii sociale specializate, pentru persoanele cu handicap
Reintegrarea sociala a copiilor strazii.
Acordarea de sprijin social pentru tinerii proveniti din casele de tip familial
Prevenirea abandonului copiilor in randul populatiei de etnie rroma
Implicarea comunitatii locale in stabilirea politicilor privind sanatatea si protectia sociala
Educatie
Promovarea unui invatamant deschis corealt cu nevoile  de calificare
Formarea permanenta/ educatia adultilor
Implicarea copiilor si a tinerilor in activitatile comunitare
Implicarea comunitatii locale in stabilirea politicilor educational
Cultura si arta
Echilibrarea programului cultural atat in timp cat si in compozitie
Imbunatatirea relatiei cultura-educatie
"Aradul" expozitie permanenta
Organizarea de ateliere de creatie internationala de sculptura, pictura si grafica
Sport si agrement
Crearea de noi baze sportive
Extinderea Strandului
Reabilitarea stadioanelor si a bazelor sportive existente.

Flavius Ghender - Occident

  • Dupa modernizare, Miorita va bate orice concurenta

Au inceput lucrarile de modernizare la piata Miorita - Virtual Arad News (c)2003Convorbire cu inginerul Iosif Duca, seful pietei Miorita
- Domnule inginer IOSIF DUCA, nu v-ati instalat bine in piata Miorita pana cand ati si inceput lucrarile de modernizare a intregii locatii. Ce se intampla, de fapt, cu aceasta piata?
- Asa dupa cum observati, chiar acum in piata Miorita se executa lucrari care vor schimba in intregime aceasta zona. Este vorba despre acoperirea cu fibra de sticla a tuturor celor 120 de mese, refacerea covorului asfaltic, instalarea unei tasnitoare cu apa potabila si repararea canalizarii.
Una peste alta, aici se va realiza o investitie de peste un miliard de lei.
- In ce stadiu se afla lucrarilea?
- Pana acum s-a executat o parte a lucrarii si eu cred ca in cel mult doua saptamani o sa terminam. Cel putin asa ne-a promis domnul director Aurel Damian de la SC Recons, firma care a castigat licitatia. Sigur ca s-ar putea lucra si mai repede dar n-am vrut sa inchidem in intregime piata, optand pentru o executie pe tronsoane in asa fel incat populatia din aceasta zona sa nu aiba de suferit.
- Domnule inginer, apropo de populatie, cam cate persoane isi fac cumparaturile din piata Miorita ? 
-  Practic pot sa spun ca aproape intreg cartierul, ma refer, sigur, la cei care locuiesc in aceasta zona, si care se aprovizioneaza cu alimente dar si cu produse electrocasnice si bunuri de larg consum din piata Miorita. Ceea ce inseamna ca in zile de varf pe aici trec peste 30.000 de persoane. 
- Cum trebuie sa vegheze un administrator ca o asemenea piata sa satisfaca asteptarile cumparatorilor?
- Un administrator nu trebuie sa faca altceva decat sa respecte si sa aplice legea, lucru care eu zic ca in piata Miorita se petrece deja. Astfel, aici nu o sa vedeti niciodata bisnitari care cumpara marfa de la tarani, tigani cu tigari fara timbru sau comercianti care vand pe sub masa carne fara acte adusa din Ungaria. Plus ca Miorita ramane un loc in care regulile igienico-sanitare si veterinare sunt la ele acasa. 
- Domnule Duca, inseamna ca, dupa renovare, Miorita o sa cunoasca o si mai mare afluenta din parte cumparatorilor?
- Nu numai din partea cumparatorilor, dar si din partea comerciantilor. Desi inca suntem cu lucrarile in toi am primit deja multe solicitari de spatii din partea unor agenti economici care vor sa se mute aici. Actualmente, Miorita dispune de 45 de spatii comerciale, dintre care jumatate sunt deja inchiriate, dar dupa cum se misca lucrurile eu zic ca in curand aceasta piata va bate marile complexe de magazine din zona.
- Ce va face sa credeti acest lucru?
- Conditiile despre care am vorbit mai inainte si, eu zic ca nu in ultimul rand, preturile care se practica aici. Retineti ca la Miorita preturile sunt cu 10-15 la suta mai mici decat in alte locuri, ceea ce pentru cetateni conteaza extrem de mult.

Cosmin Trif - Adevarul

  • Tragedie pe soseaua Arad - Pecica

Un grav accident a avut loc pe Soseaua Arad-PecicaO femeie de 29 de ani a murit in urma unui accident rutier. Un copil care nu a implinit inca un an a ramas fara mama
O femeie de 29 de ani a murit in urma unui accident rutier petrecut ieri dimineata pe soseaua Arad- Pecica. 
Dupa ce a adormit la volan, tanara a pierdut controlul masinii, a intrat pe contrasens si a lovit in plin un autotir. 
Autoturismul s-a facut zob, iar femeia a decedat pe loc. Accidentul s-a petrecut ieri in jurul orei 3 dimineata. 
Cauza: viteza excesiva si oboseala. Pentru a o scoate pe femeie dintre fiarele contorsionate ale masinii, a fost necesara interventia Serviciului de Descarcerare. 
"Sosit la fata locului, am constatat ca un autoturism Renault Megan condus dinspre Arad, cu o viteza foarte mare, a pierdut controlul volanului si a intrat sub un autotren TIR", spune plt. adj. Nicu Crisan, de la Grupul de Pompieri Arad. 
Soferul autotrenului, cetatean maghiar care venea din Ungaria si se indrepta spre Timisoara, spune ca a facut tot posibilul pentru a evita impactul, insa masina care venea din sens opus avea viteza prea mare. 
Politistii nu au gasit nici o urma de franare. 
"Totul s-a intamplat intr-o fractiune de secunda. Am incercat sa virez stanga pentru ca masina care venea din sens opus sa ma ocoleasca pe partea dreapta. Am semnalizat cu farurile, am franat, am facut tot posibilul insa din pacate nu am mai putut sa evit impactul si s-a petrecut tragedia" ne-a marturisit Endre Varga, soferul autotrenului. 
"Circulam in spatele colegului meu si dintr-o data am auzit o bubuitura. Am oprit, am coborat din msina si atunci am vazut ce s-a intamplat. 
Am vazut masina distrusa complet. Nu stium daca in masina este un barbat sau o femeie. Am incercat sa deschidcm usa insa nu am reusit pentru ca era blocata". spune Endre Kardos, soferul care circula in spatele colegului sau Varga. 
Femeia era casatorita si are un copil care nu a implinit inca un an. La cativa metri distanta de masina victimei, politistii au gasit si un scaunel pentru bebelus care a fost pur si simplu proiectat prin parbrizul autoturismului.

Claudiu Oprean - Agenda zilei

  • Refacerea podurilor de la Savarsin si Bogsig, trecute din nou pe lista de asteptare

Si reparatiile pentru podul de la Savarsin vor fi nevoite sa astepte - Virtual Arad News (c)2003Nevoile Aradului: 600 de miliarde de lei si 8 milioane de euro  
Ministerul Transporturilor a fost informat, prin intermediul lui Sergiu Sechelariu, de necesitatile judetului, fata de care autoritatile aradene sunt in imposibilitatea de a identifica resurse financiare.
Din pacate, nici unul dintre cele sapte proiecte expuse nu a beneficiat de sprijinul ministerului si nici macar de promisiuni convingatoare. Primele trei obiective de pe lista de prioritati au fost expuse permanent, timp de doi ani, la fiecare vizita bucuresteana (prelungirea pistei aeroportului - care necesita, cu tot cu utilitati, 8 milioane de euro, reabilitarea retelei judetene de drumuri - cu o nevoie de 300 de miliarde de lei, pentru care s-au cerut doar 25 de miliarde, si alimentarea cu apa a satelor Adea si Tipari, pentru care s-au cerut 4 miliarde).
Celelalte puncte de pe lista au fost prezentate doar cu titlu informativ, autoritatile aradene fiind constiente ca doar printr-un miracol ministerul va aloca banii necesari.
Este vorba de refacerea a doua poduri, peste Mures si Crisul Alb: podul de la Savarsin, care are nevoie, pentru reparatie, de 30 de miliarde de lei si podul de la Bogsig, pentru a carui reabilitare sunt necesare 80 de miliarde de lei; finalizarea lucrarilor de asfaltare a legaturilor rutiere cu judetele vecine Bihor si Timis, pentru care se solicita 11, respectiv 88 de miliarde; alimentarea cu apa a sapte sate aradene (24 de miliarde), realizarea canalizarii menajere si realizarea statiilor de epurare in Vladimirescu, Sepreus si Ineu, lucrari incepute din transferuri de la bugetul de stat, dar care necesita pentru finalizare alte 12 miliarde. Nici una dintre probleme nu si-a gasit raspuns la portile ministerului.
Solicitarile Aradului, expuse secretarului de stat, sunt de nu mai putin de 600 de miliarde de lei si 8 milioane de euro. Pentru toate acestea, consiliul judetean va trebui sa identifice alte surse de finantare, sa se imprumute sau sa demareze emiterea de obligatiuni judetene.

Adina Cosa - Ziua de Vest

  • Consiliul judetean a inceput reabilitarea a 72 de km de drumuri

Directorul ADP Gheorghe - Campan ofera garantie de trei ani pentru drumurile reparateVicepresedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Falca, a iesit ieri pe teren pentru a vedea primi pasi facuti de drumurile judetene in actiunea de reabilitare  a unor drumuri, demarata in urma cu doua zile. 
Este vorba de 72 de km de drum judetean care vor suporta tratament bituminos, banii indreptati in aceasta directie venind de la fondul special al ministerului.
Prima interventie pe drumul Ghioroc - Sambateni a fost finalizata deja, in aceste zile lucrandu-se pe o portiune de drum de 5,5 km. intre Siria si Horea. 
Din cele 28 de miliarde primite de la fondul special, CJA intentioneaza sa realizeze doua lucrari mari de plombare si mai mult tratamente bituminoase. Au intrat in atentia institutiei 25 de sectoare de drum,  dintre care 18 sunt drumuri cu trafic sub 3500 de vehicule pe zi, iar 7 cu peste 3501 vehicule pe zi, sectoare pe care au aparut defectiuni pe suprafetele de rulare de genul ciupiturilor, suprafetelor poroase si un numar mare de fisuri care necesita obligatoriu remedieri.
"Acolo unde traficul nu depaseste 3500 de masini pe zi vom aplica o tehnologie cu emulsie de bitum si latex, iar acolo unde circulatia este mai densa vom interveni cu agregate concasate de balastiera.  Pe sectoarele cu crapaturi, pentru a impermeabiliza, vom alica solutia tratamentelor de inchidere. In orice caz, solutiile aplicate sunt bune daca facem legatura cu banii foarte putini care au fost alocati. Drumurile reparate vor avea o garantie de 3 ani, iar suma necesara pentru interventia pe cei 72 de km. este de 11 miliarde", ne-a declarat Gheorghe Campan, directorul general al Administratiei de drumuri si poduri, prezent la fata locului.
Despre sumele mult prea mici alocate drumurilor judetene a vorbit si Gheorghe Falca: "Oricum nu ne ajung banii. Din cei 1000 de km de drumuri judetene, din banii ministerului nu putem sa tratam decat 72. De aceea, consiliul este foarte aproape  de emiterea de obligatiuni judetene in valoare de 25 de miliarde, dintre care 20 vor merge spre reabilitarea drumurilor. Am ajuns in aceasta problema in faza identificarii consultantului".
Lucrarile pe cei 72 de km de drum vor fi finalizate, potrivit estimarilor, intr-o luna si jumatate. Pe lista au mai intrat sectoare de drum precum Zabrani-Alunis, Fantanele-Arad, Seleus-Ineu, Arad- Felnac, Bogsig-Beliu, Dezna –Ranusa. Lucrarile sunt executate de drumurile judetene in colaborare cu o firma din Timisoara.

Adriana Barbu - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]