Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 11 august 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Imi place politica, recunosc! Interviu cu d-na Rodica Borza, secretar executiv al PSD Arad

Interviu cu Rodica Borza - secretar executiv al PSD Arad– Ce au unii cu dv, d-na Rodica Borza?
– Unii insemnand, cine?
– Unii, asa, in general...
– Stim cu totii cine sunt acesti unii, chiar daca dv. nu vreti sa-i nominalizati. Dar oricine sta si judeca nu poate sa nu-si dea seama ca la mijloc nu este altceva decat joc si interes politic. In fond, eu sunt aceeasi care eram si cand faceam parte din ApR cand, culmea, eram laudata tocmai de catre cei care acum ma vorbesc cum ma vorbesc...
– Placerile Puterii, dar si pretul Puterii...
– Stiu si de aceea nici nu ma plang. La urma urmelor, oricine intra in politica isi asuma un anume risc, iar eu, atunci cand m-am inscris in partid, am fost constienta de o buna parte din ceea ce a urmat. Spun o buna parte pentru ca, sincera sa fiu, nu ma asteptam totusi la ceea ce fac unii oameni. Respectiv, la rastalmacirea a orice si mai ales la cuvinte grele pe care nu le spui unui barbat, daramite unei femei!
– Pai, nu spuneati dv. ca politica este un risc asumat?
– Spuneam si spun, dar asta nu inseamna ca si sunt de acord cu toate murdariile care se intampla in numele si sub acoperirea asa-zisei politici pe care o practica unii!
– Poate ca la mijloc nu este decat o banala si omenească invidie, data fiind ascensiunea dv. politica din ultima vreme.
– Probabil ca asa este, dar aratati-mi pe cel care va recunoaste public acest lucru?! Mai ales cand la mijloc este vorba si despre o femeie!
– Intotdeauna Puterea a atras si a fost invidiata si asa va fi in vecii vecilor, indiferent daca ea este reprezentata de catre o femeie ori de catre un barbat.
– De acord, dar acest joc presupune totusi anumite reguli care prea des sunt incalcate in numele asa-numitei democratii.
– De catre cine?
– De catre cine, de catre Opozitie, aceasta arogandu-si calitatea de unic judecator si de unic aparator al intereselor cetateanului!
– Lasati, ca nici cu Puterea nu ne este rusine!
– Fireste ca gresim si noi, dar ceea ce vreau eu sa subliniez este ca daca si cand gresim, noi o facem in mod neintentionat, nu cu nu stiu ce scopuri, cum suntem mereu acuzati de catre Opozitie. Gresim pentru ca greseste toata lumea, si gresesti mult mai usor cand esti la conducere. Evident, stiu ca nu ar trebui sa se intample asa, dar aceasta este, important ramane sa recunosti acest lucru si, mai ales, să cauti sa-l indrepti. Nu vreau sa dau exemple - ni le amintim cu totii - dar cei care ne critica acum cu atata vehementa - PNL-ul si PD-ul - cate greseli nu au făcut cat au fost la Putere, vai de mine, perioada lor de guvernare rămanand - n-a uitat nici un roman - una de cea mai tristă amintire din istoria Aradului si a tarii!
– E greu sa fii astazi si femeie si sa faci si politica?
– Este, pentru ca inca exista anumite prejudecati, desi - n-o spun din spirit de casta - femeile au dovedit nu o data ca nu sunt cu nimic mai prejos ca barbatii in majoritatea domeniilor. Inclusiv in politica, care, cu toate acestea, continua sa ramana incă un fel de feuda a barbatilor. Sper insa ca nu pentru mult timp.
– Sunteti cam pornita impotriva barbatilor...
– Nu sunt, dar ma deranjează aerul unora, indeosebi al unora din politica, care doar pentru că sunt barbati se cred superiori femeilor si-si permit să le jignească in fel si chip.
– Ca de exemplu?
Rodica Borza - un posibil presedinte executiv la PSD Arad– Ca de exemplu, stiti dv. cine! Si daca nu-i nominalizez o fac pentru ca mie nu-mi place să jignesc, iar pe de alta parte ce rost ar avea, ele fiind oricum cunoscute de intreg Aradul! De altfel, ziarul dv. - pe care personal il apreciez mult - a dat numeroase asemenea exemple.
– Va referiti la disputele de la sedintele Consiliului Local?
– Da, dar si de la alte manifestari politice, precum conferintele de presa unde unii isi dau mai tot timpul in petic.
– Si cu toate acestea, am impresia ca va place politica.
– Imi place, de ce sa nu recunosc. Si imi place pentru ca dincolo de aspectele mai putin placute, despre care am vorbit, ai si unele satisfactii, vazand cum unele ganduri si idei de ale tale prind viata.
– Apropo de ideile Puterii: nu gasiti ca prea multe au fost contestate de catre Opozitie?
– Intr-adevar, prea multe si cel mai adesea ele au fost negate cu o indarjire demna de o cauza mai bună doar pentru ca veneau de la Putere! Probabil ca daca veneau de la... George Bush, chiar daca nu ar fi avut nici o valoare, Opozitia nu ar fi spus nimic, dar asa, pentru ca veneau sau vin de la noi trezesc reactiile pe care le stiti. Ce as vrea să spun? Nu o avea PSD-ul idei geniale, dar cele practice, cele in folosul Aradului si ale aradenilor, nu se poate sa le negi, sa le contesti, sa nu le recunosti. Sa le recunosti nu in sensul sa lauzi PSD-ul sau pe Rodica Borza, ci doar sa nu pui tot timpul bete in roate oricarei initiative, pe motiv ca, vezi Doamne, iti faci propaganda ori urmăresti mai stiu eu ce alte interese electorale.
– Si nu este asa?
– In mod categoric, nu! Si, iată, m-as opri putin la "Zilele Aradului", manifestare barfită in fel si chip de Opozitie. Fireste, nu neg ca ea s-ar putea să fie putin si festivistă, cum nu neg că actiunea este opera partidului nostru, dar cred ca ceea ce conteaza si ceea ce au apreciat si apreciază miile de aradeni prezenti la "Zilele Aradului" este sfarsitul de saptamana deosebit care li s-a oferit. Bine ar fi să le putem oferi cat mai multe asemeneaa weekend-uri si nu doar o dată pe an! Si apoi, daca Opozitia ne tot critica, pentru ce nu face ea asa ceva, ce o impiedică să organizeze ea astfel de manifestări? A, ca nu este la Putere? Bun, dar cand a fost patru ani la Putere, atunci pentru ce nu s-a gandit la "sufletul aradeanului", asa cum afirma ca se gandeste tot timpul acum?
– Spuneti-ne, d-na Borza, din curiozitate, cum se face ca ati trecut de la ApR la PSD si nu la alte partide, cum au facut-o unii fosti colegi aperisti de-ai dv.?
– Vedeti, de regula la o asemenea intrebare se raspunde prin invocarea nu stiu caror doctrine sau afinitati ancestrale. Tot de regula, aceste doctrine sunt cam ultimul criteriu, intr-o alegere de genul căreia vorbim, chit ca nimeni n-ar recunoaste acest lucru nici mort. De ce? Pentru ca la noi, la ora actuala, partidele se recunosc si se delimiteaza nu atat prin doctrina cat mai ales printr-un amalgam de scopuri si principii. Da, in teorie toata lumea se declara liberala sau adeptul liberalismului, dar in teorie incarcatura cea mai mare din programul fiecărui partid o reprezinta obiectivele sociale. Exact ceea ce face si recunoaste Partidul Social Democrat. Reintorcandu-ma la intrebarea dvs., v-as răspunde ca am făcut pasul catre PSD - sau PDSR, cum era pe vremea aceea - nefiind atrasa de nu stiu ce doctrina iesita din comun, ci pur si simplu pentru echipa de aici, pentru o buna parte din oamenii pe care ii cunoscusem dinainte si pe care i-am apreciat si ii apreciez in continuare.
– Cine o sa fie presedintele executiv al PSD? Lumea zice că dv....
– Asta se va vedea peste doua-trei saptamani, pentru functia aceasta făcandu-se, dupa cum stiti, mai multe propuneri. Nu ascund insa ca mi-ar plăcea sa indeplinesc o asemenea munca, de altfel nu cu mult diferita de cea de secretar executiv al PSD pe care o fac in prezent
– O ultimă intrebare. Cine va castiga alegerile locale anul viitor?
– Categoric, PSD-ul. Si cele locale, si cele generale.
– Altii zic altfel...
– Altii zic ceea ce ar dori ei să fie, nu ceea ce este si va fi in realitate!

Mircea Dorgosan - Adevarul

  • Aradenii cer osemintele lui Slavici  

Osemintele lui Ioan Slavici vor fi redate meleagurilor natalePrefectura Arad il vrea acasa pe scriitorul Ioan Slavici. 
Un comitet de initiativa, alcatuit din oficiali locali, oameni de cultura si fete bisericesti, intentioneaza sa mute osemintele marelui literat de la Panciu, judetul Vrancea, in comuna Siria din judetul Arad, loc in care s-a nascut si in care se afla Casa Memoriala Ioan Slavici. 
O delegatie avandu-l in frunte pe Vasile Dan Ungureanu, prefectul Aradului, va participa la inceputul saptamanii urmatoare, la o sedinta a Consiliului Local Panciu, pentru a-i convinge pe reprezentantii comunitatii vrancene sa accepte cedarea ramasitelor pamantesti ale scriitorului. 
Ungureanu a declarat ca are deja acordul prefectului de Vrancea si al presedintelui consiliului judetean pentru aceasta actiune, considerata de scriitorul aradean Vasile Dan: "o reparatie morala si culturala"
Demersurile pentru transferul osemintelor la Siria au inceput in urma cu doua luni. 
Biserica ortodoxa, prin episcopul Aradului, Ienoplei si Hunedoarei, preasfintitul Timotei Seviciu, sprijina initiativa, deoarece "Slavici este unul dintre scriitorii care pomeneste in operele sale cel mai mult de biserica"
Presedintele filialei Arad a Uniunii Scriitorilor din Romania, Vasile Dan, crede ca "a fost o mare frustrare pentru Arad ca Slavici sa nu fie inmormantat la Arad". 
Scriitorul a murit in luna august a anului 1925, la Panciu, unde locuia si fiica prozatorului. 
Initiativa aradeana nu este prima de acest fel. Celelalte nu au fost duse la capat, sau nu au avut forta necesara ca sa razbata. 
"Acum, exista sansa reala ca sa reusim. Nu va fi usor. Vrancenii s-au atasat de memoria lui Slavici, fapt dovedit si de unele institutii locale, care ii poarta numele. La Arad, nu exista nici un edificiu care sa-i omagieze numele", a constatat, cu o oarecare nemultumire, Vasile Dan. 
El crede ca lupta nu este castigata inca, dar mizeaza pe luciditatea si intelegerea oficialilor moldoveni, de la care se asteapta sa primeasca acceptul definitiv. 
Cei doi urmasi ai scriitorului Slavici, un arhitect si o jurnalista a televiziunii publice, aflati in viata, si-au dat acordul in fata notarului public pentru stramutarea osemintelor si au agreat fara rezerve intentia aradeana. 
Prefectul Ungureanu declara ca nimeni nu doreste doar un simplu transfer, ci vointa comuna a celor implicati in proiect este de a crea la Siria un institut de cercetari filologice, sub numele scriitorului. 
Acest centru ar urma sa fie patronat de doua universitati, Vasile Goldis din Arad si Ioan Slavici din Timisoara, care au promis sa sprijine cu sume substantiale infiintarea institutului. 
Prefectul Ungureanu a declarat ca nu restrictioneaza nimanui accesul spre comitetul de initiativa, afirmand ca si alte universitati pot adera la acest proiect. 
Reprezentantul guvernului in teritoriu a recunoscut ca Siria nu a reprezentat pana acum un punct de atractie pe harta turistica a judetului. 
El a anuntat insa ca va contribui pe viitor la promovarea localitatii de care, spune acesta, se simte foarte atasat. 
Autoritatile aradene vor ca, in preajma zilei de 17 august, data la care se implinesc 78 de ani de la moartea scriitorului, sa aiba osemintele lui Ioan Slavici la Arad. 
Omul de cultura Vasile Dan a aratat ca este pentru prima data cand intre Timisoara si Arad nu mai exista competitie. 
"Mereu a fost prezenta, chiar si la nivel cultural. E stupida, dar nu o putem nega. De data asta insa, scriitorii timisoreni ne sprijina in demersul nostru, ceea ce demonstreaza importanta actiunii", a precizat presedintele Vasile Dan.

Cosmin Lungu - Ziua de Vest

  • Lacrimi, patima si aplauze la prezentarea lotului alb-rosu.Chisbora si Boruga, cei mai aplaudati aradeni in week-end
Echipa UTA isi doreste promovarea in Divizia A Asa cum era anuntat, sambata seara pe strandul "Neptun", a avut loc evenimentul prezentarii lotului cu care Batrana Doamna isi doreste promovarea la finalul sezonului 2003-2004. 
Mai bine de 10.000 de aradeni au salutat noua echipa a UTA-ei, prezentata intr-un cadru festiv de prezentatorul de televiziune Florin Caruceru, fiecare membru al lotului fiind prezentat individual, cele mai multe aplauze auzindu-se in momentul in care in fata scenei a aparut capitanul echipei Marius Popescu. 
De la eveniment nu au lipsit nici impatimitii UTA-ei, galeria Red-Fighters, cu totii fiind echipati in culorile alb-rosii si cu un adevarat arsenal dupa ei.
La festivitate au luat cuvantul presedintele consiliului de administratie, Calin Chisbora, care dupa ce si-a tinut discursul era tradat de lacrimile care i se scurgeau din ochi, emotiile si modul cum a fost tratat de public coplesindu-l.
El a mai spus odata aradenilor ca nu se gandeste la altceva decat la promovare.
De asemenea a luat cuvantul Gigi Boruga, un antrenor cu o mare priza la aradeni, din 10.000 de piepturi auzindu-se "Gigi Boruga! Gigi Boruga!", ceea ce ne face sa afirmam ca cei doi au fost cei mai aplaudati aradeni in week-end.

Lucian Danila - Observator

  • Alergatura la varsta a treia

Elena Avram este catigatoare la crosul pensionarilorSambata dimineata, 25 de pensionari s-au incumetat sa participe la Crosul pensionarilor, manifestare incadrata sub genericul Zilelor Aradului.
Toti participantii au primit de la organizatori cate un tricou inscriptionat cu marea manifestare gazduita la sfirsitul saptamanii trecute de Arad.
Mai mult, ei au primit chiar aprobarea de a pastra tricourile. Alergarea s-a desfasurat printre corturile si expozitiile de autoturisme din centrul Aradului, pe sensul de circulatie inchis pentru autoturisme si s-a terminat rapid, pentru ca nimeni nu a solicitat prea mult rezistenta manata de ani a curajosilor alergatori, printre care s-au aflat si doua alergatoare. 
Cel mai varstnic participant a fost Paul Dimitriu, de 82 ani. Intrecerea a fost castigata de Gheorghe Mosion la barbati respectiv de Elena Avram, la femei.
Dupa concurs, atletii veterani au primit cate un pahar de suc din partea conducerii Ligii Pensionarilor Arad, reprezentata la varf de vicepresedintele Gheorghe Ghenof, care cumuleaza si functia de vicepresedinte judetean al PSD.
In acest mod, chiar si la crosul pensionarilor, partidul la putere a stiut sa culeaga o halca micuta de imagine pe seama Zilelor Aradului.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Expozitia de caini castigata de un patruped aradean

Titlul "Cel mai frumos ciobanesc german" i-a fost acordat unui caine din AradLa manifestare au participat exemplare din 16 judete din tara
Clubul National de Ciobanesc German a organizat sambata pe Stadionul ASTRA, o expozitie de Caini.
Au participiat peste o suta de exemplare superbe din 16 judete din tara si strainatate (n.r.- Ungaria, Serbia).
"Toate exemplarele au fost foarte frumoase, dar se pare ca cel mai mult apreciat a fost cainele de la clasa juniori, de 12-18 luni, al lui Roland Ricker, care a castigat locul I. Acelasi caine a castigat si locul IV la mondialele de la Dormunt, din Germania.
De apreciat a fost si exemplarul lui Claudiu Arhilei",
a declarat Gheorghe Schill, presedintele Asociatiei Chinologice din Romania, filiala Arad. Arbitrajul a fost efectuat de Hans Petter Fetten, arbitru din Germania, unul din cei mai renumiti din lume pentru aceasta rasa.
"A fost o expozitie de o valoare deosebita. Am fost incantat de absolut tot, inclusiv de orasul vostru.
Se spune ca este o mica Viena, si pe buna dreptate, spun asta dupa ce am vazut mai multe tari, state, continente. Si organizarea a fost de exceptie",
a declarat arbitrul Hans Petter Fetten.
"Ne pregatim acum pentru o noua expozitie internationala la Arad, care va avea loc in 27/28 septembrie, la care si-a anuntat participarea concurenti din Belgia", a mai declarat Gheorghe Schill.

Anca Sumalan - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]