Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 12 februarie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Aradenii au scapat de gheara
Parktronic nu va mai bloca rotile automobilelor Sedinta extraordinara de consiliu local municipal desfasurata ieri a adus in discutie amendarea regulamentului de functionare a sistemului de parcare Parktronic. Initiatorii, 13 consilieri locali din opozitie, au prezentat un proiect de hotarare prin care se dorea eliminarea celebrei gheare galbene, teroarea automobilistilor cu drum prin Arad. Rezultatul a fost cel asteptat, in termen de 30 de zile ghera galbena urmand a fi eliminata. Este al doilea succes notabil al opozitiei unite, dupa eliminarea celebrei taxe de infrumusetare de 0,2 la suta din cifra de afaceri, impusa de puterea din CLM in decembrie trecut si retrasa la inceputul acestui an.
Disputa aprinsa pe tema parcarilor
Sedinta a fost prezidata de consiliera PSD Rodica Borza, secretar executiv al filialei aradene a partidului, mana dreapta a primarului Dorel Popa, absent din Arad fiind plecat intr-o vizita in SUA. Prestatia presedintei a fost, pe rand, prilej de aplauze si zambete ironice sau vociferari din partea publicului din sala. Rezultatul a fost un adevarat circ, mult gustat de mare parte dintre cei prezenti, simpli aradeni, jurnalisti si chiar o parte din consilieri. Profitind de sedinta convocata de opozitie, executivul a impus cateva puncte de ordinea de zi privind aprobarea unui imprumut bancar necesar finalizarii unor obiective de investitii. Dar, pana la discutarea acestor puncte, energiile consilierilor au fost consumate in dispute pe tema parcarilor. Proiectul initial de hotarare a primit aviz negativ din partea serviciului juridic din primarie, datorita unor neconcordante cu legislatia privind regimul contraventiilor. S-a discutat mult in contradictoriu, pana cand, surprinzator, consiliera PSD Amalia Aslau a transat disputa: exista deschidere pentru eliminarea prevederii privind blocarea rotilor sau nu. Amendamente constructive au adus consilierii Paul Valentin Neamt, din partea PNL, si Ioan Darida, de la UDMR. Penelistul a propus eliminarea cuvintului "sanctiune" sau "amenda" si mentinerea unei prevederi care arata ca "se percepe" o taxa de 50.000 lei pentru cei care nu au parcat conform regulamentului, cu alte precizari derivand de aici, inclusiv cu modificarea termenului de intrare in vigoare a modificarilor. Propunerile, desi au intrunit majoritatea de voturi, nu au adunat minimul de 17 voturi pentru adoptarea unor decizii patrimoniale. Hohote de ras a starnit nedumerirea presedintei de sedinta, careia nu-i iesea un vot la numar, fara sa observe ca purtata de val a uitat sa voteze. Ulterior a corectat aceasta mica scapare. Consilierul UDMR Ioan Darida a propus modificarea proiectului de hotarare pentru eliminarea inadvertentelor semnalate de serviciul juridic. Adica, sanctionarea contraventionala cu sume intre minim 250.000 lei si un maxim de 300.000 lei, mandatarea primarului pentru desemnarea celor pusi sa aplice aceste sanctiuni si intrarea in vigoare a hotararii de consiliu local la 30 zile de la adoptare.
Rodica Borza s-a dat cu opozitia
Votarea amendamentelor propuse de Ioan Darida a adus o surpriza de proportii: scindarea blocului de vot al PSD. Spre surpriza pesedistilor de rand din consiliul local, primul amendament a fost aprobat cu 19 voturi pentru. Alaturi de cei 13 initiatori ai sedintei de consiliu local, au votat consilierii UDMR si, culmea, Rodica Borza, presedinta de sedinta. Uimiti, majoritatea consilierilor PSD s-au abtinut, in afara unuia singur care a votat impotriva. Cu majoritate asemanatoare au trecut si celelalte amendamente si hotararea in ansamblu. Practic, prin votul de ieri, aradenii vor scapa de gheara, in cel mult 30 de zile. Ramane insa si posibilitatea ca firma Belsirim Automotive, partenera consiliului local, sa atace in contencios hotararea de ieri. Consilierii din opozitie s-au felicitat, pentru ca au spart blocul de vot al puterii, compus din consilierii PSD si cei ai UDMR.
Introdus pe ordinea de zi de executivul primariei, imprumutul pentru finalizarea unor obiective de investitii a cazut din nou la vot. Au trecut insa alte doua proiecte de hotarare, de interes local, privind rectificarea bugetului serviciului de asistenta comunitara si studiul de fezabilitate pentru realizarea conexiunii dintre DN 7 si soseaua spre Timisoara, prin realizarea unui nou pod peste Mures, pe strada Padurii.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Orice familie poate infia un copil in mai putin de noua luni

Copiii din centrele de plasament pot fi infiati... Numarul copiilor adoptati a scazut in mod constant din 1998, de la 120 la 24. "Multe dintre familiile care doresc sa adopte copii din centrele noastre de plasament nu stiu unde sa se adreseze si ce au de facut. Majoritatea  renunta, auzind ca formalitatile dureaza foarte mult" - ne-a declarat Edita Iuhasz, director general al Directiei Generale Pentru Protectia Copilului Arad. Procedurile de adoptie dureaza mai putin decat se crede. "Cei care indeplinesc conditiile necesare pot avea un copil in mai putin de noua luni, cat dureaza o sarcina."
Primul pas pe care familiile interesate de adoptie trebuie sa-l faca este depunerea unei cereri, la sediul D.G.P.D.C. Incepe astfel procedura de evaluare, ce dureaza maxim trei luni. Comisia pentru Protectia Copilului atesta apoi familia adoptatoare si incepe perioada de potrivire teoretica, in care minorul si familia se cunosc reciproc (au loc vizitele de atasament). Etapa a doua — incredintarea in vederea adoptiei — dureaza intre 3 si 6 luni si consta in vizite bilunare la familia adoptatoare. In faza a treia se obtine avizul favorabil iar in ultima etapa, secretariatul Comisiei pentru protectia copilului trimite dosarul la secretariatul Roman de Adoptie in vederea deciziei de confirmare. In aceasta etapa, familia are nevoie de un avocat care sa o reprezinte la Tribunal.

Camelia Tuduce Berar - Observator

  • Compania de Transport Public (mai) vrea tramvaie germane

CTP Arad mai doreste sa achizitioneze tramvaie germane - Virtual Arad News (c)2003La aceasta ora, Compania de Transport Public Arad are in parc 100 de tramvaie germane. Acestea au fost aduse incepand din 1995. Modelele cumparate sunt fabricate intre 1964 si 1995, insa "sunt cele mai fiabile din cate avem in intreg parcul de tramvaie", spune ing. Petre Cuvineanu, director tehnic al C.T.P. Arad.Compania face demersurile necesare pentru a mai achzitiona inca cinci sau sase tramvaie. Deocamdata, totul se afla in faza de intentie. Trebuie gasite tramvaie compatibile cu conditiile existente la Arad si cu mijloacele de transport detinute in prezent. Banii vor fi asigurati din surse bugetare municipale. Problema cea mai mare o constituie nu pretul tramvaielor, ci restul cheltuielilor, adica transportul si taxele vamale. "Acestea reprezinta mai mult de jumatate din costurile totale", conchide Cuvineanu.

G. Constantinescu - Adevarul

  • Spitalul Matern isi va schimba proprietarul

Spitalul matern isi va schimba proprietarulPrimarii sunt reticenti fata de preluarea unitatilor sanitare
La inceputul lunii februarie, spitalele din municipiul si judetul Arad trebuiau sa-si schimbe "stapanul". Mai exact, trebuiau sa treaca in administrarea consiliilor locale. Iata ca acest lucru nu s-a intamplat, motiv pentru care prefectul judetului Arad le-a impus primarilor sa incheie protocoale de predare- primire cu Directia de Sanatate Publica. Mai mult, acesta, le-a dat si un termen-limita: 18 februarie. Retinerea primarilor provine din faptul ca vor fi nevoiti sa asigure sursele de finantare din bugetele si asa prea sarace ale localitatilor. Dar aceasta nu este singura problema, existand si cladiri cu situatie juridica incerta. "Spitalul Clinic Judetean, desi are 29 de imobile, o parte sunt detinute fizic, dar nu si faptic. La Spitalul Municipal, din 18 cladiri, doua sunt revendicate, fiind vorba despre Lnboratorul de analize si Clinica de Oncologie. In ceea ce priveste Serviciul de Ambulanta, protocolul se va semna, dar se pune intrebarea in proprietatea cui va fi parcul de masini"- a declarat directorul DSP, Dorin Lazar. In aceeasi ordine de idei, primarul din Ineu Nicolae Mehelean refuza preluarea spitalului aflat in constructie, din lipsa fondurilor necesare finalizarii. "Daca va trece in patrimoniul consiliului local, ne punem problema finantarii. Mai contribuie Ministerul Sanatatii?"- se intreaba Mehelean. Raspunsul a venit din partea prefectului, care a precizat: "Consiliul Local trebuie sa asigure doar bugetele de subzistenta. Finantarea se va face pe baza de proiecte de dezvoltare, iar finantarea Ministerului Sanatatii va disparea", O situatie mai delicata se intalneste la Spitalul Matern "Dr. Salvator Vuia", unde cladirea veche a fost revendicata de Comunitatea Evreilor din Arad. Aceasta a deschis un proces civil prin care a solicitat retrocedarea cladirii, in baza Legii 10/2000. Ulterior, procesul a fost suspendat, urmand a se relua, dar in baza altei legi, care acorda despagubiri pentru nationalizarile abuzive facute cultelor. "De fapt este problema statului roman. Oricum nu se pune problema pierderii cladirii. Chiar daca vor castiga procesul, nu vor fi despagubiti in natura"- ne-a declarat Gheorghe Furau, directorul Spitalului Matern. De partea cealalta se afla Comunitatea Evreilor, care nu doreste sa schimbe destinatia actuala a cladirii. "Procesul nu s-a finalizat, dar noi dorim sa subliniem faptul ca, chiar daca vom castiga imobilul, nu vom desfiinta Spitalul Matern. De altfel nici una dintre cladirile revendicate de noi nu-si va schimba destinatia"- a declarat Ionel Schlessinger, presedintele Comunitatii Evreilor din Arad.

Simona Valan & Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Savarsin se infrateste, astazi, cu Molieres

Savarsinul se infrateste cu o localitate din Franta - Virtual Arad News (c)2003Comuna Savarsin se va infrati, astazi, oficial cu comuna Molieres din Franta. Localitatea franceza va fi reprezentata de o delegatie formata din Jean Luc Havard, conferentiar la Universitateta Victor Segalen Bordeaux, sectia Stiintele Educatiei, delegat al comunei Molieres, Suzanne Abadie, membru delegat al Asociatiei pentru Dezvoltare in Aquitane, Claude Cardon, profesor la Universitatea Victor Segalen Bordeaux, sectia sociologia muncii si a organizatiei, specialist in dezvoltarea teritoriala si Gaston Lafargue, om de afaceri francez, director al unei firme de soft. Comuna Savarsin va fi reprezenata de Ioan Fratila, primar, Gheorghe Ples, viceprimar, Iancu Damian, secretarul primariei si din partea Casei Regale, Ion Tuca, Director Adjunct al Casei Regale, membru fondator al Asociatiei pentru Dezvoltare Durabila a Domeniului Regal si a Comunitatii Savarsin si Radu Ionescu, critic si istoric, membru fondator al Asociatiei pentru Dezvoltare Durabila a Domeniului Regal si a Comunitatii Savarsin.

Marinela Barla - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]