Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 12 martie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Primaria a fost amendata cu 50 de milioane de lei

Pentru ca a inceput lucrarile la pasajul de pe strada Voinicilor, Primaria a fost amendataInspectoratul de Protectie a Mediului a amendat Primaria cu 50 de milioane de lei, din cauza demararii lucrarilor la pasajul din Micalaca. Sanctiunea a fost aplicata pentru ca executantul nu a asteptat eliberarea autorizatiei de mediu si nu a organizat o dezbatere publica referitoare la construirea pasajului si a soselei care va face legatura intre drumul Arad-Deva si Arad-Timisoara. "Lucrarile de investitie demarate in zona Bulevardului Titulescu necesitau acord de mediu, pe care insa Primaria au l-a obtinut", au explicat aseara surse din cadrul IPM.
La randul sau, directorul tehnic al Primariei, Sorin Bondoc s-a aratat surprins de amenda si a precizat ca nu se astepta sa fie sanctionati fara a fi consultati in prealabil. "Sunt nedumerit, fiindca nu am fost convocat macar la o discutie pentru a clarifica situatia", a spus acesta, confirmand ca a aflat de la ziaristi de amenda care a fost aplicata institutiei. Potrivit informatiilor noastre, Primaria a facut demersuri pentru obtinerea avizului de mediu, depunand intreaga documentatie la data de 4 martie. Lucrarile au inceput insa fara a astepta termenul de cel putin 30 de zile in care autorizatia trebuia emisa. In plus, se pare ca nu au fost consultate nici societatile comerciale care vor trebui sa lucreze in zona, odata cu realizarea pasajului: Regia Apa-Canal, SC Electrica, Arterm, RomTelecom, societatea de drumuri municipale, Compania de Transport Public.
Primaria nu este singura ... victima a Inspectoratului de Protectie a Mediului; acesta a sanctionat recent Salubritatea, cu 75 de milioane de lei, pentru focul de la rampa de gunoi, tabacarii de la Sebis si cateva benzinarii Luk Oil (care, potrivit lui Covic, nu aveau nici ele autorizatie de mediu).

Andrei Ando - Observator

  • In maxim trei luni, si vama Turnu va avea Ghiseu Unic

Si in vama Turnu va functiona Ghiseul unicGrupuri sociale si... flori, in punctele de frontiera
Prefectul Dan Ungureanu a abordat cateva aspecte legate de vamile aradene, in cadrul Comitetului Operativ Consultativ desfasurat ieri la Prefectura. Domnia sa a pus in discutie nevoia infiintarii unui ghiseu unic la Turnu si modul de folosire a banilor proveniti din incasarea taxelor de ecologizare si salubrizare. "Cetatenii din Nadlac, Turnu si Varsand se plang mereu de traficul intens si de mizeria pe care soferii de TIR-uri, care stationeaza pe raza localitatilor, o lasa in urma lor. Din taxele de ecologizare, Consiliul Judetean ar trebui sa se ocupe si de curatenia in localitati."
Presedintele CJA, Caius Parpala, nu a fost deloc de acord cu opinia prefectului, explicand ca banii proveniti din taxa de ecologizare pot fi cheltuiti doar conform legii. "Nu putem noi sa le facem curatenie in sat. Pentru asta, au la dispozitie taxa de salubrizare care poate fi instituita de catre Consiliile Locale. Din taxa de ecologizare noi o sa facem grupuri sociale in vami, le plantam si flori daca vor, dar numai in perimetrul punctului de frontiera. Atat!"
Taxa de salubrizare a dat si ea de furca celor prezenti la discutii. La Varsand, aceasta taxa se percepe in perimetrul vamal impreuna cu cea de ecologizare, lucru interzis prin lege, care arata ca banii pentru salubrizare se pot incasa numai in afara vamii. "Trebuie rezolvata cat mai urgent aceasta neregula, ca sa intram in legalitate. In viitorul apropiat avem in vedere deschiderea unui ghiseu unic si in Vama Turnu. Incercam sa gasim intelegere la Administratia de Drumuri Nationale care are in vama o toneta, tocmai buna pentru o astfel de intrebuintare", a precizat prefectul.
Chiar daca, deocamdata, nu exista posibilitatea legala de a infiinta un ghiseu si la Turnu, Aurel Matiut, directorul Directiei Regionale Vamale Arad, a promis ca in maxim trei luni se va primi unda verde. "Am avut cateva intrevederi la Bucuresti cu superiorii mei si am promisiuni ferme ca lucrurile se vor reglementa si la Turnu."
La sfarsitul discutiilor, Ungureanu a mai atentionat inca o data Consiliul Judetean cu privire la folosirea banilor din taxe si l-a sfatuit pe presedintele Parpala sa se mai consulte si cu altii in aceasta problema. Raspunsul a fost pe masura. "Noi ne consultam, daca insistati, dar tot cum vrem si cum spunea legea facem. Dumneavoastra puteti eventual sa ne atacati in contencios, daca nu aplicam prevederile legislative. Si cam atat", a punctat Parpala.

Sorina Ambrus - Adevarul

  • Tigari de contrabanda de aproape un miliard la Vama Nadlac

Un nou transport de tigari de contrabanda a fost oprit de politistii de frontieraPolitistii de frontiera din Arad au descoperit, cu ocazia unei actiuni, mii de pachete de tigari de contrabanda marca "Ronson", in valoare de aproape 1 miliard de lei.
Pe DN 7, la intrarea in orasul Nadlac, dinspre Vama Nadlac, a fost oprit la control un autoturism Dacia, condus de catre un cetatean roman cu domiciliul in Timisoara. Cu ocazia controlului la care au participat si cadre ale Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, au fost descoperite in compartimentul motor si in interiorul masinii 7.230 pachete de tigari "Ronson". Acestea nu erau timbrate si nu aveau acte de provenienta. Tigarile au fost retinute in vederea confiscarii, proprietarul lor fiind sanctionat contraventional. Cu cateva zile inainte, in cadrul unei actiuni similare, un cetatean roman din Petrosani a fost depistat in timp ce transporta cu autoturismul propriu 3.000 de pachete tigari marca "Ronson", netimbrate. El a declarat ca a cumparat tigarile de la diferite persoane din orasul Nadlac, urmand sa le vanda in Valea Jiului. Tigarile au fost retinute in vederea confiscarii, proprietarul lor fiind sanctionat contraventional. Valoarea de piata a marfii confiscate a fost de aproape 1 miliard de lei.

Liliana Brad - Romania Libera

  • Salariile membrilor clerului vor fi majorate

Salariile membrilor clerului vor cresteUn preot debutant va castiga 1.900.000 de lei pe luna
Guvernul a decis majorarea salariilor clerului, in doua transe, cu 6% incepand cu luna februarie pana la 30 septembrie si, respectiv, cu 9% de la 1 octombrie pana la sfarsitul anului 2003. Majorarile salariale sunt prevazute in Ordonanta de Urgenta 4/2003. Potrivit noii reglementari, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Teoctist, primeste de la bugetul de stat un salariu lunar de aproape 40 de milioane de lei, cu o majorare de inca trei milioane de lei dupa data de 1 octombrie. Potrivit documentului, indemnizatia unui mitropolit este de 36 de milioane de lei, iar sefii altor culte, cum ar fi: rabin-sef, muftiu, episcop, arhiepiscop primesc 34 de milioane de lei. Si aceste indemnizatii vor creste cu cate trei milioane de lei in luna octombrie. Interesant este faptul ca in partea imediat inferioara a ierarhiei (pentru personalul din conducerea cultelor religioase, altul decat cel asimilat functiilor de demnitate publica) cuantumul salariilor scade vertiginos. Astfel, vicepresedintii de uniune, vicarii administrativ patriarhali, secretarii generali si consilierii patriarhali primesc opt milioane de lei lunar, aceasta in timp ce indemnizatiile secretarilor patriarhali si ale inspectorilor generali bisericesti sunt de sapte milioane de lei. Pentru un salariu de 4,8 milioane sunt mentionati in OU 4/2003 si consilierii eparhiali, exarhii sau protopopii. In ceea ce priveste remuneratia pentru stareti si egumeni Guvernul a hotarat o indemnizatie de 3,6 milioane de lei. Aceste sume vor creste cu 300 pana la 800.000 de lei dupa data de 1 octombrie. In alta ordine de idei, in Ordonanta mai sunt prevazute alte majorari, dar aici salariile sunt diferentiate in functie de studii. Spre exemplu, vestitorii, pastorii, preotii, diaconii cu studii superioare primesc aproximativ trei milioane de lei lunar, in timp ce posturile similare pentru absolventii de studii medii sunt platite cu cel mult 2,5 milioane. Cea mai mica remuneratie o are un preot debutant, care are un salariu minim de 1,7 milioane de lei. Majorarea din toamna afla in jurul a 200.000 de lei.

Simona Valan - Agenda zilei

  • Targurile de animale, deschise din nou

Targurile de animale vor fi redeschiseTargurile de animale din judetul Arad se vor deschide in zilele urmatoare. Pentru astazi este prevazuta deschiderea targului de animale de la Beliu. La Pecica si Lipova, targurile se vor deschide peste cateva zile, dupa ce se vor termina lucrarile de amenajare a pietelor. Autoritatile sanitar-veterinare au decis inchiderea targurilor de animale dupa ce in judet au fost constatate cateva cazuri de pesta porcina. Boala a fost observata pentru prima data la Zimandu Nou, dupa care au fost descoperite alte 6 focare. Pesta porcina este o boala cu mare mortalitate printre porcine, pentru care practic nu exista tratament. Vaccinarea este interzisa in cateva judete din tara in urma unor cerinte ale UE. Singura solutie este sacrificarea animalelor bolnave si carantinarea pietelor unde se vand animale pana la eradicarea bolii. Singura piata de animale din judetul Arad care nu a fost afectata de masura carantinarii si a ramas deschisa a fost piata din Pancota

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]