Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Virtual Arad in colaborare cu Radio Arad transmite ZILNIC emisiunea "Pulsul zilei".
Pentru a o asculta face-ti click aici
Prin Virtual Arad mesajele tale vor fi auzite in Arad si in intreaga lume.
Te asteptam sa luam impreuna "pulsul zilei".

Sambata, 12 iulie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • A incetat din viata scriitorul si medicul Florin Banescu

A incetat din viata scriitorul aradean Florin BanescuNascut la 28 martie 1939 dintr-o familie de preoti ortodocsi vestiti, intr-o localitate fabuloasa din zona Banatului de munte, Armenis, copilarind in alta vecina, Slatina Timis, judetul Caras-Severin, pe care le-a consacrat, in prozele sale scurte si in romane, la rang de topos literar, Florin Banescu a trait aproape patru decenii la Arad.
In acest oras el a fost un adevarat lider literar, mai mult de doua decenii.
Prozator fecund – a publicat peste 15 carti de proza scurta si romane, dintre care patru premiate de Asociatiile Scriitorilor din Timisoara si Arad, inclusiv cu premiul Opera Omnia (anul 2000), traducator, publicist, conducator de cenaclu literar unde s-au initiat in arta literara mai toti scriitorii aradeni de azi, Florin Banescu a fost o adevarata institutie de cultura. 
Stingerea lui din viata este o pierdere grea, de neinlocuit, pentru intregul Arad care-i pastreaza o vie amintire, pentru Uniunea Scriitorilor din Romania, Filiala locala, care va fi lipsita, de acum incolo, de o voce inconfundabila literar, de prestigiul unui adevarat om de cultura.
Dumnezeu sa-l odihneasca! 
Literatura lui Florin Banescu va suplini de astazi persoana lui fermecatoare si generoasa.
Sicriul cu corpul neinsufletit va fi depus, pentru cei care vor sa-si ia un ultim ramas bun de la scriitor, incepand de sambata dimineata, 12 iulie a.c., in holul Teatrului de Stat din Arad, de unde, in aceeasi zi, va fi si inmormantat.
  • Au inceput lucrarile la deponeul ecologic

Au inceput lucrarile la noua rampa ecologicaRampa va putea depozita gunoiul aradenilor din urmatorii 30 de ani
Dupa multe tergiversari, ieri au inceput lucrarile la deponeul ecologic. Ca aceasta ocazie, oficialii Aradului, in frunte cu primarul Dorel Popa, alaturi de reprezentantii firmei austriece A.S.A Abfall Service A.G., cea care a finantat in totalitaate lucrarea, au sustinut o conferinta de presa in cadrul careia au prezentat toate etapele prin care s-a trecut pana la demararea proiectului.
Rampa este construiti din fonduri austriece 
Fondurile necesare acestui proiect au provenit, in totalitate, de la societatea A.S.A Environmental Services GmbH., care este la ora actuala cea mai mare firma de profil din Austria. 
Filiala aradeana a grupului se numeste A.S.A Arad Servicii Ecologice SRL. 
A.S.A Envi-ronmental Services GmbH are in total aproximativ 2000 de colaboratori, majoritatea provenind din tari in curs de reforma, cum ar fi Republica Ceha, Slovacia, Ungaria, Polonia, Croatia si, nu in ultimul rand, Romania. 
A.S.A detine in aceste tari 16 rampe operationale sau in curs de constructie, care sunt conduse conform celor mai stricte norme de mediu, societatea avand o vasta experienta in operarea acestora, conform standardelor UE. 
Cifra de afaceri a societatii se ridica la suma de 130 de milioane de euro, investitiile din afara Austriei fiind facute indeosebi in Europa de Est. 
Prin constructia acestui deponeu ecologic, oficialii aradeni cred ca se va face un pas important in directia unei depozitarii sigure, din punct de vedere ecologic, a deseurilor. 
Deponeul se va intinde pe o suprafata de 14 ha. 
Noua groapa de gunoi ecologica este situata pe un teren de aproape 14 ha, aflat in partea de nord a municipiului, langa depozitul de cenusa si zgura al CET-ului. 
Incinta de depozitare are o capacitate totala de 1,6 milioane de metri cubi de deseuri si va putea cuprinde tot gunoiul provenit din oras, in urmatorii 30 de ani. 
Suma investita peritru constructia primei parti a rampei, cu infrastructura necesara, se ridica la 2,3 milioane de euro, urmatoarele etape necesitand fiecare cate 1,5 milioane de euro. 
In spatiul rampei ecologice a fost plantat primul pom Reprezentantii A.S.A estimeaza ca lucrarile vor fi gata si rampa va fi data in folosinta cel tarziu in luna noiembrie a acestui an. 
De asemenea societatea A.S.A intentioneaza sa achizitioneze noi containere de depozitare a deseurilor si camioane de colectare a acestora. 
Prima etapa este construirea rampei 
Proiectul pentru depozitarea deseurilor este compus din trei etape, prima fiind chiar constructia deponeului ecologic. 
Cea de-a doua consta in inceperea colectarii si depozitarii deseurilor, care mai apoi vor fi tratate, reciclate si refolosite. 
Printre regulile stricte dupa care opereaza A.S.A. se numara si recultivarea si acoperirea cu vegetatie a rampei, astfel incat aceasta va da impresia unui parc. 
"Aceste rampe adaptate mediului servesc drept un bun exemplu pentru a educa populatia in spiritul unui comportament constient fata de mediu", sustine administratorul A.S.A Abfall Service, Rudolf Platzer. 
In incinia deponeului s-a plantat si un pom 
Oficialii aradeni impreuna cu A.S.A. au organizat o deplasare la noua locatie a deponeului, unde lucrarile incepusera inca de dimineata. 
Pentru a sublinia ca acest proiect este in totalitate unul ecologic, primarul Dorel Popa, viceprimarul Emanoil Voicu si reprezentantii societatii austriece si ai filialei aradene a acesteia au pus mana pe lopeti si au plantat un pom. 
"Suntem in pragul de a finaliza un lucru foarte bun pentru municipiu. Au incercat si altii inaintea noastra sa construiasca asa ceva, dar uite ca noi am si reusit. E drept ca au mai existat si alte optiuni, dar asta, cred eu, a fost cea mai potrivita", a spus primarul Aradului. 

Raluca Petcu - Agenda zilei

  • Vagoanele si confectiile fac o jumatate de industrie

Vagoanele fabricate in Arad sunt apreciate de calatoriLohnul ramane vedeta economiei aradene
Pe primele cinci luni ale anului in curs, productia industriala a crescut 10,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In luna, mai valoarea productiei a fost de 898,226 miliarde de lei, iar de la inceputul anului de 4.678 miliarde de lei.
Se mentine in continuare tendinta de la inceputul anului si anume dominatia ramurii confectiilor-imbracaminte si a mijloacelor de transport feroviar.
Singure, aceste doua domenii dau aproape jumatate din valoarea productiei judetului Arad. 
Astfel, fabricarea vagoanelor detine o cota de 29,9%, ceea ce in cifre absolute inseamna 1.399 de miliarde de lei, iar confectiile - imbracamintea un procent de 19,7% cu 922,7 miliarde de lei, productie realizata pe primele cinci luni ale anului.
Din punct de vedere al proprietatii 53,6% din productia industriala a judetului s-a realizat de firme cu capital privat, o proportie de 15,9% in cele de stat, iar 30,5% in companii cu capital mixt. 
Mai interesanta este insa o alta cifra, care se refera la exporturi.
La acest capitol, mai bine de trei sferturi din productia destinata exportului a fost realizata in unitati cu capital mixt, iar restul in firme cu capital privat.
Ce se vedea cu ochiul liber o reflecta si statisticile.
Si produsele fabricii de confectii Moda S.A. sunt cunoscute in multe tari Astfel, fata de perioada similara anului trecut s-au consemnat caderi spectaculoase.
Luam cazul Sanevit. In acest an, abia s-au mai produs seringi si ace de unice folosinta.
Fata de anul trecut productia Sanevit a cazut la 31,5%, adica mai bine de doua treimi.
Sigur, situatia este pe primele 5 luni. Practic acum firma aradeana mai are doar paznicii si productie zero.
Confectiile si imbracamintea se mentin pe acelasi palier ca si anul trecut, cu o usoară crestere.
Productia de incaltaminte a crescut insa sensibil, cu aproape o treime.
Cresteri cu adevarat spectaculoase au survenit in ramura mijloacelor de transport feroviar cu 54,2% mai mult, iar in productia, furnizarea de energie electrica, gaze si apa calda plusul a fost de 83,4%. Din datele furnizate de catre Directia Judeteana de Statistica Arad se desprinde ca judetul Arad se dezvolta in continuare sistemul de productie in lohn, adica unde doar mana de munca este autohtona, restul fiind importate temporar si apoi exportate. Pe termen scurt este o solutie pentru ocuparea fortei de munca, insa pe termen mai lung aceasta migrare a angajatilor catre ramurile manufacturiere ar putea avea un efect de bumerang. Rata somajului in judetul Arad se mentine sub nivelul mediei pe tara cu un procent de 4,8%. Fata de luna aprilie, rata somajului a scazut cu 0,5%.Din totalul somerilor de 9.737 de persoane, 3542, adică 36,4% sunt din municipiul Arad.

G. Constantinescu - Adevarul

  • Oamenii de la Recons au mai "smuls" niste bani

Angajatii de la Recons doresc renegocierea salariilor - Virtual Arad News (c)2003Negocierile Contractului colectiv de munca, blocate in cursul saptamanii trecute din cauza neintelegerilor dintre sindicat si patronat, in privinta nivelului minim salarial pe unitatea economica, au sansa sa fie reluate in conditii mai bune.
La cea mai recenta intrunire a Comisiei de negociere, patronatul a intins o mana binevoitoare catre sindicat; a inaintat oferta ca angajatii necalificati sa ramana in continuare cu o retributie lunara egala cu salariul minim pe economie, iar salariatii cu calificare sa beneficieze de un minim pe unitate de 3,1 milioane de lei.
Cu toate acestea, 30% din cei 230 de angajati ai Recons au salariul minim pe economie. In cazul celorlalti, daca se face un calcul cu toate sporurile de care beneficiaza, ar putea ajunge la un salariu de circa 4,5 milioane de lei, deci ar fi vorba de o majorare salariala de circa 500.000 de lei. 
Liderul sindicatului Recons, Petre Toma, ne-a informat ca mai urmeaza o runda de negocieri, pana atunci, sindicatul urmand sa analizeze oferta patronatului societatii

Adina Cosa - Ziua de Vest

  • Rectorii si ministrul de Externe

Prof. dr. Eugen Roventa a participat la cursurile de "Inteligenta artificiala"Profesorul universitar dr. Eugen Roventa, de la York University Toronto (Canada), directorul Departamentului Informatica din cadrul reputatei universitati canadiene si un specialist de talie mondiala in domeniul inteligentei artificiale, a participat la Arad la cursurile Scolii de Vara, editia a doua, cu tematica "Inteligenta artificiala", organizate de Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad.
Eugen Roventa este originar din Arad. In anii '70 a fost printre cei care au pus bazele fostului Institut de Subingineri Arad, pe scheletul caruia a luat fiinta dupa anul 1990 actuala universitate de stat aradeana.
In Canada, Eugen Roventa a infiintat ACRUPO (Asociatia profesorilor universitari de origine romana din Ontario), al carei presedinte este.
Asociatia realizeaza infratiri intre universitati din Romania si Canada, organizeaza in parteneriat cursuri de vara pe tematici de stricta actualitate si organizeaza proiecte comune cu profesori universitari din tara.
ACRUPO acorda si diplome de excelenta pentru cei pe care ii primeste in randurile sale cu statut de membri onorifici ACRUPO.
Din Romania exista trei laureati ai acestor diplome. Prof. univ. dr. Lizica Mihut, rectorul Universitatii "Aurel Vlaicu", a primit diploma din partea lui Eugen Roventa.
Celelalte personalitati care vor primi aceasta distinctie sunt ministrul de Externe, Mircea Geoana, si rectorul Universitatii din Oradea, Theodor Maghiar.

Liliana Brad - Romania Libera

  • FILMELE SAPTAMANII
Dacia - 12 iulie - 18 iulie 2003  Cum sa scapi de un tip in 10 zile - (SUA)
Muresul - 12 iulie - 18 iulie 2003  8 mile - (SUA)
Arta - 12 iulie - 18 iulie 2003 - Sala A  Dumnezeu e mare, eu sunt mititica - (FRA)
Arta - 12 iulie - 18 iulie 2003 - Sala B  Puicuta cu cocosel - (SUA)

Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]