Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 12 august 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Duetul Al Bano- Dorel Popa a fost marea surpriza a "Zilelor Aradului"

Al Bano - o vedeta pentru toate varsteleCalitate - cuvantul care a definit ultima seara a "Zilelor Aradului"
Peste 100.000 de oameni in oameni in trei zile, din care 40.000 de oameni doar in seara de duminica acesta a fost interesul aradenilor pentru "Zilele Aradului". Cifre seci, care spun insa totul, mult mai mult decat vor bele. 
Aradeanul isi doreste un week-end al sau, in care sa se bucure de sarbatoarea Aradului. Sau, poate, conteaza mai putin pretextul si mai mult rezultatul - bucuria a trei zile de concerte, in patru locatii diferite, muzica de toate genurile si pe toate gusturile, o jumatate de bulevard rezervata promenadei. Strandul Neptun a fost luat cu asalt de mii si mii de aradeni, care, la orele serii, se indreptau in valuri spre concerte. 
De remarcat este faptul ca, daca in mod normal la strand veneau tinerii, duminica, in public s-au aflat foarte multe persoane de varsta a doua sau chiar a treia. 
Atrasi, desigur, de nume precum Ioan Gyuri Pascu, Paula Seling sau vedeta serii, Al Bano, nume care inspira calitate. 
Ioan Gyuri Pascu si Paula Seling, recitaluri de exceptie. 
Duminica seara, Akcent si Romania au incalzit spiritele, pregatindu-i pe cei 40.000 de spectatori pentru spectacolul adevarat care a urmat. 
Cei de la Akcent au declansat isteria in randul fanilor si mai ales a fanelor, tineri sub varsta majoratului (in general). Cei de la Romania, ca de obicei, au placut publicului, melodiile lor fiind fredonate de multi dintre cei prezenti. 
* Unul dintre baietii de la Akcent s-a incalzit pe scena si s-a dezbracat, spre bucuria fanelor. 
Ce nu au vazut acestea este ca haina a zburat spre... prietena celui de la Akcent, aflata in fata scenei. 
* Ioan Gyuri Pascu, impreuna cu aradenii de la Blue Workers, au oferit un show de zile mari, in nota caracteristica. 
"O sole mio" interpretata de Gyury Pascu a fost auzita de Al Bano, care aflat la Corleone, care, ceva mai tarziu a interpretat-o din nou, remarcandu-l totodata pe roman.
Modest ca deobicei, Gyuri Pascu care, se plimba nestingherit  prin fata scenei la cateva minute dupa iincheierea recitalului. El si-a "recuperat" sotia si copilul din public, plecand impreuna 
* Paula Seling a avut un recital de exceptie, gustat si apreciat, in general, de public. Chiar daca unii din cei prezenti nu au savurat concertul, este bine ca organizatorii au lucrat la cultura muzicala a maselor, care, in ultimii ani, a avut de suferit. 
Doar prin astfel de concerte, unii vor fi convinsi sa renunte la kitsch-ul oferit cu generozitate de "piata muzicala" de la noi 
* Se poate vorbi despre educatia muzicala a tinerei generatii, despre promovarea valorilor... 
Ioan Gyuri Pascu a incalzit spiritele la Zilele Aradului Organizatorii "Zilelor Aradului" au dovedit, cel putin in ultima seara, ca pot fi adusi 40.000 de oameni si la un concert live, in care se canta muzica adevarata de catre profesionisti adevarati. Pentru asta, felicitari! 
* Paula Seling a cantat alaturi de Silvia Stefanescu, o voce tanara, dar remarcabila. Baimareanca Paula a dovedit mult rafinament si in alegerea vestimentatiei, care a pus-o in valoare. 
Duet unic: Al Bano - Dorel Popa 
Cel mai asteptat moment al serii a fost, cu siguranta, recitalul sustinut de italianul Al Bano. Mai bine de o ora, aradenii au avut ocazia sa cante alaturi de un monstru sacru. 
Incantati de melodiile italianului, aradenii au cantat si s-au extaziat alaturi de Al Bano. 
O prezenta deosebita a fost vocalista de culoare care l-a acompaniat pe Al Bano. 
Un fizic impresionant, dublat de o voce pe masura - duetele sale cu  Al Bano au reusit sa extazieze publicul. 
Insa, marea surpriza a serii a fost recitalul sustinut de Al Bano cu.... Dorel Popa! 
Primarul municipiului Arad a urcat pe scena alaturi de italian interpretand alaturi de acesta o arie din Nabuco. 
Dorel Popa a fost aplaudat la scena deschisa, aradenii constatand ca au un primar priceput si la muzica.
Cine este Al Bano? 
Al Bano Carrisi are 60 de ani. Si-a inceput cariera cu Clanul Celentano. In anul 1967 a semnat un contract cu celebra casa de discuri EMI, editand albumul "Nel Sole", vandut in 1.300.000 de exemplare. 
Imediat dupa succesul cu acest album, a participat la turneul Rolling Stones in Italia, cantand in deschidere. 
26 iulie 1970 este o data memorabila pentru Al Bano, in acel an punandu-se baza unui cuplu ce avea sa devina celebru. 
El se casatoreste cu Romina Power. 
Urmeaza concerte sustinute in toata lumea, din Rusia si pana in America de Sud. 
"Bilantul" lui Al Bano este unul impresionant: 26 de discuri de aur si 8 discuri de platina. 
A fost premiat pentru vanzari record in Europa, dar si la Tokyo, in Japonia. 
In anul 1982, in Italia, a stabilit un record absolut - 4 hit-uri in topuri. In 1984, a cucerit San Remo cu celebra melodie "Ci sara", in duet cu Romina Power. In 1986 a cucerit intreaga Europa cu hit-ul "Sempre, sempre".
Moment surpriza: duetul Al Bano si primarul PopaIn 1995 Al Bano a editat un album celebru"Emozionale", la care a colaborat cu cel mai bun chitarist de flamenco din toate timpurile, Paco de Lucta si cu marea soprana Montserrat Caballe. 
De altfel, el a mai colaborat de-a lungul timpului cu nume celebre Gianni Morandi sau Andrea Bocelli. 
Al Bano a compus o melodie special pentru Papa Ioan Paul al II-Iea, fiind invitat la Vatican, cu ocazia Craciunului. 
"Zilele Aradului", vazute din spatele scenei 
Mare parte din conducerea PSD a asistat, duminica seara, la recitalurile oferite de artistii prezenti la "Zilele Aradului"
Printre cei care ocupau un scaun in sectorul VIP, din fata scenei, se numarau inspectorul general al ISJ, Zoe Rotaru, directorul Spitalului Judetean, dr. Mircea Faur si multi altii. 
*  Daca trupa lui Al Bano a sosit in microbuse, pana la scena, vedeta a preferat sa parcurga drumul de la Corleone pana la scena pe jos. 
Italianul a fost insotit de primarul Dorel Popa, de presedintele CJA, Caius Parpala, de secretarul executiv al PSD, Rodica Borza, de directorul CGA Coloman Edeleni.
* Masurile de securitate au fost lejere pentru vedete, Al Bano preferand sa se plimbe relaxat prin apropierea multimii. 
Fara aere de vedeta, el s-a intretinut indelung cu colegul sau de duet, Dorel Popa, presedintele PSD Arad. 
* Insa italianul a avut unele pretentii. El si-a dorit un podium pe scena, si multe scari: de la podium la scena, de la scena la podiumul pentru prezentarea de moda si de la acesta jos, in fata scenei. 
O alta pretentie: prezenta in spatele scenei a unei rulote, in care sa se gaseasca multe fructe, diverse sortimente de vin, whisky etc. 
Un alt aspect interesant: Al Bano i-a costat pe organizatori 24.000 de euro, onorariul pentru el si formatia sa. 
Tot staff-ul italianului a fost cazat la Casa de Oaspeti de pe strada Horia 6 
In timp ce primarul Dorel Popa facea duet cu Al Bano pe scena, a fost sustinut din public de Rodica Borza, care aplauda in picioare. 
De altfel, imaginea acesteia a fost proiectata si pe ecranul urias pe care se putea urmari concertul. 
* Microbusul Aeroportului, care a trnsportat o parte din membrii trupei Al Bano s-a impotmolit in nisipul de langa scena. A fost nevoie de ceva eforturi pentru a iesi din "dunele de nisip". Pretul eliberarii a fost un praf de toata frumusetea, pe care l-au inghitit spectatorii din apropierea scenei. 
* Ieri, inainte de sosirea lui Al Bano la strand, cativa angajati faceau de zor curatenie la intrare, dupa "potopul" din noaptea precedenta 
* La concertul de duminica, publicul a avut unele manifestari interesante, ca la meciurile de fotbal. 
Al Bano duce o lupta asidua impotriva drogurilor Spre exemplu, in zona VIP, mai erau unii care stateau in picioare, punandu-i pe spectatorii din spatele lor in imposibilitatea de a mai viziona ceva din concert. 
Acestia erau fluierati, huiduiti si injurati vartos. Cand, in final, realizau ca ei sunt cei vizati si "dispareau din cadru", erau aplaudati frenetic. 
* Concertul lui Al Bano a fost urmarit cu interes maxim de miile de italieni care locuiesc in Arad. Acestia au fost unii dintre cei mai inversunati fani ai vedetei. Taximetristii au facut bani multi in cele trei nopti de sarbatoare. Intre orele 1,00 si 5,00, clientii stateau minute (sau chiar zeci de minute!), la coada la... taxi.
* Dupa incheierea concertelor de duminica, la terasa discotecii "Space" un tanar cu un fizic impresionant (1,55 m inaltime si vreo 45kg.) le-a oferit clientilor un interesant numar de streap-tease masculin aplaudat frenetic de spectatori. Mai mult dutorita ridicolului situatiei, care i-a distrat copios pe cei  prezenti. De altfel, 
De altfel tanarul a avut acelasi "program" si sambata noaptea.
* 'I'ragerea la sorti a premiilor i-a tinut pe spectatori cu sufletul la gura, micutul Fane, devenit vedeta, a extras numele castigatoarei marelui premiu, un VW Polo. 
Aceasta se numeste Madalina Covaci si sta pe strada Foisor. 
* Seara s-a incheiat cu un super foc de artificii, care a durat un sfert de ora 
Al Bano: "Frumusetea vietii este adevaratul drog" 
Pe langa vocea inegalabila care l-a consacrat, Al Bano este renumit si pentru lupta pe care o duce impotriva drogurilor. 
Dupa concertul sustinut duminica, cunoscutul cantaret italian s-a intalnit ieri cu primarul Dorel Popa, cu chestorul Vasile Popa, cu seful IPJ Arad, Nicolae Gudiu precum si cu reprezentanti ai celor doua universitati si a organizatiilor care lupta pentru combaterea "mortii albe". 
Cel care a vrajit cu vocea sa peste 40 de mii de aradeni le-a vorbit celor prezenti despre raul pe care il pot provoca dogurile, precizand ca nu intelege cum de artisti consacrati prefera astfel de substante. 
Al Bano a povestit despre unul din concertele pe care le-a sustinut cu celebrii Rolling Stones: 
"Cand am intrat in cabina lor am simtit un miros greu, inabusitor, de marijuana. Bravura pe care o afisau pe scena era rezultatul drogurilor pe care le consumau. Trist este ca-i indemnau si pe tinerii care vin la concertele lor. La Milano, Sala Sporturilor a fost distrusa de fanii lor carora le-au cerut sa faca asta." Cantaretul italian a recunoscut, in final, ca ii plac, la randul sau drogurile. Nu insa cele care omoara: "Adevaratul drog este privirea copiilor, magia unui soare, strangerea mainii unui prieten.Frumusetea vietii este adevaratul drog".

Marius Grada & Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Finalizarea lucrarilor la termen, sub semnul intrebarii

In constructia pasajului au aparut si greutati nedorite - Virtual Arad News (c)2003Munti de beton armat descoperiti in pasajul de la Micalaca
Lucrarea de anvergura care vizeaza realizarea legaturii rutiere dintre cele doua zone ale cartierului Micalaca sub pasajul CFR ar fi trebuit finalizata si predata la cheie, conform graficului de lucrari, in 31 august. 
Viceprimarul Emanoil Voicu si-ar fi dorit ca tramvaiele sa ruleze in noua formula pe sub calea ferata mai repede de data finalizarii tuturor retusurilor (la trotuare, de exemplu), adica prin 15 august. 
Din pacate, in ultimele zile, lucrarile au fost "boicotate" de o descoperire nefasta, ceea ce va produce intarzieri in receptia lucrarii.
"S-au descoperit acolo munti de beton armat, iar muncitorii au fost obligati sa faca sapaturi la 5 metri. Nimeni nu stie exact care a fost scopul acestora. Sunt voci care sustin ca ele au fost turnate pentru a avea un punct de sprijin in cazul surparii malului Muresului", ne-a declarat Voicu. 
Timpul necesar eliminarii blocurilor de beton nu a fost inca estimat, caci nimeni nu stie care este rezistenta acestora si de ce fel de aparate este nevoie pentru a elibera suprafata. 
Viceprimarul spera ca lucrarile de spargere a blocurilor sa nu afecteze lucrarile de montare  a terasamentului de tramvai, altfel s-ar prelungi si mai mult termenul de finalizare.
Lucrarile la pasajul dintre zonele II si III din Micalaca cuprind refacerea liniilor de tramvai, a  soselei si trotuarelor (dupa modelul strazii Cocorilor) si realizarea posibilitatii ca tramvaiele sa ruleze pe sub liniile de tren (buclele de intoarcere ale tramvaielor cu vechile numere 7 respectiv 17 urmand sa fie desfiintate). 
Finalizarea lucrarilor ar trebui sa aiba ca rezultat, in primul rand, fluidizarea traficului.

Adriana Barbu - Observator

  • Medintu, judecat in stare de arest pentru coruptie si spalare de bani

Gheorghe Medintu este judecat in stare de arestGheorghe Medintu, fostul vicepresedinte al organizatiei PSD Arad, a fost trimis ieri in judecata de procurorii Parchetului National Anticoruptie (PNA) pentru fapte de coruptie, precum si pentru infractiuni contra patrimoniului. 
Alaturi de Medintu, vor fi judecati in stare de libertate si Dan Gabriel Boric, director al Agentiei Comerciale - sucursala Peco Arad, si Stana Ilie, directorul Bancii Carpatica - sucursala Timisoara. 
Alaturi de cele mai importante nume ale afacerii, vor mai fi judecati, tot in stare de libertate, Ioana Farcasanu, Ioan Zaharie Rat, Bujor Jivan, Savu Birau, Marin Duta, Nicolae Brebeanu, Catalin Ion Pintilie, Darius Nicolae Georgiu, Elena Mocanu, Irina Balan, toti invinuiti pentru infractiuni in legatura directa cu fapte de coruptie privind serviciul sau contra patrimoniului.
Potrivit PNA, s-au probat activitati infractionale din perioada ianuarie 2002-februarie 2003 legate de afacerile lui Gheorghe Medintu, administratorul SC Expomarchet Jackson SRL Arad, derulate impreuna cu Dan Boric. 
S-a decriptat astfel un mecanism financiar-bancar construit prin emiterea, fara drept, de file cec si bilete la ordin. 
Procurorii sustin ca Boric este cel care a emis nelegal file cec si bilete la ordin, iar Medintu, impreuna cu alte persoane inculpate sau invinuite, le-a folosit pentru obtinerea unor credite bancare, in valoare de 2.000 miliarde de lei. 
Circuitul era format din 7 firme ale fostului vice pesedist, 13 unitati bancare din Timisoara, Arad si Bucuresti. 
S-au identificat si 6 asa-numite "societati anexa" care apartin aceluiasi Medintu.

Nicoleta Chiru - Romania Libera

  • Baile Lipova, o statiune renascuta din propria cenusa

Baile Lipova va redeveni o statiune balnearaImediat dupa revolutie, celebra statiune Baile Lipova din judetul Arad a inceput sa fie neglijata. 
Izvoarele nu au mai fost ingrijite. Nu s-a mai imbuteliat apa minerala, iar instalatiile medicale, cladirile si hotelurile au intrat, incet, in paragina. 
Daca pana in 1989, Baile Lipova, aflate pe valea raului Sistorovat, erau celebre in toata Romania, si chiar in strainatate, s-a ajuns cu timpul la inchiderea unitatii. 
Statiunea era cunoscuta in primul rand pentru tratamentele curative si pentru apa minerala bogata in magneziu si fier, echivalenta medicamentului aspacardin, necesar tratarii bolilor cardiace. 
O vreme, statiunea a apartinut Fondului Proprietatii de Stat, apoi Frontului Proprietatii Private - dar fara nici un succes - pentru ca, in cele din urma, statiunea sa fie parasita. 
Timpul a trecut si totul a fost furat sau distrus. 
Totusi, un grup de trei investitori a incercat prin 1995 sa repuna pe picioare statiunea. Neintelegerile i-au determinat pe doi dintre ei sa renunte si sa ramana numai unul: Constantin Milos.
Impozite de un miliard si jumatate  
"Sunt lipovan si m-a durut cand am vazut ca totul in statiune era distrus. A fost nevoie de foarte multa munca. Fara mult efort, nu puteam sa reusesc nimic aici", ne-a povestit Milos. 
Dupa multa munca si mari investitii, fabrica de apa minerala a fost pusa pe picioare. 
Astfel, s-a ajuns in acest moment sa se produca pana la 1.500.000 de litri pe luna. 
Toata cantitatea este pentru piata din vestul tarii, dar a fost instalata si o linie de imbuteliat, de o capacitate de productie mult mai mare, pentru a se putea iesi pe piata externa. 
In 1999, Milos a cumparat si actiunile ce tineau de statiune, iar in anul 2001, a inceput reconstruirea partii de agrement. 
Pana acum, s-au cheltuit 15 miliarde de lei. Tot venitul de la fabrica de apa minerala este bagat in investitii. 
Constantin Milos a reusit sa primeasca o mica suma nerambursabila de la Fondul PHARE, dar, in rest, nu a mai avut nici un sprijin financiar. 
In trei ani de zile, a reusit sa construiasca un restaurant cu 100 de locuri, o terasa cu aceeasi capacitate, a amenajat o sala de conferinte de 200 de locuri si o sala de fitness. 
Apemin Lipova va ajuta la revigorarea statiunii Langa baza de agrement, este un loc mlastinos, insa acest lucru nu este o piedica pentru intreprinzatorul Milos. 
El va construi acolo o sala de spectacole si o baza sportiva. De asemenea, investitorul intentioneaza sa mai amenajeze un loc de agrement, cu locuri de cazare, cu 15 bungalow-uri cu doua paturi, cu statie de climatizare, cu apa calda, apa rece, toaleta, dus etc., toate in conditii civilizate. 
Un astfel de bungalow se va putea inchiria pentru suma de 500.000 de lei, pe 24 de ore, pentru doua persoane. 
De asemenea, se va amenaja si un camping cu toaleta si dusuri. 
Milos are 160 de angajati si plateste impozite la stat, lunar, in valoare de 1 miliard jumatate de lei.
O biserica pentru Dumnezeu  
In statiune, nu se mai fac tratamente medicale de peste 10 ani. Cladirile sunt dezafectate si sparte, iar instalatiile medicale sunt distruse sau nu mai exista. Fiindca resursele solului sunt inestimabile, Milos vrea sa profite de acest lucru si sa reamenajeze totul. 
La 100 de metri in pamant, se afla izvoarele de apa minerala, iar la adancimea de 2.000 de metri, exista filonul de apa termala. 
Din toamna, Milos va incepe sa refaca centrul locatiei, Vila Stejaru (o constructie cu 200 de locuri), si sa construiasca un hotel de trei stele cu restaurant si baza de tratament. "Este prima lovitura pe care o voi da aici, la bai. Voi realiza totul la standarde europene, fiindca vreau sa fac un lucru bun. Sunt optimist. In concediu nu am mai fost de sapte ani, dar aici, daca apa minerala merge bine, totul vine de la sine ", afirma Milos, plin de entuziasm. 
Omul vrea sa "se puna bine" si cu Dumnezeu. Astfel, el a inceput in apropiere constructia unei biserici ortodoxe. 
De asemenea, a angajat la fabrica si la restaurant 10 copii din orfelinate, care au implinit 18 ani si, conform legilor romanesti, au fost obligati sa paraseasca caminele si nu aveau unde sa lucreze. 
Constantin Milos ajuta si casele de copii din Santana si Zabrani. 
A convenit si cu Teodor Ratiu, presedintele Organizatiei pentru Apararea Drepturilor Omului Romania, ca organizatia umanitara sa trimita saptamanal cate doi batrani, pentru relaxare, in baza de agrement a statiunii.

Gheorghe Miron - Ziua de Vest

  • O alternativa pentru petrecerea timpului liber: Turismul montan

Turismul montan - un sport care trebuie incurajatIndiferent de varsta, oamenii se lasă adesea fascinati de natura.
Daca, pentru unii, aceasta ofera doar un spatiu pentru relaxare, altii, pasionati de drumetii si incursiuni in zone putin umblate, fac din natura un mod de existenta.
In afara de frecventarea barurilor din oras si a bine cunoscutului strand, tinerii aradeni se dovedesc interesati uneori de evadarea din spatiul citadin, dar si de participarea la unele competitii organizate in natura, dovada numarul mare de participanti la evenimentul cunoscut sub denumirea de "Cupa prieteniei".
E vorba despre un concurs de turism montan desfasurat recent, in zona localitatii Ardeu din Muntii Metaliferi. 
Organizator al evenimentului este Condor Club Arad, asociatie non-guvernamentală care si-a fixat drept obiectiv protejarea si popularizarea zonei montane din vestul tarii.
Dintre concursurile organizate de club si devenite deja traditie, cele mai cunoscute si apreciate sunt: - Lira arădeana - concurs de iarna, organizat in colaborare cu clubul "Steaua Nordului" si ajuns actualmente la a XVI-a editie. 
Dintre probele propuse participantilor pot fi mentionate: orientare sportiva, proba culturala, expozitii foto, de grafica, proiectii video etc.
- Cupa prieteniei - concurs de vară, organizat 18 ani consecutiv si constand intr-o proba de regularitate (aprox. 6 ore de drumetie), proba teoretică (vizand dezvoltarea orizontului informational al participantilor), proba de orientare sportiva, probă culturala si, daca locatia permite, probe de alpinism si speologie (avand un caracter practic).
Aceste concursuri anuale, reunind participanti de diferite varste din intreaga tara, sunt completate de altele, avand un caracter local. 
Dincolo de faptul ca astfel de evenimente sunt pentru tineri o sursa de relaxare si distractie, apare ca evident faptul ca activitătile de grup, traversarea impreună a unor momente de criza precum si necesitatea colaborarii intre participanti dezvolta o conduita sociala flexibila si adaptabila. 
Tinerii sunt pusi in situatia de a invata aspecte esentiale privind, spre exemplu, acordarea primului ajutor sau orientarea turistica, iar concursurile in sine dezvolta spiritul de competitie.
A face o excursie la munte are adesea implicatii mult mai profunde decat ne imaginam. 
Cetatea Soimos este un loc indragit de turisti - Virtual Arad News (c)2003 Riscul de accidente creste direct proportional cu ignoranta participantilor. Acesta este si motivul pentru care incadrarea intr-un grup experimentat si bine organizat este indispensabila pentru buna desfasurare a unei expeditii. 
Presedintele clubului organizator, prof. Dorel Gureanu, a tinut să precizeze că o excursie la munte implica responsabilitate. 
Fata de sine, fată de grup si fata de natura. Sunt principii pe care tinerii ar trebui să le cunoască si sa le aplice, cu extensie, in viata de zi cu zi.
In altă ordine de idei, incercarea de a oferi tinerilor o educatie care să conduca la o conduită ecologica este unul dintre dezideratele politicii mondiale actuale. 
"Cupa prieteniei"
- editia a XVIII-a 
In acest an, locatia concursului a fost proximitatea satului Ardeu, tabara fiind amplasata in amonte fata de localitate.
Prima proba a concursului a fost cea de regularitate, desfasurata pe un traseu partial marcat, străbatand zone de munte, deal si sectoare de chei. 
In cadrul acestei probe s-a desfasurat si testarea teoretică, vizand următoarele domenii: zona, flora, fauna, meteo, si prim ajutor. 
Proba de orientare turistică a avut caracter individual si s-a desfăsurat pe aproximativ 2 km., iar proba culturală a inclus cantece, poezii si improvizatii la alegerea participantilor, singura conditie obligatorie fiind tematica montana.
In spiritul ideilor organizatiei, pe toata durata concursului s-a tinut cont de pastrarea curateniei, atat in tabara cat si pe traseu. 
Pe primul loc s-a situat clubul "Magura" din Orastie, urmatoarele pozitii fiind ocupate de cluburile "Steaua Nordului" si ATM din Arad.
Presedintele clubului, alături de alti membri implicati in organizare, au inmanat premiile si diplomele, intr-o atmosferă generală de bucurie si regret datorat faptului că evenimentul era pe sfarsite. 
De asemenea, au fost acordate diplome celor mai varstnici participanti, pentru perseverenta montana, dar si celor mai tineri excursionisti, in varsta de doar cativa anisori.
Cum se poate participa la un astfel de concurs?
Pentru ca, dincolo de componenta competitionala si sportiva, un astfel de eveniment se doreste a fi o afirmare a Prieteniei si colaborarii, alaturi de echipajele cluburilor participante se pot inscrie in concurs si altele, formate din membrii unei familii, grupuri de prieteni etc. 
Echipamentul montan este insă obligatoriu si cuprinde: cort, trusă de prim ajutor, lanternă, bidon pentru apă, busolă, pungi pentru reziduuri, fluier, bocanci si pelerină pentru ploaie. 
De asemenea, "Condor" Club Arad solicită din partea tuturor participantilor la actiunile organizate sub egida sa o conduită ecologică.
Cabana Debelagora ofera posibilitatea evadarii din spatiul citadin - Virtual Arad News (c)2003Proiecte de viitor pentru tinerii aradeni
In prezent, conducerea clubului "Condor" Arad are in vedere organizarea unei intregi serii de activitati care sa creeze o punte de legatura intre tineri si natura.
In această perioada, se desfăsoară la Moneasa o tabara internationala de initiere in domeniul turismului montan. 
Un proiect de anvergura este organizarea, in primul trimestru al anului ce vine, a unui curs de initiere in drumetie montana, in ideea de a populariza in randul tinerilor anumite zone cu potential turistic, dar si de a oferi o alternativa in gestionarea timpului liber al acestora.
Nu in ultimul rand, un astfel de curs se vrea o incercare de reducere, printr-o bună informare, a riscului accidentelor montane.
Tinerii pasionati de arta fotografică pot participa la expozitiile "Pronatura" organizate in colaborare cu Foto Club Arad.
Se are in vedere si editarea, in scop educational, a unui CD cu ariile protejate din judetul Arad, care ar urma să fie distribuit in scoli, precum si editarea unei monografii turistice montane, cu sprijinul Centrului Cultural al Judetului Arad.
"Campania verde" este un alt program dezvoltat de membrii clubului, si care vizează educatia ecologica, prin organizarea de cursuri si seminarii pe tema protejarii mediului ambiant. 
De asemenea, se are in vedere producerea si distribuirea de filme eco-educationale in scoli si organizarea de tabere pentru studenti, avand drept scop initierea in turism montan.
Managementul ariilor protejate va fi popularizat prin brosuri, ghiduri si alte materiale distribuite tinerilor pentru a incuraja o atitudine responsabilă fată de natură in randul acestora.
Nu in ultimul rand, se lucrează la realizarea unei pagini web dedicată promovării ecoturismului in zona Aradului si pe valea Cernei.
Inscrierea in randul membrilor unui astfel de club oferă tinerilor si oportunitatea de a lega noi prietenii, cu atat mai valoroase cu cat sunt probate in contexte adesea dificile, care cer o bună colaborare. 
"Accesul in randul nostru este neingrădit, pentru că noi credem in prietenie", a mai precizat prof. Dorel Gureanu. 
Tinerilor arădeni li se face, asadar, o invitatie. Natura si prietenii ii asteapta.

S. Milancovici - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]