Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 12 noiembrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Spitalele din Arad "cadorisite" cu aparatura in valoare de 350 mii de dolari

Donatii din SUA pentru Spitalul Clinic JudeteanO delegatie americana va lucra cot la cot cu cadrele medicale aradene timp de o saptamana
Luni, medicii din cadrul Spitalului Clinic Judetean si nu numai, au avut ocazia de a se intalni cu medici specialisti veniti din Statele Vnite ale Americii.
Specializati in mai multe domenii, ca: pediatrie, oftamologie, urologie, nefrologie, medicina interna, ortopedie, radiologie, cardiologie, chirurgie plastica si asistenta sociala, au venit la Arad pentru a colabora cu medicii din spitalele noastre. 
In urma cu un an, comisarul-sef din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Arad, Nicolae Gudiu, a fost trimis la specializare in S.U.A., in orasul Chicago, unde a format o stansa legatura de prietenie cu conducatorul delegatiei- Global Medical Fundation -Mohamed Siddiqi, care a mai venit ulterior la Arad cu copul de a cunoaste nevoile spitalelor din Arad. 
Astfel, s-a intors insotit de 3 de specialisti si cu aparaturi in valoare de 350 de mii de dolari. Intalnirea a fost impartita in doua: o parte s-a tinut la Hotel Continental unde au mai participat primarul municipiului Arad, Dorel Popa, directorul Spitalului Clinic Judetean, Mircea Faur, directorul Directiei de Sanatate Publica Arad, Dorin Lazar, comisar-sef Nicolae Gudiu si prefectul Dan Ungureanu. 
Iar a doua parte s-a desfasurat in cadrul Spitalului Judetean unde specialistii veniti din America au fost prezentati medicilor aradeni pentru a forma echipe de colaborare. 
Timp de o saptamana ei vor profesa alaturi de cadrele medicale aradene. 
In timp ce se faceau prezentarile, pe holul de la etajul sase al spitalului, comisarii vamali faceau evaluarile pentru a putea intocmii actele vamale. "Suntem foarte recunoscatori pentru sprijinul oferit de delegatia americana"- a declarat Dorel Popa, primarul municipiului Arad in cadrul intrunirii de la Hotel Continental.
Aceste donatii vor fi de mare folos datorita problemelor cu care se confrunta toate spitalele din judetul nostru. 
Pentru a-si arata bucuria sosirii acestei delegatii, cei din cardrul IJP Arad in colaborare cu Spitalul Clinic Judetean au organizat o serie de activitati pentru a-i face pe americani sa se simta cat mai in largul lor in orasul nostru. 
Ieri au putut participa la un spectacol la Palatul Cultural, special organizat pentru delegatie, oferit de Filarmonica Municipiului Arad, astazi dupa-masa, vor avea ocazia de a lua parte la o degustare de vinuri la Minis, iar seara vor fi invitatii unei cine traditionale romanesti la restaurantul din incinta Hotelului Continental. 

Monica Gaicean - Agenda zilei

  • Oamenii de afaceri au raspuns pozitiv la provocarea "Banii nostri"

Forumul "Saptamana afacerilor de succes" s-a desfasurat si la AradOamenii de afaceri aradeni au raspuns in numar mare provocarii lansate de saptamanalul economic "Banii nostri" la forumul "Saptamana afacerilor de succes in judetul Arad". Alaturi de acestia au fost prezenti si directorii de institutii, politicieni, primari ai unor localitati din judet.
Plenara "Arad – oportunitati de afaceri: de la programe de investitii si finantare in IMM-uri pana la cooperarea transfrontaliera" a reunit peste 100 de oameni de afaceri, directori de institutii. 
Oficialitatile aradene (primarul, prefectul, vicepresedintele Consiliului Judetean) au prezentat succint oportunitatile pe care le ofera municipiul si judetul nostru. Varujan Vosganian, coordonatorul relatiei patronate-PNL, a retinut auditoriul aducand in atentia acestuia realitati ale economiei romanesti precum si posibile solutii pentru rezolvarea anomaliilor. "O afacere se loveste de multe obstacole. Exista o multime de resurse neexploatate: una ar fi datoria publica, Romania se poate imprumuta. Alte resurse sunt capitalizarea bancara, pamantul, integrarea agriculturii in industrie", a afirmat Varujan Vosganian.
Tot legat de posibilitatile economice ale Aradului au vorbit Mircea Pavel, directorul Zonei Libere Curtici, Radu Popa, sef compartiment Terminale la Bursa Romana de Marfuri, care a facut cunoscut faptul ca in curand BRM va avea un terminal la Arad.
CEFIN – partenerul principal
Francesca Acanfora Albarosa, vicepresedinte al CEFIN Holding, unul din partenerii manifestarii, a fost deosebit de amabila, declarand ca Romania este o tara potrivita pentru afaceri. Unul din partenerii aradeni ai CEFIN este societatea Astra Bus care produce mini autobuze performante. "Romania ne ofera acum necesarul de potential pentru a mari activitatea noastra, de a crea Oamenii de afaceri au fost interesati de Forumcompanii si de a genera afaceri. Tara a facut progrese evidente in ultimii ani de a crea mediul favorabil pentru investitorii straini si sectorul privat", a afirmat  Francesca Acanfora Albarosa.
Vamile au trezit interesul
Octavian Botea, director general adjunct al Directiei Generale a Vamilor, a fost cel mai asaltat de intrebarile aradenilor prezenti, principala nemultumire exprimata de acestia fiind mutarea vamii de interior la terminalul Cargo.
Noul cod fiscal
Prevederile noului cod fiscal au fost tema discutiei dintre Tiberiu Vespan, unul dintre cei care au lucrat la elaborare si agentii economici aradeni. Impozitele, taxa pe valoarea adaugata, accizele asa cum vor fi ele conform noului act normativ i-au provocat pe aradeni sa adreseze intrebari reprezentantului Ministerului Finantelor. Reintroducerea impozitului agricol la cota de 10.000 lei pe hectar, faptul ca chiriasii vor fi cei care vor plati impozitul pe imobil, reducerea din 2004 a contributiei la asigurarile sociale sunt noutati in codul fiscal.
Un borcan cu monede
"Banii nostri" au scos la bataie un borcan plin cu monede de 500 si 5.000 de lei. "Acesta este simbolul promotiei publicatiei noastre, iar persoana care va ghici ce suma se afla in recipient va pleca cu el acasa", a declarat Oana Nastase. Dupa ce mai multi participanti au incercat sa ghiceasca cati bani sunt depusi in borcan, cel care a nimerit a fost Petrica Avram, acesta intrand in posesia sumei de 2,9 milioane lei.
Astazi se desfasoara cea de a doua zi a manifestarii, la fel de incarcata ca prima, temele propuse de organizatori fiind "Relansarea si modernizarea mijloacelor de transport calatori" si "Noile produse bancare – solutii pentru sustinerea dezvoltarii economice".

Marinela Barla - Observator

  • Vamesii provoaca discordie la Arad  

Terminalul Cargo - un posibil sediu pentru vama de interiorNimeni nu misca in front pana cand presedintele Iliescu nu paraseste orasul de pe Mures 
* Lovituri sub centura primite de conducerea terminalului cargo 
* Comisionarii vamali se tem ca vor fi eliminati  
Intre comisionarii vamali si administratia locala aradeana este pe cale sa izbucneasca un razboi. Directoarea companiei Lackner&Schwarz, Cornelia Berenz, s-a erijat in aparatorul tuturor comisionarilor si este pregatita sa se dueleze cu insusi presedintele Consiliului Judetean Arad, Caius Parpala. 
Ce sta in spatele acestui conflict? La o privire superificiala, raspunsul vine repede: vama aradeana de interior. 
O analiza mai profunda arata insa ca in joc sunt interese serioase, ce au in comun un singur lucru: banii.
Zvonul si adevarul  
Majoritatea tirurilor care pleaca din Arad in afara granitelor tarii sunt vamuite chiar in oras, intr-un loc intesat de birouri ale comisionarilor vamali. Agitatia de aici a atins aproape paroxismul in ultimele 24 de ore. 
Cornelia Berenz, directoarea companiei Lackner&Schwarz, s-a aratat ieri ingrijorata de zvonul care acrediteaza ideea mutarii vamii in terminalul cargo, obiectiv administrat de Consiliul Judetean. 
"Asa ceva nu se poate. Vama de interior functioneaza in acelasi loc de 50 de ani", a spus Berenz. 
Presedintele Consiliului Judetean Arad, Caius Parpala, a confirmat informatia si a spus ca, pana la 1 decembrie, vama de interior se va muta langa aeroport.
Castiga cine poate!  
ZIUA de Vest a mai scris despre terminalul cargo, ridicat din fonduri PHARE langa aeroportul din Arad, o structura menita sa dezvolte transportul de marfuri pe calea aerului. Obiectivul functioneaza pe hartie de mai multi ani, a avut parte de inaugurari succesive, dar niciodata n-a apucat sa-si dovedeasca utilitatea. 
Cauza principala o reprezenta absenta unui birou vamal. Aceasta problema este pe cale sa se rezolve acum, printr-o manevra de tipul "luam de acolo si dam dincolo", prin care vama de interior isi va schimba cuibul. 
Comisionarii nu sunt insa dispusi sub nici o forma sa accepte aceasta decizie. "Directorul terminalului cargo, Gheorghe Pele, si conducerea Consiliului Judetean Arad nu stiu cum sa dreaga busuiocul, intrucat au cheltuit bani pe un obiectiv care nu a fost viabil nici macar in faza de proiect. Transporturile de marfa pe calea aerului costa mult, iar la Arad nu mai aterizeaza aproape nici avioanele de pasageri", se arata intr-un protest comun al comisionarilor vamali. 
Acestia afirma ca, prin mutarea vamii, cateva persoane incearca rentabilizarea terminalului. "Daca nu vin bani pe transportul aerian, s-au gandit sa acapareze transportul rutier. Ne pretind la terminalul cargo chirii lunare exorbitante pentru birouri: minimum 20 de euro pe metru patrat. Nici nu isi dau seama ca, prin adoptarea deciziei, vor bloca o sosea importanta cu masini de mare tonaj, deoarece terminalul cargo detine o parcare in care intra maximum 25 de camioane, iar la noi vin acum, zilnic, 150 de autotrenuri pe zi", a declarat Cornelia Berenz. 
Presedintele  CJA - Caius Parpala sustine mutarea vamii In replica, presedintele CJA, Caius Parpala, spune: "Sa creada ei ca vor lua spatii cu 20 de euro pe metrul patrat! Acesta e pretul de pornire. Va fi o licitatie pentru cele sase spatii disponibile, dintr-un total de unsprezece. Batalia va fi stransa, deorece stiu ca, acum, la sediul de pe Campul Linistii sunt 27 de comisionari. Nu ma intereseaza ca li se pare prea scump. Daca nu au bani, sa nu vina. In ceea ce priveste parcarea, se va amenaja in curand una incapatoare. Plus ca biroul vamal va functiona non stop, nu ca acum, opt ore pe zi".
Ion Iliescu nu trebuie deranjat  
Cornelia Berenz, directoarea companiei Lackner&Schwarz, afirma ca stie sigur despre intentia Directiei Generale a Vamilor de a construi, in 2004, un birou vamal in parcul industrial aflat la iesirea spre Nadlac. 
Presedintele Parpala o contrazice insa. "Am discutat la nivelul conducerii vamilor si va spun ca varianta a cazut din lipsa de bani. Investitia ar necesita 70 de miliarde de lei. De aceea, s-a optat pentru mutarea biroului vamal la terminalul cargo", a spus Caius Parpala. 
Presedintele CJA a declarat ca vamesii isi vor schimba locul de munca imediat ce Iliescu va termina vizita programata in Arad. 
"Nu vreau sa fie probleme la aterizarea aeronavei prezidentiale. SPP-ul ar putea obiecta, si atunci prefer sa astept pana la finele lui noiembrie", spune Parpala.
Reprezentantii comisionarilor cred ca se incearca eliminarea lor de pe piata. "Vor sa ne impuna o taxa de 10 euro pentru trei ore de parcare. Pe nimeni nu intereseaza ca, la terminal, nu sunt spatii suficiente pentru birouri, ca 50 de vamesi se vor inghesui in 6-7 incaperi, de 15-20 de metri patrati fiecare", spune Cornelia Berenz. 
Simtind ca ar putea pierde lupta, comisionarii ataca si mai dur. "Cei sase angajati de la terminalul cargo si-au primit salariile inca din momentul cand abia se incepea construtia. Ani de zile au luat bani degeaba. De unde fonduri de salarii? Pentru ce salarii?", intreaba 22 de directori ai unor firme de comisionare vamala. 
Presedintele Parpala a promis, in privinta insuficientei de spatiu, ca va permite construirea unor baraci provizorii, unde comisionarii vor putea lucra pana cand terminalul cargo se va extinde. "Lucrul acesta se va produce in curand", a spus Parpala. 
In conflictul dintre comisionari si consiliul judetean, a fost antrenat si prefectul Dan Vasile Ungureanu, care nu a precizat, inca, de partea cui se afla.

Cosmin Lungu - Ziua de Vest

  • Un BMW a spulberat o statie de tramvai

Viteza excesiva a stat la baza unui accident produs in VlaicuUn autoturism marca BMW a intrat intr-o statie de tramvai plina de oameni, fara ca nimeni sa fie accidentat. 
Ieri dimineata, un BMW circula cu viteza foarte mare pe Calea Aurel Vlaicu din Arad. 
Dupa ce a efectuat mai multe depasiri, soferul a pierdut controlul volanului si a intrat intr-un pom de pe marginea soselei. Copacul a fost retezat, apoi autoturismul a intrat in parapetul unei statii de tramvai si l-a demolat. 
Calatorii aflati la acea ora in statie au reusit sa fuga din calea bolidului scapat de sub control. 
BMW-ul a fost distrus in totalitate, insa soferul si pasagera din dreapta sa au fost salvati de airbagurile care s-au deschis la impactul cu copacul. Politistii l-au transportat pe soferul vitezoman la Spitalul Judetean Arad, pentru recoltarea probelor biologice. 
Circulatia masinilor in zona s-a desfasurat cu dificultate cateva ore, iar cea a tramvaielor a fost intrerupta doua ore. In aceeasi zona, in urma cu cateva zile, o batrana a fost accidentata mortal pe trecerea de pietoni de un sofer de camion.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Sonata lui Beethoven pentru iubita din... Savarsin

Biserica catolica din Savarsin ascunde inca multe legende - Virtual Arad News (c)2003Presa centrala relateaza o poveste interesanta, in centrul atentiei fiind comuna aradeana Savarsin.
Se spune ca aici ar fi trait si este inmormantata, Teresa Bruriswick, care ar fi fost iubita celebului compozitor Ludwig Von Beethoven
Cat de reala este aceasta poveste este greu de spus, cert este insa ca odata cu aparitia sa pe canalele mass- media centrale, Savarsinul a devenit, pe langa localitatea care gazduieste Cestelul Regal si localitatea unde este inmormantata iubita lui Beethoven...
Iubita lui Beethoven, inmormantata la Savarsin
Biserica Catolica se afla, in Savarsin, vis-a- vis de resedinta familiei regale, fiind o cadire, paraginita, dar plina de legende.
Asta pentru ca, de-a lungul timpului, pe aici au pasit multe personalitati, de la membri ai familiei regale romane, conti si contese si pana la compozitorii Franz Liszt si Ludwig van Beethoven.
De acesta din urma se leaga si una dintre cele mai fascinante povesti, cea a iubirii dintre compozitor si fiica lui Franz Brunswick, din Savarsin.
Potrivit localnicilor biografilor compozitorului, Bethoven a si compus o sonata, care i-a fost dedicata iubitei sale de pe meleagurile aradene.
Ingrijitorul Bisericii Catolice din Savarsin, Nicu Macavei, stie toate povestile legate de viata personalitatilor care au trecut pragul lacasului de cult.
Le-a auzit de la bunicii si strabunicii sai care au trait acele vremuri.
"Batranii mei mi-au spus ca Teresa Brunswick era una dintre iubitele lui Beethoven. Acesta era prieten cu Franz Brunswick, tatal ei si a venit de mai multe ori in vizita la Savarsin".
Mormantul Teresei Brunswick se afla chiar in interiorul lacasului de cult.
Sub un covor rosu, asezat pe jos in biserica, se afla mormintele nobililor Forray, care s-au ingrijit de lacasul de cult.
Primul este al lui Andrei Forray, un conte foarte bogat. Sotia sa, Iulia Forray, nascuta Brunswick, se odihneste langa sotul ei, tot in fata altarului.
Cel de-al treilea mormant este al Teresei Brunswick, sora Iuliei Forray.
Primarul Savarsinului - Ioan Fratila nu crede in idila petrecuta odinioaraSonata pentru Teresa Brunswick
"Beethoven a venit aici pentru ca era prieten cu Franz Brunswick si s-a indragostit de Teresa", spune ingrijitorul bisericii.
O batrana din comuna, Emilia Cerean, intareste afirmatia ingrijitorului.
Batrana mai spune ca a auzit de la parintii ei ca pe atunci toata lumea stia de povestea de dragoste dintre cei doi, dar ca ei nu s-au afisat singuri prin sat.
Povestea apare inclusiv in monografia comunei Savarsin, unde se precizeaza ca celebrul compozitor i-a si dedicat o sonata iubitei sale de pe meleagurile aradene.
"Teresa Brunswick a ramas in legenda ca iubita nemuritoare a marelui compozitor Beethoven. In anul 1807, compozitorul german a fost la Savarsin, aflandu-se in mare intimitate cu familia Brunswick. Capului familiei, Franz Brunswick, numit de compozitor scump prieten si frate, i-a fost dedicata si o sonata, Apassionata. Mai apoi, Beethoven i-a dedicat Teresei "Sonata 78", scrie Iosif Dohangie Cojan in "Monografia Comunei Savarsin".
Unii sateni, in frunte cu preotul catolic Titus Mutiu, nu cred nici ca povestea de dragoste a existat, nici ca Beethoven i-ar fi scris o scrisoare Teresei Bunswick si sustin ca nimeni nu poate dovedi aceste lucruri. Directorul Filarmonicii Timisoara, Ioan Fernbach, ii contrazice, cel putin in ceea ce priveste povestea sonatei.
"Este adevarat ca marele Beethoven a compus o sonata pentru Teresa Brunswick. In lucrarile scrise despre compozitor apar si date referitoare la ea", spune directorul Filarmonicii Timisoara.
Ioan Fratila, primarul comunei Savarsin:
"Nu stiu cata fictiune si cat adevar exista in toata povestea asta. Ma intreb despre care Beethoven este vorba pentru ca era un film cu un caine pe care il chema asa. Cert este ca prin Savarsin a trecut un Beethoven a trecut si Franz Liszt Desi sunt de loc din Savarsin, eu nu am auzit decat o poveste..."

Marius Grada & Calin Ghinaciu - Ziarul Transilvania.


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]