Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 12 decembrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Ieri, in Aula Magna a Universitatii "Aurel Vlaicu": Plesu si Liiceanu ne-au purtat printre... ingeri

Andrei Plesu le-a prezentat ultimul volum aparutAula Magna "Iuliu Maniu" a Universitatii "Aurel Vlaicu" a gazduit ieri un eveniment cultural de exceptie, care i-a avut in prim-plan pe Andrei Plesu si Gabriel Liiceanu, intaiul ca autor al ultimului sau volum "Despre ingeri" si al doilea in calitate de editor si prezentator al cartii.
Lansarea de la Arad - care s-a bucurat de o asistenta numeroasa - a fost posibila datorita sponsorizarii companiei Microsoft, organizatorului si partenerilor - Centrul Cultural Judetean Arad impreuna cu Universitatea "Aurel Vlaicu", Fundatia "A treia Europa" si revista "Orizont" (Timisoara) a Uniunii Scriitorilor din Romania.
In deschiderea intalnirii cu cititorii, prof. univ. dr. Lizica Mihut, rectorul Universitatii "Aurel Vlaicu" a prezentat invitatii prezenti la aceasta lansare "speciala", remarcand apoi ca in sala se afla "tot Aradul cultural pentru ca vedem in d-voastra (n. n. Andrei Plesu si Gabriel Liiceanu) cultura romaneasca la varf".
Desi la a patra sau a cincea lansare cu aceasta carte, Gabriel Liiceanu - ca prieten si editor (al autorului) - a incercat sa gaseasca (dupa cum a marturisit) un nou unghi de-a o pune in lumina. 
Si s-a oprit la "socul pe care-l provoaca lectura acestei carti". In tot contextul banalului cotidian (de la cafeaua de dimineata, pana la emisiunile TV inainte de culcare), prin lectura cartii "ai senzatia ca patrunzi intr-o lume despre care nu ai stiut niciodata nimic." 
De ce vorbeste autorul despre ingeri? Vorbeste despre ingeri, facand apel la uriasa traditie "pentru ca registrul existentei poate fi extins, dincolo de granita in care ne aflam, in lumea imaginarului". 
Cartea? Credinciosilor le amplifica teritoriul credintei, iar necredinciosilor le da reflexe si culori cu totul noi, intr-o cadere pe ganduri: se termina lumea, cu cea vizibila a lumii mele? 
Ieri UAV i-a avut ca oaspeti pe Andrei Plesu si Gabriel Liiceanu In ansamblu, Gabriel Liiceanu apreciaza capacitatea autorului de a trai alt grad de realitate si "o uluitoare familiaritate a autorului cu necunoscutul".
Intr-o atmosfera destinsa si distinsa, cu umor de rafinament, Andrei Plesu s-a scuzat - "pentru ca nu suntem ingeri, n-avem timp" - limitandu-si discursul la doua probleme: credinta, in general si problema intrebarii. 
Intrebarile cu raspuns tin de stiinta si dispar dupa rezolvare; intrebarile fara raspunsuri exacte raman si ne transforma. 
Credinta este astazi perceputa ca o cunoastere slaba. Sunt multe tipuri de "cred"-inte (ajungandu-se, in anumite forme, la o "escaladare a cumsecadeniei") care "se desfac cu totul de domeniul cunoasterii". 
Credinta este o forma a cunoasterii numai ca "pune adevarul la inceput", este o forma de cunoastere specifica de "a face credit unui adevar confirmat". "Credinta nu exclude certitudinea... necredinciosul nu exclude credinta, el se raporteaza negativ la Dumnezeu." 
Necredinciosul refuza sa admita ca problema se pune. Necredinciosul contemporan - arata A. Plesu - dand un exemplu plastic cu raportarea cetateanului la o "parcare interzisa" - este cel care contesta semnul. 
Tema ingerilor nu este numai teologica, ci o imensa tema de cultura. Autorul care-si deschide cartea spunand ca nu a intalnit niciodata ingeri, gaseste si o explicatie: poate ca a cunoscut (n. n. ingeri) dar nu i-a recunoscut. 
Chiar si pentru becurile ce s-au stins in sala poate fi dator ingerilor care au creat atmosfera "necesara", iar stingerea si aprinderea lor repetata, spre finalul intalnirii, tine de o "regie foarte delicata".
Dupa ce distinsii oaspeti au raspuns la trei intrebari (numar limitat, legat de program), moderatorul Marius Lazurca, directorul Centrului Judetean Arad, a invitat auditoriul la lectura acestei carti "Despre ingeri" si a dat "dezlegare" la autografe. 
Andrei Plesu (autorul) dar si Gabriel Liiceanu (editorul) au fost asaltati (cum nu am mai vazut) de valuri de admiratori.
Si "Ingerii" lui Plesu - cum spunea cineva s-au vandut "in... draci".

Vasile Filip - Adevarul

  • Serele aradene isi traiesc ultimele zile. SC Alfar SA nu va mai exista din 2004

De anul viitor Societatea Alfar va inceta sa existe - Virtual Arad News (c)2003Dublarea cursului de schimb leu-dolar, triplarea pretului energiei termice si electrice, sumele mici cu care legumele puteau fi vandute la nivelul anului 1998 sunt motivele care au dus la falimentarea SC Alfar SA, fostele Sere. Problemele au inceput in 1998, iar in luna aprilie a anului urmator societatea a intrat in lichidare juridica. In prezent, SC Expert, lichidatorul, a reusit recuperarea catorva zeci de miliarde de lei, iar probabil anul viitor SC Alfar SA va fi radiata din Registrul Comertului.
Activitatea a incetat de patru ani
Cheltuielile mari necesare continuarii activitatii de productie si reducerea pietei de desfacere au pus capat functionarii fostelor sere ale Aradului. Cornel Jurcovan, fostul director al societatii, afirma ca energia termica reprezenta 60% din costul produsului, iar preturile de vanzare ale legumelor pe piata au fost in 1998 mai mici decat in 1997.  Din 1998 societatea nu a mai primit credite, iar pe data de 27 aprilie 1999 SC Alfar SA a intrat in lichidare juridica, la inceputul procedurii creantele fiind de 91 miliarde lei.
40 de firme au impartit Alfar
Activele fostelor Sere au fost achizitionate, de-a lungul timpului, de 40 de firme care functioneaza in prezent acolo. "Aceste firme desfasoara activitate lucrativa si au un numar de peste 400 de angajati. Domeniile de activitate sunt diverse, insa s-a mentinut si cea de baza, fermele de sere. Astfel,  o suprafata de peste 28 hectare este folosita pentru sere",     ne-a declarat Marius Mot, reprezentantul SC Expert SA pentru Alfar.
Toate activele au fost vandute
La ora actuala, societatea lichidatoare a vandut toate activele, reusindu-se acoperirea creditelor bugetare si ipotecare, in valoare de 63 miliarde lei. Numai catre CET trebuie achitate 26 de miliarde de lei! Urmatorul pas va fi radierea societatii din Registrul Comertului.

Marinela Barla - Observator

  • Spitalele au primit mai multi bani decat au cerut

Directorul CJAS - Gheorghe Domsa este multumit de rectificarea bugetaraGuvernul face cadouri medicilor pe care i-a uitat de-a lungul anului
Directorul Casei Judetene a Asigurarilor Sociale de Sanitate, Gheorghe Domsa, a anuntat ieri ca spitalele aradene au scapat in urma rectificarii bugetare - de problemele pe care le-au avut la capitolul cheltuieli cu plata salariilor cadrelor medicale. 
Discutiile pe tema bugetelor asigurarilor sociale purtate la Bucuresti au adus cateva rezultate pentru Arad "care nu sunt de neglijat, de nebagat in seama". 
Mai mult decat asteptarile 
Desi Aradul a cerut suplimentarea bugetului la capitolul cheltuieli salariale cu suma de 35 de miliarde de lei, de la Bucuresti s-au primit, surprinzator, 43 de miliarde! 
In plus, Aradul a primit la rectificare pe componenta medicamente compensate si gratuite alte 33,7 miliarde de lei, in conditiile in care judetul nu s-a confruntat in acest an cu probleme deosebite la acest capitol. 
Cele 77 de miliarde primite per total i-au scos pe angajatii spitalelor din gaura creata de neplata salariilor, chiar daca la Arad existau unitati in care drepturile salariale nu mai fusesera platite din iunie! 
Cheltuielile materiale nu sunt acoperite 
"Salariile vor fi acoperite si la spitalele din municipiu si la cele din judet, in timp ce cheltuielile materiale (hrana, intretinere) vor fi acoperite la mare parte din unitati", a declarat Gheorghe Domsa. 
Acesta mai sustine ca partea infima din cheltuielile materiale care nu vor fi acoperite in acest an, vor fi platite din bugetul anului viitor, asa cum s-a intamplat si pana acum, si a mentionat ca "niciodata nu am incheiat anul cu datorii mari". 
S-a afirmat si faptul ca in contractul cadru elaborat pentru anul 2004 s-a insistat mai ales pe respectarea legislatiei in toate domeniile ce implica sanatatea si ca, in genere, bugetul preconizat la nivel local pe fiecare unitate va fi cel alocat de Bucuresti, caci CJASS a respectat de obicei cele cerute pe plan local. 
Reforma in spitale continua 
S-a mentionat, totodata, faptul ca reforma sistemului sanitar continua si in anul care va veni chiar daca Aradul poate afirma ca a incheiat capitolul restructurare. 
Lupta se duce acum pentru stabilirea salariilor compensatorii pentru cei care au fost disponibilizati din sistem, iar in 2004 se va insista mai mult pe calitatea actului medical, Gheorghe Domsa a adus de la Bucuresti, asa cum am mai scris, primi in acest an si o veste buna pentru angajatii spitalelor, care vor primi in acest an al 13-lea salariu 

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Aradenii se bat pentru tractoare

Aradenii pot primi ajutoare la achizitionarea de tractoareProducatorii agricoli, persoane fizice sau juridice vor beneficia de ajutor din partea statului pentru achizitionarea de tractoare si utilaje agricole.
"In aceasta saptamana, conform HG 1399 a fost aprobat programul care vine in sprijinul producatorului agricol cu privire la achizitionarea de tractoare noi si utilaje agricole", a declarat Corneliu Henegar, director la Directia Agricola Arad. 
Judetul nostru a primit in acest scop suma de 17 miliarde de lei, suma care va fi platita din bugetul anului 2003 si 2004. 
Statul va contribui cu 45% din valoarea produsului achizitionat de producator. 
"Pentru a putea intra in posesia produsului, persoana trebuie sa aiba teren in posesie si sa se ocupe cu cresterea animalelor. 
Doritorul trebuie sa intocmeasca un dosar care sa cuprinda documentatie, in functie de statutul de persoana fizica sau juridica, pe care il are. Se merge pe principiul primul venit, primul servit. Dupa un prim calcul s-a constatat ca vor beneficia de tractoare aproximativ 68 de persoane"
, a declarat Aurel Micoroi, inginer in cadrul Directiei Agricole. 
Pana in acest moment, au fost depuse sapte dosare, care au fost si validate. Actele vor fi intocmite in functie de statut. 
Astfel, persoanele fizice sau societatile comerciale fara personalitate juridica, vor,depune la dosar: o cerere tip, o adeverinta de la Primarie prin care sa rezulte ca au pamant si numarul de animale, atestat de la Directia Agricola, precum si o adeverinta din care sa reiasa ca este inregistrat ca exploatatie agricola. 
De asemenea, dosarul mai trebui sa cuprinda adeverinta de la Finante ca nu are datorii la bugetul de stat si o adeverinta de la Primarie ca nu are restante la bugetul local. 
Persoanele juridice au in plus o declaratie care sa arate ca societatea nu este in curs de privatizare sau lichidare si prezentarea statutului societatii agricole.

Anca Sumalan - Ziarul Transilvania

  • Se cauta un mozaicar restaurator

Mozaicul de la Frumuseni va fi restaurat cu ajutorul austriecilorInstitutul Austriac de Arheologie si Universitatea din Viena au lansat o oferta serioasa Muzeului Judetean Arad. 
Arheologii aradeni au descoperit intr-un sit arheologic de pe raza comunei Frumuseni un mozaic, care urmeaza sa fie restaurat. 
Dr. Peter Hugel, de la Muzeul Judetean Arad, a declarat ieri ca austriecii vor asigura specialisti pentru refacerea si conservarea mozaicului de la Frumuseni. 
Specialistii austrieci sunt de multi ani implicati in activitati similare la Efes, in Turcia, unde exista multe mozaicuri vechi care sunt restaurate si conservate. 
Ei vor veni cu titlu gratuit la Arad, pentru a lucra la mozaicul din situl arheologic de la Frumuseni. 
Mai mult, partea austriaca si-a manifestat disponibilitatea de a scolariza un specialist roman pentru restaurarea si conservarea de mozaicuri, pentru ca, a explicat dr. Peter Hugel, la ora actuala nu exista in Romania nici un astfel de specialist. 
Cel care va fi desemnat va beneficia de o bursa de cel putin un an, oferita de partea austriaca, pentru a se pregati la Efes, in Turcia, pe santierele restauratorilor austrieci.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]